Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Κατασκευή => Άλλα όργανα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 09, 2021, 07:24:48 μμ

Τίτλος: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 09, 2021, 07:24:48 μμ
Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους και συμφορουμίτες.

Είμαι μέλος από το '13 αλλά τόσα χρόνια δεν έχω κάνει ένα θέμα στο οποίο να αναρτώ την πρόοδο μιας κατασκευής. Αυτό ελπίζω να διορθωθεί με το θέμα που ανοίγω εδώ, στο οποίο θα ήθελα να είναι κάτι σαν ημερολόγιο που θα ακολουθεί την κατασκευή ενός νταουλιού. Δεν έχω ξανακατασκευάσει νταούλι οπότε η εξερεύνηση είναι μέρος της καταγραφής της πορείας.

Το νταούλι (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9) λοιπόν είναι το βαρύτονο κρουστό της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ανήκει στην οικογένεια των μεμβρανόφωνων με δύο μεμβράνες, εκατέρωθεν του τυμπάνου, οι οποίες διατηρούνται τεντωμένες με σκοινί. Στα παραδοσιακά όργανα, οι μεμβράνες είναι από δέρμα και μάλιστα διαφορετικής προέλευσης, ανάλογα την χρήση: γάιδαρος ή μοσχάρι στα μπάσσα και κατσίκι ή σκυλόψαρο στα πρίμα. Το σώμα είναι από κορμό που του έχει αφαιρεθεί το εσωτερικό ώστε να έχει μικρό πάχος.
Στα σύγχρονα όργανα, οι μεμβράνες είναι συνθετικές και αυτήν την οδό σκοπεύω να ακολουθήσω. Η διάμετρος θα να είναι 55εκ. και το ύψος του οργάνου 25εκ.. Όσο για το ξύλο, κόντρα πλακέ από σημύδα Βαλτικής έχει αγοραστεί αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε με τα νερά κάθετα στο μήκος οπότε θα δυσκολέψει λίγο παραπάνω το να γυρίσουν σε κυλινδρικό σχήμα. Όμως με ... νερό και υπομονή αλλά και πειθώ από ιμάντες με καστάνια, και όλα γίνονται...

 


Η εξωτερική επιφάνεια έχει βραχεί πολλές φορές ώστε να υπακούει χωρίς διαμαρτυρίες και αφέθηκε να στεγνώσει έτσι το βράδυ. Τουλάχιστον μία-δυο ακόμα συνεδρίες θα χρειαστούν για να μπορέσει να γυρίσει ικανοποιητικά περιμετρικά του καλουπιού. Λόγω του ύψους του οργάνου, δεν είναι δυνατή η χρήση του μεταλλικού στεφανιού που χρησιμοποιώ για τα fra (http://www.luthier.gr/index.php?topic=3922.0)med (http://www.luthier.gr/index.php?topic=3699.0)rums (http://www.luthier.gr/index.php?topic=3573.0) οπότε ξεκίνησε και η κατασκευή ενός πιο φαρδιού καλουπιού.
"Πορτάκια" λοιπόν που αντικαταστάθηκαν κατά την ανακαίνηση κουζίνας, ξεκίνησαν έναν νέο κύκλο ζωής. Στο πρώτο από τα πορτάκια, σκάφτηκε (γ)κινησιά βάθους ~1εκ. με διαβήτη-ιδιοκατασκευή για το ρούτερ.

 


Κατόπιν, με τη σέγα, αφαιρέθηκε το περίσσευμα αλλά όχι "πρόσωπο" με την γκινησιά, αφήνοντας λίγο υλικό για το τελευταίο στάδιο...

 


... στο οποίο έγινε η τελική διαμόρφωση με χρήση του αντιγραφικού στο τραπέζι του ρούτερ.

 


Το αποτέλεσμα υπερτέρησε των προσδοκιών οπότε άλλοι δύο τέτοιοι δίσκοι θα κατασκευαστούν με παρόμοιο μάλλον τρόπο και ελπίζω σύντομα.Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Ιανουάριος 09, 2021, 08:19:43 μμ
Πολύ ωραίο το θέμα όπως και η παρουσίασή του !

Χαίρομαι με τον τρόπο σου γιατί νοιώθω ότι αγαπάς και τιμάς τη παράδοση στη πράξη !

Εύχομαι όλη η κατασκευή να ξεπεράσει τις προσδοκίες σου !  Μπράβο Πασχάλη !
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 10, 2021, 06:01:11 μμ
Πολύ ωραίο το θέμα όπως και η παρουσίασή του !
...

Να' σαι καλά Ιωσήφ, πάντα με τον καλό λόγο!

Ημέρα 2η λοιπόν και έγιναν τα εξής: μαζεύτηκαν οι ιμάντες του ξυλόφυλλου ενώ κόπηκαν και οι άλλοι δύο δίσκοι. Με τη χρήση ντίζας Μ8, συναρμολογήθηκε πρόχειρα το καλούπι.

 


Στη φωτό φαίνεται ότι η καμπυλότητα του φύλλου πλησιάζει αυτήν του καλουπιού. Το καλούπι θα πρέπει τώρα να αποσυναρμολογηθεί για να ανοιχθούν τρύπες για τους σφικτήρες. Ίσως δε να υπάρξει μια μικρή αύξηση στο ύψος του οργάνου από τα 25 στα 30εκ. (μας παίρνει αφού).
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιανουάριος 11, 2021, 09:11:45 πμ
ανεβαίνεις κατηγορία βλέπω...  (ή "κατεβαίνεις" λόγω μπάσων ? )  :character0029:
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: sakkalis στις Ιανουάριος 11, 2021, 09:37:19 πμ
Ωραίος Πασχάλη.
Αντε να δούμε και τη συνέχεια.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 11, 2021, 10:40:37 μμ
Κύριοι, ευχαριστώ για την εμψύχωση και τα καλά σας λόγια!

Συνέχεια λοιπόν σήμερα με την μορφοποίηση του καλουπιού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν (και) σφικτήρες για να συγκρατηθεί το ξυλόφυλλο γύρω του.

 


Στις τρύπες θα πιάνει ο σφικτήρας και θα πιέζει τα ξυλόφυλλα στην περιφέρεια.
Στην επόμενη επέμβαση λογικά θα γίνει και η πρώτη δοκιμή του καλουπιού (για να δούμε τι πουλιά πιάσαμε).
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 12, 2021, 05:33:50 πμ
πασχαλη, διαστημοπλοιο το κανεις.... :13:
και πολυ ωραια παρουσιαση, βεβαιως-βεβαιως...
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 13, 2021, 05:15:24 μμ
Ευχαριστώ Στέλιο... τρέμε Έλον Μασκ!

Μικρή πρόοδος αλλά σημαντική: πρώτα-πρώτα στο σόκορο του νοβοπάν κολλήθηκε ταινία συσκευασίας, τόσο να προστατευθεί το ίδιο το νοβοπάν από το νερό όσο και από την κόλλα που θα εφαρμοστεί αργότερα. Στο γνωστό γνωμικό του Ζαρκάδα σχετικά με την μ@#$κία που καραδοκεί, η απάντηση είναι ότι όσο φυλαγόμαστε τόσο πιο αραιά επιβεβαιώνεται, έτσι κι αλλιώς δεν το βιάζομαι.

Το μισό τύλιγμα του ξυλόφυλλου στο καλούπι έγινε και πήγε μάλλον καλά αφού δεν υπάρχουν σοβαρά κενά ανάμεσά τους, παρόλο που το φύλλο δεν έχει πάρει ακόμα το τελικό του σχήμα. Αυτό θα γίνει, όταν ολοκληρωθεί το τύλιγμα πάνω στο καλούπι και στεγνώσει καλά, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τάσεις, πριν την εφαρμογή της κόλλας.

 


Οπότε και στα 30εκ. βάθος θα γίνει το όργανο και η μέχρι τώρα προσέγγιση δείχνει να αποδίδει...

 


... και αφού ο πρώτος κανόνας του μηχανικού είναι "αν δεν είναι χαλασμένο, μην το αλλάζεις", συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο. Βράχηκε λοιπόν ξανά και αφέθηκε έτσι να στεγνώσει πάνω στο καλούπι. Ξέμεινα όμως, λόγω δανεισμού, από σφικτήρες και νταβίδια, οπότε θα πρέπει να λυθεί και αυτό το θεματάκι.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 14, 2021, 05:38:36 πμ
κοιτα πασχαλη, το αλλο γνωμικο του μανου λεει οτι "οσα σφικτηρακια κι αν εχεις , ποτε δεν φτανουν"...
 :cheesy2:Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιανουάριος 14, 2021, 09:06:32 πμ
έτοιμος ήμουν να το γράψω
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιανουάριος 14, 2021, 09:11:43 πμ
άσχετο: θέλω να κάνω μια συλλογή παροιμιών σχετικών με οργανοποιία, οι οποίες βέβαια χρησιμοποιούνται κυρίως στην ξυλουργική.
τελευταία επειδή έτυχε να κόψω πολλά ξύλα που λόγω σχεδίου (έφτιαξα ένα σκαμνί) έπρεπε να κόψω όλα τα σόκορα ορθογώνια με το χέρι (θυμάστε που κάποτε ο Παύλος είχε για υπογραφή "το πιο δύσκολο πράγμα είναι να κάνεις μια ορθή γωνία" ? ) συνέχεια μονολογούσα : το "#%&( και το πριόνι όποιος δεν το ξέρει ιδρώνει" και σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον μέχρι να πεθάνω κάτι θα έχω μάθει από ...το πριόνι
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Ιανουάριος 14, 2021, 09:34:42 πμ
άσχετο: θέλω να κάνω μια συλλογή παροιμιών σχετικών με οργανοποιία, οι οποίες βέβαια χρησιμοποιούνται κυρίως στην ξυλουργική.
τελευταία επειδή έτυχε να κόψω πολλά ξύλα που λόγω σχεδίου (έφτιαξα ένα σκαμνί) έπρεπε να κόψω όλα τα σόκορα ορθογώνια με το χέρι (θυμάστε που κάποτε ο Παύλος είχε για υπογραφή "το πιο δύσκολο πράγμα είναι να κάνεις μια ορθή γωνία" ? ) συνέχεια μονολογούσα : το "#%&( και το πριόνι όποιος δεν το ξέρει ιδρώνει" και σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον μέχρι να πεθάνω κάτι θα έχω μάθει από ...το πριόνι

Οπου νύχτα βλέπεις φως
ή πουτάνα , ή μαραγκός !

............................................................

από τον φίλο μας τον ΚαΠα η επόμενη :

Πώς παραγγέλνει ο ξυλουργός ?

Μάστορα !  Πιάσε 4 μπύρες ...

 


 

Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 14, 2021, 03:39:33 μμ
Αυτό με τις μπύρες είναι πρώτη φορά που το συνάντησα και γέλασα πάάάάρα πολύ. Όσο για γνωμικά, υπάρχει και το ειρωνικό "μμμ, στόκος και μπογιά, τι τρανή η μαστοριά".

Κάπου είχα διαβάσει ότι ο νόμος του Μέρφι για τους μαραγκούς είναι "ο αριθμός των σφικτήρων που έχεις είναι 20-30% λιγότερος από αυτόν που απαιτεί το έργο, ανεξαρτήτως του μεγέθους του". Επιστρατεύτηκαν λοιπόν πηχάκια και σύρμα (εν αναμονή μπουλονιών, για πιο μόνιμη κατασκευή) και απελευθερώθηκαν σφικτήρες.

 


Όπως φαίνεται, πάλι δεν γύρισε τελείως, >:(  αντιστέκεται αλλά μέχρι την επόμενη φορά. Ξεκίνησε και το γύρισμα του δεύτερου ξυλόφυλλου, ξανά με ιμάντα καστάνιας.

 


Αν όλα πάνε καλά, αύριο θα έχω και την κόλλα στα χέρια μου οπότε ίσως το Σ/Κ να ολοκληρωθεί η κόλληση του σώματος του νταουλιού.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Ιανουάριος 14, 2021, 05:37:06 μμ
Πολύ μου άρεσε αυτό που σκέφτηκες κι έκανες με τα πηχάκια και το σύρμα .
Αξιοποίησες έτσι τον κόπο που έκανες για να τρυπήσεις και το μεσαίο δίσκο από το καλούπι .

                                         
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 15, 2021, 08:35:34 μμ
Η σημερινή πρόοδος: επιτέλους έκλεισε το πρώτο φύλλο μετά κόπων και βασάνων και ... ιμάντων.

 


Ήρθαν και τα μπουλόνια και αντικατέστησαν τους πιο πολλούς σφικτήρες και αρκετές από τις συρμάτινες πατέντες - λύσεις ανάγκης. Σε δεύτερο πλάνο φαίνεται και πόσο έχει προχωρήσει το λύγισμα του άλλου φύλλου. 
Έπεται ξάκρισμα και δοκιμή του 2ου φύλλου.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Stergios_lutherie στις Ιανουάριος 16, 2021, 09:55:03 πμ
Δεν είναι μόνο ότι η καταγωγή μου από τα βουνά της δυτικής Μακεδονίας με κανει να συγκινούμαι με το νταούλι και το άκουσμά του, δεν είναι ότι ο νταουλτζής στην ορχήστρα με τα χάλκινα σού σφηνώνει κομψά κάτι αναπάντεχες άρσεις που δυσκολεύεσαι να τις ακούσεις κι ο δε ήχος του μ' έχει για πάντα σκλαβωμένο γλεντοκόπο,
είναι ρε Πασχάλη και ότι έχεις ξεκινήσει πολύ πειστικά την κατασκευή σου και περιμένω με λαιμαργία την εξέλιξή της.
Μάλιστα βρίσκω ότι το καλούπι έχει σεξ-απηλ!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: toton στις Ιανουάριος 16, 2021, 08:55:08 μμ
Καλησπέρα, τι πάχος είναι το κόντρα πλακέ;
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Ιανουάριος 17, 2021, 09:07:35 μμ
εγω ως επαγγελματιας ξυλουργος εχω παθει πλακα με το ποσο αντιστεκεται το κοντρα πλακε στο λυγισμα.Βλεπεις δεν χρειαστηκε ποτε να το λυγισω
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 18, 2021, 06:17:22 μμ
Στέργιο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, δίνουν πολύ κουράγιο για να συνεχιστεί δυναμικά η προσπάθεια. Όσο για τις άρσεις που περιγράφεις, πραγματικά προσθέτουν πολύ χρώμα στη μελωδία, "παραμορφώνοντας" τόσο τον ρυθμό που πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από τα "τσαλίμια" του νταουλτζή.

Καλησπέρα, τι πάχος είναι το κόντρα πλακέ;

Καλησπέρα, το κόντρα πλακέ είναι 4χιλ. αλλά δεν το συνιστώ, θα έπρεπε να πάρω 3χιλ.  ή ίσως 6χιλ. και να γυρίσω μόνο ένα φύλλο (τη δουλεύω την ιδέα ακόμα στο κεφάλι μου, για το επόμενο).

εγω ως επαγγελματιας ξυλουργος εχω παθει πλακα με το ποσο αντιστεκεται το κοντρα πλακε στο λυγισμα.Βλεπεις δεν χρειαστηκε ποτε να το λυγισω

Κώστα, το φοβάμαι να το ζορίσω πολύ γιατί ξέρουμε ποια καραδοκεί... Όπως έγραψα και πιο πάνω, η πρώτη κακάρα που έγινε είναι με την αγορά/κοπή του υλικού: αφού δεν βρήκα 2,44x1,22 με κόντρα τα νερά, έπρεπε να τα κόψω κόντρα και να ενώνω δύο μισά σε κάθε στρώση. Θα είχε τελειώσει προ πολλού το γύρισμα.

Τι να γίνει τώρα, με αυτό που έχουμε θα πορευτούμε και ιδού, πρόοδος σημειώθηκε, με το δεύτερο φύλλο να ανεβαίνει στον "τροχό της Αγίας Αικατερίνης (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%8C%CF%82_%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD)", για να αλλάξει συνήθειες και συμπεριφορά. Αυτό το φύλλο έκλεισε σχεδόν τελείως από την πρώτη κιόλας συνεδρία καθώς συνδυάστηκε ο ιμάντας και οι σφικτήρες με τα πηχάκια.

 


Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, το πρώτο φύλλο είναι εκτός καλουπιού και στέκεται αρκετά καλά, με μόνο έναν σφικτήρα να κρατά ενωμένα τα άκρα. Οι ιμάντες το βοηθούν στο να διατηρήσει το κυκλικό σχήμα, όσο θα στρώνει χαρακτήρα το εξωτερικό φύλλο. Και πάλι εφαρμόστηκε νερό και στα δύο ξυλόφυλλα και διαπίστωσα ότι η ξερή ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών δεν βοηθά και οι πολύ συχνοί ψεκασμοί είναι απαραίτητοι.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 22, 2021, 09:10:04 πμ
Μετά από ανάπαυλα λίγων ημερών, τα δύο φύλλα τοποθετήθηκαν στο καλούπι με κόλλα ανάμεσα και σύσφιξη.

 


Αποφεύγω να γράψω ότι τα κόλλησα, αυτό θα διαπιστωθεί όταν σταθεί μόνο του πια το "σώμα". Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος από την διαδικασία αλλά ... θα δείξει. Αν δεν δοκιμάσω πάντως, σίγουρα δεν θα πετύχει.

 
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Ιανουάριος 22, 2021, 01:34:21 μμ
Θα βρεις το κουμπί του ! Θα το καταφέρεις ! 
                   Είμαι βέβαιος !

         
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 25, 2021, 04:55:48 μμ
Μετά από λίγες μέρες που αφέθηκε για να πήξει η κόλλα, ξεκαλουπώθηκε το σώμα. Για να επιτευχθεί όσο το δυνατό πιο στρογγυλό σχήμα, το κόντρα πλακέ είχε σφιχθεί αρκετά πάνω στο καλούπι οπότε η αφαίρεσή του έγινε σταδιακά. Πρώτα λύθηκαν τα πλαϊνά και, με την προτροπή της ματσόλας, απομακρύνθηκαν...

 


... και μετά, με σφικτήρες, πείσθηκε και ο μεσαίος δίσκος να αποχωρίσει

 


Το τελευταίο τμήμα του εξωτερικού ξυλόφυλλου μετρήθηκε και κόπηκε όσο πιο ίσια γινόταν...

 


και τελικά κολλήθηκε και αυτό...

 


Κρίνοντας την μέχρι τώρα πρόοδο θα έλεγα ότι δεν είναι τέλεια αλλά ούτε κακή. Οι ατέλειες που παρατήρησα μάλλον εύκολα διορθώνονται.

Επόμενο στάδιο λοιπόν είναι να κατεβούν οι δύο ακμές κατά μισό εκατοστό, για να έρθουν πρόσωπο τα δύο ξυλόφυλλα, καθώς κατά την κόλληση, λίγο ξέφυγαν. Εκεί επάνω θα γυρίσουν και τα δύο στεφάνια που θα φέρουν τις μεμβράνες.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Ιανουάριος 25, 2021, 05:43:22 μμ
Ωραία !  Με συγκρατημένη αισιοδοξία !

 
   
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 27, 2021, 08:33:40 μμ
Gracias Jose!

Και ενώ διορθώνονται οι μικρο-ατέλειες στο κυρίως σώμα, "σκίστηκαν" λωρίδες 2,5 εκ. για να κατασκευαστούν τα στεφάνια που θα κρατούν και θα τεντώνουν τις μεμβράνες.

 


Καθώς και αυτές είναι σημύδα ίδιας κοψιάς με την υπόλοιπη κατασκευή, ξεκίνησε και το γύρισμά τους πάνω στους δίσκους.

 


Σαφώς πιο εύκολη δουλειά αλλά θέλει και εδώ ... νερό και προσοχή.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 28, 2021, 05:37:49 πμ
πασχαλη προχωρας σπεσιαλε ακαθεκτος, τουμπανο το χεις κανει το τουμπανο...  {celebrate012}Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Ιανουάριος 31, 2021, 09:39:06 μμ
Ευχαριστώ Στέλιο,  ;D ;D ;D Προχωράει το τούμπανο αλλά μάλλον αργά.

Η παρακάτω φωτό δείχνει συγκεντρωτικά το στάδιο που βρίσκεται η κατασκευή.

 


Αριστερά, οι τελευταίες λωρίδες παίρνουν σχήμα ενώ στη μέση, οι ήδη διαμορφωμένες είναι αποθηκευμένες στο μεταλλικό στεφάνι για να διατηρήσουν την καμπυλότητα μέχρι να κολληθούν στην τελική τους θέση. Δεξιά, οι τελευταίες (ίσως) διορθώσεις στο σώμα: όπου είχε άνοιγμα μεταξύ των δύο ξυλόφυλλων, εφαρμόστηκε κόλλα και πίεση. Η μέθοδος, αν και χρονοβόρα, δείχνει να δουλεύει.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Φεβρουάριος 01, 2021, 05:43:52 πμ
οπως κανουμε και εμεις με τα πλαϊνα της κιθαρας...
τα βαζουμε στο καλουπι αφου τα χουμε λυγισει, για να κρατησουν το σχημα , μεχρις οτου τα χρησιμοποιησουμε...
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Φεβρουάριος 01, 2021, 07:16:19 πμ
Οργανωμένος , ήρεμος και με ελεγχόμενη δύναμη !   :13:  Στέκομαι και θαυμάζω ! 
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Φεβρουάριος 03, 2021, 04:15:26 μμ
Κρίσιμη η τελευταία συνεδρία. Το σώμα, ελεύθερο πια από σφικτήρες, στάθηκε μόνο του και γυαλοχαρταρίστηκε ώστε να έρθει το πλάτος ίδιο παντού.

 


Χρειάστηκε να κατέβει στα 28,8 εκ. για να είναι παντού ομοιόμορφο το πλάτος, μικρό το κακό αλλά έγινε όλο σκόνη με τον ταινιολιαντήρα ("τανκσάκι") οπότε αναγκαστικά μάσκα ΚΑΙ μέσα!!! :-X  :character0029:  :-X

Τέλος, μετρήθηκε και η διάμετρος σε διάφορα σημεία και είναι κατά μέσο όρο 55,7 ± 0,6 εκ.. Δεν είναι και άσχημα με πιθανότερο αίτιο για τη διακύμανση να είναι οι τάσεις των ξυλόφυλλων στις ενώσεις καθώς εκεί βρέθηκε η μεγαλύτερη διαφορά προς τα πάνω ενώ η μικρότερη, κάθετα στη διάμετρο των ενώσεων.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Φεβρουάριος 22, 2021, 06:43:25 μμ
Μετά από αποχή ολίγων ημερών από το εργαστήριο, ξανάπιασα την κατασκευή το Σ/Κ.
Η μία πλευρά του σώματος προστατεύθηκε με λαδόκολλα, από πάνω μπήκε ιμάντας με ρόλο αποστάτη και πάνω από αυτό, μεμβράνη κουζίνας για να μην γίνουν όλα ένα, αν τρέξει η κόλλα. Αυτά και η αρχή τυλίγματος της πρώτης λωρίδας, φαίνονται στην επόμενη φωτογραφία.

 


Ακολούθησαν τα υπόλοιπα τρία στρώματα λωρίδων, με titebond και αρκετό σφίξιμο

 


Καθώς είχε ωραία λιακάδα και ο γείτονας κλάδεψε τα παραρίζια από τις ελιές, μάζεψα όσα θεώρησα ικανοποιητικά σε μήκος και διάμετρο για βίτσες. Τα έδεσα για να ξεραθούν ίσια (τα δεματικά είναι ανακύκλωση από άλλο έργο) αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν θα έπρεπε πρώτα να βγάλω τη φλούδα ή να την αφαιρέσω μετά την ξήρανση. Έτσι, έδεσα τα μισά "με ..." και τα μισά "χωρίς ..."

 


Όταν με το καλό τελειώσει το όργανο, θα έχουν ξεραθεί καλά και θα είναι κι αυτές έτοιμες (ή θα έχουν βλαστήσει, με τους ρυθμούς που πάει η δουλειά)Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Φεβρουάριος 23, 2021, 05:28:07 πμ
μπραβο πασχαλη, σε καθε σου βημα με εντυπωσιαζεις με την μεθοδικοτητα αλλα και την ευρυματικοτητα!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Φεβρουάριος 23, 2021, 06:24:41 πμ
Μερακλής !!!     {celebrate011}
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: ΚαΠα στις Φεβρουάριος 23, 2021, 09:55:18 πμ
Μπράβο Πασχάλη!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Φεβρουάριος 25, 2021, 09:00:25 μμ
Κύριοι, ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια!

Η επόμενη δράση στο νταούλι με περιμένει το Σ/Κ αλλά οι βίτσες μου άνοιξαν την όρεξη για να ψαχτώ για κόπανο. Βρήκα, υπάρχουν έτοιμοι τορνευτοί αλλά, αν είναι να αγοράσουμε, έχει και... νταούλια έτοιμα.
Έτσι και αυτή η κατασκευή πέρασε από τον πάγκο. Ένα σανίδι δρύινο 2x6x60εκ., περίσσευμα από άλλο έργο ήταν δελεαστικό για να βρει ένα σκοπό ύπαρξης. Το σχήμα σχεδιάστηκε πρώτα σε χαρτί, αποτυπώθηκε πάνω στο σανίδι...

 


... αλλά και σε ένα ρετάλι κόντρα πλακέ που, αφού κόπηκε, λειάνθηκε και πήρε το σωστό σχήμα. Κατόπιν κολλήθηκε με διπλής όψεως ταινία στο χονδροειδώς μορφοποιημένο σανίδι ώστε να μπορέσει το αντιγραφικό να μεταφέρει το σχήμα από το κόντρα πλακέ στον δρυ.

 


Τέλος, με λίμες, γυαλόχαρτα και γυαλοχαρτιέρα, πήραμε αυτό το αποτέλεσμα:

 


Τώρα, μετά και τη φωτογράφηση, θα κάτσει υπομονετικά στην άκρη, δίπλα στις βίτσες, μέχρι να έρθει η σειρά του να επαληθεύσει τις προσδοκίες…

 


 
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: sakkalis στις Φεβρουάριος 25, 2021, 11:45:45 μμ
Μπραβο Πασχαλη. Ωραια το πας. Μου αρεσει και η δουλεια αλλα και η παρουσιαση.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Μάρτιος 21, 2021, 07:50:35 μμ
Μετά από ένα μήνα σχεδόν να ευχαριστήσω τον Δημήτρη για τα καλά λόγια και να ενημερώσω ότι υπάρχει εξέλιξη στην κατασκευή. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των ξύλινων μερών και ξεκίνησε η μορφοποίηση.

 


Με το στρογγύλι του ¼ της ίντσας στο ρούτερ διαμορφώθηκαν  και οι δύο πλευρές του εξωτερικού τόσο του κυρίου σώματος, για να μην "τρίζει" όταν παίζει, όσο και των στεφανιών, αυτές για αισθητικούς λόγους. Στο κύριο σώμα θα γίνει και εσωτερικά λοξότμηση (chamfer) 45 μοιρών. Ακόμα έγινε και το πρώτο χέρι 180άρι γυαλόχαρτο με το παλμικό τριβείο και ετοιμάζεται το δεύτερο. Για λούστρο λέω να ψεκάσω πολυουρεθάνης με βάση νερό καθώς για finishing oil είναι πολύ μεγάλη η επιφάνεια.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Μάρτιος 21, 2021, 10:39:43 μμ
Πασχάλη πολύ ωραία το πηγαίνεις !

 


Ελπίζω να το ακούσουμε να παίζει !
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Sforzando στις Μάρτιος 22, 2021, 01:00:30 μμ
Συγχαρητήρια και από εμένα Πασχάλη,μελετημένη δουλειά!!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάρτιος 22, 2021, 04:36:59 μμ
ρισπεκτ... {celebrate013}
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Μάρτιος 29, 2021, 10:45:16 πμ
Ιωσήφ, Sforzando και Στέλιο, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά και άκρως ενθαρρυντικά σας λόγια.

Η κατασκευή λοιπόν έβγαλε ... αράχνες:

 


Με τη χρήση του οδηγού αυτού, έγιναν σημάδια στα δύο στεφάνια και ανοίχτηκαν 18 τρύπες των 4χιλ., για να περάσει το κορδόνι τάνυσης.
Μετά, ένα τελευταίο γυαλοχαρτάρισμα και ακολούθησε πρώτο χέρι λούστρο, γυαλοχαρτάρισμα με 320 και δεύτερο χέρι.
Εδώ, απλωμένα τα τρία κομμάτια στο εργαστήριο για στέγνωμα, μέχρι την επόμενη φορά.

 


Το λούστρο είναι σατινέ διάφανο πολυουρεθάνης με βάση το νερό, που η γυαλάδα δεν είναι ζητούμενο αλλά η ομοιομορφία, και αυτή επιτεύχθηκε σε αρκετό βαθμό, παρόλο που εφαρμογή έγινε με πινέλο. Το σχέδιο είναι για αναδυό περάσματα ακόμα με αυξανόμενα ψηλότερο γυαλόχαρτο ανάμεσα και ίσως το τελευταίο χέρι με σπρέυ.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Απρίλιος 11, 2021, 07:35:58 μμ
Έφτασε το καρούλι με το κορδόνι από την Κίνα οπότε στενεύουν και τα περιθώρια με τις δικαιολογίες.

 


Σήμερα η προσπάθεια ήταν να στερεωθεί μεμβράνη Milar 190 μικρόμετρων σε ένα από τα δύο στεφάνια. Τοποθετήθηκε λοιπόν το σώμα ώστε, απολαμβάνοντας τη βοήθεια ιμάντων καστάνιας και την πειθώ της ματσόλας, να πιέσει το "δέρμα" να μπει στο κενό ανάμεσα στο στεφάνι και το σώμα.

 


Όταν τελικά πέρασε μέσα και το γύρισα ανάποδα, έμοιαζε πολύ με νταούλι  {celebrate011} {celebrate012} {celebrate014}

 


Κατόπιν, το στεφάνι αφαιρέθηκε και με το καρφωτικό ασφαλίστηκε η μεμβράνη πάνω του ενώ τα περισσεύματα αφαιρέθηκαν με τη φαλτσέτα. Και μια φωτό από το στεφάνι με την μεμβράνη, ίσως για τελευταία φορά ελεύθερο.

 


Τώρα μένει να επαναληφθεί το εγχείρημα στην άλλη μεμβράνη και να τεντωθούν μεταξύ τους τα δύο στεφάνια πάνω στο σώμα. Φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ, ελπίζω να μην είναι το τρένο που έρχεται.

Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Απρίλιος 11, 2021, 08:39:21 μμ
Καλώς τον !  Σε όλες τις κατασκευές σου διακρίνονται πολύ καλά αφομοιωμένες γνώσεις μηχανικού !   {celebrate012}

Εδώ αν θέλεις απαντάς . Είσαι χημικός του πανεπιστημίου ; ή μήπως χημικός μηχανικός του πολυτεχνείου ;
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: ΚαΠα στις Απρίλιος 11, 2021, 10:44:08 μμ
Μπράβο Πασχάλη! Απάνω του που λέει και ο Μάνος!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Απρίλιος 12, 2021, 11:36:57 πμ
Είσαι χημικός του πανεπιστημίου ; ή μήπως χημικός μηχανικός του πολυτεχνείου ;

Γεια σου Ιωσήφ!
Χημ. Μηχανικός είμαι και μάλιστα από τους τυχερούς που η δουλειά τους έχει χορταστικές δόσεις τόσο από μηχανική όσο και χημεία.

Μπράβο Πασχάλη! Απάνω του που λέει και ο Μάνος!

Ευχαριστώ Παναγιώτη, ελπίζω να το έχω μέχρι να ξεκινήσουν οι "εμποροπανηγύρεις" στην περιφέρεια  {celebrate015}
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Απρίλιος 19, 2021, 07:24:12 μμ
Τελειώνουμε (ελπίζω)...

Η δεύτερη μεμβράνη περάστηκε χρησιμοποιώντας ελαφρά τροποποιημένη την προηγούμενη τεχνική. Δεν πιέστηκε δηλαδή όλο το σώμα για να δώσει το σχήμα στη μεμβράνη αλλά ένας δίσκος από κόντρα πλακέ 6χιλ., το οποίο έμεινε εκεί μέχρι να στερεωθεί η μεμβράνη στο στεφάνι με καρφωτικά.

 


Όταν ολοκληρώθηκε και η δεύτερη πλευρά, τοποθετήθηκαν στο σώμα και οι δύο μεμβράνες και ξεκίνησε το πέρασμα του κορδονιού που θα τις σφίγγει.

 


Τέλος, η πρώτη τάνυση του κορδονιού έγινε και το νταούλι αφέθηκε να συνηθίσει στις νέες συνθήκες.

 


Για να δούμε, ίσως η επόμενη να είναι και η τελευταία κατασκευαστική συνεδρία.


Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Απρίλιος 19, 2021, 08:28:42 μμ
Αντιγράφω μια παράγραφο από την εισαγωγή στο άνοιγμα του θέματος

Το νταούλι λοιπόν είναι το βαρύτονο κρουστό της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ανήκει στην οικογένεια των μεμβρανόφωνων με δύο μεμβράνες, εκατέρωθεν του τυμπάνου, οι οποίες διατηρούνται τεντωμένες με σκοινί. Στα παραδοσιακά όργανα, οι μεμβράνες είναι από δέρμα και μάλιστα διαφορετικής προέλευσης, ανάλογα την χρήση: γάιδαρος ή μοσχάρι στα μπάσα και κατσίκι ή σκυλόψαρο στα πρίμα. Το σώμα είναι από κορμό που του έχει αφαιρεθεί το εσωτερικό ώστε να έχει μικρό πάχος.

Τι έκανες εσύ φίλε στο δικό σου νταούλι ώστε να έχεις τη μια μεμβράνη για τα μπάσα και την άλλη για τα πρίμα ;

Και βέβαια , θα

 


να χαρώ , να το ακούσω !   {celebrate012}
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Απρίλιος 20, 2021, 05:27:49 πμ
 :-*
πασχαλη με εχεις καταπληξει ...
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Απρίλιος 20, 2021, 09:38:57 πμ
[...]

Τι έκανες εσύ φίλε στο δικό σου νταούλι ώστε να έχεις τη μια μεμβράνη για τα μπάσα και την άλλη για τα πρίμα ;

Και βέβαια , θα

 


να χαρώ , να το ακούσω !   {celebrate012}

Φίλε Ιωσήφ,
Μάλλον η επιμονή σου στη λεπτομέρεια είναι ο λόγος που οι κατασκευές σου είναι αυτού του επιπέδου. Η μία μεμβράνη έχει πάχος 190 μικρόμετρα και η άλλη 125. Αυτή των 190μm είναι και η τελευταία από παλιό απόθεμα ενώ αυτή των 125μm είναι παραλαβή 31ης Δεκεμβρίου '20.

Όσο για τον ήχο, θα χρειαστεί λίγο υπομονή καθώς θα πρέπει να τελειώσει το τέντωμα και μετά να γίνει η ... παραγωγή.

:-*
πασχαλη με εχεις καταπληξει ...

Ευχαριστώ Στέλιο αλλά κάτσε να το ακούσουμε πρώτα (χι χι χι χι)
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: sakkalis στις Απρίλιος 20, 2021, 09:58:01 πμ
Πασχάλη άμα κάνεις και ζυγιά με ζουρνάδες θα είναι το τέλειο.
Έχω πετύχει 2 ζουρνάδες με νταούλι να παίζουνε και είναι ξεσηκωτικό όσο δε πάει.
Διονυσιακό άκουσμα.
Άντε να το ακούσουμε.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 20, 2021, 10:24:39 πμ

:-*
πασχαλη με εχεις καταπληξει ...

Ευχαριστώ Στέλιο αλλά κάτσε να το ακούσουμε πρώτα (χι χι χι χι)

καλά τα λες εσύ, αλλά είναι γνωστό ότι "οι μουσικοί ακούνε πρώτα με τα ...μάτια"  {celebrate010} οπότε έχουμε και μεις (που μας αρέσει η κατασκευή σου) τα δίκια μας, άλλωστε συνήθως όταν μια δουλειά είναι τόσο επιμελημένη κατασκευαστικά και αισθητικά, έ, δεν μπορεί και ηχητικά να μην είναι κάποιου επιπέδου - μάλλον υψηλού όσο περνάν τα χρόνια και συσσωρεύεται και εμπειρία
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 20, 2021, 10:38:30 πμ
Πασχάλη άμα κάνεις και ζυγιά με ζουρνάδες θα είναι το τέλειο.
Έχω πετύχει 2 ζουρνάδες με νταούλι να παίζουνε και είναι ξεσηκωτικό όσο δε πάει.
Διονυσιακό άκουσμα.
Άντε να το ακούσουμε.

λοιπόν ο μισός είμαι Ναουσαίος (πατέρας, ο άλλος μισός από την μητέρα Μικρασιάτης) και παρόλο που δεν έζησα στη Νάουσα δουλεύουν τα γονίδια κι όταν ακούω ζουρνάδες τρελαίνομαι. Μόνο ως επισκέπτες τις Απόκριες πηγαίναμε, αλλά είναι ακριβώς στα γλέντια με τους ζουρνάδες, μιλάμε για τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα με κορύφωση την Καθαρά Δευτέρα, διήμερα ή τριήμερα  non-stop, 48 ή 72 ώρες - πως στέκονται στα πόδια τους δεν ξέρω, ίσως η ρακή ?  {celebrate011} .
Αυτά τα έζησα, ν' ακούς ζουρνάδες μες τ΄αυτιά σου στην κυριολεξία (οι μερακλήδες παίρνουν την δικιά τους ζυγιά και ζητάνε να τους παίζει ένας ζουρνάς στο κάθε αυτί, μετά από λίγο συνεννοείσαι με νοήματα). Είναι όντως Διονυσιακό, μια φορά (μαθητής Γυμνασίου) στη γιορτή του πατέρα μου είχα βρει τυχαία κάτι γύφτους με ζουρνάδες στον δρόμο και τους πήγα σπίτι για έκπληξη. Δεν ήξεραν το αυθεντικό ρεπερτόριο, αλλά τα βολέψαμε στο δρόμο με κάποια άλλα Μακεδονίτικα του κάμπου (Ρουμλούκι).
Βέβαια ήταν Θεσσαλονίκη κι όχι Νάουσα, ξεσηκώθηκε η γειτονιά και μας φέραν την αστυνομία, αλλά το χαρήκαμε.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Απρίλιος 21, 2021, 08:21:39 πμ
Κύριοι, εννοείται ότι στο βιντεάκι θα συνοδεύει "ζουρνούδια", όπως είναι το υποκοριστικό στα σερρέικα (προφέρεται με το σίγμα... παχύ).

Το κομμάτι μάλιστα το είχα ήδη επεξεργαστεί για να του "αφαιρέσω" το νταούλι ηχητικά.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Stergios_lutherie στις Απρίλιος 21, 2021, 04:10:01 μμ
Πώ-πώ τι νταούλι!
Και του σαλονιού και του αλωνιού.
Θέλω να χορέψω ένα ταγκό μ' αυτό το όργανο.
Άντε και σ' ανώτερα... (τάικο ντραμ;)
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Νοέμβριος 22, 2021, 10:54:42 πμ
Φίλε Πασχάλη καλημέρα ,
Ἐπειδή ἔλειψα ἀρκετό καιρό ἀπ' τήν ἰστοσελίδα , μόλις σήμερα διάβασα τήν κατασκευή σου καί πραγματικά καταπλήχθηκα !!! Ἄσε ἀπὀ τό χιοῦμορ σου δέν μοῦ ἔμεινε ἄντερο !!!!!!!
Συγχαρητήρια φίλε , πολύ ὡραία κατασκευή !!!!!
Ἐπειδή ὅμως εἶδα ὅτι δυσκολεύτηκες στό γύρισμα τοῦ κόντρα πλακέ , καί 3 χιλ. νά ἦταν πάλι θά δυσκολευόσουν , γιατί αὐτό εἶναι τό νόημα τοῦ ὑλικοῦ αὐτοῦ : νά εἶναι ἄκαμπτο μέ τήν σταυρωτή κόλληση τῶν στρώσεων ὅσον ἀφορᾶ τήν κατεύθυνση τῶν βεννῶν κάθε στρώσης .
Αὐτό τό πρόβλημα τό ἔλυναν οἱ παλαιοί μαραγκοί ὅταν ἤθέλαν νά κατασκευάσουν ἐπανωκάσια θολωτῶν δηλαδή ἠμιστρόγγυλων θυρῶν καί ἤθελαν ἀπό κάτω νά φαίνεται μία ἠμιστρόγγυλη ἐπιφάνεια . Στήν οὐσία ἔφτιαχναν κόντρα πλακάζ ἠμιστόγγυλο σέ καλούπι . Αὐτή ἡ ἐπιφάνεια πού φαίνεται ἀπό κάτω , ἦταν κόντρα πλακέ , ἐπενδεδυμένο μέ καπλαμᾶ ἀπό τό ἴδιο ξῦλο ὅπως καί ἡ ὑπόλοιπη πόρτα . Τό κόντρα πλακέ ὅμως δέν λύγιζε εὔκολα , μέ τό χέρι . Γι' αὐτό , τό περνοῦσαν ἀπ' τόν ξεχονδρηστῆρα ἀπ' τήν πίσω μεριά του , καί ἀφαιροῦσαν τό ἕνα ἀπό τά 3 στρώματά του . Μετά , τό κόντρα πλακέ λυγοῦσε γιά πλάκα , μέ τό χέρι .
Ἄν κάνεις καί σύ ἔτσι , θέλεις περισσότερα κόντρα πλακέ , ἀλλά δέν θά παιδευτῆς καθόλου .
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Πασχάλης στις Δεκέμβριος 21, 2021, 02:13:41 μμ
Μετά από παρατεταμένη απουσία πολλών μηνών από το φόρουμ, νομίζω ότι είναι καιρός να επιστρέψω ως νέος άσωτος υιός.
Και νομίζω ότι θα πρέπει να εξηγηθώ μην νομίζει κανείς ότι έγινε κάτι με το φόρουμ.
Μου τύχαν λοιπόν αρκετές δυσκολίες που μου στέρεψαν τόσο την ίδια δημιουργικότητα όσο και την όρεξη να παρακολουθώ τους δικούς σας άθλους.
Πρώτη κακοτυχία στη σειρά ήταν αυτή:

 


Πάνω στο τέντωμα, για να πάρω και τις τελευταίες ζάρες που είχε η μεμβράνη, εστίασα πολύ την τάνιση σε ένα σημείο και έγινε το κακό...
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, τουλάχιστον ήταν η λεπτή πλευρά που έχω απόθεμα.
Αφαίρεσα το σχισμένο (οι αναφορές στα Θεία κατά τη διάρκεια, είμαι σίγουρος πως δεν με έκαναν καλύτερο χριστιανό) και άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι τρόπους πως δεν θα μου ξανασυμβεί στην επόμενη προσπάθεια το ίδιο. Και τότε χτύπησε η γκαντεμιά Νο 2:

 


Αρχή καλοκαιριού και να τρέχουν επισκευαστικά έργα στο σπίτι, το δε πόδι στο γύψο, να κάνει την παρακολούθηση πολλές φορές πιο δύσκολη, πόσο μάλλον την εμπλοκή.
Και μετά, μικρά θεματάκια που να μην αφήνουν όρεξη για τίποτα. Μέχρι COVID περάσαμε οικογενειακώς καλοκαιριάτικα, παρόλο που είμασταν επαρκώς και εγκαίρως εμβολιασμένοι, ευτυχώς ελαφριά.

Ο χρόνος που παρήλθε δείχνει να μετρίασε την απογοήτευση, ο αστράγαλος είναι καλύτερα (αλλά όχι όπως ήταν) και η όρεξη σαν να επανήλθε.

Ξαναρχίζω λοιπόν με ανάγνωση και μελέτη, όχι να προλάβω τι έχασα αλλά τουλάχιστον να χαζέψω και να θαυμάσω τα τελευταία επιτεύγματά σας.

Λάμπρο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τη δε συμβουλή, την κρατάω στη φαρέτρα μου για μελλοντική χρήση...
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: sakkalis στις Δεκέμβριος 21, 2021, 02:41:18 μμ
Καλή επάνοδο Πασχάλη.
Σιδερένιος και με νέες δημιουργίες.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Δεκέμβριος 21, 2021, 02:59:27 μμ
Πασχάλη, "απάνω τους!" (στις κακοτυχίες) κι "άλλο κακό να μην σε (σας) βρει"!
φιλιά σε όλους!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Δεκέμβριος 21, 2021, 06:08:44 μμ
Φίλε Πασχάλη , περαστικά καί σιδερένιος !!!!!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: steliosguitar στις Δεκέμβριος 21, 2021, 06:34:24 μμ
γερα σε ολα.

υγεια πρωτιστος, αλλα κ στις κατασκευες σου που αγαπας(αμε).
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Δεκέμβριος 22, 2021, 07:46:55 πμ
Περαστικά , σιδερένιος ! Εύχομαι υγεία και κάθε χαρά σε όλη την οικογένεια !
Τίτλος: Απ: Κατασκευή Νταουλιού
Αποστολή από: Stergios_lutherie στις Δεκέμβριος 24, 2021, 01:59:09 μμ
Πασχάλη, αγάντα!
Με τις θερμότερες ευχές για δριμεία επιστροφή!