- Ιωσήφ, απ' ό,τι φαίνεται δεν ήρθε η ώρα ακόμα για παιξίματα και γλέντια…
- Στέλιο, ευχαριστώ για τον... ύμνο!
…………………………………………………………..
Η επιθεώρηση της Παρασκευής – 13η Εβδομάδα
Παρατηρήσεις
Το σημαντικότερο ερώτημα μετά τις επιλογές στο καπάκι ήταν όπως θυμάστε αν αυτό θα κρατήσει ή θα καταρρεύσει.
Λοιπόν, η σύντομη απάντηση είναι ότι …δεν κατέρρευσε!
Αλλά η πλήρης απάντηση είναι πιο σύνθετη. Όταν πρωτόβαλα τον καβαλάρη (που ήταν μάλιστα κάπως ψηλός και πίεζε "βάρβαρα" το καπάκι καθώς δεν τον είχα ακόμη κατεβάσει στο επιθυμητό ύψος) παρατήρησα ότι σε διάστημα δύο-τριών ημερών το καπάκι "βούλιαξε" ελαφρά με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η καμπύλωση και να γίνει σχεδόν επίπεδο. Η καμπύλωση θυμίζω ήταν έτσι κι αλλιώς μικρή και η κρέμαση στα δυο πλαϊνά άκρα του καπακιού ήταν γύρω στο 1,5 χιλιοστό σε κάθε πλευρά.
Μετά τον πρώτο πανικό έκανα δυο κινήσεις για να μη χειροτερέψει.
α) Επανατοποθέτησα τη χορδιέρα δυο καλά χιλιοστα ψηλότερα ώστε να μειωθεί η break angle (γωνία προσβολής όπως τη λέει ο Μάνος) με στόχο να μειωθεί ανάλογα και η ασκούμενη δύναμη στο καπάκι μέσω του καβαλάρη. Αυτό βέβαια προφανώς ψαλίδισε σε κάποιο βαθμό την ένταση του ήχου αλλά ήταν το μάλλον αναπόφευκτο τίμημα για να επανέλθει το σύστημα σε κατάσταση ισορροπίας.
β) Κατέβασα τον καβαλάρη σε λογικότερο ύψος (κάτι που θα γινόταν βέβαια έτσι κι αλλιώς).
Εδώ και αρκετές μέρες το καπάκι φαίνεται να αντέχει μια χαρά χωρίς να υποχωρεί άλλο και ίσως μάλιστα να έχει επανέλθει σε κάποιο ελάχιστο βαθμό, αλλά πάντως δεν χειροτερεύει. Το θεμελιώδες (και ευτυχές) για μένα συμπέρασμα είναι ότι το καπάκι "άντεξε" τελικά, έστω οριακά και με κάποιες απώλειες και ότι πλέον φαίνεται να εδραιώνεται μια σχετικά ασφαλής αφετηρία, δηλαδή μια βάση σύγκρισης για διορθώσεις και περεταίρω εξέλιξη στο μέλλον.
Παρατηρώντας προσεκτικά και από κοντά την επιφάνεια του καπακιού φαίνεται ότι το βούλιαγμα είναι εντονότερο στην περιφέρειά του σχηματίζοντας μια περιμετρική "τάφρο" που διακρίνεται δύσκολα αλλά είναι εκεί. Όπως ίσως θυμάστε, το πάχος του καπακιού είναι 2,4χιλ. στην περιφέρεια και 2,7χιλ. στη μέση. Το προφανές συμπέρασμα για μένα –με δεδομένο το καμάρωμα που επιλέχθηκε- είναι ότι το καπάκι δεν πρέπει να λεπταίνει στην περιφέρεια γιατί εκεί ακριβώς πονάει. Το καπάκι λοιπόν σε επόμενη κατασκευή θα γίνει ισόπαχο, ίσως στα 2,8χιλιοστά, θυσιάζοντας μάλλον κάποια μπάσα αλλά κερδίζοντας αναμφίβολα σε στερεότητα.
Τα καμάρια ίσως ενισχυθούν ελάχιστα με κάποιο παραπανίσιο χιλιοστό εδώ και κει και ενδεχομένως με προσεκτικότερη (λιγότερη) απομάκρυνση υλικού και θα δούμε τι άλλο όταν έρθει η ώρα…
Πρέπει να παραδεχτώ ότι οι τολμηρές επιλογές μου στο καπάκι οφείλονται μάλλον στην οργανοποιητική μου "εφηβεία" όπου προτίμησα να παίξω και να κάνω τα δικά μου λάθη αντί ν' ακούσω τις συμβουλές των εμπειρότερων. Απολογούμαι για την αμηχανία που ενδεχομένως προκλήθηκε, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Απ' ότι φαίνεται στάθηκα μάλλον τυχερός στο τέλος και δεν προέκυψε σοβαρότερο πρόβλημα…