για το ότι θα παίξει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θα παίξει καλά, είμαι σίγουρος- εδώ παίζουνε τα cigar boxes με καπάκια κόντρα πλακέ. Το θέμα είναι μάλλον στις «λεπτές» διαφορές που ενδεχομένως οφείλονται στο ένα ή στο άλλο καμάρωμα. Γι αυτές όμως έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% σίγουρος. Μόνο αν υπήρχε δυνατότητα να αλλάξεις χαρακτηριστικά (καμάρια εν προκειμένω) πάνω στο ίδιο όργανο.
Εγώ ουσιαστικά λέω ότι φτιάχνοντας στην πρώτη κατασκευή μια πειραματική διάταξη, δεν έχεις εξασφαλίσει βάση σύγκρισης (σε δική σου κατασκευή και εμπειρία, έχει σημασία αυτό) – στην οποία θα μπορούσες να ανατρέξεις στο μέλλον. Από την άλλη ίσως δεν σε ενδιαφέρει η παραδοσιακή προσέγγιση ή θες να πας το όργανο ένα βήμα παραπέρα σε αυτήν ή την άλλη κατεύθυνση, οκ σε όλα όσον αφορά τον ήχο.
Η στατική συμπεριφορά είναι θέμα με περισσότερους περιορισμούς.
Γενικά το καπάκι – ή όποιο άλλο ξύλο - αντιστέκεται στις στρεβλώσεις κατά τον διαμήκη άξονα (παράλληλα στα νερά) και ενδίδει στον εγκάρσιο, και σύμφωνα με αυτήν την «αρχή» αφενός η ένωση (bookmatching) γίνεται στον διαμήκη άξονα, αφετέρου (προσπαθούμε να) τοποθετούμε τα καμάρια με τα νερά κάθετα στο καπάκι. Το καμάρι όμως του τάκου έχει να αντιμετωπίσει εκτός από (μέρος) της «γενικής» κάθετης φόρτισης και στρεβλώσεων όπως όλα τα υπόλοιπα, και την επιπλέον φόρτιση της άκρης της ταστιέρας που εισέχει στο καπάκι σ’ εκείνο το σημείο και η οποία επηρεάζεται από τον «πρόβολο» του μανικιού (πιθανές στρεβλώσεις του μανικιού θα μεταφερθούν μέσω του μόρσου και της ταστιέρας στο καπάκι). Έτσι το καταλαβαίνω εγώ, τουλάχιστον.
Όσο για τις κάθετες φορτίσεις στον καβαλάρη, είχα κάνει μια χαζοκατασκευή στην αρχή (νομίζω είναι το δεύτερο ή τρίτο Post που έκανα εδώ

) με μετρήσεις ... σε ζυγαριά κουζίνας
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1146.msg17839#msg17839με διάφορες εναλλακτικές σε ύψος καβαλάρη και ύψος χορδοκράτη – παράγοντες όμως οι οποίοι αλληλεπιδρούν και είναι πιο εύκολο και έξυπνο να τους αντιμετωπίσεις ενιαία εισάγοντας την έννοια της break angle (αδόκιμη δική μου μετάφραση «γωνία προσβολής»).
Αυτά όλα συνοψίζονται σε δυο μαθηματικούς τύπους με βάση την break angle που βρήκα αργότερα, δες εδώ στην απάντηση #54 ένα συνημμένο .xls. Εγώ πλέον χρησιμοποιώ τον τύπο του mottola (με το κίτρινο φόντο στο .xls)
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2967.msg52435#msg52435Για τρίχορδο με κλίμακα 68 εκ. και ύψος καβαλάρη 13 χιλ. σε απόσταση ~ 14 εκ. από τον χορδοκράτη (break angle 6-7°), το αποτέλεσμα είναι περίπου 5,5-6,5 kg. Όσο πιο μικρή η γωνία, τόσο μικρότερη η φόρτιση.