Αποστολέας Θέμα: Μπουζούκι τρίχορδο με τσάκιση στο καπάκι, σκαλιστές ντούγιες (κελεμπέκι-καρυδιά)  (Αναγνώστηκε 15327 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Μπουζούκι τρίχορδο με τσάκιση στο καπάκι
« Απάντηση #45 στις: Φεβρουαρίου 03, 2021, 08:35:12 μμ »
Λυγιστηκε και το καπακι.
Πρωτα εκανα μια μικρη τσακιση με το απλο το σιδερο αλλα με παιδεψε πιο πολυ απο οτι περιμενα οποτε μπηκε σε εφαρμογη το 2ο σχεδιο που πηγε πολυ καλα και γρηγορα.
Αφου εβρεξα ξανα το καπακι καλα,  το στερεωσα με μια γωνια, με την ακμη της ακριβως στην τσακιση.
Ζεστανα τη γωνια με το φλογιστρο και λυγισα με ευκολια στην γωνια που ηθελα.
Αφου το αφησα λιγη ωρα να στεγνωσει και να κρυωσει, το εβγαλα και το κολλησα. Εσφιξα με χαρτοταινιες και το εβαλα πανω στο καλουπι που εφτιαξα με ολες τις κλισεις. Εσφιξα καλα με σφικτηρες και τωρα το αφησα να αναπαυθει.
Τα δυο κοματια του καπακιου τα ειχα ταιριαξει πιο πριν. Οταν τα δοκιμασα στο καλουπι, λογω της καμπυλοτητας,  στις ακμες των καπακιων δεν ταιριαζε ακριβως οποτε και εφαγα πολυ λιγο και τις δυο πλευρες με γυαλοχαρτο για να ερθει ακριβως.
Περασα και  χερια γομαλακα το εσωτερικο του σκαφους.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 04, 2021, 09:32:17 πμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #46 στις: Φεβρουαρίου 04, 2021, 05:45:46 πμ »
μπραβο δημητρη, σπεσιαλε το λυγισμα.
απ οτι θυμαμαι, σε μια αναστηλωση μαντολινου εγω ειχα κανει μια γραμμη με τη λεπιδα στη τσακιση, αλλα μαλλον ηταν λαθος...
ωραιο και το μανικι, θα δεσει χρωματικα με το σκαφος.
γρηγορα το πας!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Φεβρουαρίου 04, 2021, 09:31:31 πμ »
μπραβο δημητρη, σπεσιαλε το λυγισμα.
απ οτι θυμαμαι, σε μια αναστηλωση μαντολινου εγω ειχα κανει μια γραμμη με τη λεπιδα στη τσακιση, αλλα μαλλον ηταν λαθος...
ωραιο και το μανικι, θα δεσει χρωματικα με το σκαφος.
γρηγορα το πας!
Στέλιο, δεν είναι λάθος το χάραγμα που αναφέρεις. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται. Η δικιά μου άποψη είναι ότι όμως έτσι αδυναίζεις ένα σημείο που δέχεται πολύ πίεση, ενώ με το κάψιμο κάνει νεύρο και δυναμώνει καλύτερα.
Όσον αφορά τα χρώματα, ναι είπα να χρησιμοποιήσω παντού τα ίδια ξύλα. Και στη πεναριά καρυδιά σκέφτομαι να βάλω.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Φεβρουαρίου 07, 2021, 06:45:01 μμ »
Μετα απο 4 ημερες στους σφιγκτηρες για την εξασφαλιση της συγκολλησης, αφαιρεθηκαν οι σφιγκτηρες και αφαιρεθηκαν τα επιπλεον ξυλα. Το μανικο εδειξε ομορφο κσι με το διχρωμο εβενο.
Με το πλανισμα βγαινουν και αυτα τα ομορφα πολυχρωμα ροκανιδια.

Δημήτρης Σ.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #49 στις: Φεβρουαρίου 07, 2021, 08:09:00 μμ »
Ωραίος Δημήτρη !  Περιμένω με ζωηρό ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα .    {celebrate012}
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
πολυ ομορφο τωρα εδειξε ακομη πιο πολυ!
εκτος ισως απο δυο...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Μπράβο Δημήτριε, καλή συνέχεια!!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member

Και προχωραμε οχι οσο γρηγορα θα ηθελα, αλλα κατι κανουμε.
Κολληθηκε πριν απο ολες τις δουλειες το διπλο καπακι, ενισχυση στην τρυπα.
Ρουταριστηκε το καπακι για πεναρια και ροζετα. Η πεναρια απο την ιδια καρυδιά μπηκε ενθετη. Η ροζετα εχω στο μυαλο να βαλω ξυλο και ισως οστρακο. Εχω διαφορα σχεδια στο μυαλο μου αλλα δεν εχω καταληξει ακομα. Οψομεθα.

Τελος κολληθηκαν και τα καμαρια και αφου τελειωσουν ολες οι δουλειες στο καπακι θα μορφοποιηθουνε.

Δημήτρης Σ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Μητσο μια φιλικοτατη παρατηρηση.Πως θα χωρεσει το ροκανακι εκει μεσα αφου κολλησες και το δευτερο καμαρι? Εγω τη μεσα πλευρα την διαμορφωνω πρωτα και μετα βαζω το δευτερο καμαρι παλι διαμορφωμενο απο τη μεσα πλευρα.Κατα τα αλλα μια χαρα το πας {celebrate012} {celebrate012}
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Κωστα με το σκαρπελο το πιανω. Εχω και γω ενα ροκανακι μικρο αλλα δεν με εχει βολεψει. Προτιμω το σκαρπελο.
Δημήτρης Σ.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
Ανυπομονώ να το ακούσω Δημήτρη, έχει δουλίτσα ακόμα, αναμένω και αναμένουμε.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Λοιπον αντε και η ροζετα.
Σκαφτηκε το αυλακι,
Μπηκε περιμετρικα μαυρο φιλετο.
Τα σχεδια γινανε με λευκο φιλετο που το εβρεξα και το γυρισα με το κολλητηρι των ηλεκτρικων για να μπορεσω να κανω τοσο μικρες κουρμπες. Τα φυλλα φτιαχτηκανε με κελεμπεκακι. Τα γυρισμενα φιλετα και φυλλαρακια κολληθηκαν με κυανοακρυλικη στη θεση τους.
Κολληθηκαν επισης και δυο οστρακακια για να σπασει το ξυλινο παντου.
Αφου σταθεροποιηθηκαν καλα, επρεπε το κενο να γεμισει. Η επιλογη ητανε να φτιαξω εναν γεμιστικο υλικο σκληρο αλλα και στο χρωμα του ξυλου. Για τον σκοπο αυτο ετριψα στο τανκακι καρυδια και μαζεψα την σκονη. Την κοσκινισα να μην εχει ροκανιδια παρα μονο σκονη.
Εφτιαξα την εποξικη κολλα και αφου την ανακατεψα, προσθεσα την σκονη του ξυλου. Η αναλογια (με το ματι) ητανε περιπου 1:1 εποξικη με ξυλο. Ανακατεψα παλι να βγει ομοιομορφο μιγμα.
Οταν με το καλο στεγνωσει, θα τριφτει να εμφανιστουν τα ενθετα διακοσμητικα.  Προκυπτει μια σκληρη επιφανεια με υφη ξυλου που λουστραρεται.
Η αληθεια ειναι πως ως τεχνικη δεν συναδει με της παλιας σχολης σχεδιασμο του συγκεκριμενου οργανου αλλα γενικα αυτου του ειδους το αποτελεσμα μου αρεσει.

Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
δημητρη το πας σφεντονα το εργαλειο...

ρε συ τριβεται το ματζουνι που φτιαξες η θα γινει μπετον και θα χρειαστεις ολη τη παραγωγη της 3Μ...

εκτος ισως απο δυο...

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
Στέλιο, δες αυτό το βίντεο από το 1:40 (πριν από αυτό, ακονίζει το σκαρπέλο του).

Θαύματα κάνει το θερμοπίστολο!

Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
Η επιλογη ητανε να φτιαξω εναν γεμιστικο υλικο σκληρο

Δημήτρη κάποτε είχε γίνει μια σχετική κουβέντα και είχατε αναφέρει ένα υλικό (εσύ και ο Ζαρκάδας νομίζω το ήξερε) γι αυτή τη δουλειά. Μήπως μπορείς να μου θυμίσεις ποιό ήταν και που το βρίσκουμε ?