Αποστολέας Θέμα: Μπουζούκι τρίχορδο με τσάκιση στο καπάκι, σκαλιστές ντούγιες (κελεμπέκι-καρυδιά)  (Αναγνώστηκε 13889 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Έλα γιατί θα χαλάσουμε το θέμα του Δημήτρη....Μετακινήστε τα ρε παλικάρια τα μηνύματα αυτά και συγνώμη... {celebrate013}

Συμφωνώ με τον Γιάννη .  " Λέπτυνση καπακιού " ίσως θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό θέμα

και παρεμπιπτόντως ... μέχρι το 3:48

https://www.youtube.com/watch?v=2lASaSOQsnU&list=PLgEHS-XZqjMoe4BkcHtOUqdymbDLDjhZs&index=3

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Ευχαριστώ πολύ!!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
Για τα γεμίσματα παλιά χρησιμοποιούταν η ψαρόκολλα, μαζί μάλλον με σκόνη από ξύλο,  μόνο αυτή η κόλλα υπήρχε. Δημήτρη καλή συνέχεια, τα παιδιά του τιμονιού του φόρουμ αν θέλουν να ανοίξουν θέμα για το θέμα λέπτυνση ξύλου με όποια μέσα, συγνώμη που έγραψα πάνω στο θέμα του Δημήτρη , το έκανα ασηνύδητα, δεν το σκέφτηκα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
ένα υλικό

παλαιοτερα ειχα αναφερει για τα μπαϊντινγκ της κιθαρας και τη ροζετα, τον κηροστοκο
https://dagiopoulos.gr/collections/stokos-keri-markadoros-xylou/products/borma-wachs-quickfiller-malako-keri

αλλα μαλλον δεν εννοεις αυτον, διοτι δεν ειναι τοοοοσο σκληρο υλικο αλλα ευπλαστο.
αλλα τη δουλεια την κανει στο τσακαμπαμικο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας

Εγω παλαιοτερα ειχα γραψει για charcoal dust αλλα ειναι υλικο αντι εβενου και οχι αντι κολλας. Πλεον ανακαλυψα και οτι υπαρχουν σε παρα πολλα χρωματα (και μαυρο που μας ενδιαφερει) σε χρωματα για τσιμεντο
Πχ
https://www.pacoartcenter.gr/el/concrete-and-plaster-color-pigments.html
Σε αυτο τα καταστημα πουλανε 5 φορες πιο ακριβα.... Παρτε το απο αλλου. Δεν το εχω δοκιμασει ακομα ομως

Για υλικο για αντικατασταση της κολλας δεν εχω ιδεα
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Στεγνωσε ο στοκος και εγινε "νταμαρι." Τριφτηκε με περιστροφικο τριβειο, χαμηλη ταχυτητα και 120αρι γυαλοχαρτο και πολυ προσοχη. Το σχεδιο εμφανιστηκε. Τα υπολοιπα τριψιματα με παλμικο τριβειο οταν παμε για τελικη διαμορφωση και λουστρα. Εδω στη φωτογραφια το εβρεξα για να φανει καλυτερα και η αποχρωση. Ταιριαχτηκε και το καπακι στο σκαφος και προχωραμε.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 16, 2021, 11:51:42 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Popeye

• Hero Member
Ωραίος Δημήτρη, καλή συνέχεια,  ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΑ ΜΕΛΗ του φόρουμ Sakallis και Μάνος Τουρπάλης, για την πολύτιμη και αλυλλέγγυη βοήθεια που μου έδωσαν!!!!!!! συνέχεια επί το έργο.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Τελειωσε το καπακι με τα καμαρια. Εγινε ενα χοντρο τριψιμο και περαστηκε γομαλακα εσωτερικα. Ετοιμο για κολλημα. Μπηκαν και τα αυτακια απο καρυδιά εξωτερικα και περαστηκε ενα χερι γομαλακα, ετσι ατριφτο για να δω πως περιπου θα βγει. Παμε τωρα για την ενωση του μανικου.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Κολληθηκε και το μανικο.
Μιας κσι πιαστηκα με την ψαροκολλα ειπα να κολλησω το καπακι με ψαροκολλα. Αφου το αφησα δεμενο με λαστιχα 4-5 μερες ειπα σημερα με λαχταρα να το ξεφασκιωσω. Ολα δειχναν μια χαρα. Ειπα να ξυρισω κατι μικρα περισευματα καπακιου και οπως το ζορισα λιγακι ξεκολλησε κατω απο την τσακιση.με το χερι σιγα σιγα το ξεκολλησα ολο τελικα χωρις καν να χρειαστει να ζεστανω. Προφανως δεν την ειχα φτιαξει σωστα  (απο την αρχη ειχα την υποψια πως ηταν αραιη. Δεν πτοουμαι. Θα φτιαξω καινουργια.
Καθε εμποδιο για καλο. Ευτυχως παντως που η αστοχια βγηκε τωρα. Ετριψα τις κολλες, και ξανακολλησα αυτην την φορα ομως με titebond. Ξαναφασκιωσα με τα λαστιχα και ηρεμησα. Στο εν τω μεταξυ ειχα φτιαξει και την ταστιερα. Διχρωμος εβενος και αυτη με φιλετα εξωτερικα κελεμπεκι μουαρε. Την ακουμπησα πανω στο φασκιωμενο μπουζουκι ετσι για να μου βγει το αχτι.

Δημήτρης Σ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
εδω θα πω κατι .Δεν εχω βαλει ποτε σαμπρελες για τον απλουστερο λογο οτι ζοριζουν πολυ το σκαφος και το καπακι στρεβλωνοντας τα.Ισως γι αυτο δεν κολλησε η ψαροκολλα.Αφου ισως δεν υπηρχε επαφη λογω στεβλωσης.Μακαρι να εχω αδικο .
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Κωστα με τις σαμπρελες κολλαω ολα τα σκαφη που εχω κανει ακομα και κιθαρας και δεν ειχα ποτε προβλημα με titebond. Πρωτη φορα κολλησα καπακι με ψαροκολλα και την πατησα. Μαλλον η ψαροκολλα που εφτιαξα ειναι αραιη γιατι οντως εβαλα πολυ νερο. Δεν την απορριπτω την ψαροκολλα, απλα θελει κι αλλες δοκιμες μαλλον.
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
μηπως ρουφηξες πολυ μπυριτσα πριν κ δεν εγινε καλη δουλεια...  :-X
δεν πειραζει θα κανεις πιο καλο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
εδω θα πω κατι .Δεν εχω βαλει ποτε σαμπρελες για τον απλουστερο λογο οτι ζοριζουν πολυ το σκαφος και το καπακι στρεβλωνοντας τα.Ισως γι αυτο δεν κολλησε η ψαροκολλα.Αφου ισως δεν υπηρχε επαφη λογω στεβλωσης.Μακαρι να εχω αδικο .

Συμφωνώ με αυτό που λέει ο Κώστας, ως προς τις δυνάμεις που ασκεί η σαμπρέλα, με συνέπεια τις διάφορες στρεβλώσεις.
Όμως για να φτάσουν τα δυο μέρη να μην έχουν επαφή, πρέπει να τσιτωθεί πάααρα πολύ η σαμπρέλα.
Όλα τα καπάκια τα κολλάω πάντα με ψαρόκολλα, και κάποιες φορές έχω χρησιμοποιήσει βοηθητικά και σαμπρέλα.
Ποτέ δεν είχα πρόβλημα αστοχίας της συγκόλλησης.

Για μένα οι πιο πιθανές αιτίες είναι δύο, ή είχες αραιώσει πάρα πολύ την ψαρόκολλα σε σημείο να είναι σχεδόν νερό, ή δεν είχες καθαρές επιφάνειες στα σημεία συγκόλησης. Επειδή έχεις περάσει γομαλάκα το εσωτερικό του καπακιού, εάν στα σημεία που ενώνει με το σκάφος είχε ξεφύγει έστω και λίγη γομαλάκα, η ψαρόκολλα δεν πιάνει καθόλου και κάνει αυτό ακριβώς που έπαθες και εσύ, με λίγο τραβηγμα πέρνεις στο χέρι το καπάκι σαν να μην το είχες κολλήσει ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχες τρίψει λίγο το καπάκι περιμετρικά στα σημεία που εδράζει στο σκάφος ώστε να έχεις καθαρή ξύλινη επιφάνεια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member

Συμφωνώ με αυτό που λέει ο Κώστας, ως προς τις δυνάμεις που ασκεί η σαμπρέλα, με συνέπεια τις διάφορες στρεβλώσεις.
Όμως για να φτάσουν τα δυο μέρη να μην έχουν επαφή, πρέπει να τσιτωθεί πάααρα πολύ η σαμπρέλα.
Όλα τα καπάκια τα κολλάω πάντα με ψαρόκολλα, και κάποιες φορές έχω χρησιμοποιήσει βοηθητικά και σαμπρέλα.
Ποτέ δεν είχα πρόβλημα αστοχίας της συγκόλλησης.

Για μένα οι πιο πιθανές αιτίες είναι δύο, ή είχες αραιώσει πάρα πολύ την ψαρόκολλα σε σημείο να είναι σχεδόν νερό, ή δεν είχες καθαρές επιφάνειες στα σημεία συγκόλησης. Επειδή έχεις περάσει γομαλάκα το εσωτερικό του καπακιού, εάν στα σημεία που ενώνει με το σκάφος είχε ξεφύγει έστω και λίγη γομαλάκα, η ψαρόκολλα δεν πιάνει καθόλου και κάνει αυτό ακριβώς που έπαθες και εσύ, με λίγο τραβηγμα πέρνεις στο χέρι το καπάκι σαν να μην το είχες κολλήσει ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχες τρίψει λίγο το καπάκι περιμετρικά στα σημεία που εδράζει στο σκάφος ώστε να έχεις καθαρή ξύλινη επιφάνεια.

Μανο το 2ο είναι. Το σκαφος και το καπάκι είχαν τριφτεί στα σημεία κόλλησης καλά, απλά την πατησα με την αραίωση της ψαρόκολλας. Πρώτη φοιρά ήταν. Τι να κάνεις.
Δημήτρης Σ.

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
[quoteΚολληθηκε και το μανικο.][/quote]Καλή συνέχεια Δημήτρη με το καλό να το ολοκληρώσεις!!