Στέλιο, δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει με τις νάϊλον χορδές (νομίζω ότι οι κλασικές έχουν αντίθετη κλίση στο μπράτσο απ ό,τι τα μπουζούκια) αλλά στις συρμάτινες - τουλάχιστον στα μπουζούκια (*) - το μπράτσο πρέπει αρχικά να είναι λίγο "πίσω" (αντισκέβρωμα) ώστε με την τάση των χορδών να "έρθει" στη θέση του (ευθεία, relief δεν έχω ακούσει να γίνεται σε μπουζούκια γενικά εκτός από τις εφαρμογές του john2004 που είναι σχολαστικός

).
Βάζοντας βέβαια τα τάστα, το μανίκι έρχεται ούτως ή άλλως λίγο "πίσω" αφού τα τάστα "ανοίγουν" την ταστιέρα που παρασέρνει σε καμπύλωση το λεπτό μανίκι του τρίχορδου, οπότε μπορεί να έχεις το μπράτσο στην ευθεία ή λίγο προς τα πίσω, ανάλογα με την αντοχή που εκτιμάς ότι (θα) έχει.
Όλα αυτά βέβαια τα αποφασίζεις αφού έχεις μορφοποιήσει κάπως το μπράτσο ώστε να έχεις μια εκτίμηση για την αντοχή του: κάθε μπράτσο μπορεί να συμπεριφερθεί λίγο διαφορετικά, αναλόγως με τα ξύλα, τις κόντρες και τις διαστάσεις του (στους τζουράδες έχω φτάσει σε πάχος 12 μμ στο πρώτο διάστημα, από 16 στο πρώτο όργανο - το μπράτσο γίνεται "βούτυρο" αλλά πρέπει και να αντέξει). Οπότε επιλέγεις τάστα (πάχος) συνεκτιμώντας όλα αυτά και ενδεχομένως προσπαθώντας να δώσεις μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω όπως είπα αρχικά.
Στο συγκεκριμένο μπουζούκι, εκτιμώντας ότι ήθελε λίγο κλίση (το ενάμιση χλστ. που έχω στη φωτο) έβαλα αρχικά όπως συνηθίζεται 5άρια τάστα. Στην αρχή όλα καλά, αλλά σε λίγο καιρό ήρθε μπροστά (σκέβρωσε). Άλλαξα ορισμένα τάστα με 6 άρια, ξανασκέβρωσε (συνδυασμός 5-6). Άλλαξα ορισμένα από τα 5άρια που είχα αφήσει με 7άρια, ξανασκέβρωσε (τώρα είχα συνδυασμό 5-6-7). Στο τέλος έβγαλα όσα 5άρια είχαν απομείνει και έβαλα και 8άρια, δεν έχει πιο παχύ....
Ξανασκέβρωσε, το πήρα απόφαση και το ξήλωσα.
(*) μια που τόφερε η κουβέντα (και τι κουβέντα, σεντόνι έγραψα) στις κιθάρες (με συρμάτινες) τι κάνετε οι κιθαριστές ? δίνετε αρχικά κλίση προς τα πίσω ?
(**) με τον τάκο στην κιθάρα (σε προηγούμενα μηνύματα με τον Κώστα) δεν κατάλαβα τι προτείνεις ...
σε αυτήν την εικόνα έχεις ζωγραφίσει τα νερά όπως θα έπρεπε να είναι (στον πίσω τάκο) ?

ή ισχύει αυτό (φαντάζομαι ότι δείχνει τον τάκο στην ένωση και την σχέση των νερών του με αυτά του μπράτσου):