Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή Λαούτου  (Αναγνώστηκε 66152 φορές)

Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou)

• Full Member
Απ: Κατασκευή Λαούτου
« Απάντηση #90 στις: Μαρτίου 24, 2014, 05:20:17 μμ »
Να ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Δίνουν ελπίδα για την συνέχεια της κατασκευής.
Steliosguitar όντος καλά κατάλαβες. Η κολάντζα και τα πλαϊνάρια , όπως και φαίνετε στις φωτογραφίες , έβγαλαν διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο σκάφος , ενώ είναι όλα από παλίσανδρο. Δοκίμασα το πείραμα με το οινόπνευμα και ενώ σκουραίνουν, έχουν πάλι αισθητή διαφορά μεταξύ τους. Ελπίζω μετά τα λούστρα να 'ρθούν κάπως στην ίδια τονικότητα πάλι.
Mato ,και εγώ πρωτάρης είμαι.  :) Τον τρόπο λυγίσματος κολάντζας και πλαϊνών με φιγούρες επάνω, μου τον έδειξε ο κύριος Vagges2010. Τον παραθέτω παρακάτω...
 http://www.luthier.gr/index.php?topic=867.msg23732#msg23732

• Full Member
« Απάντηση #91 στις: Απριλίου 09, 2014, 07:55:47 πμ »
Μια απορία που βγήκε στην πορεία. Το καπάκι έχει πάχος 3χιλ και η ταστιέρα έχει πάχος 5 χιλ. Στο λαούτο αυτά πρέπει να έρθουν στο ίδιο επίπεδο από την επάνω μεριά. Πώς το κάνουμε αυτό; Σκάβουμε σκαλοπάτι στο μπράτσο όπως έκανα στο σχέδιο; Με το πλάνισμα μετά τι γίνεται?   ::)

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #92 στις: Απριλίου 09, 2014, 11:42:41 πμ »
δεν ειμαι σιγουρος για το λαουτο αλλα για το μπουζουκι απο το επιπεδο της τρυπας ευθειαζουμε το καπακι με το μπρατσο ισως το ριχνουμε και λιγο πισω το μπρατσο απο το δωδεκατο και μετα η ταστιερα κολλαει πανω στο μπρατσο και ετσι δημιουργουμε αθροιστικα το υψος του καβαλαρη (παχος +ταστα+αποσταση ταστων χορδων+κλιση σκαφους καπακιου προς την χορδιερα) συνολο 11mm-13mm υψος καβαλαρη ,το σκαλοπατι γινεται στο μπρατσο για να παρει το παχος του καπακιου.
ελπιζω να βοηθησα

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #93 στις: Απριλίου 09, 2014, 12:05:45 μμ »
δεν ειμαι σιγουρος για το λαουτο αλλα για το μπουζουκι απο το επιπεδο της τρυπας ευθειαζουμε το καπακι με το μπρατσο ισως το ριχνουμε και λιγο πισω το μπρατσο απο το δωδεκατο και μετα η ταστιερα κολλαει πανω στο μπρατσο και ετσι δημιουργουμε αθροιστικα το υψος του καβαλαρη (παχος +ταστα+αποσταση ταστων χορδων+κλιση σκαφους καπακιου προς την χορδιερα) συνολο 11mm-13mm υψος καβαλαρη ,το σκαλοπατι γινεται στο μπρατσο για να παρει το παχος του καπακιου.
ελπιζω να βοηθησα
ωραια τα εγραψα αλλα αυτα ιχυουν για το μπουζουκι οντως η ταστιερα με το καπακι στο λαουτο ευθειαζουν  και πιθανα ριχνοντας το υψος του σκαφους απο την τρυπα και κατω δημιουργουν τον καβαλαρη

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #94 στις: Απριλίου 09, 2014, 02:38:37 μμ »
μιας και δεν ειμαι καλος στο πληκτρολογιο, ειπα να στο κανω εικονα. Ελπιζω να βοηθαει. Αυτα καταλαβαινει το μικρο μου το μυαλο και αυτα εχω σκοπο να κανω τις επομενες μερες! (σορυ για το κουνημα!!!)

www.youtube.com/watch?v=MgBxe-o0y-8&feature=youtu.be

« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 09, 2014, 03:30:22 μμ από john 2004 »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #95 στις: Απριλίου 09, 2014, 06:12:31 μμ »
Γιαννη παρα πολυ ωραιο και επεξηγηματικο, μπραβο σου...

αλλα και πολυ φουρτουνα! πιασαμε καβο μαλεα!
  :) 
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

• Full Member
« Απάντηση #96 στις: Απριλίου 09, 2014, 06:57:33 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Γιάννη κατ΄αρχήν  μεγάλο ευχαριστώ για τον κόπο σου να κάνεις βιντεάκι με τις επεξηγήσεις. Καμάρωσα και την δουλειά σου, Σκάφος , μόρσο κομμένο ,αρσενικό θυλικό, βάση, δουλειά φανταστική! Φτού φτού φτού μην τα ματιάσω!  :-*
 Με τον τρόπο που προτείνεις  θα μείνει μία  λωρίδα κενό, 4 χιλιοστά βάθος, ανάμεσα από το καπάκι και το αρσενικό μόρσο. Προσπαθώ να το αποφύγω αυτό.
 Έπεσα σε μια φωτογραφία του κυρίου Φρονιμόπουλου που δείχνει την ένωση της ταστιέρας σε μια Λαουτοκιθάρα. Έρχεται και εδώ στο ίδιο επίπεδο με το καπάκι, αλλα στην μεγέθυνση νομίζω πως φαίνετε να αφήνει ένα  σκαλοπατάκι για να χωρέσει το πάχος της ταστιέρας. Δεν είμαι σίγουρος.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #97 στις: Απριλίου 09, 2014, 08:06:33 μμ »
Γιωργο δεν είναι πρόβλημα η κενη λωριδα, θα την γεμισεις με ένα ξυλακι και θα ερθει στο ιδιο επιπεδο. αυτό που δειχνεις στη φωτο εχει ενωση κιθαρας οποτε ερχεται ολο ευθεια. Αν σε φοβιζει από θεμα αντοχης, νομιζω ότι δε θα εχει πρόβλημα, αφου το λαουτο αν δεν κανω λαθος εχει μικρότερες τασεις από ένα τετραχορδο, αλλα ο χωρος που σου μενει για να φτιαξεις το μορσο είναι πολύ μεγαλύτερος και σε φαρδος και σε υψος από αυτό. Για να γινει αυτό από το ιδιο κομματι, θα πρεπει να κνεις μια τελεια κοψια στην κορδελα και μετα μονο τρίψιμο. Δεν θα σου αφηνει περιθωριο να πλαισεις ουτε με ηλεκτρικη ουτε με πλανη χειρος, νομιζω δεν βολευει σε κατι.

Γιαννη παρα πολυ ωραιο και επεξηγηματικο, μπραβο σου...

αλλα και πολυ φουρτουνα! πιασαμε καβο μαλεα!
  :) 

ουτε με το πληκτρολογιο, ουτε με την καμερα.... την επομεη φορα θα το στειλω με σηματα καπνου! ;D

Dimitris Kriti

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρη μουρια εκατο και βαλε χρονων!!!
« Απάντηση #98 στις: Απριλίου 09, 2014, 10:08:49 μμ »
Nα πω και 'γω τη γνωμη μου συμφωνα με αυτα που εχω παρατηρησει σε διαφορα λαουτα που εχουν πεσει στα χερια μου. Αυτο που εχω δει, ειναι οτι η πλαγια οψη της ταστιερας ειναι σφυνοηδης.Δλδ στην ενωση με το μανικο δεν υπαρχει σκαλοπατι, η ταστιερα ειναι στο ιδιο παχος με το καπακι  (πχ 3mm) και στην ενωση με το καραολο 5 με 6mm.  Ετσι στο μελλον αν το οργανο παρει, υπαρχει αρκετο παχος στην ταστιερα για να τριφτει και να ξαναεισιωσει. Επισης, γιατι η ταστιερα να μην μπαινει μεσα στο καπακι (το σχεδιο στην αποληξη της) ωστε να δεσει καλητερα ο δεσμος σκαφους-μανικου;

Τρελογιώργης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #99 στις: Απριλίου 12, 2014, 03:41:22 μμ »
Αυτό που λέει ο Δημήτρης ισχύει. Μέτρησα το δικό μου λαούτο και η κατάσταση έχει ως εξής:
στην ένωση με το σκάφος, το μάνικο έχει πάχος 25mm και η ταστιέρα 2mm (συνολικό πάχος 27mm).
Κοντά στον μικρό καβαλάρη, το μάνικο έχει πάχος 16mm και η ταστιέρα 8mm (συνολικό πάχος 24mm).

Δηλαδή όσο κινούμαστε από το σκάφος προς τα καράολο, το μάνικο έτσι όπως το κοιτάμε από τα πλάγια "κατηφορίζει", δηλαδή λεπταίνει, ενώ η ταστιέρα παχαίνει.

Πάντως, υπάρχουν και λαούτα που έχουν την ταστιέρα σαν τα μπουζούκια. Στο βίντεο το ένα από τα δύο λαούτα είναι έτσι.
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥΝ ΑΡΩΜΑ
Ο αετός κι αν πληγωθεί το θάρρος δεν το χάνει, δεν καταδέχεται στην γη να πέσει πριν ποθάνει...

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #100 στις: Απριλίου 29, 2014, 04:50:53 μμ »
Παιδια εχει κανεις σχεδιο για λαουτο;

Η καποια οδηγια σχετικα με τις αναλογιες για σχεδιασμο με τη μεθοδο Κουμαρτζη;

Θελει ενα φιλαρακι να ξεκινησει....αλλα τα σχεδιαστικα του λαουτου δεν τα κατεχω ιδιαιτερα.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

dimitrisnikolaou

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 2367
« Απάντηση #101 στις: Μαΐου 02, 2014, 06:50:34 μμ »
μιας και δεν ειμαι καλος στο πληκτρολογιο, ειπα να στο κανω εικονα. Ελπιζω να βοηθαει. Αυτα καταλαβαινει το μικρο μου το μυαλο και αυτα εχω σκοπο να κανω τις επομενες μερες! (σορυ για το κουνημα!!!)

Γεια σου γιαννη με τα βιντεακια σου.........απαιχτος!!!

www.youtube.com/watch?v=MgBxe-o0y-8&feature=youtu.be

• Full Member
« Απάντηση #102 στις: Μαΐου 08, 2014, 11:23:15 πμ »
Συγνώμη για την αργοπορία της απάντησης. Η αρχή (σελίδα 1) αυτού του θέματος ξεκινάει με τα σχέδια και τον τρόπο συλλογισμού για την κατασκευή του σκάφους. Να πώ πως τα σχεδίασα χωρίς να έχω προηγούμενη πείρα και χρησιμοποιώντας διαστάσεις άλλων λαούτων που έχουν αναρτηθεί παλαιότερα. ...μην πάρω και κανέναν στον λαιμό μου....

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
« Απάντηση #103 στις: Μαΐου 08, 2014, 03:03:08 μμ »
Α ΡΕ ΓΙΩΡΓΗ...ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ...!!!

• Full Member
« Απάντηση #104 στις: Μαΐου 09, 2014, 03:06:43 πμ »
Γειά σου Σταμάτη!!!  Χρόνια και ζαμάνια...    :)

Tags: λαουτο