Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Φεβρουάριος 2016  (Αναγνώστηκε 19980 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Φεβρουάριος 2016
« Απάντηση #60 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 07:56:48 πμ »
η γνωμη μου ειναι οτι απο την στιγμη που ειναι μικροτερο το σκαφος, βοηθα στην ακαμψια του-και αντισταθμιζει την ταση των συρματινων, βαλε και τα εξτρα καμαρια (ειτε Χ, ειτε σκαλα), ε τοτε το παραπανω παχος μαλλον βλαπτει παρα ωφελει...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #61 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 12:02:46 μμ »
πω πω τι γίνεται, έχω μέρες να μπω και έγινε χαμός
Παύλε, τα είπαμε στο rembetiko
Αποστόλη, πολύ ωραίο το σκάφος, είμαι σίγουρος για τη συνέχεια  ;D

Στέλιο, καλά λέει ο Κων  Πλιακιώνης, βιομηχανία έγινες

μανο, στον τακο εγω βαζω ακριβως ιδια νερα με το τακουνι (αυτο το ξυλο που ειναι κατω απο το μπρατσο, και ειναι και απ' εξω και απο μεσα...) αν προσεξεις και αυτα που σχεδιασα εχουν ιδια νερα, αλλα στο σχεδιο το ενα κοιτα τσιπρα και το αλλο κουλη...

εσύ καλά τα λες, αλλά εγώ είμαι βραδύνους είπαμε... αναφέρεσαι στο τακούνι που λείπει από το σχέδιό σου... μάλλον θα σου στείλω μαιλ να συνεννοηθούμε, κάπου το έχω

Μανο ποτε θα μας πεις για το καλούπακι ΚΟΥ κανείς την χελιδονοουρα περιμένω εναγωνίως

Κωνσταντίνε αν εννοείς το jig δεν έχω κάτι άλλο να πω από τις φωτό που υπάρχουν εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2691.msg46977#msg46977
υπάρχει και το link στο utube που φαίνεται η κατασκευή στην οποία βασίστηκα. Αν θες σου στέλνω σχέδια (AutoCad, φαντάζομαι ο Γιώργος θα βγάλει άκρη) αλλά είναι μόνο οι βασικές λειτουργίες σε 3D - δεν έκανα καθόλου 2D και επιπλέον έκανα διάφορες αλλαγές καθώς το έφτιαχνα ανάλογα με την λεπτομέρεια, χωρίς όμως να ενημερώνω τα σχέδια αφού πια δεν χρειαζόταν. Αν τα θες πάντως τα στέλνω όπως είναι.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #62 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 12:42:15 μμ »
τώρα που το σκέφτηκα, μπορώ να στείλω και σε .dwg τα παρακάτω σχέδια των templates, αλλά αυτό της χελιδονοουράς στην ουσία ισχύει μόνο για το δικό μου κοπτικό, στο δικό μου ρούτερ και στο συγκεκριμένο jig (*) οπότε πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.
Στο σχεδιάκι παρακάτω είναι τα templates για ένωση με ίσιο κοπτικό (αν βάλεις ρυθμιζόμενη με βίδα π.χ.) αριστερά και με χελιδονοουρά δεξιά

[ Invalid Attachment ]

(*) εγώ την πάτησα λιγάκι με το jig, κατάφερα κάπως να διορθώσω την κατάσταση και περιμένω ένα δαχτυλίδι αντιγραφής για να διορθωθεί κι άλλο.
Εξηγώ: το jig το σχεδίασα με βάση ένα ρούτερ περιθωρίων που έχω, το οποίο παίρνει κοπτικά σε ίντσες. Κάποια στιγμή πήρα (ebay) χελιδονοουρά με μακρύ στέλεχος και ρουλεμάν. Έφτιαξα το jig, όλα καλά. Μόλις πήγα να κόψω, διαπίστωσα ότι ο οδηγός που έχει το ρούτερ περιθωρίων για την ρύθμιση του ύψους είναι στραβός και το μαχαίρι δεν κόβει ίσια. Οπότε πάπαλα. Πήρα ένα χιτώνιο (εξωτ. διάμετρος 8 μμ, εσωτ. 6,35) και βόλεψα το κοπτικό στο collet του Parkside, αλλά αυτό δεν κατεβαίνει όσο το ρούτερ περιθωρίων κι έτσι μπορώ οριακά να κόψω (με ασφάλεια) σε βάθος 15 μμ, γιατί η κατασκευή του jig έχει συνολικό ύψος 16 μμ (8 η βάση κι 8 το template), σχεδιασμένο όπως είπα για το πρώτο ρούτερ. Εν τω μεταξύ η γωνία του μαχαιριού (χελιδονοουράς) είναι μεν σταθερή, αλλά το ίχνος στην επιφάνεια κοπής αλλάζει ανάλογα με το βάθος που κόβεις, όπως είναι φυσικό.
Και εκτός όλων αυτών, το δαχτυλίδι αντιγραφής του PARKSIDE δεν είναι ίσιο αλλά καμπύλο (από την πρέσσα κατασκευής του) εκεί ακριβώς που "αντιγράφει" το template, οπότε καταλαβαίνεις....
Τα "έφερα" όλα τελικά, μπορώ να κόψω μέχρι 15-16 μμ και η κατάσταση θα διορθωθεί κι άλλο (θα μπορώ να κόψω βαθύτερα) μόλις βρω δαχτυλίδι αντιγραφής για ένα άλλο ρούτερ bosch που είναι διαθέσιμο, πάντως νομίζω ότι το Template της χελιδονοουράς πρέπει να προσαρμοστεί στην κατασκευή και θέλει "δοκιμή και λάθος".

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #63 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 12:44:26 μμ »
καλά το κατάλαβα;;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 12:51:22 μμ »
Μήτσε - με κάθε επιφύλαξη - ο Ζαρκ μάλλον κατάλαβε ότι ρωτάς αν χρειάζεται να λεπτύνεις κι άλλο τα χείλη. Μια φωτο "εσωτερικά" για να φανεί το χείλος θα βοηθούσε. Η εξωτερική καμπύλη δεν 'χρειάζεται" να έχει κάποιο στάνταρ σχέδιο, κάθε όργανο είναι διαφορετικό.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 12:53:31 μμ »
κι η δική μου πρόοδος

έφτιαξα κι αυτό (για αυτό μ αρέσει το φορουμ, είδα τις εξαιρετικές κατασκευές του Θάνου και ζήλεψα πάλι)

[ Invalid Attachment ]

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #66 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 12:57:58 μμ »
Γεια σου Μάνο..... από μέσα δεν το 'χω πιάσει ακόμα.....στα 4 χιλ. λέω να το κάνω όπως τους μπαγλαμάδες.... σωστά;;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 01:09:03 μμ »
μια χαρά.. εγώ γενικά αφήνω και λίγο πάχος παραπάνω στην "ραχοκοκκαλιά" (στους μπαγλαμάδες, τζουρά δεν έχω κάνει σκαφτό)

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 28
« Απάντηση #68 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 07:55:58 μμ »
  Μάνο , εκείνο τό μπαγλαμαδάκι , είναι εντυπωσιακά μικρό ( εκτός από πολύ όμορφο ) . Τί φάρδος έχει τό σκάφος ?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Φεβρουαρίου 22, 2016, 09:41:41 μμ »
κι η δική μου πρόοδος

[ Invalid Attachment ]

έφτιαξα κι αυτό (για αυτό μ αρέσει το φορουμ, είδα τις εξαιρετικές κατασκευές του Θάνου και ζήλεψα πάλι)

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]

ΑΡΩΣΤΙΑ..................................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Φεβρουαρίου 23, 2016, 07:44:01 μμ »
  Μάνο , εκείνο τό μπαγλαμαδάκι , είναι εντυπωσιακά μικρό ( εκτός από πολύ όμορφο ) . Τί φάρδος έχει τό σκάφος ?

6,5 εκατοστά (12 εκ. περίπου το μήκος του σκάφους, αν και δεν μπορείς να πεις με σαφήνεια που τελειώνει το σκάφος και που αχίζει το μανικι)

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #71 στις: Φεβρουαρίου 25, 2016, 06:37:13 μμ »
τελειωνουμε σιγα σιγα  ;D
παιδια τα νερα στους τακους τα εχω βαλει καλα;;;; {music024}

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #72 στις: Φεβρουαρίου 25, 2016, 07:36:44 μμ »
Κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν τα νερά του τάκου να είναι κάθετα στον διαμήκη άξονα του οργάνου.
Έτσι όπως τα έχεις βάλει εσύ είναι επικύνδινο να σου ανοίξει ο τάκος πιο εύκολα. Άσε που έτσι μπορεί να σου ανοίξει την ώρα που θα σφηνώνει το μανίκι μέσα στο μόρσο του σκάφους.
Αυτή είναι η γνώμη μου, καλύτερα να ακούσεις και άλλες γνώμες.
Όπως και να έχει καλή συνέχεια.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Φεβρουαρίου 25, 2016, 07:39:22 μμ »
Κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν τα νερά του τάκου να είναι κάθετα στον διαμήκη άξονα του οργάνου.
Έτσι όπως τα έχεις βάλει εσύ είναι επικύνδινο να σου ανοίξει ο τάκος πιο εύκολα. Άσε που έτσι μπορεί να σου ανοίξει την ώρα που θα σφηνώνει το μανίκι μέσα στο μόρσο του σκάφους.
Αυτή είναι η γνώμη μου, καλύτερα να ακούσεις και άλλες γνώμες.
Όπως και να έχει καλή συνέχεια.

ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΙ ΕΓΩ...........ΑΠΟΡΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕΣ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΩΤΗΣΕΣ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #74 στις: Φεβρουαρίου 27, 2016, 09:10:56 πμ »
Μανο ειναι καταπληκτικα...
εμενα λες βιοτεχνια αλλα...
και τι θυμηθηκα, ιδιο ακριβως! : ειχαμε φτιαξει πιτσιρικαδες απο ενα κομματι ξυλο τρεις τετοιες τρυπες διαφορετικου μεγεθους με βαθμολογιες απο πανω. πετουσαμε ενα μπαλακι του τενις(!) και αν εμπαινε σε καποια τρυπα μαζευαμε ποντους. η μικροτερη τρυπα και τους περισσοτερους...
...η ρουφιανα, ποτε δεν εμπαινε εκει...τσιμα-τσιμα...

μιλαμε για πορωση... ολη η γειτονια καλοκαιρι ολοκληρο ξημεροβραδιαζομασταν στην πλατεια...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: