Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή Νταουλιού  (Αναγνώστηκε 25826 φορές)

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
Απ: Κατασκευή Νταουλιού
« Απάντηση #60 στις: Δεκεμβρίου 24, 2021, 01:59:09 μμ »
Πασχάλη, αγάντα!
Με τις θερμότερες ευχές για δριμεία επιστροφή!

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #61 στις: Οκτωβρίου 14, 2024, 12:11:25 μμ »
Σχεδόν 3 χρόνια αργότερα, αποφάσισα πως "τέλος οι δικαιολογίες": οι ζέστες έκοψαν, καινούργια ξυλεία με σωστά τα νερά αγοράστηκε, παρελήφθη mylar πιο χοντρό και τώρα έχω απόθεμα και από τα δύο πάχη που θα μεταχειριστώ, αρτιμελής είμαι, ο Ερμής δεν είναι στον Aιγόκερο, οπότε ξεκινάμε

Συναρμολόγησα ξανά τη βάση που θα γυρίσουν επάνω τα ξύλα και έβαλα το πρώτο να πάρει μορφή. Ψεκάστηκε με νερό 2-3 φορές και όταν στεγνώσει, τη θέση του θα πάρει το επόμενο. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 4 τέτοια φύλλα αλλά οι κατά πλάτος άκρες τους θα κοπούν ώστε να αφαιρεθεί το επίπεδο, μη-κυρτωμένο τμήμα.

Το προηγούμενο εγχείρημα θα βρει τη χρήση του, αλλά να κρυώσει κι άλλο ο καιρός και να τραβιέται το τζάκι...
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #62 στις: Οκτωβρίου 15, 2024, 07:32:41 πμ »
Φίλε Πασχάλη , καλημέρα καί καλῶς ξαναγύρισες !!!!!!!!
Εὔχομαι νά εἶσαι γερός καί νά ἔχης καλή καί λαμπρή ἐπιτυχία στό νταούλι !!!!!

Ἄντε νά δώσουμε πάλι μιά γερή πνοή στήν ἰστοσελίδα !!!!!!!! Ἀπάνω του !!!!!!!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Οκτωβρίου 15, 2024, 07:54:31 πμ »
Πασχάλη , ἦρθες πάνω στήν ὥρα !!!!
Νά γιατί : Ἔχω ἀρχίσει τήν κατασκευή ἑνός yaylı tanbur , ὅπως θά εἶδες , καί θά χρειαστῶ σέ λίγο καιρό μιά συνθετική μεμβράνη γιά καπάκι ( θά χρειαστῆ διάμετρος μεμβράνης περίπου 40 -45 ἑκ. ) , αὐτό πού ὀνομάζεις mylar . Βάζω συνθετική , γιατί τό φυσικό δέρμα ἐπηρεάζεται ( τό γράφω γιά τούς ἄλλους πού θά τό διαβάσουν , γιατί ἐσύ τό ξέρεις ) ἀπό τήν θερμοκρασία καί τήν ὑγρασία τοῦ περιβάλλοντος .
Στό προηγούμενο yaylı tanbur , τέτοιο , συνθετικό δέρμα ἔβαλα , ἀλλά πέρασαν χρόνια καί ξέχασα ἀπό ποῦ τό πῆρα , νομίζω ἀπό τό κατάστημα " Ριχάρδος " . Θά σέ ρωτήσω ὅταν ἔρθη ἡ ὥρα , καθώς ἐπίσης γιά τά πάχη τοῦ ὑλικοῦ αὐτοῦ , ποιό , κατά τή γνώμη σου , θά ταιριάζη στό ὄργανο πού κατασκευάζω . 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #64 στις: Οκτωβρίου 15, 2024, 11:24:38 πμ »

Το προηγούμενο εγχείρημα θα βρει τη χρήση του, αλλά να κρυώσει κι άλλο ο καιρός και να τραβιέται το τζάκι...
Εγώ είχα σελήνη εκτός πορείας, κ έβαλα με τα χιόνια, και τα χρήσιμα!  ;)

Δυναμικό καμπακ, μπράβο!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #65 στις: Οκτωβρίου 16, 2024, 09:45:49 πμ »
Νά γιατί : Ἔχω ἀρχίσει τήν κατασκευή ἑνός yaylı tanbur , ὅπως θά εἶδες , καί θά χρειαστῶ σέ λίγο καιρό μιά συνθετική μεμβράνη γιά καπάκι ( θά χρειαστῆ διάμετρος μεμβράνης περίπου 40 -45 ἑκ. ) , αὐτό πού ὀνομάζεις mylar . Βάζω συνθετική , γιατί τό φυσικό δέρμα ἐπηρεάζεται ( τό γράφω γιά τούς ἄλλους πού θά τό διαβάσουν , γιατί ἐσύ τό ξέρεις ) ἀπό τήν θερμοκρασία καί τήν ὑγρασία τοῦ περιβάλλοντος .
Στό προηγούμενο yaylı tanbur , τέτοιο , συνθετικό δέρμα ἔβαλα , ἀλλά πέρασαν χρόνια καί ξέχασα ἀπό ποῦ τό πῆρα , νομίζω ἀπό τό κατάστημα " Ριχάρδος " . Θά σέ ρωτήσω ὅταν ἔρθη ἡ ὥρα , καθώς ἐπίσης γιά τά πάχη τοῦ ὑλικοῦ αὐτοῦ , ποιό , κατά τή γνώμη σου , θά ταιριάζη στό ὄργανο πού κατασκευάζω .

Ευχαριστώ Λάμπρο για τα καλά σου λόγια.
Ο Ριχάρδος έχει και φυσικά και συνθετικά δέρματα αλλά με την ανάλογη "ανατίμηση", αφού προορίζεται για μουσικό όργανο  >:( . Αγοράζω λοιπόν mylar για stensil σε ρολό.
Ο βλάκας, ποτέ...

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #66 στις: Οκτωβρίου 16, 2024, 10:04:47 πμ »
Πάμε λοιπόν, 2η μέρα:

Έλεγξα την πορεία της στρέψης του ξυλόφυλλου και όταν το έλυσα διαπίστωσα ότι "θέλει λίγο ακόμα", οπότε ξανά βρέξιμο η εξωτερική πλευρά και το άφησα τυλιγμένο.

Πριν από καιρό όμως είχα δει μια άλλη τεχνική και είπα να την δοκιμάσω στο επόμενο ξυλόφυλλο:

... και για να εξηγήσω τι δείχνει η φωτό, το φύλλο μπήκε στο μεταλλικό στεφάνι που έχω για τα frame-drums και μια μπάλα γυμναστικής φουσκώθηκε με το κονφλέρ και πιέζει το φύλλο στο στεφάνι. Εύκολο και γρήγορο αν και επειδή είδα να σηκώνονται λίγο τα τμήματα που ήταν εκτός του στεφανιού, έσφιξα και δύο ιμάντες δεξιά και αριστερά, όπως δείχνει και η επόμενη φωτογραφία.

Δίπλα από τη νέα "διάταξη", είναι και το άλλο φύλλο πάνω στο καλούπι του.
Ο βλάκας, ποτέ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Οκτωβρίου 16, 2024, 09:43:40 μμ »
Πασχάλη δυναμική η επιστροφή σου. Και η πατέντα ωραία και λογικά θα δουλέψει μία χαρά.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Οκτωβρίου 22, 2024, 07:19:02 πμ »

Ευχαριστώ Λάμπρο για τα καλά σου λόγια.
Ο Ριχάρδος έχει και φυσικά και συνθετικά δέρματα αλλά με την ανάλογη "ανατίμηση", αφού προορίζεται για μουσικό όργανο  >:( . Αγοράζω λοιπόν mylar για stensil σε ρολό .

Φίλε Πασχάλη καλημέρα ,

Πῶς πάει τό νταούλι ; καιρό ἔχεις νά φανῆς.....

Ἤθελα νά σέ ρωτήσω : 1. Αὐτό τό mylar γιά stensil σέ ρολό , εἶναι ἀκριβῶς τό ἴδιο ὑλικό μέ τό συνθετικό δέρμα ; 2. Τί φάρδος καί ἔχει τό ρολό καί πόσα μέτρα ἔχει ; 3. Πρέπει ν' ἀγοράσης ὅλο τό ρολό ἤ ὅσα μέτρα θέλεις ; 4. Τί πάχη ὑπάρχουν ; 5. Ἀπό ποῦ τό ἀγοράζεις καί ποιά εἶναι ἡ τιμή του ; καί 6. ἇραγε , τί πάχος πρέπει νά ἔχη τό mylar πού πρέπει νά χρησιμοποιήσω γιά τό yaylı tanbur ; ( ποῦ νά ξέρω , θά πῆς , ἀλλά ἴσως μπορεῖς νά μοῦ δώσης καί σ' αὐτό μιά γνώμη....)

Εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων.....

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
« Απάντηση #69 στις: Οκτωβρίου 23, 2024, 12:04:05 πμ »
...ο Ερμής δεν είναι στον Aιγόκερο...
Προβλέπεται συναρπαστική συναστρία και η χαρά μου είναι μεγάλη!  :13:
Νταουλτζίδες, να ετοιμάζεστε...