Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2020  (Αναγνώστηκε 14895 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2020
« Απάντηση #105 στις: Ιουλίου 24, 2020, 09:10:01 πμ »
Φίλε Στέργιε , πολύ ὡραῖο τό σκάφος !!!
Τό χρῶμα του εἶναι μώβ , ὅπως φαίνεται στή φωτογραφία ; Καί τό μαδέρι εἶναι δίχρωμο καί διαλέγεις μιά δούγα σκούρη μιά ἀνοιχτόχρωμη ;
Καλή συνέχεια !!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #106 στις: Ιουλίου 24, 2020, 10:01:42 πμ »
Μερικές φωτό και απο εμένα. Προχωράει η τρίτη πολίτικη απο καρυδιά. Ειχα λίγο θέμα με το κόλλημα της της ΄ταστιέρας΄. Ενω είχα τσεκάρει απο πρίν την εφαρμογή όταν την κόλλησα παρατήρησα οτι δεν πάταγε καλά στις άκρες. Μάλλον έβαλα πολλή κόλλα και σε συνδυασμό με το εναπαρκές σφίξιμο (δύο νταβίδια μόνο επάνω και κάτω στο κέντρο της ταστιέρας) μου δημιούργησαν το πρόβλημα.

Φίλε Ἄλκη καλημέρα ,
Πολύ καλή γίνεται κι αὐτή ἡ λύρα !!!
Μόνο πού δέν κατάλαβα , ἡ ταστιέρα εἶναι καφέ ἀνοιχτό μέ μιά σκούρη γραμμή στή μέση , ὅπως φαίνεται στήν πρώτη φωτογραφία , ἤ μαύρη ὅπως φαίνεται στίς ὑπόλοιπες ;
Ὅσον ἀφορᾶ τίς χαραμάδες πού δημιουργήθηκαν στίς ἄκρες , δέν πιστεύω ὅτι ἔφταιγε τό σφίξιμο , οὔτε ἡ πολλή κόλλα , γιατί ἦταν τόσο μικρό τό φάρδος τῶν ξύλων πού κόλλησες καί τέτοιο τό πάχος , πού ἄν οἱ ἐπιφάνειες πού ἦρθαν σέ ἐπαφή ἤταν τελείως ἐπίπεδες , θά κολλοῦσαν σωστά . Δηλαδή πιστεύω ὅτι δέν ἦταν τελείω ἐπίπεδες οἱ ἐπιφάνειες πού ἦρθαν σ' ἐπαφή . Φυσικά ὅταν κολλᾶμε , βάζουμε καί δύο τακάκια πάνω κάτω , ὅπου πατοῦν οἱ σφικτῆρες , καί γιά νά μήν κάνουμε σημάδι στά ξῦλα πού σφίγγουμε , καί γιά νά μεταφέρουμε τήν πίεση σ' ὅλο τό φάρδος τῶν ξύλων πού κολλᾶμε .
Ἐν πάση περιπτώσει , τώρα μέ λίγο στόκο στό χρῶμα τῆς ταστιέρας , μπορεῖς νά καλύψης τίς χαραμάδες , ἀφοῦ μ' ἕνα ξυράφι ( κοφτάκι ) τίς καθαρίσεις ἀπ' τίς ξεραμένες κόλλες .

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #107 στις: Ιουλίου 24, 2020, 01:10:22 μμ »
Φίλε Στέργιε , πολύ ὡραῖο τό σκάφος !!!
Τό χρῶμα του εἶναι μώβ , ὅπως φαίνεται στή φωτογραφία ; Καί τό μαδέρι εἶναι δίχρωμο καί διαλέγεις μιά δούγα σκούρη μιά ἀνοιχτόχρωμη ;
Καλή συνέχεια !!!
Σ' ευχαριστώ Λάμπρο!
Το χρώμα έχει και κάτι από σκούρα μελιτζάνα.

Το ξύλο δεν προέρχεται από ενιαίο μαδέρι αλλά από κομμάτια σαν κι αυτά: Madagascar Rosewood Lute Backs https://maderasbarber.com/tonewood/en/sides/2091-sides-madagascar-rosewood-700x100x35mmx2.html
Οπότε ναι, επιδίωξα μια εναλλάξ διχρωμία. Δηλαδή δεν είχα και πολλές επιλογές

Να πω ότι επιχείρησα και έσχισα ένα κομμάτι καπλαμά στην κορδέλλα και μου τη στόμωσε  >:(
Για να κατεβάσω το πάχος των σανίδων από τα 4 στα 2,5 χιλιοστά στενάξανε τα γυαλόχαρτα (Ρ60 παρακαλώ)
Καλύτερα λοιπόν που δεν είχα μαδέρι να κόψω. Κι εδώ που τα λέμε αμφιβάλλω αν μπορείς να βρεις έτσι εύκολα μαδέρι από παλίσανδρο Μαδαγασκάρης...

Αλλά αφού αγόρασα μια μικρή ποσότητα απ' αυτό το ξύλο, ανακάλυψα μια δημοσίευση του (σεβάσμιου και μακαρίτη πια) Paul Hostetter στο Mandolin Cafe https://www.mandolincafe.com/forum/threads/64931-Madagascar-rosewood όπου ισχυρίζεται ότι η ξύλευση του παλίσανδρου στη Μαδαγασκάρη γίνεται παράνομα και ότι η εμπορική εκμετάλλευσή του βασίζεται αποκλειστικά σε ψέμματα! Και ότι τα δάση της Μαδαγασκάρης αποψιλώνονται μέχρι εξαφάνισης! Παραπέμπει επίσης σε ένα άρθρο του National Geographic: Madagascar's Pierced Heart https://www.nationalgeographic.com/magazine/2010/09/madagascar/

Αισθάνομαι ήδη κάποιες ενοχές και αποφάσισα να μην αγοράσω άλλη φορά παλίσανδρο Μαδαγασκάρης.
Εντάξει, θα ξοδέψω αυτό που έχω και τέλος.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 24, 2020, 01:23:31 μμ από Stergios_craftopia »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #108 στις: Ιουλίου 24, 2020, 06:30:27 μμ »
έχει και κάτι από σκούρα μελιτζάνα.

Αισθάνομαι ήδη κάποιες ενοχές

μην εχεις...
θα σου στειλω μπολικη ξυλεια.... ;D
να κανεις ντουγιοπαπουτσακια , κ να γλυφεις τα δαχτυλα σου.... :cheesy2:
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #109 στις: Ιουλίου 24, 2020, 06:33:29 μμ »
αποφάσισα να μην αγοράσω άλλη φορά παλίσανδρο Μαδαγασκάρης
:13: σωστος.......
εκτος ισως απο δυο...

Άλκης Σ

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 2
  • Περιοχή: Πάτρα
« Απάντηση #110 στις: Ιουλίου 24, 2020, 10:32:05 μμ »
Μερικές φωτό και απο εμένα. Προχωράει η τρίτη πολίτικη απο καρυδιά. Ειχα λίγο θέμα με το κόλλημα της της ΄ταστιέρας΄. Ενω είχα τσεκάρει απο πρίν την εφαρμογή όταν την κόλλησα παρατήρησα οτι δεν πάταγε καλά στις άκρες. Μάλλον έβαλα πολλή κόλλα και σε συνδυασμό με το εναπαρκές σφίξιμο (δύο νταβίδια μόνο επάνω και κάτω στο κέντρο της ταστιέρας) μου δημιούργησαν το πρόβλημα.

Φίλε Ἄλκη καλημέρα ,
Πολύ καλή γίνεται κι αὐτή ἡ λύρα !!!
Μόνο πού δέν κατάλαβα , ἡ ταστιέρα εἶναι καφέ ἀνοιχτό μέ μιά σκούρη γραμμή στή μέση , ὅπως φαίνεται στήν πρώτη φωτογραφία , ἤ μαύρη ὅπως φαίνεται στίς ὑπόλοιπες ;
Ὅσον ἀφορᾶ τίς χαραμάδες πού δημιουργήθηκαν στίς ἄκρες , δέν πιστεύω ὅτι ἔφταιγε τό σφίξιμο , οὔτε ἡ πολλή κόλλα , γιατί ἦταν τόσο μικρό τό φάρδος τῶν ξύλων πού κόλλησες καί τέτοιο τό πάχος , πού ἄν οἱ ἐπιφάνειες πού ἦρθαν σέ ἐπαφή ἤταν τελείως ἐπίπεδες , θά κολλοῦσαν σωστά . Δηλαδή πιστεύω ὅτι δέν ἦταν τελείω ἐπίπεδες οἱ ἐπιφάνειες πού ἦρθαν σ' ἐπαφή . Φυσικά ὅταν κολλᾶμε , βάζουμε καί δύο τακάκια πάνω κάτω , ὅπου πατοῦν οἱ σφικτῆρες , καί γιά νά μήν κάνουμε σημάδι στά ξῦλα πού σφίγγουμε , καί γιά νά μεταφέρουμε τήν πίεση σ' ὅλο τό φάρδος τῶν ξύλων πού κολλᾶμε .
Ἐν πάση περιπτώσει , τώρα μέ λίγο στόκο στό χρῶμα τῆς ταστιέρας , μπορεῖς νά καλύψης τίς χαραμάδες , ἀφοῦ μ' ἕνα ξυράφι ( κοφτάκι ) τίς καθαρίσεις ἀπ' τίς ξεραμένες κόλλες .

Φίλε Σταύρο. Στη μία φωτό δεν έχω κολλήσει ακόμα την ταστιέρα και φαίνεται το σκάφος που έχει αυτό το σκούρο νερό στη μέση. Είναι καρυδιά. Προφανώς κάποιο λάθος έκανα αν και προβάροντας την ταστιέρα πριν την κολλήσω μου φάνηκε οτι παταγε σωστά γυρω γύρω αλλα είμαι και λίγο αμπλαούμπλας το παρααδέχομαι. Τώρα που το σκέφτομαι είχα δώσει λίγη κλίση στο μπράτσο οπότε ή είχα κενό και δεν το είδα ή πιέζοντας την ταστιέρα με τα νταβίδια για να πάρει την κλίση μπορεί να σηκώθηκε στις άκρες. Το καθάρισα πάντως και έβαλα κόλλα με σκόνη εβένου και το έσφιξα με τα νταβίδια και ήρθε στο 90%. Λειτουργικό πρόβλημα δεν έχει και νομίζω δεν θα επηρεάσει τον ήχο.
Παρεπιπτόντως την αρμάτωσα. Θα ανεβάσω αύριο και βιντεάκι ελπίζω :)

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #111 στις: Ιουλίου 24, 2020, 10:52:32 μμ »
Όλα στο πιάτο!
Ευχαριστώ παιδιά!

edit: βρήκα και 0,5 Χ 5 χιλιοστά https://www.ebay.co.uk/itm/10x-5mm-x-0-5mm-x-1000mm-Pultruded-Carbon-Fibre-Strips-S55-/152728986974

Ταχύτατος...!!!!! Περιμένω εντυπώσεις και παρατηρήσεις.... {celebrate004}

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #112 στις: Ιουλίου 25, 2020, 12:06:40 πμ »
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για τα όμορφα πράγματα που φτιάχνεται!!!  :13:

Μάνο, η ζωγραφιστή κιθάρα είναι επικίνδυνα όμορφη, πολλά μπράβο!!!  {celebrate011}

Εντάξει Στέργιο, τι να πει κανεις για αυτό το αποτέλεσμα. Δεν περίμενα βέβαια κάτι λιγότερο από εσένα, συγχαρητήρια!!!  {celebrate004}
Γρηγόρη, με μια μικρή δόση υπερβολής θα πω ότι με το τάπινγκ τα προηγούμενα σκάφη μου ακούγονταν σαν τύμπανα ενώ αυτό ακούγεται πιο πολύ σαν καμπάνα. Θα περάσει αυτή η ιδιότητα και στον ήχο του οργάνου; Το ελπίζω, αλλά κάπως συγκρατημένα. Μένω με την εντύπωση ότι στα σκάφη της κιθάρας (όπου η πλάτη συντονίζεται από το καπάκι) η επιρροή του ξύλου στο ηχόχρωμα είναι πιο εμφανής αλλά στο μπουζούκι όπου έχω καταλάβει ότι το σκάφος πιο πολύ αντανακλά τον ήχο παρά συντονίζεται …θα δούμε.
Είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα παρατηρήσεις διαφορά και στο taping του καπακιού, όταν το ηχείο κλείσει. Αυτό που έχω παρατηρήσει σε ηχεία φτιαγμένα από βραζιλιάνικο παλίσανδρο ή παλίσανδρο μελιτζάνα, είναι πως εκτός από αυτό που ήδη ανέφερες, έχει την ιδιότητα να "προσδίδει" μεγαλύτερο sustain στο taping του καπακιού, σβήνει δηλαδή πιο αργά ό ήχος του taping, χαρακτηριστικό που τις περισσότερες φορές μεταφέρεται και στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα του οργάνου.
Επιπρόσθετα, θα πρότεινα (όπως και ο Γιάννης), να μην ντύσεις το σκάφος με γάζα όπως συνηθίζεις. Άλλωστε το σκάφος δείχνει τόσο καλοφτιαγμένο που θα μπορούσε να σταθεί ακόμη και χωρίς ενισχύσεις.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #113 στις: Ιουλίου 25, 2020, 06:17:34 μμ »
ή παλίσανδρο μελιτζάνα
φινξτ ;D
ετσι θα τονε λεμε απο δω κ περα....  :13:
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #114 στις: Ιουλίου 25, 2020, 08:01:42 μμ »

.............................

Επίσης για τον συντονισμό του σκάφους στο μπουζούκι μέσα από την παρατήρηση και την μικρή μου εμπειρία μπορώ να σου πω ότι...ΝΑΙ...!!!! συντονίζεται το σκάφος και όταν παίζεις σου χτυπάει και την κοιλίτσα.... ;)  Και μην παρεξηγηθώ....αυτά αποτελούν προσωπικές παρατηρήσεις και μάλλον δεν θα τα επιχειρήσεις σ αυτό το πανέμορφο σκάφος αλλά εμένα μ αρέσει να σου "γαργαλάω" λίγο την σκέψη...Κι όταν θα είσαι έτοιμος και θα κάνεις και κατασκευαστικές παραχωρήσεις με τα καμάρια και το δέσιμο τους με το σκάφος ίσως αισθανθείς πιο έντονα αυτό που σου περιγράφω. Πιστεύω οτι θα ακούσεις άλλο ήχο με το παλισάνδρινο σκάφος.
Καλή συνέχεια φίλε...!!!  {celebrate013}

Στέργιε φίλε μου (και) αυτό το σκάφος σου είναι κορυφαίας κατασκευής ! State of art που λεν και στο χωριό μου !

Επιβεβαιώνω την παρατήρηση του Γιάννη με το πρώτο μου οργανάκι κατασκευής 2010. Οταν παίζω νοιώθω κραδασμούς στην κοιλιά μου .  Οταν απλά το κρατάω αγκαλιά χωρίς να παίζω και μιλάει η γυναίκα απέναντί μου ... πάλι αισθάνομαι κραδασμούς στο στομάχι !
Εντάξει έχει φωνή σοπράνο . Μακάρι να καταφέρναμε κάποια στιγμή να βρεθούμε από κοντά και να επιβεβαίωνες του λόγου το αληθές

Η τύχη του πρωτάρη ; Μπορεί δεν ξέρω . Πάντως αισθάνομαι ωραία από το συντονισμό του σκάφους .

Σκάφος με εύκολη γεωμετρία , στερεό εκ περιστροφής , όχι σαν γερμανικό κράνος
φτιαγμένο στο μπαλκόνι , ηρωικά , με σφενδάμι και σκούρα μουριά με τις συμβουλές
των φίλων ΚαΠα , Δημήτρη Ανδρέου και Vagges 2010.

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #115 στις: Ιουλίου 25, 2020, 10:06:46 μμ »
ή παλίσανδρο μελιτζάνα
φινξτ ;D
ετσι θα τονε λεμε απο δω κ περα....  :13:

Δεν ξέρω για σὲνα, αλλά εγώ έτσι τον λέω χρόνια τώρα, λόγω χρώματος...   {celebrate010}

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #116 στις: Ιουλίου 26, 2020, 12:56:57 πμ »
Σκαφος για σεμιναριο... Μπραβο κ. Στεργιο !!!!

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #117 στις: Ιουλίου 26, 2020, 10:51:01 πμ »
Γεια ας παιδιά.  Χωρίς να παρεξηγηθώ η να φανεί ότι τα ξέρω όλα η ότι τα κάνω όλα σωστά,  το θέμα με το αν έχω στην κραδασμούς στην κοιλιά,   (στα σκάφη που έχω κάνει εγω) αλλά και σε ένα αγορασμενο το οποίο έχω ακομα στην κατοχή μου ος όργανο πλεον,   σε ΟΛΑ με χτυπάνε κραδασμοί στην κοιλιά,   
Περισσότερο από όλα ένα σκάφος φτιαγμένο με Καστανιά.
Μετά λιγότερο με καρυδια  και μετά ακόμα λιγότερο το μαονι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όργανο που έχω από γνωστό κατασκευαστή  είναι πολύ λίγος ο κραδασμός που μεταφέρεται στην κοιλιά μου.

Ένας φίλος που έπαιζε την Καστανιά, μου είπε ακόμα λίγο περισσότερο αν είχε κραδασμούς  θα γαργαλιωμουν ...😃😃😃😃

Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό, αλλά αυτό μου βγαίνει σε ολα τα σκάφη που έχω κάνει μέχρι τώρα. 

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #118 στις: Ιουλίου 26, 2020, 03:50:20 μμ »
Παιδιά αισθάνομαι ευγνώμων για τα λόγια αλλά και για το ενδιαφέρον σας!
Έχω πράγματα να χωνέψω και αποφάσεις να πάρω...
Δεν θα προχωρήσω το σκάφος, άλλωστε πλησιάζουν διακοπές. Από 29 Ιουλίου κατεβαίνω Ελλάδα. Προς το τέλος Αυγούστου προσδοκώ συνάντηση στη Θεσσαλονίκη...
Με όργανα  {celebrate012}

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #119 στις: Ιουλίου 26, 2020, 08:38:23 μμ »
θα σου στειλω μπολικη ξυλεια.... ;D
να κανεις ντουγιοπαπουτσακια , κ να γλυφεις τα δαχτυλα σου.... :cheesy2:
Στέλιο, φρόντισε να με περιμένει το κούριερ με τις μελιτζάνες όταν φτάσω!

Tags: