Αποστολέας Θέμα: καινουριο μπουζουκι  (Αναγνώστηκε 56369 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: καινουριο μπουζουκι
« Απάντηση #45 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 04:35:25 μμ »
ευχαριστω φιλε μουζικο για τα κολακευτικα σου σχολια.Τελικα απο δω μεσα θα γινουμε ολοι φιλοι, και αυτο ειναι το αποσταγμα του φορουμ.Να περναμε καλα, να γλενταμε, να ξερουμε οτι στις περισσοτερες πολεις της χωρας εχουμε κι ενα φιλο απο το φορουμ να πουμε δυο κουβεντες.Εσυ φιλε μου αποστολη αν δεν εισαι κοντος σαν εμενα 170, και δεν ζυγιζεις περιπου 75 κιλα  μμμμμμμ......δυσκολο να ξεκινησει το οχημα.Καπου εχω βιντεο που κανω βολτα, θα το βρω και θα το ανεβασω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 11:17:17 μμ »
Και αυτό είναι το σημαντικότερο απ' όλα. Γειά σου ρε Κώστα. Τι κι αν είσαι 1,70 (δεν είσαι και κοντός). Γίγαντας είσαι !!!!!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 01:13:00 μμ »
Φιλε Κωστα νομιζω οτι ολη η παρουσιαση αποτελει εγχειριδιο για την κατασκευη καπακιου, να σου πω οτι εγω μεχρι πριν λιγο καιρο που συναντησα ενα φιλο οργανοποιο και δασκαλο και μπουζουξη και και ... μου εξηγησε τον ρολο των καμαριων μου εφτιαξε σε τρια λεπτα demo καμαρι  μετρημενο με το ματι, τωρα ξερω οτι το καινουργιο μπουζουκι που ετοιμαζω μαλλον θα κελαδαει και δεν θα μουγκριζει .
ευχαριστουμε

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 03:46:48 μμ »
Αφου κολησαν ολα ,ακομη και το μικρο μπροστα στην τρυπα( το οποιο δεν εχει καμπυλη) με το ροκανι τα ...κατεβαζουμε οσο πρεπει.Εγω τα κατεβασα στα 13,5 χιλιοστα οπως μου ειπε ο Δημητρης.Μετραμε στο κεντρο το υψος τους κι οχι στην ακρη

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 03:50:58 μμ »
Κατοπιν παιρνουμε αυτο το εργαλειο που μοιαζει με ροκανι αλλα λεγετε κινοσο και πλανιζωντας τις πλευρες των καμαριων λοξα, προσπαθουμε να τα κανουμε μυτερα στην κορυφη.Οπου μπορουμε καλυπτουμε το καπακι με χαρτοταινια, με καπλαμα, η με κατι τελος παντων γιατι το μαχαιρι του κινοσου μπορει να χαραξει το καπακι μας απο μεσα

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:03:05 μμ »
Κατοπιν κι αφου εχουμε υπολογισει που θα αρχισει η κατηφορα των καμαριων παιρνουμε σκαρπελο που ξυριζει και τα .....γλυκαινουμε.Δεν ξερω αν υπαρχουν στανταρ ποσο πρεπει να γλυκανουν κι απο που αρχιζει, αλλα μελετωντας πολλα μπουζουκια φιλων απο μεσα με καθρεφτη, η επισκευαζοντας μερικα, εχω καταληξει σε αυτη την εικονα.Για να φτασουμε ως εδω τα τριβουμε με γυαλοχαρτακι ψιλο ωστε να στρογυλεψουν οι γωνιες τους.Εχω δει ακριβα οργανα χωρις τριμενα καμαρια μεσα, τα οποια επαιζαν πολυ καλα, αλλα οπως λεει κι ο Αμερικανος κατασκευαστης κιθαρων Martin, ο ανθρωπος που πληρωνει τοσα λεφτα την κιθαρα μας πρεπει να ξερει οτι οσο ομορφη ειναι εξω ,ειναι κι απο μεσα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:08:02 μμ »
Για το τελος , μια απ ευθειας συγκριση των δυο καπακιων αυτο που εβγαλα, κι αυτο που θα τοποθετησω.Η διαφωρα ειναι εμφανης.Κατω βρισκεται το κουτσουρο καπακι, και πανω το ποιο soft.Tα λεμε ξανα παιδια

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #52 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:12:54 μμ »
Ωραίος ρε φίλε πολύ ωραία τα έκανες τα καμάρια , όταν τα τελειώσεις όλα περί καπακιού, γράψε αναλυτικά άμα θες διαστάσεις καμαριών, αποστάσεις μεταξύ τους, κτλπ, πχ πόση απόσταση έχει το τελευταίο καμάρι από καβαλάρη και τέτοια πράματα, ύψος πάχος, αν και δεν την γλυτώνεις θα σε ξαναρωτήσω και κοίτα να είσαι διαβασμένος. 8) 8)       

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:18:03 μμ »
Ναι πολλά μπράβο στον Κώστα το Ζαρκάδα, αναλυτικότατος οδηγός προς "ναυτιλομένους"!

το καμάρι πως παίρνει την καμπυλότητα που πρέπει? Κάποιοι χρησιμοποιούν Shooting board
Using a Luthier's Shooting Board
για να πλανίσουν τα άκρα του καμαριού

υπάρχει  παρόμοια τεχνική για την καμπυλότητα του καβαλάρη?

αν πλανίσουμε - κατεβάσουμε το καπάκι όπως δείχνει εδώ το βίντεο (στο 1:32),
ΚΑΡΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - KARANDREAS GEORGE
δεν χάνουμε την καμπυλότητα του καπακιού?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:40:26 μμ »
πως καμπυλωνουμε τα καμαρια? Φτιαχνουμε δυο στο παχος που θελουμε, τα κολαμε με ταινια διπλης οψης για να γινουν ακριβως ιδια, σημαδευουμε την καμπυλοτητα τους ( θελει τρια χερια να δουλεψουν ) και τα τριβουμε με το τριβειο το σταθερο.Προσοχη αφου βγουνε οι ταινιες που τα συγκρατουν να τα τοποθετησουμε με την ιδια....πως να το πω? φορα επανω στο καπακι.Δηλ μην τα στριψουμε για να εχει το καπακι την ιδια καμπυλοτητα.Ελπιζω να εδωσα να το καταλαβουμε

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:54:43 μμ »
ναι απολύτως κατανοητό! ευχαριστώ

για τον καβαλάρη ξέρω ότι βάζουμε ένα γυαλόχαρτο σε ένα οδηγό που έχει περίπου την κλίση του καπακιού μας

Πολύ παρακάτω φαντάζομαι θα είναι η λείανση του καπακιού για λεπτότερο πάχος?

συνέχισε είμαι σίγουρος πως θα είναι  ο πληρέστερος οδηγός που έχουμε δει ως τώρα

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #56 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 06:37:34 μμ »
Αδερφέ Κώστα, τα σέβη μου!!!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 06:54:39 μμ »
ναι απολύτως κατανοητό! ευχαριστώ

για τον καβαλάρη ξέρω ότι βάζουμε ένα γυαλόχαρτο σε ένα οδηγό που έχει περίπου την κλίση του καπακιού μας

Πολύ παρακάτω φαντάζομαι θα είναι η λείανση του καπακιού για λεπτότερο πάχος?

συνέχισε είμαι σίγουρος πως θα είναι  ο πληρέστερος οδηγός που έχουμε δει ως τώρα

η κανουμε αυτο που λες αφου κρατησουμε αριβες μοντελο των καμαριων....η κολαμε πανω στο καπακι το γυαλοχαρτο και τριβουμε να ταιριαξει.Αλλα αυτα παρακατω

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:20:39 μμ »
Ρε παιδιά στο βίντεο του Καρανδρέα, λίγο άγαρμπες δεν σας φαίνονται οι κινήσεις. Δεν ξέρω εμένα μου δίνουν την αίσθηση της έλλειψης σεβασμού στο ξύλο, στο όργανο. Δεν ξέρω μπορεί να κάνω λάθος αλλά το τρίψιμο του σκάφους με χονδρή ράσπα, μήπως κανένα σκεπάρνι θα ήταν καλύτερο ή ο άλλος με τα ξυράφια και την πλανη. Δεν θέλω να αμφισβητήσω την μαστοριά τους, άλλωστε ποιος είμαι εγώ για να το κάνω, αλλά νομίζω ότι στο βωμό της παραγωγής που απαιτεί ταχύτητα, έχει χαθεί η λεπτότητα.
Κώστα όσον αφορά στον καβαλάρη, πάνω στο καπάκι το γυαλοχάρτισμα. Υπερβολικό δεν ξέρω προσωπικά για να μην πληγώσω το καπάκι βάζω πρώτα ένα χαρτονάκι τεντωμένο ώστε να έχει την φόρμα του καπακιού και πάνω σε αυτό με ταινία διπλής όψης, κολλάω το γυαλόχαρτο αφού έχω κάνει πάνω του σταυρό κεντραρίσματος ακριβώς στην περιοχή που θα κάτσει ο καβαλάρης.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:22:12 μμ »
............

Tags: