Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2019  (Αναγνώστηκε 28377 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2019
« Απάντηση #120 στις: Μαρτίου 23, 2019, 07:45:52 πμ »
Μπράβο Μήτσο!!.....και για το παίξιμο! {celebrate007}

Ονειρο !  + 1   {celebrate007}
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #121 στις: Μαρτίου 23, 2019, 09:45:18 πμ »
Η γυναίκα μου η καλή!και αύριο να το ανεβάσεις Εγώ θα περιμένω!
Καλημέρα . Απλή κατασκευή από ρεταλια . Έχει μεγάλο μήκος γιατί είπα να το κάνω γενικής χρήσης και όχι μόνο για κιθάρα . Ελάχιστη διάμετρος κοπής 8.5cm . Δηλαδή κάνει για ροζέτα αλλά όχι και για κοπή της τρύπας . Εκεί έχω στο μυαλό μου άλλο jig που θα κόβει σε μικρότερη διάμετρο. Ξεβιδωνεις το μαύρο πλαστικό από την βάση σου και με τις ίδιες βίδες βιδωνεις στο ξύλο την βάση . Η ρύθμιση είναι απλή . Αλλάζεις το μήκος και σφίγγεις την πεταλούδα . Αντί για pin έβαλα μια βίδα .

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #122 στις: Μαρτίου 23, 2019, 11:09:41 πμ »
Καλημέρα ! Εξυπνο και απλό το jig .  Ωραίος  songless  !

...

Εχει τη δουλίτσα της και η περιμετρική κοπή στο καπάκι ... κακώς την είχα υποτιμήσει ...

( μ αρέσει που ονειρεύομαι να φτιάξω και κιθάρα , τρομάρα μου )

[ Invalid Attachment ]

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #123 στις: Μαρτίου 23, 2019, 12:41:01 μμ »

...

Εχει τη δουλίτσα της και η περιμετρική κοπή στο καπάκι ... κακώς την είχα υποτιμήσει ...

[ Invalid Attachment ]
Κάτσε να ετοιμάσω το jig για τα φιλέτα της κιθάρας και μετά θα το αντιγράψετε και οι μπουζουξήδες.

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #124 στις: Μαρτίου 23, 2019, 02:49:18 μμ »
Γιώργο, Ιωσήφ ευχαριστώ πολύ {celebrate001}

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #125 στις: Μαρτίου 23, 2019, 06:22:55 μμ »
Μιλάμε για τίποτα.. πολύ απλό.. Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη να σαι καλά!φοβερές οι πατέντες σου!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #126 στις: Μαρτίου 23, 2019, 07:31:36 μμ »

...

[ Invalid Attachment ]
Κάτσε να ετοιμάσω το jig για τα φιλέτα της κιθάρας και μετά θα το αντιγράψετε και οι μπουζουξήδες.

χωρις καμια παρεξηγηση και μιλωντας εκ μερους των περισοτερων εδω μεσα....οι μπουζουξηδες δεν δουλευουν με jig αλλα με χερι εκτος εξαιρεσεων
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #127 στις: Μαρτίου 23, 2019, 07:52:23 μμ »
Κώστα έχω την εντύπωση ότι όλοι οι κατασκευαστές, ανεξάρτητα του τι όργανα φτιάχνουν, χρησιμοποιούν τις λεγόμενες πατέντες (jigs), για τα διάφορα στάδια της κατασκευής. Ο καθένας τις δικές του και ότι τον βολεύει. Πιστεύω ότι κάποιες από αυτές τις πατέντες είναι ίδιες.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #128 στις: Μαρτίου 23, 2019, 09:42:59 μμ »

...

[ Invalid Attachment ]

χωρις καμια παρεξηγηση και μιλωντας εκ μερους των περισοτερων εδω μεσα....οι μπουζουξηδες δεν δουλευουν με jig αλλα με χερι εκτος εξαιρεσεων
Δεν νομίζω ότι το χέρι έχει την ίδια ακρίβεια πάντα . Κάποια jig που φτιάχνω δεν τα είχα στην πρώτη κιθάρα και μια χαρά την έφτιαξα . Αλλά εργασίες που έκανα μέρες στην πρώτη τα κάνω σε λίγες ώρες με τα jig .  Μπορεί όντως οι μπουζουξήδες να είναι σκληροπυρηνικοί και να απαξιουν τα jig . Μπορεί σε κάποιον το χέρι να τραβάει 50 cm ευθεία χωρίς χάρακα . Εμένα απλώς με νοιάζει να ξέρω ότι αυτό που θα κάνω θα βγει σωστο μια δυο δέκα φορές και ίδιο . Και είναι και θέμα ασφάλειας μερικές φορές και κούρασης που κάτι μπορεί να πάει λάθος και το jig να σώσει και το όργανο και τα δάκτυλα μου.  Αυτά .
Και μια και μιλάμε για jig σήμερα ξεκίνησα το "τραπέζι" που θα κραταει την κιθάρα σε ευθεία για να κόβει σωστά το ρούτερ περιμετρικά.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #129 στις: Μαρτίου 24, 2019, 12:03:09 πμ »
Άσε τον κουμπάρο να λέει.  Μια χαρά είναι τα jig και πολλές φορές με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο σχεδιασμός τους και η κατασκευή τους από την ίδια την κατασκευή του οργάνου. Για μένα τουλάχιστον αυτό συμβαίνει από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να ασχολούμαι. 

Είναι λίγοι στον κόσμο που δεν χρησιμοποιούν κάποιο jig!
Ακόμα και μια βάση για το χάραγμα της ταστιερας δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα jig - πατέντα - ευκολία η όπως θέλει να το ονομάσει ο κάθε ένας.

Έχω πει παλιότερα πως για όλες τις ξυλοδουλειες πρέπει ο κάθε ένας να βρει τα βοηθήματα που τον βολεύουν, ώστε να μην καταναλώσει σε αυτά χρόνο και κόπο, και να είναι ξεκούραστος και ορεξατος στην διαμόρφωση του καπακιού.  Εκεί δεν είναι ξυλοδουλεια και χρειάζεται πραγματικά να αφιερώσεις χρόνο.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #130 στις: Μαρτίου 24, 2019, 12:58:30 πμ »
Songless σοβαρά τώρα.. το έχεις πάει σε άλλο επίπεδο από την δεύτερη κιόλας κιθάρα..μόνο συγχαρητήρια...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #131 στις: Μαρτίου 24, 2019, 08:44:13 πμ »
Songles την έχω φτιάξει και γω αυτή την πατέντα αντιγράφοντας από τον Stewmac,το σύστημα δούλεψε μια χαρά αλλά σύντομα την κατήργησα γιατί βρήκα απλούστερη:
Εφαρμόζω την τεχνική με το router στον πάγκο ανάποδα δεν ξέρω αν σου λέει κάτι θα βρώ Λίνκ να ανεβάσω

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #132 στις: Μαρτίου 24, 2019, 09:05:36 πμ »
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1067.45
Εδώ κάποιες φωτο πως στέκεται το router
Έχω δει σε βίντεο στη Gibson να κάνουν αυτή τη δουλειά με το χέρι δλδ κρατάνε το οργανο παράλληλα με το τραπέζι για να γίνει η κοπή κάθετη στο πλαϊνό
Εγώ χρησιμοποίησα κάτι ψεύτο οδηγούς (τέσσερα σφηκτηράκια από την πρώτη φωτο της σελίδας εκεί που σφίγγω τα καπάκια στο καλούπι) για να κρατάω το όργανο παράλληλο με  στο τραπέζι

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #133 στις: Μαρτίου 24, 2019, 09:49:25 πμ »
Songles την έχω φτιάξει και γω αυτή την πατέντα αντιγράφοντας από τον Stewmac,το σύστημα δούλεψε μια χαρά αλλά σύντομα την κατήργησα γιατί βρήκα απλούστερη:
Εφαρμόζω την τεχνική με το router στον πάγκο ανάποδα δεν ξέρω αν σου λέει κάτι θα βρώ Λίνκ να ανεβάσω
Νασο το εχω δει. Εχω ξεψαχνισει σχεδον ολα τα θεματα κατασκευης. Το θεμα ειναι οτι δεν βαζω το router απο πλεον στο τραπεζι μεχρι να παρω καποιο σοβαρο απο αυτο του lidl που εχω. Ασε που προυποθετει και κοπτικο που να αλλαζω το ρουλεμαν κατι που εκανα στην πρωτη και ηταν και θεμα συζητησης και αναζητησης με τον Μανο για διαμετρους κλπ.
Σε αυτο που θα κανω θα βαλω ενα ρουλεμαν στην κατασκευη που θα πηγαινει μπρος πισω χωρις να απαιτει αλλαγη κοπτικου. Ειναι η ευκολια που λεμε. Εδω σκεφτομαι να παρω και δευτερο ρουτερ χειρος για να μην αλλαζω collet απο 6mm σε 1/4 ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #134 στις: Μαρτίου 24, 2019, 11:47:54 πμ »
Άσε τον κουμπάρο να λέει.  Μια χαρά είναι τα jig και πολλές φορές με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο σχεδιασμός τους και η κατασκευή τους από την ίδια την κατασκευή του οργάνου. Για μένα τουλάχιστον αυτό συμβαίνει από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να ασχολούμαι. 

Είναι λίγοι στον κόσμο που δεν χρησιμοποιούν κάποιο jig!
Ακόμα και μια βάση για το χάραγμα της ταστιερας δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα jig - πατέντα - ευκολία η όπως θέλει να το ονομάσει ο κάθε ένας.

Έχω πει παλιότερα πως για όλες τις ξυλοδουλειες πρέπει ο κάθε ένας να βρει τα βοηθήματα που τον βολεύουν, ώστε να μην καταναλώσει σε αυτά χρόνο και κόπο, και να είναι ξεκούραστος και ορεξατος στην διαμόρφωση του καπακιού.  Εκεί δεν είναι ξυλοδουλεια και χρειάζεται πραγματικά να αφιερώσεις χρόνο.

αν ο οδηγος της ταστιερας θεωρητε  jig .... παω πασο.Εγω στα μπουζουκια παντως το μονο που κανω με jig  ειναι το χαραγμα για το περιμετρικο φιλετο με το ρουτερ.Ως επι το πλειστον ομως οι περισοτεροι το κανουν στο χερι.Αν δειτε ποτε περιμετρικο χαραγμα απο το χερι του Παισιου το ξανακουβεντιαζουμε.Βεβαια μερικες φορες τα jig  ειναι μονοδρομος ...οπως στην Ibanez archtop που προσπαθω να συνεφερω αυτη την περιοδο.Εξηγησα απο την αρχη οτι το εγραψα χωρις παρεξηγηση.Οταν ακουω ομως ....να το αντιγραψετε και οι μπουζουξηδες..................κι εμεις φτιαχνουμε οργανα απο το 2004 ακουγεται λιγακι αστειο.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: