Αποστολέας Θέμα: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ  (Αναγνώστηκε 17563 φορές)

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
Απ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ
« Απάντηση #75 στις: Ιανουαρίου 29, 2018, 05:21:09 μμ »
Και ενώ άρχισα να ετοιμάζω το μορσο κάτι δεν μου έβγαινε καλό.....  Είχα ξεχάσει να τρίψω τα πλαιναρια και κόλλησα κατευθείαν τα παραπετια,  και τώρα βλέπω ότι θα βγει αρκετά χοντρό στην ένωση... (Πλαιναρι + παραπετι = 7,5 mm  από την μια πλευρά, +. 7,5  από την άλλη;;; 15mm....)   Ένας άλλος λόγος είναι ότι μέχρι να κάνω ίσιο την ένωση του τακου με τον Μανίκα έφαγα τζάμπα κάνα 2-3 mm μήκος με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το άνοιγμα τις εννωσεις (τακου -μανικα).

[ Invalid Attachment ]
Σκευτηκα ξανά σκευτηκα τι να κάνω αλλά δεν βρίσκω λύση.....  Υπάρχει κάτι;;;;;     Οι Big brather (  έχουν καμία λύση η να το κάνω γλάστρα;;;     Ευχαριστώ

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #76 στις: Ιανουαρίου 29, 2018, 10:47:33 μμ »
Στην πρωτη μου κατασκευη εκανα το ιδιο λαθος.
Το διορθωσα ξεκολλωντας τα πλαιναρια και μια ντουγια πιο κατω απο τον τακο. Εφαγα τον τακο (2-3 χιλ. απο την καθε μερια- δηλαδη 4-6 χιλιοστα συνολικα στο σημειο συγκλισης) με το σκαρπελο και τα ξανακολλησα. Ετσι το εφερα εκει που ηθελα.
Τα πλαιναρια δεν τα ξεκολλησα απο τον τακο περα ως περα και αντιστοιχα δεν μειωσα ολον τον τακο αλλα το μεγιστο το αφαιρεσα στο σημειο συγκλισης.
Αυτα για το πλατος. Οσον σφορα το υψος εγω θα το αφηνα ως ειναι (παρολο που μπορει και με τον ιδιο τροπο να το κανεις και εδω). Απλα μπορεις το παχος στο σημειο συγκλισης να κανεις κλιση σαν σκαλακι. Το εχω κανει σε τζουρα και δεν φαινεται ασχημο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #77 στις: Ιανουαρίου 29, 2018, 11:20:20 μμ »
Πολύ καλή μαγκιά αυτή που λες.   (Το σκευτηκα λίγο αλλά φοβάμαι να το κάνω αυτό λόγο ότι είναι το πρώτο κ δεν έχω πολύ εμπειρία).   Από την άλλη δεν έχω να χάσω και τίποτα,. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα πετύχεις....    Ένας  τρόπος που σκευτηκα είναι να ξεκολησω τα παραπετια να τα  φάω τα πλαιναρια 1,5 - με 2 mm  (τώρα είναι 3,5mm)   θα μήνει δηλ 1,5mm πλαιναρι.  Μετά θα κολλήσω και τα παραπετια τα οποία είναι και αυτά 3,5mm, και να τα φάω όσο περνει.  Υπολογίζω να γλιτώσω έτσι 8mm τουλάχιστον, απλά δεν ξέρω αν θα έχω πρόβλημα με το πάχος του πλαιναρια εάν είναι 1,5 mm

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #78 στις: Ιανουαρίου 29, 2018, 11:28:41 μμ »
Οταν πρωτομπηκα στο φορουμ, και παρολο που σε εμενα δουλευε το κουμπι της αναζητησης, σε αντιθεση με αλλους που απο οτι καταλαβαινω τους το εχει κλειδωμενο ο admin, χαθηκα απο τα πολλα θεματα και τις διαθεσημες πληροφοριες.  Για να βρω ενα δρομο εκανα το εξης, σταμπαρισα μεσα απο τα μηνυματα τους, καποιους "καλους" και καθε βραδυ επιανα και εναν εναν και διαβαζα τα μηνυματα του απο το πρωτο μεχρι το τελευταιο. Ετσι εμαθα και τι εχει κανει μεχρι τωρα ο καθε ενας και θυμομουν που μπορω να βρω πληροφορια για αυτο που εψαχνα. Πανεπιστημιο...........

Φανταζομαι πως για να βρεθηκες στο φορουμ και να εχεις φτασει στο σημειο που βρησκεσαι τωρα με την κατασκευη ενος μπουζουκιου, σιγουρα εχεις κρινει και εσυ σαν καλο τον Μανο, απλα δεν εχεις κανει την παραπανω διαδικασια.....

Το εχει εξηγησει αναλυτικα πως αντιμετωπισε ακριβως το ιδιο προβλημα.

Αλλα το εχεις απαντησει και εσυ ο ιδιος. 
   Ένας άλλος λόγος είναι ότι μέχρι να κάνω ίσιο την ένωση του τακου με τον Μανίκα έφαγα τζάμπα κάνα 2-3 mm μήκος με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το άνοιγμα τις εννωσεις (τακου -μανικα).

ξαναβαλε πισω στη θεση του αυτο που απο λαθος αφαιρεσες, μια προσθηκη μπροστα στον τακο 3-5-6η8 χιλιοστων ωστε να ερθεις στα μετρα που θες!

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #79 στις: Ιανουαρίου 30, 2018, 12:37:04 πμ »
John 2004
 Και σε εμένα δουλεύει το κουμπί τις αναζητήσεις απλά έψαξα κ δεν μπόρεσα να βρω κάτι αναλογο,  σε άλλα θέματα έβρισκα κ βρίσκω απαντήσεις, έκανα δύο μπουζούκια   ( με έτοιμο σκάφος) κ μετά έγινα ενεργό μέλος του φορουμ, μέχρι τότε μόνο διάβαζα.   
Όσο για το ότι το ανάλυσε ο Μάνος το ίδιο πιο παλιά σε άλλη ανάρτηση κ έτυχε να πω και εγώ τα ίδια, θυμώμουν ότι είχα διαβάσει κάπου ότι κάποιος ρωτούσε για ένα καλούπι αν θα βγει αρκετά χοντρό στην ένωση, και κάποιος του απάντησε ότι τρώει τα παραπετια κ έρχονται  εκεί που πρέπει. (στα μέτρα δηλαδή).  Η μπωρει να το είχα διαβάσει απλά δεν το θυμάμαι, έψαξα να βρω, δεν βρήκα κ γι'αυτό ρώτησα.      Ένα άλλο που σκευτηκα είναι να κάνω μανίκι αρκετά χοντρό κ να το σβήνω σιγά σιγά ή κ απότομα όπως λες απλά θα φαίνεται λίγο άσχημο γιατί δεν θα έχει δουγιες.    (Και κάτι άλλο). Επειδή δεν ξέρω πως διαβάζω κάποιου χρήστη τα μήνυμα αν θέλεις Πες μου πως γίνεται.  Η αν ξέρεις που είναι η ανάλυση του Μάνου θα με βοηθούσε να μου έστελνεs  το λινκ .    Πάντα φιλικά, ευχαριστώ. 

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #80 στις: Ιανουαρίου 30, 2018, 12:49:22 πμ »
μπαινεις στο προφιλ του χρηστη, και πατας την εμφανιση μηνυματων.

ειτε βαλεις προσθηκη στο καλουπι, ειτε κανεις πιο χοντρο το μανικι στην ενωση και το φας να ερθει σε σχημα σαν συνεχεια του σκαφους, θα πρεπει να το καλυψεις με μια αρκετα μεγαλυτερη γραβατα απο οτι συνηθιζετε.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #81 στις: Ιανουαρίου 30, 2018, 10:59:51 πμ »
... γι αυτό φταρνιζόμουν χτες ?  ;)

ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά κι εγώ την πάτησα όπως κι άλλοι πριν από μένα. Απλώς εγώ λόγω επαγγέλματος (και βίτσιου)  τα "οπτικοποιώ" κιόλας - διαβάζοντας τις εμπειρίες παλιότερων - και καθώς διόρθωνα έφτιαχνα και σχεδιάκια για να θυμάμαι τι έκανα....

αυτά έχω ανεβάσει κατά καιρούς:

τάκος με τις ντούγες φαγωμένες για μείωση πλάτους (μόνο στην άκρη τους, όπως περιγράφει ο sakkalis). Επειδή αναρωτιέσαι για το πάχος, από τα παραπέτια αφήνω μέχρι και 1 χιλιοστό - ίσα να κρατάει το διακοσμητικό φιλέτο που βάζω μεταξύ παραπετιών και ντουγών "κυρίως σκάφους". Άλλωστε μιλάμε μόνο για το τελευταίο εκατοστό του μήκους τους, βρίσκω ότι δεν θα έχει θέμα. Βέβαια τα δικά σου παραπέτια είναι ήδη αρκετά μεγαλύτερου πάχους (3,5 αν θυμάμαι καλά, εγώ αρχίζω με 2,2 - 2,5).

διαστάσεις μόρσου όπως το κάνω εγώ, σε τάκο διαμορφωμένο όπως παραπάνω

και δυο εφαρμογές με "γέμιση" όπως περιγράφει ο john2004 και παλιότερα ο ΚαΠα (ιδέα του οποίου είναι το διακοσμητικό φιλετάκι ενδιάμεσα που φαίνεται στο πρώτο μπουζούκι, όταν έχεις διαφορετικού χρώματος ξύλα)

και μια με ίδιου χρώματος ξύλα, όπου σκάλισα την "γέμιση" ώστε στα πλαϊνά της να μοιάζει με απολήξεις παραπετιών. Αφού μπει και το φιλέτο (πλαστικό κορδόνι βάζω) δεν φαίνεται τίποτα αν δεν ξέρεις τι να ψάξεις.

[ Invalid Attachment ]

... και τα δυο είναι μετατροπές από τετράχορδα σε τρίχορδα, στο ένα δεν έβαλα καν γραβάτα, στο άλλο μια μικρή - και φαίνονται μια χαρά και τα δύο
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 30, 2018, 11:14:14 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #82 στις: Ιανουαρίου 30, 2018, 04:26:49 μμ »
Πω πωωωωω αυτή δεν είναι απάντηση.... Είναι πτυχιακή εργασία...... Ευχαριστώ πολύ  Μάνο    , έψαχνα κ δεν έβρισκα κάτι, (ίσως να μην χρησιμοποιο τις κατάλληλες λέξης,.   Από δω  και πέρα θα σε ψαχουλεψω  να δω κι άλλα σχέδια σου.....   Να σε καλά, θα ενημερώσω με το πώς θα πάει η κατασκευή τις επόμενες μέρες.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #83 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 03:30:31 μμ »
Καλησπέρα και καλό μήνα να έχουμε παιδιά.. τελικά έβγαλα τα  παραπετια φαγωσα τα πλαιναρια μέχρι να γίνουν 1mm. Περίπου 2εκατοστα  από την ένωση του Μανικα,.  Έπειτα κόλλησα πάλι τα παραπετια τα αφερεσα και από εκεί υλικό και άφησα ίσα ίσα να κρατάει το φιλέτο που θα μπει πιο μετά.  Κατέβασα και τις δουγιες στο 1mm στην ένωση για να κερδίσω και ύψος για να μην γίνει πολύ χοντρός ο μανικας...

Έγινε  το μορσο κολληθηκε και ο μανικας....

[ Invalid Attachment ]

Η διχρωμία στο μανίκι είναι όλα τα €€€€€€εεεεεε.  (Ήθελα να πειραματιστο και με τα χρώματα αλλά και με την αντοχή,.   (Το συνηθίζω να τα κάνω ρόπαλα)...

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #84 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 02:58:57 μμ »
Κόλλησα την ενίσχυση στο σκάφος 2 λωρίδες καπλαμα 0,6mm. 

Έκανα και το καραολο και το κόλλησα επίσης... Κλίμακα θα γίνει 67.

Και για να μην χάνω μέρες ετοιμάζω σιγά σιγά και το καπάκι.... 
 [ Invalid Attachment ]

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #85 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 03:41:53 μμ »
Για ταστιέρα λέω να βάλω το παρακατω ξύλο που είναι στην μέση με την χαρτοταινια. Είχα ρωτήσει εδώ στο φόρουμ σε μια ανάρτηση τι ξύλα είναι αυτά. (κάνα 10αρια διαφορετικά) και για το συγκεκριμένο οι απαντήσεις που πήρα ήταν ότι μοιάζει με παλίσανδρο, και κάποιος άλλος ότι μοιάζει με αγιουζ αφρικανικο) μου αρέσουν πολύ τα σχέδια από τα νερά αλλά δεν ξέρω αν θα κάνει για ταστιέρα.... Το μανίκι είναι καλά ενισχυμένο.    Εάν το βάλω θα λυπηθώ να βάλω και τελειες για οδηγούς.  (Έχει χρησιμοποιησει κάποιος εκτός έβενο κ βεγγε για ταστιέρα;   Σαν ξύλο είναι βαρύ.. έβαλα και τα άλλα δίπλα για να καταλάβετε καλύτερα τα χρώματα. Ευχαριστώ....

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #86 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 03:42:56 μμ »
Για ταστιέρα λέω να βάλω το παρακατω ξύλο που είναι στην μέση με την χαρτοταινια. Είχα ρωτήσει εδώ στο φόρουμ σε μια ανάρτηση τι ξύλα είναι αυτά. (κάνα 10αρια διαφορετικά) και για το συγκεκριμένο οι απαντήσεις που πήρα ήταν ότι μοιάζει με παλίσανδρο, και κάποιος άλλος ότι μοιάζει με αγιουζ αφρικανικο) μου αρέσουν πολύ τα σχέδια από τα νερά αλλά δεν ξέρω αν θα κάνει για ταστιέρα.... Το μανίκι είναι καλά ενισχυμένο.    Εάν το βάλω θα λυπηθώ να βάλω και τελειες για οδηγούς.  (Έχει χρησιμοποιησει κάποιος εκτός έβενο κ βεγγε για ταστιέρα;   Σαν ξύλο είναι βαρύ.. έβαλα και τα άλλα δίπλα για να καταλάβετε καλύτερα τα χρώματα. Ευχαριστώ....

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #87 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 04:01:22 μμ »
Σου ειχε γραψει ο Νασος οτι μοιαζει για παλισανδρο, αλλα εδω που ειναι πιο φωτινη η φωτογραφια δεν μοιαζει καθολου.   Αγιουζ δεν σου ειχε γραψει κανενας.  Ο Στελιος ειπε πως του μοιαζει για κατι αφρικανικο που βαζουν στα πατωματα, ισως τικ. Δεν νομιζω οτι ειναι και τικ.  Οτι και να ειναι εχει τα νερα παραλληλα με το μανικι η το καπακι, αρα δεν κανει για ταστιερα γιατι τα θελουμε καθετα οσο γινεται.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #88 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 04:16:50 μμ »
Ειναι στην απάντηση #7.  (Το 2 μου μοιάζει για δρυς και το 3 για αγιούζ (αφρικάνικο). ΓΙα το 1 δεν ξέρω).    Τώρα οσογια τα νερά,. Γι'αυτό είπα πιο επάνω ότι το μανίκι είναι με ενισχυμένες κόντρες (1 έβενο 8 mm και 2παντουκ 4+4mm.)  Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα σκευροματος.   Δεν ξέρω εάν ενώεις αυτο.    Αλλά μήπως επηρεάζει στον ήχο;;;;

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #89 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 04:26:22 μμ »
στον ηχο οχι,  τουλαχιστον οσο μπορει να πιασει το δικο μας αυτι.   Για την αντοχη τα θελουμε καθετα.

Tags: