Αποστολέας Θέμα: Τό πρῶτο μου τρίχορδο μπουζούκι  (Αναγνώστηκε 22502 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Τό πρῶτο μου τρίχορδο μπουζούκι
« Απάντηση #90 στις: Μαρτίου 31, 2020, 03:31:06 μμ »
Λάμπρο μια χαρά είναι η παρουσίαση, καταλαβαίνουμε πολύ καλά, δεν την χαλάνε μερικές αστοχίες του συστήματος (σήμερα στο γραφείο έχω μετά βίας ιντερνετ και καθόλου mail, δεν μπορώ να "μπω" στην τράπεζα κτλ κτλ.)

για τις ερωτήσεις, οι δικές μου απόψεις - σίγουρα θα πούνε κι άλλοι

1. προαιρετική επιλογή, εγώ μέχρι τώρα έβαζα αλλά τείνω να την εγκαταλείψω (υπόψη βάζω στενό φιλέτο περιμετρικά). Άλλοι (VAGGES, Γιώργος Χ. και Στέργιος νομίζω, απ΄ όσο μπορώ να θυμηθώ) την θεωρούν απαραίτητη.

2α. ναι
2β. αρχικά σωστή φαίνεται, έτσι τις κάνανε παλιά, τα σύγχρονα μπουζούκια έχουν πιο μεγάλες τρύπες
2γ. μπασάρει

3. όλες οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν και με τα υπόλοιπα στοιχεία υλικών (π.χ. μαλακό / σκληρό καπάκι) και σχεδιασμού (πάχος καπακιού, έντονη ή "μαλακιά" εγκάρσια καμπύλη, "τσάκιση" ή έστω απομίμηση τσάκισης ή "ευθεία" διαμήκης τομή, ύψος/πάχος καμαριών ανάλογα με το υλικό κτλ.). Δυστυχώς δεν υπάρχει έτοιμη πασπαρτού απάντηση, βλέπεις και κρίνεις ανάλογα με τα υλικά που έχεις στη διάθεσή σου και την εμπειρία / διαίσθησή σου.

3α. εγώ το βάζω περίπου στα 3 εκ. (2,8 και 3,2 είναι τα min / max μέχρι τώρα, καθαρή απόσταση)

3β. εξαρτάται και από το μέγεθος της τρύπας, αφού οι θέσεις της τρύπας και του καβαλάρη είναι δεδομένες. Δες αν σε βολεύει ~ 1 εκ. από το τελείωμα (περίμετρο) της τρύπας, και ανάλογα με το πάχος των καμαριών τι σου αφήνει (καθαρό) ενδιάμεσα στο 3ο (της φωνής) και στο 2ο (κάτω από την τρύπα). Στα δικά μου η απόσταση 3ου - 2ου είναι επίσης γύρω στα 3 εκ., αλλά σε άλλα μπουζούκια έχω δει και (αρκετά) μικρότερες και μεγαλύτερες

3γ. καμάρια από 6*12 μέχρι 7*14 νομίζω είναι καλά γενικά. Επειδή το δικό σου σκάφος είναι στενό μπορείς και να τα κοντύνεις (δεν θα τα έκανα κάτω από 13 προσωπικά, ο ΓιώργοςΧ νομίζω κάπου έχει γράψει για 5,5*12 σε μπουζούκι, όπως είπα περίμενε κι άλλες απαντήσεις). Πάντως ισχύει ότι για ίδιο εμβαδόν διατομής τα ψηλά /στενά καμάρια έχουν μεγαλύτερες αντοχές από τα χαμηλά / φαρδειά. Δηλαδή ένα καμάρι 6 φάρδος *12 ύψος (=72) έχει μεγαλύτερη αντοχή από ένα 8,5*8,5 (=72) και ΠΟΛΥ μεγαλύτερη αντοχή από 12 (φάρδος) * 6 (ύψος)

3δ. εγώ το βάζω συμμετρικά με το 2ο (κάτω από την τρύπα) ως προς το κέντρο, μπορεί να είναι και πιο ενισχυμένο (π.χ. 7*14) ειδικά αν απέχει αρκετά από τον τάκο, η ταστιέρα τα ζορίζει εκεί τα πράγματα.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 31, 2020, 03:42:16 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #91 στις: Μαρτίου 31, 2020, 05:26:26 μμ »

Για το ανέβασμα φωτογραφιών και το κόλλημα.το κάνει και σε εμένα κάποιες φορές. το έχω συζητήσει και με τον Γιάννη αλλα δεν νομίζω πως λύνεται.

Πάμε τώρα στα κατασκευαστικά:
Λάμπρο καλά το πας ως εδώ. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα.
1. Εγώ το τηρώ σε όλα τα μπουζουκοειδή. Κάποιες φορές βάζω και πιο χοντρό από δούγα. Το βασικό κριτήριο μου είναι όταν τελειώσει το σκάφος (πριν μπει το καπάκι) και το πιέζω κατα μήκος ή κατά πλάτος να είναι άκαμπτο - να μην αλοιώνεται το σχήμα του. Νομίζω είναι βασικό αυτό για την όλη συμπεριφορά του και στον χρόνο. Έχω δει σκάφη που όταν τα πιέζεις στο πλάι στενεύουν και όταν τα πιέζεις κατα μήκος (στη φορά της πίεσης των χορδών) κονταίνουν. Φαντάσου ότι όταν μπει το καπάκι και αρματωθεί το σκάφος όλη αυτή η παραμόρφωση περνάει στο καπάκι. Λογικά αυτό επιδρά και την ελέυθερη δόνηση του καπακιού. Συγκεκριμένα για τα πλαϊνάρια προσπαθώ να τα πακτώσω ανάμεσα στου δύο τάκους για την αύξηση της ακαμψίας του. Αν το πλαινάρι βγει 3-4 χιλιοστά πιο μικρό και δεν ακουμπάει και στους δύο τάκους, προσθέτω μικρή σφήνα από το ίδιο ξύλο για να το ενώσω. Με τον τρόπο αυτόν στην ουσία όλο το πλαινάρι μαζί με τον τάκο συμπεριφέρεται σαν ενιαίο στεφάνι. 
2. Ναι, κοίτα όμως  να κρατήσεις το ίδιο εμβαδό με την αντίστοιχη στρογγυλή οπή. Στο μπουζούκι που φέρνω στις μαζώξεις με διαστάσεις 40χ27,5χ14, περίπου όσο και οι δικές σου αν δεν κάνω λάθος, η τρύπα είναι οβάλ περίπου 8χ6.
3. Τα καμάρια είναι μεγάλη κουβέντα και με διαφορετικέ τεχνικές. Εγώ προσπαθώ να τα βάζω όσο πιο μακριά γίνεται από τον καβαλάρη. Για να το πετύχω αυτό και να μην βουλιάζει το καπάκι, βάζω 2 επιπλέον μικρά κοντά καμάρια, ίδιου παχους και ύψους με τα υπόλοιπα στην ευθεία του καβαλάρη και αριστερά δεξιά αυτού να πιάνουν πάνω στο σκάφος. Το μήκος ανάλογα με το σκάφος βέβαια κυμαίνεται στα 2-4 εκατοστά. Αν βρω μια σχετική φωτογραφία θα ανεβάσω ή τα σχετικά σ΄χεδια από το αρχείο θα τα ανεβάσω.
Όλα αυτά βέβαια είναι προσωπικές απόψεις και τεχνικές που ακολουθώ, όχι απαραίτητα σωστές εννοείται.
Άκου, μάζεψε γνώμες αλλά στο τέλος κάνε του κεφαλιού σου, αυτό που εσύ πιστεύεις πως είναι πιο σωστό.

ΥΓ.
Βρήκα το αρχικό σχέδιο από την μπουζουκομάνα που φτιάχνω και ανεβάζω σχετική φωτογραφία για να καταλάβεις τι εννοώ για τα καμάρια εκατέρωθεν του καβαλάρη.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #92 στις: Μαρτίου 31, 2020, 06:35:19 μμ »
λαμπρο τα 799 (με οριο τα ... 800) μπορει να μεταφραζονται λιγο παραπανω στο δισκο και να μην τα παιρνει το φορουμ.
στειλε μου αναλυτικα τι θελεις στις απαντησεις να φαινεται, σε πια μηνυματα (αριθμο μηνυματος) και ποιες φωτο θελεις σε καθε μηνυμα ωστε να προβω στις διορθωσεις που θελεις.
στειλε τα μου στο μειλ μου steliosguitar@gmail.com

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #93 στις: Μαρτίου 31, 2020, 06:45:56 μμ »
θα διαφωνησω με τον μανο.
οσο μεγαλωνει η τρυπα το οργανο πριμαρει.
στην ουδια δεν πριμαρει αλλα αλλαζει το μπαλανς, διοτι χανει τα μπασσα και τα πριμα μενουν ιδια.
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3289.msg57965#msg57965
εκτος ισως απο δυο...

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #94 στις: Απριλίου 01, 2020, 10:56:59 πμ »
στην ουδια δεν πριμαρει αλλα αλλαζει το μπαλανς, διοτι χανει τα μπασσα και τα πριμα μενουν ιδια.

+1

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #95 στις: Απριλίου 01, 2020, 02:44:08 μμ »
Φίλοι Μάνο , Δημήτρη , Στέλιο καί Μανώλη , σᾶς εὐχαριστῶ πολύ γιά τίς ἀπαντήσεις σας , ἦταν πολύ διαφωτιστικές !!! Ἤδη ἄρχισα νά τίς ἐφαρμόζω - σάν σχεδιασμό ἀρχικά στό καπάκι .
Κάποιες πληροφορίες ἀκόμα σχετικά μέ τό καπάκι πού θά χρησιμοποιήσω : Εἶναι μᾶλλον μαλακό ( τό εἶχα ἀγοράσει ἀπό τόν Νάσο μαζί μέ ἄλλα πού πουλοῦσε πρόσφατα , ἄν θυμᾶστε ) , μέ στενές βένες καί χρυσαλίδα , καί ἐπειδή τό σκάφος εἶναι στενό , τό βάζω μονοκόμματο , μέ δύο στενές τσόντες δεξιά κι ἀριστερά του ἀπ' τό ἴδιο ὑλικό ( 1,5 ἑκ. ἡ καθεμιά ) γιά νά φθάση . Ἐτσι δέν θά χρειασθῆ αὐτή ἡ λωρίδα πίσω ἀπ' τόν καβαλλάρη , πού κρατᾶ τά δύο μισά , τί λέτε ;
Τό πάχος του θά τό κάνω 2,5 χιλ.
Γιά καμάρια τώρα : Ὅπως ( θά ) στέκονται κολλημένα , οἱ βέννες τους πρέπει νά εἶναι κάθετες ἤ παράλληλες πρός τό ἐπίπεδο τοῦ καπακιοῦ ; Δηλαδή νά εἶναι μέ ἀκτινική ἤ ἐφαπτομενική κοπή ; Τό λέω γιατί δέν ἔχω καμαρόξυλο στίς διαστάσεις πού χρειάζομαι , καί θέλω νά δῶ ἄν μπορῶ νά κολλήσω λωρίδες ἀπό καπάκι καί νά δημιουργήσω καμάρια .
Τό ξῦλο τοῦ καμαριοῦ στήν περίπτωσή μου , πρέπει νά εἶναι σκληρό ἤ μαλακό ; Ἔλατο ἤ κέδρος ;
Γύρω ἀπ' τήν ἠχητική ὀπή , τό κομμάτι τοῦ καπακιοῦ πού κολλᾶμε γιά νά τήν ἐνισχύσουμε , τί πάχος θά ἔχη καί πῶς πρέπει νά εἶναι τά νερά του , παράλληλα μέ αὐτά τοῦ καπακιοῦ ἤ διασταυρούμενα ;
Καθώς μέτρησα τό πρωϊ τίς θέσεις τῶν καμαριῶν στο καπάκι , παρατήρησα ὅτι , ἄν βάλω τό καμάρι τῆς φωνῆς 3 ἑκ. ἀπ' τόν καβαλλάρη καί τό δεύτερο 1 ἑκ. ἀπ' τό περίγραμμα τῆς ἠχητικῆς ὀπῆς , μεταξύ τῶν δύο καμαριῶν ἡ ἀπόσταση εἶναι περισσότερη τῶν 3 ἑκ. , ἴσως 4 - 4,5 ἑκ. , δέν θυμᾶμαι , θά τό ξαναδῶ . Σ' αὐτή τήν περίπτωση νά διατηρήσω τίς ἀποστάσεις : τοῦ καβαλλάρη - καμαριοῦ φωνῆς - 2ου καμαριοῦ 3 + 3 ἑκ. ( καί ὅσο ἀπέχει τό 2ο ἀπό τό περίγραμμα τῆς ὀπῆς ) ἤ νά κάνω κάποια ἄλλη διάταξη ; ( αὐτό συνέβη μᾶλλον ἐπειδή τό σκάφος εἶναι λίγο πιό μακρύ τῶν συνηθισμένων ) .

Σᾶς εὐχαριστῶ καί πάλι ἐκ τῶν προτέρων... 

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #96 στις: Απριλίου 01, 2020, 10:10:35 μμ »

έχετε δίκιο, πάντα θέλω να γράψω το ανάποδο (μου χει μείνει από μια παλιά - παλιά συζήτηση εδώ που διάβαζα, τόσο παλιά πριν καν γίνω μέλος, και είναι πάντα το  πρώτο που μου' ρχεται)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
Τό πρῶτο μου τρίχορδο μπουζούκι
« Απάντηση #97 στις: Απριλίου 02, 2020, 08:02:52 πμ »
Φίλοι καλημέρα ,
Θά προσπαθήσω ν' ἀνεβάσω σήμερα κείμενο μέ φωτογραφίες , ἄν τά καταφέρω .
Ὅταν σχεδίασα τό καπάκι μέ τή βοήθεια τοῦ περιγράμματος τοῦ σκάφους , διεπίστωσα πώς , στήν περιοχή τοῦ ἄνω τάκου , οἱ δύο ἀπέναντι πλευρές τοῦ σχεδίου , δέν ἦταν συμμετρικές ὡς πρός τόν ἐπιμήκη ἄξονα :

Ἡ μέσα γραμμή ὅπως πρίν τή διόρθωση , καί ἡ ἔξω μετά ἀπ' αὐτήν .
Ἀκολουθεῖ ἡ διόρθωση ( ἄν ἀνεβῆ τό μήνυμα )

Συνεχίζεται........

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #98 στις: Απριλίου 02, 2020, 08:48:38 πμ »
Ἐπιτέλους !!!

Συνέχίζω μέ τή διόρθωση :

Οἱ δοῦγες στήν μία πλευρά τοῦ τάκου λοιπόν , ἦταν πιό " πλακέ " , ἐνῶ στήν ἄλλη πλευρά του πιό καμπυλωτές .
Μέ τό πιστόλι θερμοῦ ἀέρος ζέστανα λίγο τις δοῦγες καί τόν τάκο τῆς " πλακέ " περιοχῆς , ξεκόλλησαν ( ἀθάνατη ψαρόκολλα !!! ) καί ἔχωσα σφῆνες μέ ψαρόκολλα ὥστε οἱ δοῦγες " φουσκώσανε " λίγο πρός τά ἔξω καί ἡ περιοχή αὐτή ἔγινε ὅπως ἡ ἀπέναντί της !

Ἡ φωτογραφία τραβήχτηκε μετά τή διόρθωση . Φαίνονται καθαρά οἱ σφῆνες ἀνάμεσα στίς δοῦγες καί στόν τάκο .

Ἐπίσης σχεδίασα καί τό καράβολο :

Καί μία γενική ἄποψη τοῦ ὀργάνου μέχρι τώρα . Τό καπάκι φυσικά δέν εἶναι κολλημένο .

Γιά ἄλλη μιά φορά εὐχαριστῶ ὅλα τά παιδιά πού μέ βοηθοῦν !!!

Συνεχίζεται.......

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #99 στις: Απριλίου 02, 2020, 11:05:22 πμ »
μπραβο λαμπρο!
ολα τα καταφερνεις: και διορθωσεις στο σκαφος, και φωτο  :victory:
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #100 στις: Απριλίου 02, 2020, 11:35:23 πμ »
Φίλε Στέλιο καλημέρα ,
Ναί , διορθώθηκαν ὅλα , δέν χρειάστηκε νά σοῦ στείλω e-mail . Εὐχαριστῶ γιά ὅλα !!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #101 στις: Απριλίου 02, 2020, 09:54:30 μμ »
Φίλε Στέλιο καλημέρα ,
Ναί , διορθώθηκαν ὅλα , δέν χρειάστηκε νά σοῦ στείλω e-mail . Εὐχαριστῶ γιά ὅλα !!!

γνωμη μου ειναι οτι ενα τοσο σημαντικο τμημα του οργανου, δεν σηκωνει τοσες  πατεντες

Στη θεση σου θα το εκανα απο την αρχη
Μη με παρεξηγεις με αγαπη στο δεν αξιζει τοσος κοπος για να σου κατσει η στραβη.Και θα κατσει νασαι σιγουρος με τετοια ενωση
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #102 στις: Απριλίου 03, 2020, 12:14:25 πμ »
Κωστα συμφωνο μαζι σου και οτι στο σημειο αυτο βαζοντας σφηνα ισως εμεινε κενο στο τακο.προτιμο να ειναι λιγο παραγωνο το σκαφος παρα  να μου ξεκολησει ο τακος.αλλα μην ξεχναμε ολοι μας οτι  μονο απο τα λαθη μας μαθαινουμε .ΜΠΡΑΒΟ  ΛΑΜΠΡΟ συνεχισε οπως νομιζεις και αν κατι δεν παει καλα δεν πειραζει ετσι θα γινουμε ολοι καλυτεροι μαζι σου νασαι καλα !!!!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Απριλίου 03, 2020, 06:32:49 πμ »
Κώστα καί Γιῶργο , εὐχαριστῶ γιά τίς ἀπαντήσεις σας καί γιά τήν ἀνησυχία πού ἐκφράζετε . Αὐτό μέ βάζει καί μένα σέ σκέψεις . Ὅπως καί νά τό κάνουμε , ἡ διόρθωση δέν μπορεῖ νά εἶναι καλύτερη ἀπό τό νά κάνουμε κάτι ἀπ' τήν ἀρχή σωστό .
Ὅμως , προσπάθησα , καί νομίζω τό κατάφερα , νά γεμίσω τό διάκενο πού δημιούργησα ξεκολλῶντας λίγο τίς δοῦγες ἀπ' τόν τάκο , πού αὐτό τό διάκενο εἶχε , ἀς ποῦμε , τριγωνικό σχῆμα , μέ σφῆνες τοῦ ἰδίου σχήματος , ὥστε νά μή μείνη καθόλου κενός χῶρος . Καί μέ τήν ψαρόκολλα πού κολλήθηκαν , νομίζω πώς ἔγιναν ὅλα ἕνα σῶμα .
Ἡ ἀλήθεια εἶναι Κώστα , πώς ἀμφιταλαντεύτηκα πού μοῦ εἶπες νά τό κάνω ἀπ' τήν ἀρχή , γιατί μέ τόση ἐμπειρία πού ἔχεις , οἱ προβλέψεις σου εἶναι μἆλλον εὔστοχες . Ὅμως , τό πρῶτο μου αὐτό μπουζούκι , θά ἤθελα νά τό τελειώσω , πές ἔτσι σάν μάθημα , καί , χωρίς ἐπαναλαμβάνω νά σ' ἀμφισβητῶ , λέω νά τό προχωρήσω κι ὅτι γίνει . Ἄν στό τέλος πάει κάτι στραβά λόγω αὐτῶν τῶν ἀστοχιῶν , ἔ , θά πῶ , τό πάθημα μάθημα . Ἐλπίζω , μέ τή βοήθειά σας , κάτι νά καταφέρω .

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #104 στις: Απριλίου 03, 2020, 12:31:15 μμ »
εγω ισως και λογο ψυχαναγκασμου αν θες δεν θα μπορουσα να το προχωρησω.Εχω κανει κι εγω χοντρα λαθη.........αλλα τα εβγαλα στην απ εξω.
Ειναι κριμα να κουρτισεις και να σου ερθει εμπρος ολο μαζι.Το ασχημο ειναι οτι δεν θα γινει αμεσα αυτο.Θα σε αφησει λιγο   να καψουρευτεις και να επαναπαυθεις. Κι ενα ωραιο πρωινο........

Νιπτω  τας χείρας μου ..........σχολαστικα ε;
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................