Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Φεβρουάριος 2016  (Αναγνώστηκε 20009 φορές)

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Φεβρουάριος 2016
« Απάντηση #30 στις: Φεβρουαρίου 16, 2016, 10:36:37 πμ »
οταν πλανιζω την ντουγα και αφου κατσει καλα στην καμαρα 4, τοτε η ντουγα στην καμαρα 3 απο την μερια τις διπλανης της ντουγαας σηκωνεται λιγο στον αερα. αυτο ειναι το προβλημα μου.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 16, 2016, 08:16:53 μμ »
ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΑ ΠΑΣ.
ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ....ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ. ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΡΟΜΟ....................ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΑΠΟ ΔΩ ΜΕΣΑ ΤΙΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ..ΜΠΑΜ ΚΙ ΕΞΩ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 16, 2016, 08:46:18 μμ »
ευχαριστω κωστα.
μια ακομα ερωτησουλα. και δεν ξαναενοχλω γιατι τωρα μαθενω και εχω πολλες(ειναι η δευτερη προσπαθεια σκάφους με ντούγιες. απλα ειναι διπλή)
αν εχουμε 2-3 σημεια που περνα λιγο το φως απο μεσα ειναι επιτρεπτο;; η μενουμεστην ιδια τάξη;; {music012}

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 02:32:02 μμ »
τέτοια εποχή, χρειαζόμαστε λίγο φως στη ζωή μας...  ;)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 02:47:06 μμ »
λοιπόοοοονννν....
εγώ τελείωσα το μικρο-μισο-μπούζουκο # 2 (κι αυτό "μπουζουκίζει" παρά την σχετικά μικρή κλίμακα, προς μεγάλη μου ικανοποίηση)

! No longer available

παράλληλα έπιασα έναν bonsai με ...προγναθισμό (έτσι μου φαίνεται το τελείωμα στην χορδιέρα)

και κάπου ανάμεσα αποφάσισα να αλλάξω μανίκι στο μπουζούκι, το οποίο είχε σκεβρώσει και είχα φτάσει να βάλω μέχρι 07-08 τάστα στα ψηλά χωρίς να "έρχεται". Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάντως. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, μετά την αφαίρεση της ταστιέρας (ήθελα να ελέγξω την κλίση του μπράτσου χωρίς ταστιέρα αλλά και το μόρσο, οπότε πρώτα έβγαλα την ταστιέρα, μου βγήκε η πίστη με την titebond) το μανίκι ήταν 1,5 χιλ. "πίσω". Λογικά (και με τάστα 07 πλέον) θα έπρεπε να είχε κάτι αλλάξει. Αντιθέτως, είχα συνέχεια προβλήματα, οπότε... καλώς ήρθες νέο μάνικο. Παρεμπιπτόντως, το μόρσο ήταν το καλύτερο που έχω κάνει (είχα και την απορία μήπως ήταν από εκεί). Το δε μπράτσο ήταν φλαμούρι με δυο κόντρες βένγκε και μία σφεντάμι. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως αίτιο, είναι η μία από τις κόντρες βένγκε που είχε στρεβλά "νερά". Ελπίζω να αποκατασταθεί χωρίς άλλα προβλήματα.

και μέσα σ' όλην αυτήν την τριχορδίλα, έκανα και τις δοκιμές μου για το jig για το μόρσο της κιθάρας, όλα καλά.

[ Invalid Attachment ]

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 02:55:01 μμ »
μπραβο ρε Μανο

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 03:04:52 μμ »
Μπράβο Μανο ο τζουρας εχει ωραιο ηχο και πανεμορφο καπακι.
αντε ξεκνα καμια κιθαρα τωρα

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #37 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 07:03:21 μμ »
Μπράβο σε όλους σας Μάνο τι να πω είσαι καλλιτέχνης μεγαλος Γκ.Κωστα πολύ ωραία η σταγόνα σου, Ζαρκ το κιθαρόνι σκίζει και το μουαρε φανταστικό 
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 28
« Απάντηση #38 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 07:22:15 μμ »
  Nάμαι καί ' γώ . Αυτό τό τζουρά τελείωσα αυτό τό μήνα

Σκάφος φλαμούρι , μάνικο κερασιά μέ κόντρα ευκάλυπτο καρδιά ( τό κόκκινο ), ταστιέρα καί χορδοδέτης/κάλυμμα έβενος . Τό καπάκι έχει 2 καμάρια , τά κλασσικά , καί 3 διαμήκη scalloped !!!!! Ήχος αστέρι εξ αρχής ( πάλι καλά ).
  Στή συνέχεια μιά κιθάρα πού είχα ξεκινήσει εδώ  http://www.luthier.gr/index.php?topic=2355.0  καί είχε κάποια θεματάκια , δέχτηκε κάποιες τροποποιήσεις καί τώρα είναι έτοιμη . Τή δοκίμασε ο φίλος μου ο Στέλιος από τούς " blues cargo " καί θά τή βγάλει στό επόμενο live νά τήν γκαζώσει λίγο .

[ Invalid Attachment ]

Παύλος Νιαούρης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 28
« Απάντηση #39 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 07:28:58 μμ »
  Ά , ναί , ξέχασα , μαγνήτες : neck  Ibanez Super 70 , bridge Seymour Dunkan '59 , ρετρό ήχος γιά blues καί classic rock .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #40 στις: Φεβρουαρίου 17, 2016, 08:48:43 μμ »
Μπραβο Παυλο, πολυ ομορφα και τα 2 οργανα...
και αυτο στην χορδιερα ολα τα λεφτα...
(στην κιθαρα τι ξυλο εβαλες;)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #41 στις: Φεβρουαρίου 18, 2016, 12:09:04 πμ »
Μπραβο Παυλο, πολυ ομορφα και τα 2 οργανα...
και αυτο στην χορδιερα ολα τα λεφτα...
(στην κιθαρα τι ξυλο εβαλες;)

Δεσποτάκι και πρέπει να ειναι βαρύ το όργανο..

Μπράβο Παύλε!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #42 στις: Φεβρουαρίου 18, 2016, 06:44:42 πμ »
βρε μανο τωρα τα ειδα, και σε σενα μπραβο!
(αμαν! ενα ενα τα βλεπω...)

οταν λες εβαλες 07-08 ταστο ψηλα, εννοεις οτι ειναι πιο παχυ; οταν βαλεις πιο χοντρο ταστο το μπρατσο δεν θα πηγαινει πισω; εσυ μπροστα δεν θελεις να ερχοταν; εγω παλαια σε μια κιθαρα (την #14 που παρουσιασα και στο φορουμ) ειχε παει το μπρατσο αρκετα πισω και δεν ερχοτανε με τιποτα μπροστα. εβγαλα τα ταστα, και ετριψα την ταστιερα απο την μεση και προς την τρυπα, και ετσι εγινε μια χαρα. αλλα ξαναχαραξα προσεκτικα λιγο πιο βαθια τα τελευταια ταστα... 
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #43 στις: Φεβρουαρίου 18, 2016, 07:44:25 πμ »
Σαν βιαστικός και γω δεν σχολίασα τις αψεγάδιαστες κατασκευές του Μάνου

Μάνο  το βάθος κοπής στο μόρςο της κιθάρας μπορεί να το κάνουν και 12 Χίλ,  το προτιμώ στα 16-18 Χίλ για λόγους αντοχής

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Φεβρουαρίου 18, 2016, 09:08:08 πμ »
Στέλιο, δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει με τις νάϊλον χορδές (νομίζω ότι οι κλασικές έχουν αντίθετη κλίση στο μπράτσο απ ό,τι τα μπουζούκια) αλλά στις συρμάτινες - τουλάχιστον στα μπουζούκια (*) - το μπράτσο πρέπει αρχικά να είναι λίγο "πίσω" (αντισκέβρωμα) ώστε με την τάση των χορδών να "έρθει" στη θέση του (ευθεία, relief δεν έχω ακούσει να γίνεται σε μπουζούκια γενικά εκτός από τις εφαρμογές του john2004 που είναι σχολαστικός  ;D ).
Βάζοντας βέβαια τα τάστα, το μανίκι έρχεται ούτως ή άλλως λίγο "πίσω" αφού τα τάστα "ανοίγουν" την ταστιέρα που παρασέρνει σε καμπύλωση το λεπτό μανίκι του τρίχορδου, οπότε μπορεί να έχεις το μπράτσο στην ευθεία ή λίγο προς τα πίσω, ανάλογα με την αντοχή που εκτιμάς ότι (θα) έχει.
Όλα αυτά βέβαια τα αποφασίζεις αφού έχεις μορφοποιήσει κάπως το μπράτσο ώστε να έχεις μια εκτίμηση για την αντοχή του: κάθε μπράτσο μπορεί να συμπεριφερθεί λίγο διαφορετικά, αναλόγως με τα ξύλα, τις κόντρες και τις διαστάσεις του (στους τζουράδες έχω φτάσει σε πάχος 12 μμ στο πρώτο διάστημα, από 16 στο πρώτο όργανο - το μπράτσο γίνεται "βούτυρο" αλλά πρέπει και να αντέξει). Οπότε επιλέγεις τάστα (πάχος) συνεκτιμώντας όλα αυτά και ενδεχομένως προσπαθώντας να δώσεις μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω όπως είπα αρχικά.
Στο συγκεκριμένο μπουζούκι, εκτιμώντας ότι ήθελε λίγο κλίση (το ενάμιση χλστ. που έχω στη φωτο) έβαλα αρχικά όπως συνηθίζεται 5άρια τάστα. Στην αρχή όλα καλά, αλλά σε λίγο καιρό ήρθε μπροστά (σκέβρωσε). Άλλαξα ορισμένα τάστα με 6 άρια, ξανασκέβρωσε (συνδυασμός 5-6). Άλλαξα ορισμένα από τα 5άρια που είχα αφήσει με 7άρια, ξανασκέβρωσε (τώρα είχα συνδυασμό 5-6-7). Στο τέλος έβγαλα όσα 5άρια είχαν απομείνει και έβαλα και 8άρια, δεν έχει πιο παχύ....
Ξανασκέβρωσε, το πήρα απόφαση και το ξήλωσα.

(*) μια που τόφερε η κουβέντα (και τι κουβέντα, σεντόνι έγραψα) στις κιθάρες (με συρμάτινες) τι κάνετε οι κιθαριστές ? δίνετε αρχικά κλίση προς τα πίσω ?

(**) με τον τάκο στην κιθάρα (σε προηγούμενα μηνύματα με τον Κώστα) δεν κατάλαβα τι προτείνεις ...

σε αυτήν την εικόνα έχεις ζωγραφίσει τα νερά όπως θα έπρεπε να είναι (στον πίσω τάκο) ?

ή ισχύει αυτό (φαντάζομαι ότι δείχνει τον τάκο στην ένωση και την σχέση των νερών του με αυτά του μπράτσου):

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 18, 2016, 09:22:34 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Tags: