Αποστολέας Θέμα: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ  (Αναγνώστηκε 14903 φορές)

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ
« στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 09:38:24 μμ »
Καλησπέρα φίλοι  μου,    αποφάσισα να ξεκινήσω το πρώτο μου σκάφος για μπουζούκι
Από τα σχέδια του vegges,   (ευχαριστώ  πολύ)   
Μετά την ολοκλήρωση του καλουπιού

έκανα τον τάκο τον οποίο έκοψα με πριόνι, στην συνέχεια διαμόρφωσα με τροχακι –υαλόχαρτο  και στην συνέχεια με ράσπα.

Είπα να ξεκινήσω με τις περιβόητες  δούγιες……..

Αφού τις λύγισα στην πατέντα ψησταριά…..   

(είχα και απώλειες πολέμου……)

Άρχισε το πλάνισμα τις δόυγας.

Περιττό να πω ότι 3-4  τις έκανα σαν (σκ…………………τα) κάποια στιγμή την κατάφερα  απλά ήταν πιο μικρή από ότι έλεγαν οι γραμμές στους νομείς.
Δεν άντεχα άλλο να κάνω από την αρχή   (ξέρεις η ανυπομονησία του αρχάριου – η κούραση  - το άγχος  -  την κόλλησα  δεν άντεξα  με το σκεπτικό ότι μετά λίγο λίγο θα κλέβω και θα φτάσω στις γραμμές.) 

[ Invalid Attachment ]

Συνεχίζεται........

Γιωργος π

• Hero Member
Απ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 09:43:53 μμ »

[ Invalid Attachment ]

Την επόμενη μέρα κόλλησα και άλλες δυο μια αριστερά και μια δεξιά,  αλλά και αυτές δεν μου βγαίνουν στα μέτρα που θέλω….. μια πιο στενή η άλλη πιο φαρδιά.
Θέλω πχ να την κάνω   2 cm  και από το να προσπαθώ να την κάνω ευθεία όταν την βάζω επάνω σε λεία επιφάνεια να μην πηδαει, ,,  φάε από εδώ φάε από εκεί γίνεται πιο μικρή από ότι πρέπει…..   υπάρχει καμία  μαγκιά??????

Τώρα όσο αφορά το που δεν είναι ίδιες δεν με πολύ  πειράζει  γιατί είναι το πρώτο μου σκάφος και δικαιολογώ τον εαυτό μου, στο δεύτερο θα είμαι πιο αυστηρός.  Απλά θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα. 

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι με τα φιλέτα,       
Προσπαθώ να τα καμπυλώσω με σίδερο (στιρελλα)  οπως Δείχνει ο κ φίλιος στο βίντεο και ενώ τα κάνω αργά αργά και τα έχω μουλιάσει πιο πριν   σπάνε πολύ εύκολα, τα φιλέτα είναι 4mm.

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 10:50:37 μμ »
φιλε καλησπερα.οταν ξεκινησα και εγω της κατασκευες μου,εκανα πολλα   λαθη απο τα οποια εμαθα,κανοντας αυτοκριτικη.δεν μπορω να σε βοηθησω σε αυτα που ρωτας.θα σου δοσω μονο 2 συμβουλες,για να εισαι ποιο ανετος και ποιο σωστος.φτιαξε ενα ξυλινο κουτι και στερεωσε μεσα την πλανη σου.και δευτερο... βρες μια μαρμαροπλακα για να μπορεις να βλεπεις με αλφαδια της δουγιες σου.καλη συνεχεια

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 11:01:28 μμ »
Ευχαριστώ για της συμβουλές, μάρμαρο πλάκα έχω, αλλά την πλάνη γιατί σε κουτί;;;   Εκεί που την έχω είναι σταθερή.  Υπάρχει άλλος λόγος;;;

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 11:11:37 μμ »
Καλη αρχη φιλε μου!γιωργο χωρις να ειμαι ειδικος πιστευω οτι εχεις πολυ χαμηλα το σημειο συγκλισεις των δουγων και θα εχεις προβλημα.αν πας συμφωνα με τις μολυβιες που εχεις κανει δεν θα σου βγει γιατι οταν αρχισουν να στριβουν οι δουγιες δεν θα πατανε στο καλουπι.αμα δεις το σχεδιο 3d που εχει ο βαγγελης θα δεις πως εχει 3 σημεια συγκλισεις.τα φιλετακια εγω τα γυριζω σε σωληνα που εχω φτιαξει με γκαζακι και γυριζουν ευκολα.στην ακρη τις σωληνας εχω βαλει 2 κολιεδες για να μπαινει το φιλετακι αναμεσα και να μην στριβει δεξια αριστερα.αμα δεν τα καταφερεις με τον τροπο που τα κανεις πες μου να σου στηλω φωτογραφιες να καταλαβεις καλυτερα.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 11:16:45 μμ »
Τι κολιεδες;;   Αν μπορείς στήλε φωτό, θα σου είμαι ευγνώμων...

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 11:22:01 μμ »
Για το πλανισμα κανω οτι εχω διαβασει απο το μπλοκ του βαγγελη.αμα διαβασεις τα πρωτα αθρα για το πως βρισκεις το πλατος σε καθε σημει τις δουγας και τη σημαδεψεις μετα προσεχεις να μην ξεφυγεις απο τα σημαδια πλανιζοντας την και ελενχεις να παταει καλα σε επιπεδη επιφανεια.πρεπει να την εχει φερει καλα με το πλανισμα και μετα χρειαζετε ενα χαδι στο μαρμαρο με γυαλοχαρτο.

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 11:23:48 μμ »
Οκ φιλε μου απλα επειδη δεν εχω τωρα θα σου στηλω αυριο το πρωι.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 12, 2018, 11:40:37 μμ »
Οκ θα περιμένω..

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 13, 2018, 08:40:14 πμ »
Καλημερα γιωργο.τραβηξα 2 φωτογραφιες για να παρεις μια ιδεα.η σωληνα ειναι φ100 αλλα και 80αρα να βαλεις μια χαρα ειναι.στη πισω μερια απο κατω εχει μια μεγαλη τρυπα για να μπαινει το γκαζακι η φλογα και μπρωστα ειναι τα κολιεδακια που σου ελεγα.και οπως σου ειπε ο φιλος παραπανω πιστευω πως καλυτερα να φτιαζεις και ενα κουτακι για την πλανη για νσ παταη η δουγα παντου ισια οπως πλανιζεις.σχεδιαζεις το περιγραμα της πλανης ανοιγης φωλια να μπει μεσα και απο κατω καλο ειναι να φτιαζεις 2 λαμακια με κολημενα παξημαδια που να βιδωνεις 4 βιδες και να ρυθμιζεις την πλανη στα ισια.οι βιδες δεν βιδωνουν πανω στη πλανη απλα την στηριζουν.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 13, 2018, 09:46:07 πμ »
Γιώργο Π.  πολύ σωστά τα έγραψε και τα έδειξε ο φίλος ο ksiros . 

Η ταπεινή μου γνώμη στηρίζεται στις δικές μου αποτυχίες και θα ήθελα εσύ να τις γλυτώσεις . Γι αυτό :

Ξήλωσε τις πρώτες αυτές δούγιες .  Ενα λάθος στην αρχή του σκάφους, δεν διορθώνεται μετά, απλά πολλαπλασιάζεται ...

Από τα σχέδια του καλουπιού και από το blog του Vagges 2010 θα βρείς πού και πώς συγκλινουν πίσω οι δούγιες .

Εφάρμοσέ τα όσο πιο πιστά μπορείς . Να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου με τη γεωμετρία στο καλούπι και στις δούγιες .

Συγνώμη αν σε στενοχώρησα

Στη κατασκευή αλαδόσχημου σκάφους , η κάθε αποτυχία ... νομίζω είναι ο πιο καλός δρόμος προς την επιτυχία ! 

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 13, 2018, 10:11:44 πμ »
 Φίλε μου ksiros ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες πολύ καλές κατάλαβα ακριβώς πώς είναι. Να σε καλά με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνω..

Ιωσηφ καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, δεν με στεναχώρησε (καλά κάνεις και τα λες) απλά εγώ λυπάμαι να τις ξυλωσω,...... Τόσο κόπο έκανα..... Είναι οι πρώτες που λύγισα - ετριψα - γενικά η πρώτη επαφή με κατασκευή  σκάφους.....   Θα σκεφτώ σοβαρα αυτά που μου είπατε και θα δω τι θα κάνω....  Θα ενημερώσω με νέες φωτό.

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 13, 2018, 01:48:42 μμ »
Φιλε γιωργο και εγω ειμαι τις γνωμης καλυτερα να το πας καλα απο την αρχη ειδικα η δουγομανα πρεπει ναι ειναι τελεια εφαρμογη και πλανισμα.σου βαζω 2 φωτο να δεις αυτο που σου λεγα απο του βαγγελη που οι δουγιες συγκλινουν σε 3 σημεια(στο κεντρο και δεξια αριστερα που εννωνοντε οι μυτες)και ενα προχειρο σχεδιακι να δεις πως ειναι με ενα σημειο συγκλισης και παρατηρησε την κληση που περνουν οι δουγιες προς το σημειο που εννωνοντε.μεχρι τη κοκκινη γραμη ειναι οι δουγιες και απο εκκει και κατω τα πλαιναρια.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 13, 2018, 02:13:42 μμ »
Ένα ευχαριστώ είναι λίγο....  Μάλλον θα το ξυλωσω έτσι όπως το βλέπω....  Φίλε μου ksiros ευχαριστώ πολύ....

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 13, 2018, 02:38:32 μμ »
Να σαι καλα γιωργο! και μην ξενερωνεις θα την βρεις την ακρη σιγουρα .πως θα πεταξουμε και 2 ξυλα στο προγραμμα ειναι.περιμενε πριν ξυλωσεις να παρεις και μια γνωμη απο πιο εμπειρους εδω μεσα!καλη συνεχεια φιλε μου!

Tags: