Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιούλιος 2015  (Αναγνώστηκε 39877 φορές)

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιούλιος 2015
« Απάντηση #75 στις: Ιουλίου 18, 2015, 03:54:54 μμ »
Ρε σεις τι έχετε πάθει βιομηχανία έχετε.....στήσει ;)
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

atlas

• Full Member
« Απάντηση #76 στις: Ιουλίου 18, 2015, 05:02:52 μμ »
ε, καλα μιλας κι εσυ που τα φτιαχνεις ολα διπλα και τελεια.
Γιαννο ωραια πατεντα για το ρουτερ, βαλε και καπου αλλου οταν μπορεσεις οδηγιες κατασκευης να δουμε πως γινεται
Στελιο εφτιαξα 3 πηχακια απο ενα κομματακι φλαμουρι αλλα εκανα το λαθος και τα λυγισα πρωτα(με φορτωσες με το κυπαρισσακι κερφιγκ κι εφυγα τρεχαλα ξεχνωντας οτι επρεπε να τα χαραξω πρωτα)> τα λύγισα οκ αλλα μετα θυμηθηκα οτι επρεπε και να τα χαραξω, εκει μου εσπασαν σε μικροτερα κομματια.χρησιμοποιησα τα 2 απο τα 3 πηχακια που εφτιαξα(το 3ο εφεδρικο δια πασαν μαλακι@ν)
δεν ηξερα διαστασεις και ναι μεν σε παχος ειναι οκ αλλα ειναι λιγο πιο κοντα απο αυτα των υπολοιπων.
"Τα πάντα ρει"

atlas

• Full Member
« Απάντηση #77 στις: Ιουλίου 18, 2015, 11:02:59 μμ »
σημερα εκοψα  το περιγραμμα του καπακιου + κανα ποντο(λογω απειριας ειπα να δωσω κατιτις παραπανω),κι εκανα το λαθος της ημερας πηρα με τροχο στο χερι λιγο παραπανω τη μυτη του σκαφους(η νεκροψια θα δειξει).εβαλα το καπακι και την ταστιερα πανω να βρω τα σημεια που ειχα υπολογισει, τις πιθανες θεσεις των αρμονικων σε καθε χορδη κλπ και κολλησα λιγο.
1.η ταστιερα ειναι χαραγμενη οκ μεχρι το 26 , στο 27 ειναι λαθος(ειναι μεγαλυτερο ελαφρως του 26) λεω οκ,δεν προκειται να παιξω εκει κατω,συνεχαω να βρω τις αρμονικες,φθανω στο 36 ταστο(αποστασεις δλδ) και ανακαλυπτω οτι το fret calculator νομιζω απο stewmac δεν με αφηνει να υπολογισω αλλες αποστασεις,θελω βασικα να υπολογισω μεχρι το χειλος του καπακιου(τη χορδιερα δλδ),εψαξα και ρομπογιαννακη και φθανει ακομη λιγοτερο μεχρι το 30ο ταστο,δεν βρηκα ακρη, καποτε ειχα βρει μια σελιδα που υπολογιζε online αλλα δεν ειχα δοκιμασει για τοσα πολλα ταστα και τωρα δε θυμαμαι και το λινκ....
2.αν βαλω ταστιερα(68εκ κλιμακα) και το 18ο στην ενωση με σκαφος βγαινω εκτος κλιμακας σκαει ο καβαλλαρης στο 68,5εκ
3. δεν δοκιμασα ακομα να βαλω ταστιερα να σκαει ακριβως καβαλλαρη, ειναι δεδομενο οτι εχω αποκλιση 0,5 ακριβως περιπου ενα ταστο θα σκαει στο 17?17,5? καπου εκει, τι κανουμε?(ελπιζω να μην απαντησει ο ζαρκαδας με την υπογραφη του μονο)
4. το ενα ημισυ του καπακιου ειναι 4χιλ μεαγαλυτερο απο το αλλο στο μαξ πλατος(αναμενομενο με τετοιο καλουπι με το ματι  θα μου πεις)
"Τα πάντα ρει"

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #78 στις: Ιουλίου 18, 2015, 11:25:51 μμ »

30: 559,79
31: 566,54
32: 572,91
33: 578,92
34: 584,59
35: 589,95
αχρειαστα να ναι!

αυτα με τις αρμονικες δεν θα τα σχολιασω καν.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #79 στις: Ιουλίου 18, 2015, 11:30:42 μμ »
θελω βασικα να υπολογισω μεχρι το χειλος του καπακιου(τη χορδιερα δλδ)

γιατι εχεις κατι (χορδη για παραδειγμα) που να φτανει μεχρι εκει. Σταματαει στον καβαλαρη και το υπολοιπο μεχρι τη χορδιερα ταλαντωνεται αλλιως. Αλλα κακως μπερδευεσαι με αυτα.

atlas

• Full Member
« Απάντηση #80 στις: Ιουλίου 18, 2015, 11:40:40 μμ »
το σκεπτικο ισως και να ναι λαθος γιατι δεν ξερω πως το κανουν οι υπολοιποι ειναι οτι μερος της ενεργειας της ταλαντωσης της χορδης μεταφερεται και προς τη χορδιερα σε ενα οργανο με μη σταθερη γεφυρα, επομενως παραγονται αρμονικες και σ αυτο το διαστημα απο καβαλλαρη μεχρι χορδιερα οποτε γιατι να μην το εκμεταλλευτω κι κι αυτο το κομματι(να αποφυγω να μπουκωσω πιθανες ωφελιμες συχνοτητες και σ αυτη την περιοχη βαζοντας καμαρια σε ακαταλληλα σημεια, με τρωει ο κωλος μου να μην ακολουθησω την πεπατημενη με τα τρια καμαρια).ειναι ανεξαρτητο του τροπου ταλαντωσης, μερος της ενεργειας ταλαντωσης μεταφερεται κι εκει->πιθανως με χαμηλοτερα υψη αλλα οκ γιατι οχι?
με τις αρμονικες γιατι δεν το σχολιαζεις δν καταλαβα
"Τα πάντα ρει"

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #81 στις: Ιουλίου 19, 2015, 12:20:35 πμ »
με τρωει ο κωλος μου

με τις αρμονικες γιατι δεν το σχολιαζεις δν καταλαβα

Τα εχεις απαντησει ολα μονος σου!
 ακομα και ετσι να ηταν οπως γραφεις παραπανω, θα επρεπε να Αρχισεις να ξαναμετρας ας πουμε ταστα-διαστηματα απο τον καβαλαρη μεχρι τη χορδιερα.

Στην περιοχη πισω απο τον καβαλαρη δεν θα βαλεις τιποτα, γιατι θα το μουγκανεις τσαμπα το οργανο.

Αν εχεις διαβασει, θα εχεις διαβασει και εδω μεσα αλλα και αλλου οτι ολο αυτο δεν ισχυει.
Οι δηθεν αρμονικες των χορδων δεν εχουν να κανουν με την ταλαντωση του καπακιου.  Ξερω οτι εχεις κοιταξει και για κατασκευη κιθαρας, το δευτερο οργανο που εχει μελετηθει σοβαρα. εχεις δει εκει να γραφει κανενας για αρμονικες της χορδης πανω στο καπακι?  Αυτα ειναι καποιες δεισιδαιμονιες καποιων κατασκευαστων μουζουκοειδων που δεν στεκουν και δεν μπορουν να αποδειχτουν επιστημονικα.  Και επειδη ολο και καποιος θα βρεθει και θα σου πει οτι μην ακους τις παπαρατζες του Γιαννη η του καθε αιρετικου, και ολο αυτο το πραγμα με τις αρμονικες ισχυει και δουλευει, Ζητησε του να σου πει στο πρωτο οργανο που εχει μελετηθει, και μαλιστα πολυ, στο βιολι, ποιες ακριβως αρμονικες πεφτουν μεσα στις τρυπες, και ποιες ακριβως αρμονικες κοβουν με το καμαρι! ???

atlas

• Full Member
« Απάντηση #82 στις: Ιουλίου 19, 2015, 01:04:53 πμ »
Γιαννο μην τα παιρνεις ρε, δικος μου συλλογισμος ειναι , ουτε το διαβασα ουτε το ακουσα καπου, απλα σκεφτηκα τουλαχιστον για κιθαρα οτι κατι τετοιο ειναι σοβαρο ενδεχομενο μιας και ακομη κι οταν τα ταστα τελιωνουν νοτες παιζεις κανονικοτατα.ειπα μπας και το δοκιμασω και στα μπουζουκοειδη αν εχει εφαρμογη και βασικα δεν βλεπω το λογο να μην εχει τουλαχιστον μεχρι τη γεφυρα(αλλα και πιο κατω στα μπουζουκια), στο μεσοδιαστημα εψαχνα ιντερνετ μπας και βρω τιποτα σχετικο και βρηκα μια φωτο απο το σαιτ του Ανδρεου, μπορει να χεις δικιο μπορει και οχι, θα το φθασω παντως μεχρι του σημειου να μου φυγει η περιεργεια....
αυτο ρωταγα χονδρικα, βασικα απο την χορδιερα προς τον καβαλλαρη αλλα θα τα μετετρεπα

πισω απο τον καβαλλαρη στα μπουζουκια εχουν μπει κατα καιρους διαφορα καμαρια σε ποικιλες διαταξεις χωρια τα διαφορετικα υλικα και συμφωνα με δηλωσεις γνωστων κατασκευαστων ειχαν εξισου καλα αποτελεσματα, δεν ειναι δικια μου επινοηση.
Σε οτι αφορα το βιολι δυστυχως δε γνωριζω  τιποτα παρα σκορπιες πληροφοριες
"Τα πάντα ρει"

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #83 στις: Ιουλίου 19, 2015, 01:39:11 πμ »
δεν τα περνω. Δεν υπαρχει και λογος. Απλα μου εσκασε τωρα αυτό με το βιολι και το εγραψα! Ερε γλεντια περιμενω κανεναν επιστημονα να απαντησει! Θα μας το βγαλει αχρηστο και το βιολι!  Εγω απλα στο ειπα από την αρχη για να μην μπλέκεις με πραγματα που δεν θα σε βγαλουν καπου, κατά την γνωμη μου!

σκεφτηκα τουλαχιστον για κιθαρα οτι κατι τετοιο ειναι σοβαρο ενδεχομενο μιας και ακομη κι οταν τα ταστα τελιωνουν νοτες παιζεις κανονικοτατα

και σε μονοχορδο να το δοκιμασεις, το ιδιο θα συμβει. Αν συνεχιζε η ταστιερα θεωρητικα θα μπορουσες να βρεις τις νοτες, αλλα τα διαστηματα θα ηταν τοσο μικρα που δεν θα μπορουσες να τις δουλεψεις.
Αυτά όμως όλα δεν εχουν να κανουν με το καπακι και τα καμαρια. Είναι άλλη λειτουργια, άλλος τροπος ταλαντωσης.

atlas

• Full Member
« Απάντηση #84 στις: Ιουλίου 19, 2015, 01:57:28 πμ »
το ξανασκεφτηκα, λαθος η προσεγγιση μου, αλλο ειχα στο μυαλο αλλο εγραψα αλα Πριγκηπεσα ενα πραμα
"Τα πάντα ρει"

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #85 στις: Ιουλίου 19, 2015, 08:55:44 πμ »
    (ατλα, δεν τα γραφω για σενα....)

1. εκει που πεφτουν οι νοτες, ή οι αρμονικες (αληθεια: του πυθαγορα, του αριστοξενου, ή του ζαρλινο θα βαλει
    καποιος για ενα καλοσυγκερασμενο οργανο; στην μεση του παχους του καμαριου,στην αρχη ή στο τελος; δεν
    ειναι ταστο, εχει και 5-6 χιλ...) δεν εχουν καμια (μα καμια!) σχεση με το πως ταλαντωνεται ενα καπακι.

αντε και το βρηκες!

2. σε ποια νοτα (ποιας χορδης) θα γινει αυτο; και γιατι να ειναι της νοτας-χορδης, και να μην ειναι της
    νοτας-ιδιοσυχνοτητας του καπακιου; γιατι σε σολ, και οχι σε σολ#; γιατι μαμα;

αντε και το βρηκες...

3. και εκει που πας να παιξεις, ολα καλα και ολα ωραια, (να παιξεις και το "ολα καλα και ολα ωραια" του
    ακατανομαστου), βλεπεις ολη η ορχηστρα εχει κουρδισει σε 446...
    βρε, λες να μου δημιουργησει κανενα προβλημα στον ηχο που εχω φτιαξει με τα καμαρια μου;
    (μεχρι τωρα υποτιθεμενα, μιας και το 1-2 δεν προκειται να απαντηθουν απο κανεναν σοβαρο ανθρωπο, εκτος
    μεσουσης καλοκαιριου σφιξουν λιγο παραπανω οι ζεστες και βρεθει κανενας...)

ευχομαι στο μελλον να απαντηθουν ολα αυτα, και να υπαρχουν καμαρια μετακινουμενα και οχι κολλημενα, να κανεις οτι γουσταρει η ψυχη σου.
την μια μερα να δημιουργεις, με την ιδια μηχανη και τα ιδια πρωτογενη υλικα, παγωτο βανιλια, και την αλλη σοκολα με σιροπι καραμελα. και για τους μερακληδες προχω, καϊμακι με βυσινο.
αλλα μεχρι τοτε υπομονη...

οσο "προσθετεις" καμαρια (βαρος) κοβεις ταλαντωσεις - ενισχυεις ακαμψια. οποτε αν θελεις "κατι" να κανεις καλυτερα να βαλεις μια πολυ μικρη αρμονικη ακτινα. ΑΛΛΑ: γνωμη μου ειναι να κανεις κατι το τετριμμενο, αφου ειναι το 1ο οργανο, γιατι ετσι θα εχεις λιγοτερες πιθανοτητες "ακουστικης" αποτυχιας...
οσο για την αισθητικη, ερχεται μαλλον για τους περισσοτερους απο εμας λιγο πιο αργα και με την πειρα.
τουλαχιστον θα μπορεις να λες οπως εγω στις πρωτες μου κιθαρες: μπορει να μην βλεπεται, αλλα κοιταχτε πως ακουγεται! (και μετα απο 20 κιθαρες, λεω παλι το ιδιο...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #86 στις: Ιουλίου 19, 2015, 09:07:07 πμ »
γιαννη πολυ ωραιο το ζιγκακι!
ρουτερακι - ρουτερακι!
(συνθημα οργανοποιων)

αχιλεα αν ειναι φθηνα και δεν θα τα χρησιμοποιησεις, θα τα αγορασω εγω για μελλοντικη κιθαρα.
επισης παιρνω κοκκαλακια, μπαϊντινκ, καμια ροζετουλα, οτι βαριεμαι για να φτιαξω...

κωστακι μου, ασε τα υπονοουμενα, γιατι εχουμε πραγματικη, μετα την βολτα στην γλυφαδα χθες το βραδυ....
πολυ σορτσακι ρε παιδι μου... ολα εξω... και το βραδυ περιεργα ονειρα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #87 στις: Ιουλίου 19, 2015, 09:48:17 πμ »
Κύριοι καλημέρα, βλέποντας ολα αυτά θέλω να πω και εγώ με την σειρά μου το εξής, αφού είχα εξαντλήσει το θέμα του ψαξίματος στο forum και διαβάζοντας περί αρμονικών, κατασκευής οργάνου, κτλπ, καποια στιγμή έπρεπε να ξεκινήσω, τελειώνοντας κατάλαβα ένα πράγμα........ ότι έπρεπε να ξεκινήσω πιο νωρίς και ότι η θεωρία ειναι μέχρι ενός σημείου οπότε γνώμη μου φτιάξτε ένα όργανο με προσοχή και όσο το δυνατών πιο καλα με ποιοτικά και στεγνά ξύλα παλιά όσο το δυνατόν, και σίγουρα θα βγει ένα σωστό όργανο, αυτά από την λίγη εμπειρία μου :)
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

atlas

• Full Member
« Απάντηση #88 στις: Ιουλίου 19, 2015, 11:48:18 πμ »
εχετε χιλια δικια παιδια και χωρις διαθεση δικαιολογιας ,βρηκα χρονο να ασχοληθω με κατι που ηθελα απο καιρο(να φτιαξω ενα οργανακι) κι επεσα με τα μουτρα λογω  στενοτητας χρονου, απο τριτη που γυρναω στη δουλεια θα μαι παλι νοερα  και θεωρητικα μονο κοντα σας περιμενοντας καμια αδεια μπας και ξανακανω τιποτα.Μεχρι στιγμης ειμαι ευχαριστημενος που καταφερα για πρωτη φορα εστω να φτιαξω ενα καλουπι(με τα λαθη του) κι ενα σκαφος τριχορδου(με τα λαθη του)  σε ελαχιστες χρονικα προσπαθειες. Λογω χαρακτηρα δεν μ αρεσει η πεπατημενη οποτε αν μπορεσω στο μελλον ολο και κατι "κουλο" θα κανω(να εχει λιγο περισσοτερο ενδιαφερον το πραγμα για μενα, για τους αλλους δεν ξερω).Ευχομαι καλες διακοπες σε οσους πανε και καλα οργανακια σε σους μεινουν πισω.
"Τα πάντα ρει"

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #89 στις: Ιουλίου 19, 2015, 12:14:52 μμ »
Διάβασα κάτι για Γλυφάδες και σορτσάκια? τα προσπερνάω

Στέλιο είχα πάρει ενα σετ κλειδιά για κλασσική από το ebay...στα δίνω και οοοταν ξανανοίξει το τραπεζικό σύστημα και παραγγείλεις πράγματα μου πέρνεις ενα σετ δεν χάθηκε ο κόσμος (δεν είναι όλα λεφτά εξάλλου)

Tags: