Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή Νταουλιού  (Αναγνώστηκε 26328 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Κατασκευή Νταουλιού
« Απάντηση #45 στις: Απριλίου 19, 2021, 08:28:42 μμ »
Αντιγράφω μια παράγραφο από την εισαγωγή στο άνοιγμα του θέματος

Το νταούλι λοιπόν είναι το βαρύτονο κρουστό της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ανήκει στην οικογένεια των μεμβρανόφωνων με δύο μεμβράνες, εκατέρωθεν του τυμπάνου, οι οποίες διατηρούνται τεντωμένες με σκοινί. Στα παραδοσιακά όργανα, οι μεμβράνες είναι από δέρμα και μάλιστα διαφορετικής προέλευσης, ανάλογα την χρήση: γάιδαρος ή μοσχάρι στα μπάσα και κατσίκι ή σκυλόψαρο στα πρίμα. Το σώμα είναι από κορμό που του έχει αφαιρεθεί το εσωτερικό ώστε να έχει μικρό πάχος.

Τι έκανες εσύ φίλε στο δικό σου νταούλι ώστε να έχεις τη μια μεμβράνη για τα μπάσα και την άλλη για τα πρίμα ;

Και βέβαια , θα

να χαρώ , να το ακούσω !   {celebrate012}
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #46 στις: Απριλίου 20, 2021, 05:27:49 πμ »
 :-*
πασχαλη με εχεις καταπληξει ...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #47 στις: Απριλίου 20, 2021, 09:38:57 πμ »
[...]

Τι έκανες εσύ φίλε στο δικό σου νταούλι ώστε να έχεις τη μια μεμβράνη για τα μπάσα και την άλλη για τα πρίμα ;

Και βέβαια , θα

να χαρώ , να το ακούσω !   {celebrate012}

Φίλε Ιωσήφ,
Μάλλον η επιμονή σου στη λεπτομέρεια είναι ο λόγος που οι κατασκευές σου είναι αυτού του επιπέδου. Η μία μεμβράνη έχει πάχος 190 μικρόμετρα και η άλλη 125. Αυτή των 190μm είναι και η τελευταία από παλιό απόθεμα ενώ αυτή των 125μm είναι παραλαβή 31ης Δεκεμβρίου '20.

Όσο για τον ήχο, θα χρειαστεί λίγο υπομονή καθώς θα πρέπει να τελειώσει το τέντωμα και μετά να γίνει η ... παραγωγή.

Ευχαριστώ Στέλιο αλλά κάτσε να το ακούσουμε πρώτα (χι χι χι χι)
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Απριλίου 20, 2021, 09:58:01 πμ »
Πασχάλη άμα κάνεις και ζυγιά με ζουρνάδες θα είναι το τέλειο.
Έχω πετύχει 2 ζουρνάδες με νταούλι να παίζουνε και είναι ξεσηκωτικό όσο δε πάει.
Διονυσιακό άκουσμα.
Άντε να το ακούσουμε.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #49 στις: Απριλίου 20, 2021, 10:24:39 πμ »

Ευχαριστώ Στέλιο αλλά κάτσε να το ακούσουμε πρώτα (χι χι χι χι)

καλά τα λες εσύ, αλλά είναι γνωστό ότι "οι μουσικοί ακούνε πρώτα με τα ...μάτια"  {celebrate010} οπότε έχουμε και μεις (που μας αρέσει η κατασκευή σου) τα δίκια μας, άλλωστε συνήθως όταν μια δουλειά είναι τόσο επιμελημένη κατασκευαστικά και αισθητικά, έ, δεν μπορεί και ηχητικά να μην είναι κάποιου επιπέδου - μάλλον υψηλού όσο περνάν τα χρόνια και συσσωρεύεται και εμπειρία

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Απριλίου 20, 2021, 10:38:30 πμ »
Πασχάλη άμα κάνεις και ζυγιά με ζουρνάδες θα είναι το τέλειο.
Έχω πετύχει 2 ζουρνάδες με νταούλι να παίζουνε και είναι ξεσηκωτικό όσο δε πάει.
Διονυσιακό άκουσμα.
Άντε να το ακούσουμε.

λοιπόν ο μισός είμαι Ναουσαίος (πατέρας, ο άλλος μισός από την μητέρα Μικρασιάτης) και παρόλο που δεν έζησα στη Νάουσα δουλεύουν τα γονίδια κι όταν ακούω ζουρνάδες τρελαίνομαι. Μόνο ως επισκέπτες τις Απόκριες πηγαίναμε, αλλά είναι ακριβώς στα γλέντια με τους ζουρνάδες, μιλάμε για τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα με κορύφωση την Καθαρά Δευτέρα, διήμερα ή τριήμερα  non-stop, 48 ή 72 ώρες - πως στέκονται στα πόδια τους δεν ξέρω, ίσως η ρακή ?  {celebrate011} .
Αυτά τα έζησα, ν' ακούς ζουρνάδες μες τ΄αυτιά σου στην κυριολεξία (οι μερακλήδες παίρνουν την δικιά τους ζυγιά και ζητάνε να τους παίζει ένας ζουρνάς στο κάθε αυτί, μετά από λίγο συνεννοείσαι με νοήματα). Είναι όντως Διονυσιακό, μια φορά (μαθητής Γυμνασίου) στη γιορτή του πατέρα μου είχα βρει τυχαία κάτι γύφτους με ζουρνάδες στον δρόμο και τους πήγα σπίτι για έκπληξη. Δεν ήξεραν το αυθεντικό ρεπερτόριο, αλλά τα βολέψαμε στο δρόμο με κάποια άλλα Μακεδονίτικα του κάμπου (Ρουμλούκι).
Βέβαια ήταν Θεσσαλονίκη κι όχι Νάουσα, ξεσηκώθηκε η γειτονιά και μας φέραν την αστυνομία, αλλά το χαρήκαμε.

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #51 στις: Απριλίου 21, 2021, 08:21:39 πμ »
Κύριοι, εννοείται ότι στο βιντεάκι θα συνοδεύει "ζουρνούδια", όπως είναι το υποκοριστικό στα σερρέικα (προφέρεται με το σίγμα... παχύ).

Το κομμάτι μάλιστα το είχα ήδη επεξεργαστεί για να του "αφαιρέσω" το νταούλι ηχητικά.
Ο βλάκας, ποτέ...

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
« Απάντηση #52 στις: Απριλίου 21, 2021, 04:10:01 μμ »
Πώ-πώ τι νταούλι!
Και του σαλονιού και του αλωνιού.
Θέλω να χορέψω ένα ταγκό μ' αυτό το όργανο.
Άντε και σ' ανώτερα... (τάικο ντραμ;)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #53 στις: Νοεμβρίου 22, 2021, 10:54:42 πμ »
Φίλε Πασχάλη καλημέρα ,
Ἐπειδή ἔλειψα ἀρκετό καιρό ἀπ' τήν ἰστοσελίδα , μόλις σήμερα διάβασα τήν κατασκευή σου καί πραγματικά καταπλήχθηκα !!! Ἄσε ἀπὀ τό χιοῦμορ σου δέν μοῦ ἔμεινε ἄντερο !!!!!!!
Συγχαρητήρια φίλε , πολύ ὡραία κατασκευή !!!!!
Ἐπειδή ὅμως εἶδα ὅτι δυσκολεύτηκες στό γύρισμα τοῦ κόντρα πλακέ , καί 3 χιλ. νά ἦταν πάλι θά δυσκολευόσουν , γιατί αὐτό εἶναι τό νόημα τοῦ ὑλικοῦ αὐτοῦ : νά εἶναι ἄκαμπτο μέ τήν σταυρωτή κόλληση τῶν στρώσεων ὅσον ἀφορᾶ τήν κατεύθυνση τῶν βεννῶν κάθε στρώσης .
Αὐτό τό πρόβλημα τό ἔλυναν οἱ παλαιοί μαραγκοί ὅταν ἤθέλαν νά κατασκευάσουν ἐπανωκάσια θολωτῶν δηλαδή ἠμιστρόγγυλων θυρῶν καί ἤθελαν ἀπό κάτω νά φαίνεται μία ἠμιστρόγγυλη ἐπιφάνεια . Στήν οὐσία ἔφτιαχναν κόντρα πλακάζ ἠμιστόγγυλο σέ καλούπι . Αὐτή ἡ ἐπιφάνεια πού φαίνεται ἀπό κάτω , ἦταν κόντρα πλακέ , ἐπενδεδυμένο μέ καπλαμᾶ ἀπό τό ἴδιο ξῦλο ὅπως καί ἡ ὑπόλοιπη πόρτα . Τό κόντρα πλακέ ὅμως δέν λύγιζε εὔκολα , μέ τό χέρι . Γι' αὐτό , τό περνοῦσαν ἀπ' τόν ξεχονδρηστῆρα ἀπ' τήν πίσω μεριά του , καί ἀφαιροῦσαν τό ἕνα ἀπό τά 3 στρώματά του . Μετά , τό κόντρα πλακέ λυγοῦσε γιά πλάκα , μέ τό χέρι .
Ἄν κάνεις καί σύ ἔτσι , θέλεις περισσότερα κόντρα πλακέ , ἀλλά δέν θά παιδευτῆς καθόλου .

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #54 στις: Δεκεμβρίου 21, 2021, 02:13:41 μμ »
Μετά από παρατεταμένη απουσία πολλών μηνών από το φόρουμ, νομίζω ότι είναι καιρός να επιστρέψω ως νέος άσωτος υιός.
Και νομίζω ότι θα πρέπει να εξηγηθώ μην νομίζει κανείς ότι έγινε κάτι με το φόρουμ.
Μου τύχαν λοιπόν αρκετές δυσκολίες που μου στέρεψαν τόσο την ίδια δημιουργικότητα όσο και την όρεξη να παρακολουθώ τους δικούς σας άθλους.
Πρώτη κακοτυχία στη σειρά ήταν αυτή:

Πάνω στο τέντωμα, για να πάρω και τις τελευταίες ζάρες που είχε η μεμβράνη, εστίασα πολύ την τάνιση σε ένα σημείο και έγινε το κακό...
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, τουλάχιστον ήταν η λεπτή πλευρά που έχω απόθεμα.
Αφαίρεσα το σχισμένο (οι αναφορές στα Θεία κατά τη διάρκεια, είμαι σίγουρος πως δεν με έκαναν καλύτερο χριστιανό) και άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι τρόπους πως δεν θα μου ξανασυμβεί στην επόμενη προσπάθεια το ίδιο. Και τότε χτύπησε η γκαντεμιά Νο 2:

Αρχή καλοκαιριού και να τρέχουν επισκευαστικά έργα στο σπίτι, το δε πόδι στο γύψο, να κάνει την παρακολούθηση πολλές φορές πιο δύσκολη, πόσο μάλλον την εμπλοκή.
Και μετά, μικρά θεματάκια που να μην αφήνουν όρεξη για τίποτα. Μέχρι COVID περάσαμε οικογενειακώς καλοκαιριάτικα, παρόλο που είμασταν επαρκώς και εγκαίρως εμβολιασμένοι, ευτυχώς ελαφριά.

Ο χρόνος που παρήλθε δείχνει να μετρίασε την απογοήτευση, ο αστράγαλος είναι καλύτερα (αλλά όχι όπως ήταν) και η όρεξη σαν να επανήλθε.

Ξαναρχίζω λοιπόν με ανάγνωση και μελέτη, όχι να προλάβω τι έχασα αλλά τουλάχιστον να χαζέψω και να θαυμάσω τα τελευταία επιτεύγματά σας.

Λάμπρο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τη δε συμβουλή, την κρατάω στη φαρέτρα μου για μελλοντική χρήση...
Ο βλάκας, ποτέ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Δεκεμβρίου 21, 2021, 02:41:18 μμ »
Καλή επάνοδο Πασχάλη.
Σιδερένιος και με νέες δημιουργίες.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Δεκεμβρίου 21, 2021, 02:59:27 μμ »
Πασχάλη, "απάνω τους!" (στις κακοτυχίες) κι "άλλο κακό να μην σε (σας) βρει"!
φιλιά σε όλους!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #57 στις: Δεκεμβρίου 21, 2021, 06:08:44 μμ »
Φίλε Πασχάλη , περαστικά καί σιδερένιος !!!!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #58 στις: Δεκεμβρίου 21, 2021, 06:34:24 μμ »
γερα σε ολα.

υγεια πρωτιστος, αλλα κ στις κατασκευες σου που αγαπας(αμε).
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #59 στις: Δεκεμβρίου 22, 2021, 07:46:55 πμ »
Περαστικά , σιδερένιος ! Εύχομαι υγεία και κάθε χαρά σε όλη την οικογένεια !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...