Αποστολέας Θέμα: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα  (Αναγνώστηκε 33608 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Απάντηση #135 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2018, 09:13:22 μμ »
θα συμφωνησω με το Φρονικ.Φτιαξε πρωτα ενα οπως ολοι οι κατασκευαστες, και στο δευτερο κανε τα δικα σου.Τι να πω ομως? Περι ορεξεως...............
Μακαρι αυτο που θα ακουσεις να σε ικανοποιει και..............να ειναι μπουζουκι!!!!
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #136 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2018, 01:00:14 πμ »
Οι πακτώσεις των καμαριών περιορίζουν τις ελευθερίες δόνησης του καπακιού και θα ήταν επιθυμητό να μειωθούν - Δεν θα είμαι τόσο ευγενικός όσο οι προηγούμενοι. Όχι απλά θέλει πάκτωμα αλλά και πατούρα για να συντονίζει καλύτερα το καπάκι με το σκάφος να έχεις διάρκεια και φυσικά ασφάλεια. Όσο για τα 4,2 κιλά κάνε το επί 10 και είσαι περίπου μέσα. Στα όργανα αυτής της οικογένειας γενικότερα έχει αποδειχτεί ότι το "παραδοσιακό" καμάρωμα δίνει το ηχόχρωμα που αρμόζει για να μην "κιθαρίζει" ή βγει κουδούνα το όργανο. Δεν περιορίζει καθόλου την δόνηση από το τελευταίο καμάρι και πάνω απλά την αφήνει όσο πρέπει. Το δικό σου καμάρωμα το περιορίζει εδικά στην περιοχή του καβαλάρη γιατί πέφτεις πάνω όπως φαίνεται τουλάχιστο στην φώτο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βγάλει καλύτερο ήχο. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω φίλε μου αλλά αυτά τα πειράματα μέχρι και καμάρωμα μπουζουκιού σαν κιθάρα έχουν αποτύχει παταγωδώς πολλά χρόνια πριν. Απλά στεναχωριέμαι γιατί έκανες τόσο καλή δουλειά και δεν θα πάρεις αυτό που θα έβγαζε το όργανο. 

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #137 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2018, 12:08:20 πμ »
Δεν εχω ξανασχολιασει στην κατασκευη σου, κ τι να σχολιασω δηλαδη, εχω μεινει αφωνος..Μπραβο!! αγγιζεις την τελειοτητα.
Οσον αφορα το καπακι και τα καμαρια, προφανως κ δεν σε ενδιαφερει να αντιγραψεις κατι ετοιμο,
 οποτε καλα εκανες κ πειραματιστηκες.
Το πακτωμα των καμαριων κατα τη δικη μου γνωμη,μειωνει το μπασο, και δεν το εφαρμοζω πουθενα, το καμαρι το σβυνω ακριβως εκει που ξεκινα η πατουρα,
κ το κεκλιμενο καμαρι επισης το εφαρμοζω παντα,( με μικροτερη γωνια,πιο παραλληλο) γιατι "πλουτιζει" ο ηχος, αν κ ισως χανει σε ενταση.
 Με το συγκεκριμενο καμαρωμα, υποθετω θα εχεις αυξημενο decay, ενω τα κλασσικα μπουζουκια κ κιθαρονια χρειαζονται γρηγορο σβησιμο.

Αλλα αυτο ειναι το μπουζουκι του κιθαριστα!

Πολυ καλη η δουλεια,απολαυστικη.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 24, 2018, 12:20:35 πμ από moytro »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #138 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2018, 11:47:17 πμ »
για το ότι θα παίξει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θα παίξει καλά, είμαι σίγουρος- εδώ παίζουνε τα cigar boxes με καπάκια κόντρα πλακέ. Το θέμα είναι μάλλον στις «λεπτές» διαφορές που ενδεχομένως οφείλονται στο ένα ή στο άλλο καμάρωμα. Γι αυτές όμως έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% σίγουρος. Μόνο αν υπήρχε δυνατότητα να αλλάξεις χαρακτηριστικά (καμάρια εν προκειμένω) πάνω στο ίδιο όργανο.
Εγώ ουσιαστικά λέω ότι φτιάχνοντας στην πρώτη κατασκευή μια πειραματική διάταξη, δεν έχεις εξασφαλίσει βάση σύγκρισης (σε δική σου κατασκευή και εμπειρία, έχει σημασία αυτό) – στην οποία θα μπορούσες να ανατρέξεις στο μέλλον. Από την άλλη ίσως δεν σε ενδιαφέρει η παραδοσιακή προσέγγιση ή θες να πας το όργανο ένα βήμα παραπέρα σε αυτήν ή την άλλη κατεύθυνση, οκ σε όλα όσον αφορά τον ήχο.
Η στατική συμπεριφορά είναι θέμα με περισσότερους περιορισμούς.
Γενικά το καπάκι – ή όποιο άλλο ξύλο - αντιστέκεται στις στρεβλώσεις κατά τον διαμήκη άξονα (παράλληλα στα νερά) και ενδίδει στον εγκάρσιο, και σύμφωνα με αυτήν την «αρχή» αφενός η ένωση (bookmatching) γίνεται στον διαμήκη άξονα, αφετέρου (προσπαθούμε να) τοποθετούμε τα καμάρια με τα νερά κάθετα στο καπάκι. Το καμάρι όμως του τάκου έχει να αντιμετωπίσει εκτός από (μέρος) της «γενικής» κάθετης φόρτισης και στρεβλώσεων όπως όλα τα υπόλοιπα, και την επιπλέον φόρτιση της άκρης της ταστιέρας που εισέχει στο καπάκι σ’ εκείνο το σημείο και η οποία επηρεάζεται από τον «πρόβολο» του μανικιού (πιθανές στρεβλώσεις του μανικιού θα μεταφερθούν μέσω του μόρσου και της ταστιέρας στο καπάκι). Έτσι το καταλαβαίνω εγώ, τουλάχιστον.
Όσο για τις κάθετες φορτίσεις στον καβαλάρη, είχα κάνει μια χαζοκατασκευή στην αρχή (νομίζω είναι το δεύτερο ή τρίτο Post που έκανα εδώ  ;D) με μετρήσεις ... σε ζυγαριά κουζίνας
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1146.msg17839#msg17839
με διάφορες εναλλακτικές σε ύψος καβαλάρη και ύψος χορδοκράτη – παράγοντες όμως οι οποίοι αλληλεπιδρούν και είναι πιο εύκολο και έξυπνο να τους αντιμετωπίσεις ενιαία εισάγοντας την έννοια της break angle (αδόκιμη δική μου μετάφραση «γωνία προσβολής»).
Αυτά όλα συνοψίζονται σε δυο μαθηματικούς τύπους με βάση την break angle που βρήκα αργότερα, δες εδώ στην απάντηση #54 ένα συνημμένο .xls. Εγώ πλέον χρησιμοποιώ τον τύπο του mottola (με το κίτρινο φόντο στο .xls)
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2967.msg52435#msg52435
Για τρίχορδο με κλίμακα 68 εκ. και ύψος καβαλάρη 13 χιλ. σε απόσταση ~ 14 εκ. από τον χορδοκράτη (break angle 6-7°), το αποτέλεσμα είναι περίπου 5,5-6,5 kg. Όσο πιο μικρή η γωνία, τόσο μικρότερη η φόρτιση.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #139 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2018, 08:55:55 μμ »
.... αναμενω με αγωνια την παρασκευη...
4 + σημερα...  {celebrate015}
ουτε η "τολμη και γοητεια" τετοιο πραγμα... ;D
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #140 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2018, 03:21:05 μμ »
- Γιάννη Καραβασίλη σ' ευχαριστώ για την ενθάρρυνση (έστω με τις επιφυλάξεις)
- moytro σ' ευχαριστώ για τα τόσα παινέματα! Κοκκινίζω.
- Παπαβλαχόπουλε Γιάννη και Κώστα Ζαρκάδα, ευχαριστώ για τα σχόλια έστω κι αν είναι λιγότερο ευνοϊκά. Πάντα κάτι μένει…
- Μάνο, πρέπει να πω ότι είμαι μαθητής σου κι ας μη το ξέρεις (όπως και μαθητής πολλών άλλων εδώ μέσα). Υπολόγισα για παράδειγμα τη γεωμετρία του οργάνου με βάση τον πίνακα σου που τύπωσα και έχω πάντα πρόχειρο. Επισυνάπτεται σαν "υπολογισμός καβαλάρη" παρακάτω
Χαίρομαι που επαληθεύεις τη φόρτιση του καβαλάρη στα 5,5-6,5 κιλά με κλίμακα 68 εκ. Για κλίμακα 67 εκ. που είναι το μπουζούκι του κιθαρίστα δεν πρέπει να είναι μακριά από τα 5 κιλά.
………………………………………………………………

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της συζήτησης για μένα συνοψίζονται ως εξής:

Έχω ήδη παραδεχθεί ότι η προσέγγισή που ακολουθώ είναι "τυχοδιωκτική" και έχει ρίσκο. Αν αυτή η αλεξιπτωτιστική λύση δεν καταρρεύσει και προσγειωθεί τελικά σε κάτι αποδεκτό σαν αφετηρία, θα έχω μια βάση για σύγκριση και περεταίρω εξέλιξη/διόρθωση, ξανακερδίζοντας έτσι χρόνο που έχω ήδη χάσει καθώς η οργανοποιία ήρθε όψιμα στη ζωή μου.

Το μπουζούκι του κιθαρίστα είναι μια ιδέα που ωριμάζει (ίσως και εν αγνοία μου) αθόρυβα στο περιθώριο εδώ και κάποιες δεκαετίες καθώς –γκρινιάρης όπως είμαι- πάντα είχα σχόλια να κάνω για τα μπουζούκια που κυκλοφορούσαν γύρω μου. Απ' ότι φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά η γκρίνια μου και με την ευκαιρία να παίξω και μια ζαριά στο καμάρωμα επιδιώκοντας κάπως πιο "μεγάλο" ήχο. Το αντιλαμβάνομαι σαν ένα παιχνίδι που προσωπικά απολαμβάνω ιδιαίτερα τη διαδρομή του -ανεξάρτητα αν φέρει νίκη ή όχι.

Θα πρότεινα ευγενικά να μοιραστείτε μαζί μου αυτή την οπτική του παιχνιδιού που αν δε δώσει ένα πετυχημένο όργανο αυτή τη φορά, θα δώσει τροφή για σκέψη και πιθανότατα το έναυσμα για μια επόμενη κατασκευή.

Υ.Γ. Στέλιο μου φαίνεται οτι τα επεισόδια τελειώνουν όπου νάναι. Δε βγαίνει η χειμερινή σαιζον  {music013}
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 25, 2018, 03:44:36 μμ από Stergios_craftopia »

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #141 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2018, 09:59:42 πμ »
Γεια κι απο εμενα και καλη συνεχεια στην κατασκευη σου....

Εγω συμφωνω με τον πειραματισμο σου .
Σιγουρα κατι θα βγει απο ολο αυτο στο τελος.... !!!

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #142 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 02:27:31 μμ »
Γιώργο Κατσίγιαννη συμπίπτουμε στη φιλοπεριέργεια!
................................................

Η επιθεώρηση της Παρασκευής – 11η Εβδομάδα

Επόμενο βήμα: purfling & binding (μου λείπει η Ελληνική ορολογία, κάθε εισφορά ευπρόσδεκτη).

To purfling προβλέπεται να είναι μαύρο-σφενδάμι-παντούκ (δηλαδή-μαύρο-άσπρο-κόκκινο όπως και στο καράολο μόνο που εκεί το μαύρο είναι έβενος). Σφενδαμάκι και παντούκ δουλεύτηκαν μαζί αφού κολλήθηκαν με κυανοακρυλική κόλλα (για ν' αντέξει κουρμπάρισμα στο θερμαστήρι) και στη συνέχεια κόπηκαν λεπτές λωρίδες στην κορδέλα.

Το binding είναι σφενδάμι (curly maple), 6 Χ 2καικάτι χιλιοστά. Το "και κάτι" δίνει περιθώριο για κάπως πιο επίμονο γυαλοχάρτισμα αργότερα.

Τα περιμετρικά κανάλια ανοίχτηκαν στο τραπέζι του ρούτερ δουλεύοντας το μπουζούκι μπρούμυτα. Το κοπίδι είναι ειδικό γι' αυτές τις δουλειές και φοράει διάφορα ρουλεμάν για αντίστοιχα βάθη κοπής. Οι υπολογισμοί των διαστάσεων μου φάνηκαν απαιτητικοί και η εκτέλεση χρειάστηκε πολύ χρόνο και αρκετές δοκιμές. Φοβισμένος -γιατί δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία- εφάρμοσα το "μέτρα είκοσι φορές κόψε μία".

Το purfling κολλήθηκε λίγο-λίγο με λεπτόρρευστη κυανοακρυλική κόλλα που σε κάτι τέτοιες δουλειές κάνει θαύματα (προσοχή όμως σ' αυτό το λεπτόρρευστο διάολο, δεν είναι όπως η νορμάλ κυανοακρυλική, κυλάει και τρυπώνει παντού σε χρόνο μηδέν. Κάντε πρόβες πριν την εφαρμογή, χρησιμοποιήστε σταγονόμετρο μιας χρήσης για καλύτερο έλεγχο και ΠΡΟΣΟΧΗ στα δάχτυλα! Αυτά όλα όπως ίσως καταλαβαίνετε τα έμαθα με το δύσκολο τρόπο…).

Στην επόμενη φάση και μετά από τη σχετική προεργασία, τα δυο κουρμπαρισμένα κομμάτια σφενταμιού για το binding κολλήθηκαν ζεστά-ζεστά με ζωική κόλλα (hide glue) σε δυό μονοκόμματες φάσεις, μια για τη σοφράνο και μια για τη σταβέντο μεριά.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 03:26:02 μμ από Stergios_craftopia »

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #143 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 02:30:06 μμ »
Μεταβλητή διατομή μάνικου:

Τώρα που το μάνικο έγινε ένα με την ταστιέρα, δουλεύτηκε ώστε ν' αποκτήσει το τελικό σχήμα. Παρατηρήστε στην τελευταία φωτογραφία ότι το μάνικο αλλάζει διατομή προοδευτικά και γίνεται πιο στρογγυλεμένο προς το σκάφος (φαρδύτερη ταστιέρα) και πιο "τετραγωνιζέ" προς το καράολο (στενότερη ταστιέρα) καθώς έγινε προσπάθεια να παραμείνει όσο γίνεται αμετάβλητο το εμβαδόν της διατομής του «χουφτώματος» επιδιώκοντας ομαλοποίηση της αίσθησης του χεριού που παίζει πάνω-κάτω στην ταστιέρα –δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

Αυτή η διαμόρφωση τυγχάνει επίσης να ενισχύει κάπως το μάνικο στην πιο αδύναμη περιοχή του. Αυτό μας αρέσει.

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #144 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 02:32:05 μμ »
Κόλληση ταστιέρας:

H ταστιέρα μου φάνηκε καλό να μη προεξέχει μέσα στην τρύπα και της αλλοιώσει το σχήμα (και την ανεμπόδιστη όπως ονειρεύομαι κίνηση του εμβόλου του αέρα μέσα-έξω) οπότε αυτή κόπηκε ακολουθώντας την καμπύλη της τρύπας όπως στις κλασσικές κιθάρες. Προφανώς δεν ενθαρρύνεται ο μαγνήτης για την ηχοληψία στο μπουζούκι του κιθαρίστα. ;D

Η κόλληση της ταστιέρας έγινε (και αυτή) με hide glue και προθέρμανση των μερών. Οι συμπαθέστατες καβίλιες αν τις θυμάστε (Απάντηση #114 http://www.luthier.gr/index.php?topic=3576.105) έπαιξαν αθόρυβα και αποτελεσματικά τον τελευταίο ρόλο τους βοηθώντας την κόλληση να γίνει με ακρίβεια και χωρίς καμία καθυστέρηση επιβαρυντική για τη θερμοκρασία της κόλλησης.

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #145 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 02:37:29 μμ »
Relief:

Το ρελιέφ σε μια ταστιέρα είναι μια ελάχιστη καμπύλωση –κάτι σαν ηθελημένο σκέβρωμα- που παραχωρεί χώρο ενδίδοντας στο ατρακτοειδές σχήμα της χορδής που ταλαντεύεται ώστε να πάλλεται ελεύθερα και να μην ακουμπάει στα τάστα και προκαλεί τασταρίσματα. Η καμπύλη ενός ιδανικού ρελιέφ πρέπει να ακολουθεί καθ' όλο το μήκος του την καμπύλη που συνιστά η άτρακτος της ταλάντωσης της χορδής.

Η έννοια του ρελιέφ (στην κιθάρα) εξηγείται εδώ στα Αγγλικά https://www.youtube.com/watch?v=QpTL8lenqqM

Δεν μπορώ λοιπόν να φανταστώ χωρίς ρελιέφ την ταστιέρα στο μπουζούκι του κιθαρίστα!  Πρόθεση και ελπίδα μου βάζοντάς το είναι να αντέχει το όργανο σε δυνατό παίξιμο (κοπάνημα στ' αυτιά) και να εξακολουθεί να βγάζει φωναχτές και καθαρές νότες χωρίς αυτές να "καταρρέουν". Μικρό μπεμόλ: το όργανο θα είναι λίιιγο πιο σκληρό διότι θα έχει αναγκαστικά περισσότερο ύψος χορδών (action). Ο βιρτουόζος που θέλει να παίζει πολύ γρήγορα –αλλά αναπόφευκτα σε χαμηλότερη ένταση- πρέπει να παραγγείλει ταστιέρα χωρίς ρελιέφ, δηλαδή ευθύγραμμη.

Οι υπολογισμοί που κυκλοφορούν για το ρελιέφ σε ταστιέρα κιθάρας το θέλουν γύρω στα 0,3 χιλιοστά. Για μήκος χορδής μπουζουκιού ( που είναι μεγαλύτερη) ίσως ενδείκνυται και ακόμη περισσότερο. Αλλά θα πάω συντηρητικά για πρώτη φορά και θα επιδιώξω 0,2 χιλιοστά.

"Έσκαψα" λοιπόν προσεκτικά την καμπύλη του ρελιέφ με γυαλόχαρτο στο μάνικο ΠΡΙΝ ΝΑ ΚΟΛΛΗΘΕΙ Η ΤΑΣΤΙΕΡΑ, ποντάροντας στο ότι ο έβενος θα εξαναγκαστεί να "πάρει" την καμπύλη όταν πρεσαριστεί πάνω στην καμπυλωμένη επιφάνεια του μάνικου για να κολλήσει. Αυτό και συνέβη σε γενικές γραμμές μόνο που χρειάστηκε ξανά στρώσιμο της ταστιέρας μετά την κόλληση επειδή εμφανίστηκε μια ελάχιστη "καμπούρα" στην περιοχή 3ο με 6ο τάστο –δεν ξέρω γιατί). Τέλος καλό όλα καλά, μόνο που χρειάστηκε φινίρισμα όλη η ταστιέρα απ' την αρχή.
Στη φωτογραφία δε φαίνεται καθαρά το κενό του ρελιέφ, πιο πολύ το μαντεύεις από το φως που διαρρέει παρά το βλέπεις.

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #146 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 02:39:21 μμ »
Λίγα λόγια για το φινίρισμα της ταστιέρας:

Με τα φινιρίσματα επιτρέψτε μου να πω είμαι εξοικειωμένος.
Στα νιάτα μου κατεργάστηκα έβενο φτιάχνοντας κοσμήματα και έμαθα από τότε το εξής μυστικό: Ο έβενος είναι ξύλο αλλά… νομίζει ότι είναι μέταλλο. Όταν του κάνουμε αυτό το χατίρι και τον φινίρουμε σαν να είναι ας -πούμε- αλουμίνιο τότε μας ανταποδίδει επιφάνεια αξιοσημείωτης στιλπνότητας.

Η επιφάνεια της εβένινης ταστιέρας με τα ένθετα όστρακα φινιρίστηκε λοιπόν με γυαλόχαρτα 180, 240, 600, 1000, 1500, 2500, 5000 & 7000.  Τα δυο τελευταία νούμερα ήταν πιο πολύ για το γυάλισμα των όστρακων. Η όψη της τελειωμένης επιφάνειας είναι πλέον σατινέ και η αφή της είναι εθιστικά απαλή. "Προσκαλεί" τα δάχτυλα να την πασπατεύουν όλη την ώρα και… αυτό αρέσει. Υπηρετεί μια προσέγγιση για το setup του οργάνου που ίσως αναπτυχθεί περισσότερο όταν έρθει η ώρα.

Απομένει ακόμη ο εμποτισμός με λεμονόλαδο (lemon oil) και στο τέλος κάποια ρητίνη για να ολοκληρωθεί το φινίρισμα στην επιφάνεια της ταστιέρας.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #147 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 03:22:57 μμ »
Επόμενο βήμα: purfling & binding (μου λείπει η Ελληνική ορολογία, κάθε εισφορά ευπρόσδεκτη).

δεν υπάρχει.

Τα περιμετρικά κανάλια ανοίχτηκαν στο τραπέζι του ρούτερ δουλεύοντας το μπουζούκι μπρούμυτα. Το κοπίδι είναι ειδικό και φοράει διάφορα ρουλεμάν για αντίστοιχα βάθη κοπής.

πως όμως αντιμετώπισες την "εσωτερική γωνία" που αφήνει το bit (ορθογωνικής διατομής ενώ η κολάντζα έχε κλίση) ?

μια για τη σοφράνο και μια για τη σταβέντο μεριά.

ωραίος

Μεταβλητή διατομή μάνικου:
Τώρα που το μάνικο έγινε ένα με την ταστιέρα, δουλεύτηκε ώστε ν' αποκτήσει το τελικό σχήμα. Παρατηρήστε στην τελευταία φωτογραφία ότι το μάνικο αλλάζει διατομή προοδευτικά και γίνεται πιο στρογγυλεμένο προς το σκάφος (φαρδύτερη ταστιέρα) και πιο "τετραγωνιζέ" προς το καράολο (στενότερη ταστιέρα) καθώς έγινε προσπάθεια να παραμείνει όσο γίνεται αμετάβλητο το εμβαδόν της διατομής του «χουφτώματος» επιδιώκοντας ομαλοποίηση της αίσθησης του χεριού που παίζει πάνω-κάτω στην ταστιέρα –δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

αν υπήρχαν τομές στο μάνικο, αυτή στην ένωση θα ήταν (περίπου) ημικυκλική ενώ αυτή στον καράολα (περίπου) τραπεζοειδής - τι διαφορά ύψους (τομής, πάχος μάνικου αν προτιμάτε) από τον καράολα στην ένωση ?

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #148 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 03:25:06 μμ »

Στα νιάτα μου κατεργάστηκα έβενο φτιάχνοντας κοσμήματα ....

Έτσι εξηγείται , η τελειότητα της δουλειάς σου και η άψογη χρήση εργαλείων και μηχανημάτων.

Καλή συνέχεια!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #149 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2018, 08:36:14 μμ »
τελικα δικιο εχεις...
ετσι οπως πας οχι χριστουγεννιατικο δεντρο, ουτε την παρελαση δεν προλαβαινουμε...

Δε βγαίνει η χειμερινή σαιζον  {music013}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...