και άλλο πιο "κουλό" και πιο ενδιαφέρον:
το
"μπαγλαμέλε" !!!!

(ο "γιουκλαμάς" δεν μου αρέσει)
ήρθε ένας φίλος και μου ζήτησε ένα μπαγλαμά με σκάφος soprano ukelele (για συγκεκριμένους και σεβαστούς λόγους).
Οπότε μπήκα αυτομάτως στην μπρίζα και κατέβασα αυτό το σχέδιο από το grellier.fr
ο φίλος θέλει και cutaway για να φτάνει τις ψηλές, οπότε έκανα ένα σχεδιάκι βασισμένος σε μια διαθέσιμη σωλήνα 21 χλστ. που είχα για να μπορώ να γυρίσω τις μικρές καμπύλες
και το αντίστοιχο "καλουπάκι"
όμως στις δοκιμές του "καλουπακίου" φάνηκε ότι το cutaway έπρεπε να μειωθεί (ή να αυξηθεί? τέλως πάντων εμπόδιζε) και πάραυτα μετατράπηκε (βλέποντας βεβαια διάφορες φωτο στο ιντερνετ)
και τώρα είμαστε εδώ
Η κατασκευή δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς θα γίνει, γενικώς αυτοσχεδιάζω. Μπορεί να συνεχίσω σαν να φτιάχνω μπουζούκι (σκάφος ανοιχτό και μόρσο "μπουζουκίσιο" - αφού το μανίκι θα είναι ανάλογο). Θα μπορούσα πάλι να το συνεχίσω σαν ακουστική με τελειωμένο σκάφος και μόρσο στο τακούνι, κάθετο στον άξονα όπως στο σχέδιο παραπάνω είτε όπως το κάνει ο Fereos (ίσιο χωρίς χελιδονουρά παράλληλο στο μανίκι) σαν ηλεκτρικής.
Παρακαλώ τις γνώμες των κιθαρογιουκελελεκατασκευαστών. Υπόψη βέβαια ότι το μπράτσο θα είναι διαστάσεων τρίχορδου : 32 χλστ. άντε 35 χλστ. στην ένωση.
Και μια ερώτηση: το τακούνι πρέπει να είναι ενιαίο με το μανίκι (στην περίπτωση του μόρσου "ακουστικής") ή μπορεί να είναι κολλητά επάλληλα κομμάτια (έχω ένα ωραίο μπρατσάκι αμπούρα-σφεντάμι-παλίσανδρο που το είχα κόψει κοντό για μπουζούκι αλλά είναι "χωρίς τακούνι" βέβαια και πρέπει να κολλήσω κάτι από κάτω, αλλά αντέχει?)
[ Invalid Attachment ]