Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2020  (Αναγνώστηκε 14901 φορές)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2020
« Απάντηση #90 στις: Ιουλίου 23, 2020, 07:15:51 πμ »

τα βενκε (αν και εκανα 2 με τετοιο ξυλο-και αλλες 2 με ισοβενο) προσωπικα δεν θα ξαναεκανα παρα την ομορφια του.
αυτο που θα σε συμβουλευα ειναι να το αφησεις στην ακρη για 4-5 χρονια και μετα οταν ελθει η ωρα του, να το ξαναφησεις για αλλα 10  . μπορει ομως να εισαι τυχερος και να μην ανοιξει (σχιστει) το συγκεκριμενο...
Στέλιο αυτό είναι ένα σχόλιο σου για το wenge . Θέλω να ξεκινήσω την τρίτη κιθάρα αλλά παλίσανδρος γιοκ εδώ πάνω από τον Σοφιανό. Καλό Οκτώβρη μου είπε θα φέρει κάποια σετ . Και επειδή θέλω να βλέπω το ξύλο πριν το αγοράσω , αποκλείω  online αγορά . Εναλλακτικά ξύλα έλεγα wenge για το ισοβενο και το σκούρο χρώμα  και bubinga ως τριανταφυλλιά.Η bubinga είναι κόκκινη ... Άσχετα που είναι τριανταφυλλοξυλο και λογικά δουλεύεται όπως ο παλίσανδρος , είναι κόκκινη... Αποτρεπτικό για εμένα για κατασκευή . Δεν μου κάνει κέφι να φτιάξω κόκκινο όργανο . Η άποψη σου για το wenge παραμένει αρνητική ;

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #91 στις: Ιουλίου 23, 2020, 03:43:44 μμ »
ναι.

βεγκε δεν ξανακανω, μου τελειωσε... μπορει να ειχαμε ασυμφωνια χαρακτηρων...  {celebrate015}
αν θελεις καφε + καλα αποτελεσματα, μπορεις να κοιταξεις σε
καρυδια αμερικης
παλλισανδρο σαντος

(παντως με μπουμπιγκα, εχω κανει μια απο τις καλυτερες κιθαρες μου...και ευχαριστως θα ξαναβαζα... ειχα παρει εναν μαδερι νομιζω 75 ευρω η 90, δεν θυμαμαι, σπεσιαλε ισοβενο, εβγαλα 5 κιθαρες + 1 σετ που χαρισα.
βεβαια εδωσα και αλλα τοσα -περιπου- για τον τεμαχισμο τους.)

ονλαϊν υπαρχουν αρκετα μαγαζια που βλεπεις το σετ πριν αγορασεις.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #92 στις: Ιουλίου 23, 2020, 03:59:59 μμ »
Δεν το εμπιστευομαι το online . Ακόμη και στο Σοφιανό είχα πάει να δω μόνο κάτι σετ. Τα είχαν καπακωμενα κάτω από καπλαμαδες με παλέτα . Τα σήκωσαν και τα είδα στα γρηγορα και έβαλα στο μάτι ένα σετ και του είπα να το κρατήσει . Την επόμενη εβδομάδα έφυγα με άλλο σετ αφού είχα χρόνο να τα πιάσω στα χέρια μου.
Θα δω ξανά τη bubinga από κοντά . Αλλά δεν είμαι σίγουρος ...

Πάντως για τις ακουστικές ιδιότητες του wenge και την ομορφια του όταν είναι ισοβενο διαβάζω τα καλύτερα και τα χειρότερα για την επεξεργασία του . Πόρους , σκληθρες και στομωμα εργαλείων .

Αν το πλακώσεις κανένα στρώμα εποξικης ίσως να γίνεται το καλύτερο ξύλο...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #93 στις: Ιουλίου 23, 2020, 04:07:37 μμ »
Στέλιο, Γιάννη, Γιώργο, Γρηγόρη και Δημήτρη σας ευχαριστώ για την ενθουσιώδη υποδοχή του Μαδαγασκαροπαλισάνδρινου σκάφους και τα καλά σας λόγια.

....και μακάρι να μην βάλεις μέσα αυτή τη γάζα για ενίσχυση.
Γιάννη, κάτι πρέπει να βάλω για ενίσχυση του σκάφους εσωτερικά, έτσι γυμνό χωρίς τίποτα δεν το αφήνω. Και ‘γω δεν βρίσκω ότι η γάζα είναι σέξι, ωστόσο οι υπόλοιπες εναλλακτικές (λωρίδες χαρτιού, χρυσόχαρτο, μαυρόχαρτο, και τα σχετικά) επίσης δε μου φαίνονται ελκυστικές. Οπότε…

πως καταφέρνεις κ κάνεις τις δουγιες στο πίσω μέρος του σκάφους τόσο εφαρμοστες, ;;
Γιώργο, το μυστικό είναι η αφιέρωση χρόνου στη διαδικασία σημάδεμα-διαμόρφωση-τοποθέτηση των ντουγών αλλά και η (εκνευριστική  >:() επιμέλεια στη διαμόρφωση του τάκου.

τονικα τι λέει ο παλισανδρος Μαδαγασκάρης?
Γρηγόρη, με μια μικρή δόση υπερβολής θα πω ότι με το τάπινγκ τα προηγούμενα σκάφη μου ακούγονταν σαν τύμπανα ενώ αυτό ακούγεται πιο πολύ σαν καμπάνα. Θα περάσει αυτή η ιδιότητα και στον ήχο του οργάνου; Το ελπίζω, αλλά κάπως συγκρατημένα. Μένω με την εντύπωση ότι στα σκάφη της κιθάρας (όπου η πλάτη συντονίζεται από το καπάκι) η επιρροή του ξύλου στο ηχόχρωμα είναι πιο εμφανής αλλά στο μπουζούκι όπου έχω καταλάβει ότι το σκάφος πιο πολύ αντανακλά τον ήχο παρά συντονίζεται …θα δούμε.

Που θα βρούμε και εμείς οι πληβείοι ένα σετακι να κάνουμε κιθαρα;
Δημήτρη εδώ:
MADAGASCAR ROSEWOOD SET CLASSIC https://maderasbarber.com/tonewood/en/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=MADAGASCAR+ROSEWOOD+set+CLASSIC&submit_search=
Αλλά απευθύνεται πιό πολύ σε Πατρίκιους παρά σε Πληβείους  ;D

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #94 στις: Ιουλίου 23, 2020, 05:04:51 μμ »
Φίλε Στέργιο θα σου πρότεινα σ αυτήν ή κάποια επόμενη κατασκευή σου να δοκιμάσεις να βάλεις εσωτερικά στο σκάφος πολύ λεπτά φιλετάκια από ανθρακόνημα (πωλούνται έτοιμα στο διαδίκτυο) για ενίσχυση κάθετα στις δούγες. 3 τέτοια είναι αρκετά. Επίσης για τον συντονισμό του σκάφους στο μπουζούκι μέσα από την παρατήρηση και την μικρή μου εμπειρία μπορώ να σου πω ότι...ΝΑΙ...!!!! συντονίζεται το σκάφος και όταν παίζεις σου χτυπάει και την κοιλίτσα.... ;)  Και μην παρεξηγηθώ....αυτά αποτελούν προσωπικές παρατηρήσεις και μάλλον δεν θα τα επιχειρήσεις σ αυτό το πανέμορφο σκάφος αλλά εμένα μ αρέσει να σου "γαργαλάω" λίγο την σκέψη...Κι όταν θα είσαι έτοιμος και θα κάνεις και κατασκευαστικές παραχωρήσεις με τα καμάρια και το δέσιμο τους με το σκάφος ίσως αισθανθείς πιο έντονα αυτό που σου περιγράφω. Πιστεύω οτι θα ακούσεις άλλο ήχο με το παλισάνδρινο σκάφος.
Καλή συνέχεια φίλε...!!!  {celebrate013}

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #95 στις: Ιουλίου 23, 2020, 08:37:49 μμ »
να δοκιμάσεις να βάλεις εσωτερικά στο σκάφος πολύ λεπτά φιλετάκια από ανθρακόνημα (πωλούνται έτοιμα στο διαδίκτυο) για ενίσχυση κάθετα στις δούγες. 3 τέτοια είναι αρκετά.
 ...μ αρέσει να σου "γαργαλάω" λίγο την σκέψη...
Ακούω προτεινόμενες διαστάσεις για τα λεπτά φιλετάκια από ανθρακόνημα. Και πώς κολλάνε αυτά?
...γαργαλιάρη  {celebrate012}
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2020, 08:48:02 μμ από Stergios_craftopia »

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
« Απάντηση #96 στις: Ιουλίου 23, 2020, 09:45:46 μμ »
https://www.hoelleinshop.com/Accessories/Construction-materials/Carbon-fibre/Carbon-fibre-profiled-rods/Kohlefaser-Vierkantstab-3-0x0-5x1000mm.htm?shop=hoellein_e&SessionId=&a=article&ProdNr=HOEKV03005&t=49303&c=17933&p=17933
Θα πρότεινα να το ψάξεις λιγάκι μήπως βρεις λίγο πλατύτερα δηλαδή 4 ή 5 ή ακόμη και 6 χιλιοστά πλάτος και πάχος 0,4 ή 0,5 γιατί βλέπω ότι τώρα δεν έχει όλες τις διαστάσεις...Είχα πάρει πριν 3 μήνες από το ίδιο κατάστημα. Τα κόλλησα με εποξική δύο συστατικών . Τα είχα κόψει ακριβώς με πολύ καλό μέτρημα και οι δύο άκρες από το ανθρακόνημα έβρισκαν κόντρα στο περιμετρικό στεφάνι του σκάφους εσωτερικά.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #97 στις: Ιουλίου 23, 2020, 09:58:36 μμ »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #98 στις: Ιουλίου 23, 2020, 10:02:58 μμ »
Για το κόλλημα δες το βίντεο του Σπυρδαλάκη απο 8:55 και μετά.
https://youtu.be/RfpMx0Gpuqc?t=536
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
« Απάντηση #99 στις: Ιουλίου 23, 2020, 10:06:13 μμ »
Δημήτρη να είσαι καλά κατ' αρχήν. Είχα δοκιμάσει με πάχος 1 χιλιοστό κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο μου φάνηκε πολύ χοντρό γι  αυτό και έψαξα για λεπτότερα. Τώρα βέβαια όλο αυτό θέλει παραπάνω ψάξιμο και προφανώς εφαρμογές και δοκιμές για να βρεθεί το καταλληλότερο αν μπορώ να το πω έτσι...Απλά η αίσθηση μου απ ότι έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα τείνει σε πάχη γύρω στο μισό χιλιοστό. 

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
« Απάντηση #100 στις: Ιουλίου 23, 2020, 10:11:33 μμ »
Για το κόλλημα δες το βίντεο του Σπυρδαλάκη απο 8:55 και μετά.
https://youtu.be/RfpMx0Gpuqc?t=536

Είσαι θεός ρε φίλε...το έψαχνα να το στείλω στο Στέργιο και δεν το έβρισκα.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Δημήτρης Σ.

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
« Απάντηση #102 στις: Ιουλίου 23, 2020, 10:21:57 μμ »
 {celebrate011} {celebrate012}

Ψάχνεεεεε.... ;)

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Ιουλίου 24, 2020, 12:31:17 πμ »
Όλα στο πιάτο!
Ευχαριστώ παιδιά!

edit: βρήκα και 0,5 Χ 5 χιλιοστά https://www.ebay.co.uk/itm/10x-5mm-x-0-5mm-x-1000mm-Pultruded-Carbon-Fibre-Strips-S55-/152728986974
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 24, 2020, 12:56:42 πμ από Stergios_craftopia »

Άλκης Σ

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 2
  • Περιοχή: Πάτρα
« Απάντηση #104 στις: Ιουλίου 24, 2020, 07:54:37 πμ »
Μερικές φωτό και απο εμένα. Προχωράει η τρίτη πολίτικη απο καρυδιά. Ειχα λίγο θέμα με το κόλλημα της της ΄ταστιέρας΄. Ενω είχα τσεκάρει απο πρίν την εφαρμογή όταν την κόλλησα παρατήρησα οτι δεν πάταγε καλά στις άκρες. Μάλλον έβαλα πολλή κόλλα και σε συνδυασμό με το εναπαρκές σφίξιμο (δύο νταβίδια μόνο επάνω και κάτω στο κέντρο της ταστιέρας) μου δημιούργησαν το πρόβλημα.

Tags: