Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιούλιος 2015  (Αναγνώστηκε 39849 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιούλιος 2015
« Απάντηση #90 στις: Ιουλίου 20, 2015, 09:50:11 πμ »
λοιπόν συνέχεια με τα "κουλά"
πριν τελειώσουν οι τζουράδες άρχισα ένα μπαγλαμά (τζουρομπαγλαμά ? θα έχει κλίμακα 48, αντέγραψα όσο μπορούσα ένα όργανο του Γενίτσαρη που υπολογίζω κλίμακα 46-47 εκ. από φωτογραφίες συγκρίνοντας με κάτι μπουζούκια που κρέμονται δίπλα)

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #91 στις: Ιουλίου 20, 2015, 10:11:47 πμ »
και άλλο πιο "κουλό" και πιο ενδιαφέρον:

το "μπαγλαμέλε" !!!!   {celebrate018}  (ο "γιουκλαμάς" δεν μου αρέσει)

ήρθε ένας φίλος και μου ζήτησε ένα μπαγλαμά με σκάφος soprano ukelele (για συγκεκριμένους και σεβαστούς λόγους).
Οπότε μπήκα αυτομάτως στην μπρίζα και κατέβασα αυτό το σχέδιο από το grellier.fr

ο φίλος θέλει και cutaway για να φτάνει τις ψηλές, οπότε έκανα ένα σχεδιάκι βασισμένος σε μια διαθέσιμη σωλήνα 21 χλστ. που είχα για να μπορώ να γυρίσω τις μικρές καμπύλες

και το αντίστοιχο "καλουπάκι"

όμως στις δοκιμές του "καλουπακίου" φάνηκε ότι το cutaway έπρεπε να μειωθεί (ή να αυξηθεί? τέλως πάντων εμπόδιζε) και πάραυτα μετατράπηκε (βλέποντας βεβαια διάφορες φωτο στο ιντερνετ)

και τώρα είμαστε εδώ

Η κατασκευή δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς θα γίνει, γενικώς αυτοσχεδιάζω. Μπορεί να συνεχίσω σαν να φτιάχνω μπουζούκι (σκάφος ανοιχτό και μόρσο "μπουζουκίσιο" - αφού το μανίκι θα είναι ανάλογο). Θα μπορούσα πάλι να το συνεχίσω σαν ακουστική με τελειωμένο σκάφος και μόρσο στο τακούνι, κάθετο στον άξονα όπως στο σχέδιο παραπάνω είτε όπως το κάνει ο Fereos (ίσιο χωρίς χελιδονουρά παράλληλο στο μανίκι) σαν ηλεκτρικής.
Παρακαλώ τις γνώμες των κιθαρογιουκελελεκατασκευαστών. Υπόψη βέβαια ότι το μπράτσο θα είναι διαστάσεων τρίχορδου : 32 χλστ. άντε 35 χλστ. στην ένωση.

Και μια ερώτηση: το τακούνι πρέπει να είναι ενιαίο με το μανίκι (στην περίπτωση του μόρσου "ακουστικής") ή μπορεί να είναι κολλητά επάλληλα κομμάτια (έχω ένα ωραίο μπρατσάκι αμπούρα-σφεντάμι-παλίσανδρο που το είχα κόψει κοντό για μπουζούκι αλλά είναι "χωρίς τακούνι" βέβαια και πρέπει να κολλήσω κάτι από κάτω, αλλά αντέχει?)

[ Invalid Attachment ]
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 20, 2015, 11:10:36 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #92 στις: Ιουλίου 20, 2015, 11:52:11 πμ »
γεια σου μανο
πολυ καλα το πηγαινεις, εμενα βεβαια μου αρεσε το 1ο καταγουεϊ!
στο μπρατσο: εγω θα τελειωνα ολο το σκαφος, με εναν μεγαλο και ωραιο τακο μπροστα, και στο μπρατσο μπορεις να κολλησεις κοματακια απο κατω, αρκει να το φτιαξεις και με μια "κλιση" οπως πολυ ομορφα εκανες στα σχεδια.
μετα θα κανεις και ενα ωραιo V "φωλια χελιδονοουρας", οπως επισης εκανες στο σχεδιο πολυ ομορφα, και εισαι και ο πρωτος...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #93 στις: Ιουλίου 20, 2015, 12:06:12 μμ »
..έξι χορδές δεν θέλει;;;.....το μπαγλαμαδο...λέλε....

..τι ξυλάκι καμπυλώνεις;;;;;....σαν κοντρα πλακέ λεύκα .... από καφάσι μανάβη μοιάζει..... :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #94 στις: Ιουλίου 20, 2015, 12:14:48 μμ »
μπραβο Μανο πολυ ομορφο θα βγει Γιωργο σε παρακαλω διαβασε τα post στις προηγουμενες σελιδες και δωσε απαντησεις γιατι δεν καταλαβαινω

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #95 στις: Ιουλίου 20, 2015, 12:29:29 μμ »
γεια σου μανο
πολυ καλα το πηγαινεις, εμενα βεβαια μου αρεσε το 1ο καταγουεϊ!
στο μπρατσο: εγω θα τελειωνα ολο το σκαφος, με εναν μεγαλο και ωραιο τακο μπροστα, και στο μπρατσο μπορεις να κολλησεις κοματακια απο κατω, αρκει να το φτιαξεις και με μια "κλιση" οπως πολυ ομορφα εκανες στα σχεδια.
μετα θα κανεις και ενα ωραιo V "φωλια χελιδονοουρας", οπως επισης εκανες στο σχεδιο πολυ ομορφα, και εισαι και ο πρωτος...

Στέλιο και μένα το πρώτο μου άρεσε, αλλά έμπαινε μέσα στη χούφτα και εμπόδιζε...
Άρα λες να το κάνω το κολλητό με χελιδονοουρά "κάθετη" στο καπάκι, έτσι κατάλαβα.
Ο τάκος υπάρχει ήδη (στις φωτο του καλουπιού φαίνονται οι τάκοι πάνω - κάτω) και το ένα το πλαϊνό κολλήθηκε, ολόκληρο επάνω (σε όλην την πάνω επιφάνεια του πάνω τάκου) και μισό κάτω (στον μισό τάκο, περιμένει να "φιλήσει" το άλλο πλαϊνό που θάρθει από απέναντι)

..έξι χορδές δεν θέλει;;;.....το μπαγλαμαδο...λέλε....

..τι ξυλάκι καμπυλώνεις;;;;;....σαν κοντρα πλακέ λεύκα .... από καφάσι μανάβη μοιάζει..... :-[

έξι, ναι. Για το ξυλάκι κοντά έπεσες, από ψαροκασέλα είναι, μυρίζει και ωραία στο λύγισμα και "τραβάει" τσιπουράκι.

μπραβο Μανο πολυ ομορφο θα βγει Γιωργο σε παρακαλω διαβασε τα post στις προηγουμενες σελιδες και δωσε απαντησεις γιατι δεν καταλαβαινω

θενκ γιου, θενκ γιου - (κάτσε να τελειώσει πρώτα)

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #96 στις: Ιουλίου 20, 2015, 12:36:56 μμ »
Τώρα Μάνο αλήθεια........με αυτούς τους τζουράδες θες να βάλω τα κλάματα, αυτός με τα φύλλα υπέροχος μπράβο μουζικοαρχιτέκτονα
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #97 στις: Ιουλίου 20, 2015, 12:53:51 μμ »
Τώρα Μάνο αλήθεια........με αυτούς τους τζουράδες θες να βάλω τα κλάματα, αυτός με τα φύλλα υπέροχος μπράβο μουζικοαρχιτέκτονα

φτιάξε εσύ μια δημοσίευση "πως να φτιάξετε ένα καλό μπουζούκι" και ανέλυσε τις αρχές και εφαρμογή της κατασκευής σου (πρώτη - πρώτη! τρομάρα μου) και θα κάνω κι εγώ μία "πως να κάνετε μια φιγούρα" και θα αναλύσω ό,τι ξέρω και ό,τι φαντάζομαι.
Ποιά λες να γίνει ανάρπαστη ?  εγώ έχω ψηφίσει κιόλας (τη δικιά σου προφανώς)

atlas

• Full Member
« Απάντηση #98 στις: Ιουλίου 20, 2015, 01:44:44 μμ »
γραψε τον οδηγο Μανο για τη φιγουρα και τη διακοσμηση και τη σειρα εργασιων και τα εργαλεια υλικα που χρειαζεται καποιος και σε ψηφιζω ! (ειμαι σ αυτο το σταδιο τωρα)
"Τα πάντα ρει"

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #99 στις: Ιουλίου 20, 2015, 09:43:05 μμ »

φτιάξε εσύ μια δημοσίευση "πως να φτιάξετε ένα καλό μπουζούκι" και ανέλυσε τις αρχές και εφαρμογή της κατασκευής σου (πρώτη - πρώτη! τρομάρα μου) και θα κάνω κι εγώ μία "πως να κάνετε μια φιγούρα" και θα αναλύσω ό,τι ξέρω και ό,τι φαντάζομαι.
Ποιά λες να γίνει ανάρπαστη ?  εγώ έχω ψηφίσει κιόλας (τη δικιά σου προφανώς)
Μάνο.... άστα γιατι μπουζούκι πανέμορφο και με ήχο στύλ Τσιτσάνη 1940 το έχει βγάλει εδώ μέσα μόνο ένας και λέγετε Μάνος Τουρπάλης, και που σε, σε ψηφίζω δις

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #100 στις: Ιουλίου 21, 2015, 12:05:15 μμ »
Άρα λες να το κάνω το κολλητό με χελιδονοουρά "κάθετη" στο καπάκι, έτσι κατάλαβα.

Ο τάκος υπάρχει ήδη (στις φωτο του καλουπιού φαίνονται οι τάκοι πάνω - κάτω) και το ένα το πλαϊνό κολλήθηκε, ολόκληρο επάνω (σε όλην την πάνω επιφάνεια του πάνω τάκου) και μισό κάτω (στον μισό τάκο, περιμένει να "φιλήσει" το άλλο πλαϊνό που θάρθει από απέναντι)

μανο ναι

τωρα το προσεξα, προφανως θα κοψεις το πλαϊνο εκει που τελειωνει ο πανω τακος, για να ξεκινησεις το 2ο πλαϊνο...

ρε μπουλακο τι ψαροκασελα... ρεγγα μυριζει η "υποθεση ξυλο"...
μανο τι ειναι;;;
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #101 στις: Ιουλίου 21, 2015, 12:55:01 μμ »

μανο ναι

τωρα το προσεξα, προφανως θα κοψεις το πλαϊνο εκει που τελειωνει ο πανω τακος, για να ξεκινησεις το 2ο πλαϊνο...

ρε μπουλακο τι ψαροκασελα... ρεγγα μυριζει η "υποθεση ξυλο"...
μανο τι ειναι;;;

ναι έτσι είναι, και σκέφτομαι πως διάολο θα κόψω τα σόκορα υπό γωνία 45° γιατί εκεί (στην βάση του μάνικου) θα είναι πρώτη μούρη...

το ξύλο είναι Greek Walnut (με έπιασε το επιστημονικό), καρυδιά - ευγενική προσφορά του Παύλου

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #102 στις: Ιουλίου 21, 2015, 01:24:28 μμ »
πως διάολο θα κόψω τα σόκορα υπό γωνία 45° γιατί εκεί (στην βάση του μάνικου) θα είναι πρώτη μούρη...

το κανω στο κεφαλι οπου το πανω ξυλο πρεπει να ειναι υπο γωνια σε σχεση με το κοκκαλο...
α) σκαρπελο σιγα-σιγα
β) λιμα σιγα-σιγα

το μυστικο μαλλον απ' οτι ειδα μετα την πληκτρολογηση, ειναι το... σιγα-σιγα....
εσυ μετα μπορεις και να στοκαρεις, η και να βαλεις λογγο με τριψιμο...

σιγα-σιγα μην φαινεται...
εκτος ισως απο δυο...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Ιουλίου 21, 2015, 04:08:21 μμ »
 Μάνο θα σου πρότεινα να σημαδέψεις το μορσο στο μανικο , μετά να φτιάξεις ένα πήχη με πάχος 3 - 4 πόντους όπου εκεί θα δώσεις την κλίση που θες κατα μήκος του πήχη στο πάχος του, μετά κάρφωσε ή καλύτερα κόλλησε το με logo επάνω στο σόκορο και περασιά στο σημάδι, και πηγαινε και χάραξε με τον σβανά (πριόνι ψιλό) κρατώντας με τον δείκτη του αριστερού χεριού σου, την λάμα του σβανά ώστε να εφάπτει επάνω στο ξύλο οδηγό και χάραξε με προσοχή, το πριόνι να κόβει πολύ καλα, τέλος πιστευω πώς 45 μοίρες ειναι πολύ εγώ θα το έκανα πιο όρθιο για να μην θρυμματίζετε το σόκορο λόγο μεγάλης κλίσης, το μανικο θα πρέπει να το έχεις όρθια σφιγμένο επάνω στην σφιγκτήρα του πάγκου, τέλος απ' ότι κατάλαβα από το σχέδιο θα κάνεις το μόρσο καθ' ύψος φάλτσο, αυτό είναι καλό γιατι έτσι ελέγχεις και την κλίση του μάνικου ως προς το ηχείο αλλα και το πόσο σφιχτό-εφαρμοστό το θες, δηλαδή το πως θα μπαίνει στην τρύπα (θηλυκό).
Ωραία τώρα έκανα και πάσα για το πονηρό μυαλό του Στέλιου
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 21, 2015, 04:20:44 μμ από Πλιακώνης Κωνσταντίνος »

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #104 στις: Ιουλίου 21, 2015, 04:32:18 μμ »
Αμάννν συγνώμη τώρα πρόσεξα ότι λέτε για το πλαϊνό.... εεε πιστευω με το ίδιο τρόπο ή με φαλτσοκούτι, η σε δισκοπρίονο ή με φλτσοπατούρα σε router

Tags: