Αποστολέας Θέμα: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα  (Αναγνώστηκε 9149 φορές)

Stergios_craftopia

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 327
 • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
 • Αριθμός κατασκευών: 4
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #195 στις: Οκτώβριος 26, 2018, 04:34:02 μμ »
Φίλοι μου, μια διευκρίνηση: Στο δείγμα ήχου δεν παίζω εγώ (από μπουζούκι είμαι μακριά νυχτωμένος). Παίζει ο φίλος μου μέλλων ιδιοκτήτης του οργάνου. Μας επισκέφθηκε εδώ στις Βρυξέλλες και περάσαμε μερικές καλές μέρες με παρέα, σχόλια και διορθώσεις στο όργανο, πενιές, τσιπουράκι, βόλτες και ιστορίες απ' τα παλιά.

- Γιώργο Χ., Γιωργο π, Γιάννη Καραβασίλη, Ζαρκάδα Κώστα, Λάμπρο Σταυρίδη και Ιωσήφ: Άλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ! Η ενθάρρυνσή σας δουλεύει εποικοδομητικά και αθόρυβα στο φόντο καθώς συνεχίζεται (και μάλλον τελειώνει) η προσπάθεια για το ιδανικό σεταπ …

- Γιάννη, το μήκος του καβαλάρη μειώθηκε όπως έχω πει νωρίτερα από 185mm σε 152mm (που τυγχάνει να είναι το μισό από το ενεργό πλάτος του καπακιού). Επί της αρχής, θα ήταν χρήσιμος ο πειραματισμός με διαφορετικά μήκη καβαλάρη, αλλά στην παρούσα φάση φοβάμαι ότι θα κατέληγε σε απεραντολογία. Ναι ήταν (σπέσιαλ) παλίσσανδρος το αρχικό ζευγάρι καβαλάρηδων. Οι δυό καινούργιοι είναι από έβενο.

- Λάμπρο πόσο δίκιο έχεις που προτείνεις τη χρήση αναλώσιμων καβαλάρηδων! Μου είναι πλέον προφανές και θα το ακολουθήσω στο εξής. Ήταν μπροστά στα μάτια μου αλλά δεν κατάφερα να το δω νωρίτερα.
……………………………………………………

Η επιθεώρηση της Παρασκευής – 15η εβδομάδα

Setup: Η τελική διόρθωση

Ακόμη και μετά από αρκετό παίδεμα και θυσίες σε καβαλάρη και nut, εξακολουθούσε να υπάρχει μια περιοχή στη μέση της ταστιέρας με μήκος κάπου ένα τρίτο του συνολικού της μήκους όπου ο ήχος όλων των χορδών έβγαινε κάπως "φιμωμένος". Μόνη εναπομείνασα εξήγηση …η καμπύλη του ρελιέφ.  Δηλαδή ότι όταν πατιούνται οι χορδές σ' αυτή τη μεσαία περιοχή της ταστιέρας, η άτρακτος της ταλάντωσής τους παίζει αγκωνιές με τα τάστα του τελευταίου τρίτου της ταστιέρας (δηλαδή προς  καβαλάρη μεριά). Η λύση? Μια πολύ προσεκτική, ελάχιστη μεταβολή/επέκταση του ρελιέφ, με τρίψιμο των τάστων σ' αυτό το τελευταίο ένα τρίτο της ταστιέρας. Μετά από αυτή την επέμβαση, ο ήχος αυτών των μεσαίων διαστημάτων λαμπικάρισε σαν να λυτρώθηκε από μια όχληση.
Με την ευκαιρία, θυμάμαι κάτι συζητήσεις που είχα κάποτε με καταξιωμένο σήμερα κατασκευαστή κλασσικής κιθάρας στη Θεσσαλονίκη. Τι συζήτηση δηλαδή, αυτός έλεγε και 'γώ άκουγα {music003}. Η βιαστική απάντησή που παραλίγο να μου βγει τότε ήταν: Τρίχες! …Ακριβώς!! Τρείς δεκαετίες αργότερα έχω πάρει το μάθημά μου (καμιά φορά παίρνει χρόνο η μάθηση ;D) και ξέρω πια ότι πράγματι μιλάμε για τρίχες. Το πάχος μιας τρίχας είναι κάπου 0,7 δέκατα του χιλιοστού (0,07mm). Απομακρύνθηκε λοιπόν από τα τελευταία τάστα μ' αυτό το τρίψιμο ένα πάχος τους γύρω στις δυο τρίχες όπως εκτιμώ.

- Γιάννη Καραβασίλη, εσύ το είχες επισημάνει, και πλέον το έχω εμπεδώσει και 'γω και το επαναλαμβάνω γιατί μου φαίνεται σημαντικό: Η διαμόρφωση του ρελιέφ (εκ των πραγμάτων μικρή στο μπουζούκι), γίνεται μόνο αφού περάσουμε χορδές και απ' ότι φαίνεται είναι αρκετό να γίνεται με διαμόρφωση στα τάστα και όχι στο ξύλο της ταστιέρας.
……………………………………………………..

Παρατήρηση για τη Λα χορδή στο τρίχορδο

Οι χορδές που μπήκανε αρχικά περιλάμβαναν Λα πάχους .013. Ο ήχος της όμως έβγαινε κάπως άδειος και η χροιά δε συμβάδιζε και τόσο με τον ήχο της ΡΕ στα καντίνια. Σύντομα αντικαταστάθηκε με .014. Ο ήχος και η χροιά καλυτέρεψαν είναι αλήθεια αλλά όχι τόσο ώστε να γεμίσει το καλάθι. Και… σωστά μαντεύετε, εγκαταστάθηκε καινούργιο ζευγάρι Λα, αυτή τη φορά .015! Τα πράγματα βελτιώθηκαν και ο όγκος του ήχου ήρθε στα συγκαλά του. Προσπαθώντας να εξαντλήσω τα περιθώρια θα έλεγα ότι από τη χροιά του ήχου της Λα σαν να εξακολουθεί να λείπει κάτι τι. Με μια κάπως ελευθέρια περιγραφή θα 'λεγα ότι ενώ τα καντίνια της Ρε βγάζουν ένα ήχο που μοιάζει με "ι", η Λα εξακολουθεί να έχει στον ήχο της κάτι από "ο". Δεν είναι απελπιστικό, αλλά αφήνει πίσω μια σκιά εκκρεμότητας…

Είναι μάλλον υπερβολικό να χοντρύνει κι άλλο η ΛΑ. Η μόνη διέξοδος που μένει είναι να μπορούσε να μεγαλώσει λίγο ακόμη η τάση της χορδής αλλά αυτό θα ήταν πλέον δυνατόν μόνο αν μεγάλωνε το μήκος της. Αδύνατο να γίνει σ' αυτό το όργανο που θυμίζω το μήκος χορδής του είναι 670mm.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ότι ο ήχος της Λα στο τρίχορδο πιθανόν "αδικείται" κάπως με  μήκος χορδής 670mm (που αποδεικνύεται κοντό). Χρειάζεται περισσότερο.
…………………………………………………………

Παιδιά, όπως φαίνεται, η "Επιθεώρηση της Παρασκευής" εξαντλείται. Από δω και πέρα, θα έχουμε νέα όποτε αυτά προκύπτουν.
…και δεν θ’ αργήσει πολύ να έρθει ένα νέο ηχητικό δείγμα  {music015}

moytro

 • Full Member
 • ***
 • Μηνύματα: 193
 • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
 • Αριθμός κατασκευών: 7
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #196 στις: Οκτώβριος 26, 2018, 07:52:28 μμ »
Η προσπάθεια δεν τελειώνει, για το ιδανικό setup!!  ;D ;D
Το μπουζούκι ακούγεται πάρα πολύ ωραία!!
 μπράβο για το αποτέλεσμα,και για την περιγραφική διαδρομή κ ανάλυση της κατασκευής!
σίγουρα θα θέλει στρώσιμο κ παίξιμο, κ θα βελτιώνεται συνεχώς.
 αλλα το μπράτσο και το καπάκι θέλουν χρόνο για να σταθούν στη ("τελική") θέση τους, οπότε ενα δεύτερο setup ίσως να χρειαστεί,
κι'ο καβαλάρης είναι απο τα λίγα εξαρτήματα που αλλάζουν τόσο δραστικά τον ήχο του οργάνου.

**μια σκέψη, ίσως για κάποιον παίχτη που παίζει κοντά στον καβαλάρη, το συγκεκριμένο καμάρωμα να είναι το ιδανικό, καθώς ακούγεται ωραία,το δίνει το περιθώριο στον παίχτη ( λογω του οτι δεν είναι πακτωμένο). ενώ ενα σφιχτό καμάρωμα να έβγαζε πνιχτό τον ήχο.
Μπράβο και πάλι!

steliosguitar

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3.811
 • ♪ Κλασική Κιθάρα ♪
 • Αριθμός κατασκευών: #43
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #197 στις: Οκτώβριος 27, 2018, 07:46:31 πμ »
στεργιο μην ξεχνας οτι το οργανο ειναι ακομη "αγουρο"...

πολυ χρησιμα τα συμπεραματα σου, προτεινω το εξης:
να ηχογραφησεις τωρα το μπουζουκι, και μετα απο κανα 2-3 χρονακια να το ξαναηχογραφησεις κρατωντας ιδιες ολες τις παραμετρους (δηλ το μονο που να εχει αλλαξει, να ειναι ο χρονος...)
ιδιο δωματιο, μικροφωνο, θεση μικροφωνου, ιδιες χορδες (οχι μονο στην διατομη, αλλα κ στην μαρκα*), ιδιο κομματι, ιδιος παιχτης.
μετα θα ακουσεις προσεχτικα τις 2 ηχογραφησεις με καλα ακουστικα, και κατοπι θα βγουν τα πιο χρησιμα συμπερασματα για το οργανο. (θελω να πω οτι τα τωρινα συμπερασματα ειναι πολυ νωπα, πρεπει να γραψει ωρες το κοντερ..**)

* -μην ξεχνας οτι οι χορδες ειναι σαν τα λαστιχα του αυτοκινητου, δεν πα να χεις το καλο αυτοκινητο, αν τα λαστιχα δεν ειναι καλα... φιλος μου ελεγε οτι το οργανο εχει "μουντη" περιοχη, του λεγα βρε αλλαξε μαρκα χορδες να τσεκαρεις, τελικα περασαν 2 χρονια που με ακουσε. απο τοτε οταν βρισκομαστε ολο γι αυτο μου λεει, του φαινονταν απιστευτο, τοσα χρονια επαγγελματιας μουσικος με συναυλιες-ηχογραφησεις μπολικες κλπ κλπ, αλλα κολλημενος στις χορδες που εβαζε απ οταν ητανε μικρος...)

** -το οργανο ομως πρεπει να παιζεται σε ολο το διαστημα, αν το αφησεις στην θηκη για κανα 2 χρονια και το βγαλεις, ειναι σαν να το τελειωσες εκεινη την στιγμη. δηλ δεν στρωνει με το χρονο μα με τις ωρες παιξιματος
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα...
εκτος ισως απο δυο!

Μάνος Τουρπάλης

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.347
 • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #198 στις: Νοέμβριος 06, 2018, 02:48:20 μμ »
αυτό είναι "το περι ου ο λόγος"?Stergios_craftopia

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 327
 • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
 • Αριθμός κατασκευών: 4
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #199 στις: Νοέμβριος 06, 2018, 06:49:51 μμ »
- Moytro, σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για τις σκέψεις σου για το σεταπ και τον καβαλάρη.
- Στέλιο, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου για την ωρίμανση και τις χορδές. Όσο για την ηχογράφηση όπως την περιγράφεις …ομολογώ ότι με δυσκολεύεις  ;D.
- Μάνο, μένω έκπληκτος από τη φωτογραφία! Ναι, αυτό είναι το "περί ου ο λόγος". Μα… Πώς?... Που τη βρήκες? Έχω την εντύπωση ότι με την αρχιτεκτονική και την οργανοποιία χαραμίζεσαι! Στην κατασκοπεία θα διέπρεπες ακόμη περισσότερο!!  {celebrate015}
…………………………………………..

Λοιπόν θα ομολογήσω ότι έγιναν δυο συναυλίες Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα ArtBase εδώ στις Βρυξέλλες με το Λάκη Ορφανίδη και την Αιμιλία Γαλιάτσου. Η αφεντιά μου κράταγε κιθάρα https://www.art-base.be/index.php?view=details&id=2012%3Atemplate-concert&option=com_eventlist&Itemid=3 Θεώρησα ότι δεν είχε νόημα να σας στείλω πρόσκληση λόγω της απόστασης. Ίσως έκανα λάθος…

Σας έχω δείγμα ήχου! Ένα "virtuoso-crash-test" για Το μπουζούκι του κιθαρίστα. Ο Λάκης παίζει και… δεν παίζεται! https://youtu.be/8IK-zSADRiA

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 06, 2018, 07:44:06 μμ από Stergios_craftopia »

Μάνος Τουρπάλης

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.347
 • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #200 στις: Νοέμβριος 07, 2018, 07:48:36 πμ »
 
- Μάνο, μένω έκπληκτος από τη φωτογραφία! Ναι, αυτό είναι το "περί ου ο λόγος". Μα… Πώς?... Που τη βρήκες? Έχω την εντύπωση ότι με την αρχιτεκτονική και την οργανοποιία χαραμίζεσαι! Στην κατασκοπεία θα διέπρεπες ακόμη περισσότερο!!  {celebrate015}


{celebrate012} ... δεν έκανα απολύτως τίποτα... ο "μεγάλος ρουφιάνος" το αποκάλυψε (facebook), εγώ απλώς το αναγνώρισα από τις λεπτομέρειες..

και μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν έγραψα τίποτα αφού το τελείωσες: συγχαρητήρια λοιπόν κι από μένα "και εις ανώτερα"!

steliosguitar

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3.811
 • ♪ Κλασική Κιθάρα ♪
 • Αριθμός κατασκευών: #43
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #201 στις: Νοέμβριος 07, 2018, 09:18:12 πμ »
Στην κατασκοπεία

βρε εμεις ειμαστε μεγαλα κομαντα εδω...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα...
εκτος ισως απο δυο!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 5.484
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #202 στις: Νοέμβριος 07, 2018, 03:26:10 μμ »
- Moytro, σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για τις σκέψεις σου για το σεταπ και τον καβαλάρη.
- Στέλιο, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου για την ωρίμανση και τις χορδές. Όσο για την ηχογράφηση όπως την περιγράφεις …ομολογώ ότι με δυσκολεύεις  ;D.
- Μάνο, μένω έκπληκτος από τη φωτογραφία! Ναι, αυτό είναι το "περί ου ο λόγος". Μα… Πώς?... Που τη βρήκες? Έχω την εντύπωση ότι με την αρχιτεκτονική και την οργανοποιία χαραμίζεσαι! Στην κατασκοπεία θα διέπρεπες ακόμη περισσότερο!!  {celebrate015}
…………………………………………..

Λοιπόν θα ομολογήσω ότι έγιναν δυο συναυλίες Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα ArtBase εδώ στις Βρυξέλλες με το Λάκη Ορφανίδη και την Αιμιλία Γαλιάτσου. Η αφεντιά μου κράταγε κιθάρα https://www.art-base.be/index.php?view=details&id=2012%3Atemplate-concert&option=com_eventlist&Itemid=3 Θεώρησα ότι δεν είχε νόημα να σας στείλω πρόσκληση λόγω της απόστασης. Ίσως έκανα λάθος…

Σας έχω δείγμα ήχου! Ένα "virtuoso-crash-test" για Το μπουζούκι του κιθαρίστα. Ο Λάκης παίζει και… δεν παίζεται! https://youtu.be/8IK-zSADRiA

αφου γνωριζεις τον Γιωργο ( και κατ επεκταση την Αριστεα) σου βγαζω το καπελο...................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Σιακάτης Αθανάσιος

 • Jr. Member
 • **
 • Μηνύματα: 33
 • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #203 στις: Νοέμβριος 15, 2018, 08:13:46 πμ »
Τέλειο το μπουζούκακι! Μπράβο!