Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 30877 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #240 στις: Αυγούστου 01, 2022, 01:08:37 μμ »
Φίλοι καλημέρα καί καλό μῆνα !!!
Φίλε Μάνο , εὐχαριστῶ γιά τήν ἀπάντηση !!!

Τό Σάββατο παρέλαβα Τήν βάση γιά ρο[πυτερ τῆς dremel , πού εὐτυχῶς !!!! , ταίριαξε τό σπείρωμά της μέ τό σπείρωμα τοῦ ταχυτροχοῦ τῆς Parkside πού ἔχω :

Μέ δυό μετατροπές ( τρύπημα δύο ὀπῶν στήν πλαστική της βάση καί κόψιμο ἑνός τμήματος τοῦ γείσου της , ἀνάμεσα στίς τρῦπες γιά τούς σιδερένιους ὁδηγούς γιά εὐκολώτερη τοποθέτηση τῶν παξιμαδιῶν ) καί μέ τήν κατασκευή ἑνός ἁπλοῦ ( σχεδόν ) τριγωνικοῦ τακακίου ἀπό ξῦλο δυός , ἔγινε ἕνα ἐργαλεῖο γιά διάνοιξη αὐλακιῶν , ὄχι μόνο στήν ἀκμή ἑνός εὐθυγράμου ἤ κυκλικοῦ σχήματος ξύλου , ἀλλά πιό μέσα , καί σέ σχήματα ὅπως τό σχῆμα τῆς κιθάρας : 

Πραγματικά , ὅπως λέει ὁ Μάνος : "  όταν την χρησιμοποιείς ( στήν περίπτωσή μου τόν ξύλινο ὁδηγό ) για να πάρεις περασιά, σε κάθε σημείο έχεις δυο εφαπτόμενες καμπύλες (περίμετρο και ακίδα), των οποίων η επαφή είναι σημειακή και όχι γραμμική. Ε αυτό αυξάνει αναμφίβολα την πιθανότητα λάθους όταν σύρεις το κοπτικό, αφού μπορεί να περιστραφεί όλο μαζί γύρω από την ακίδα, λόγω σημειακής επαφής " . Ἔ , αὐτή ἡ πιθανότητα λάθους ἐλαχιστοποιεῖται ἕως μηδενίζει , ὅταν :
Ἄν θεωρήσουμε τόν ξύλινο ὁδηγό σάν ἰσοσκελές τρίγωνο ( πού ἡ ἄνω κορυφή του , αὐτή πού σύρεται στό πλαϊνό τῆς κιθάρας ὅταν δουλεύουμε τόν ταχυτροχό , εἶναι στρογγυλεμένη ) , καί ἄν θεωρήσουμε τά  σημεἶα τοῦ πλαϊνοῦ , ὅπου βρίσκεται διαδοχικά αὐτή ἡ στρογγυλεμένη κορυφή τῆς γωνίας σάν πολλά ἐπίπεδα , ἡ χάραξη τῆς αὐλακιᾶς γίνεται σωστά μόνο ὅταν , ἡ διχοτόμος τῆς πιό πάνω γωνίας εἶναι πάντα κάθετος πρός τό κάθε διαδοχικό ἐπίπεδο . Ἔ , αὐτό ἔκανα κι ἐγώ σήμερα , πρῶτα δοκιμές στό " πρόχειρο " , καί μετά στό "καθαρό " ,  παρ' ὅλον πού ἕνα φόβο τόν εἶχα , ἀλλά εἶπα νά κάνω τήν κουτουράδα :

Εὐτυχῶς , ὅλα πῆγαν καλά !!!!!

καί ἡ αὐλακιά ἔγινε πολύ ὡραία καί ἴσια !!!! Γλύτωσα καί ἀπό τήν ἀγορά ἑνός καινούργιου ταχυτροχοῦ dremel !!! Αὔριο τό φιλέτο !!!

Συνεχίζεται.....

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #241 στις: Αυγούστου 01, 2022, 04:17:27 μμ »
Σε καλό δρόμο είσαι φίλε,  κάνε λίγο πιό μυτερή την άκρη του ξύλινου οδηγού που έβαλες με βίδες κάτω από τη βάση του dremel .Όπως περίπου ήταν ο δικός μου οδηγός στις φωτογραφίες που σου είχα στείλει. Καλή συνέχεια.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #242 στις: Αυγούστου 01, 2022, 05:51:57 μμ »
Φαντάζομαι τη χαρά σου φίλε !

μπυρα
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #243 στις: Αυγούστου 01, 2022, 07:27:42 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Φίλε Νικόλα , ευχαριστώ για την ενθάρρυνση , ναί , θα κάνω όπως λες .
Πραγματικά φίλε Ιωσήφ , είμαι πολύ χαρούμενος !!!! Νομίζω ότι πέρασα ένα σκόπελο......

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #244 στις: Αυγούστου 03, 2022, 01:19:04 μμ »
Φίλοι καλημέρα ,

Μικρή πρόοδος τῶν ἐργασιῶν : Τοποθετήθηκε τό φιλέτο στό καπάκι , ἀλλά ἐπειδή τό φιλέτο εἶχε φάρδος 2,4 χιλ. ἐνῶ τό κοπτικό ( κοντύλι ) 3 χιλ. , ἔβαλα μαζί μέ τό φιλέτο καί μία λεπτή ( 0,6 χιλ. ) λωρίδα λευκοῦ καπλαμᾶ , γιά νά μή φαίνεται πολύ . Τό ἀποτέλεσμα μέ ἱκανοποίησε πλήρως !!! Ἴσως νά μήν πειράξω τό γύρω - γύρω ἔλατο γιά τήν τοποθέτηση  σκληρότερου ξύλου , γιατί φοβᾶμαι μήν τό χαλάσω :

Σειρά εἶχε ἡ πλάτη . Ἐδῶ , φάγωσα γύρω - γύρω ὅλη τήν ἀκμή γιά δύο λόγους : Πρῶτον γιά τήν τοποθέτηση τοῦ φιλέτου καί δεύτερον διότι : Ἄν θυμᾶστε , εἶχα κολλήσει στά χείλη τῶν πλαϊνῶν , καί πρός τήν πλάτη καί πρός τό καπάκι , ἀπό δύο καπλαμάδες , ἕνα κόκκινο καί ἕνα μαῦρο σέ κάθε χεῖλος , ὥστε νά δείξουν κόκκινη καί μαύρη γραμμή , ἀφοῦ θά κολλιοῦνταν πλάτη καί καπάκι . Δυστυχῶς ἔδειξαν δυό μουντζοῦρες !!! Ἕνα χρῶμα ἀκαθόριστο . Γι' αὐτό , φαγώνοντας τήν ἀκμή τῆς πλάτης , φάγωσα καί τούς δύο καπλαμάδες , μέ σκοπό νά φτιάξω ἄλλο φιλέτο τού θά κολλήση στήν φαγωμένη ἀκμή : κόκκινο - λευκό - μαῦρο - σκληρό ξῦλο ( σφενδάμι ) . Μετά κόλλησα τό φιλέτο , πού εἶναι ἴδιο μέ τό μεσαῖο φιλέτο τῆς πλάτης . Προσπάθησα νά ἐνώσω τήν ἀρχή καί τό τέλος κάθε φιλέτου μέ τό ὑπάρχον τῆς μέσης μέ φάλτσα , ἀλλά δέν τά κατάφερα .

Συνεχίζεται.....

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #245 στις: Αυγούστου 03, 2022, 05:04:11 μμ »
λαμπρουκος, δε μπεστ φιλετεϊσον οφ δε γκιταρ  :13: {celebrate012}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #246 στις: Αυγούστου 03, 2022, 06:42:13 μμ »
Ο γιές , γκιτάρ μάστερ ( άντε , το γυρίσαμε στά αγγλικάνικα τώρα......)

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #247 στις: Αυγούστου 04, 2022, 05:33:09 πμ »
Μπράβο!!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #248 στις: Αυγούστου 04, 2022, 05:34:46 πμ »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #249 στις: Αυγούστου 07, 2022, 10:37:45 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,

Ἀφοῦ τελείωσε κι αὐτή ἡ δουλειά μέ τό φιλέτο ( κορδόνι ) τῆς πλάτης καί τρίφτηκε πρόχειρα , κόλλησα τό λευκό φιλέτο ἔξω - ἔξω ( σφενδάμι μουαρέ ) , καί τό ἔτριψα .

Μετά ἀφαίρεσα τόν μαῦρο καί κόκκινο καπλαμᾶ , κάτω ἀπ' τό καπάκι , χρησιμοποιῶντας τόν ταχυτροχό σάν ροῦτερ ὅπως φαίνεται παρακλάτω :

καί διάνοιξα μιά ἐγκοπή περνῶντας τό ἐργαλεῖο δύο φορές , ὥστε νά χωρέσουν 3 καπλαμάδες : κόκκινος - λευκός - μαῦρος :

μέσα στήν ἐγκοπή τοποθέτησα μέ κόλλα καί ἀρκετό ζόρι τό κορδόνι τῶν τριῶν λωρίδων καπλαμᾶ , ἀφοῦ πρίν τίς κόλλησα μεταξύ τους καί τίς γύρισα ὑποτυποδῶς στήν κουκουνάρα :

Νά καί τό ἀποτέλεσμα :

Μετά κόλλησα τήν ταστιέρα μέ τήν γνωστή μέθοδο τῶν λεπτῶν καρφιῶν . Χρησιμοποίησα 4 καρφάκια , καρφώνοντας 2 σέ κάθε σχισμή τάστων - μιᾶς σχισμῆς στό ἄνω μέρος καί μιᾶς στό κάτω μέρος τῆς τστιέρας :

Ἐπίσης τοποθέτησα καί βέργα διπλῆς ἐνεργείας κάτω ἀπ' τήν ταστιέρα , μέ τήν τρύπα γιά κλειδί allen κοντά στήν ἠχητική ὀπή .

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #250 στις: Αυγούστου 07, 2022, 10:52:34 μμ »
Σειρά ἔχει τώρα τό καράβολο . Ἀφοῦ κόλλησα τήν ταστιέρα μέ προσοχή ὥστε νά εὐθυγραμμιστῆ μέ τόν κατά μῆκος ἄξονα τοῦ ὀργάνου , παρατήρησα ὅτι τό διακοσμητικό κορδόνι στήν μπροστινή μεριά τοῦ καραβόλου , δέν συνέπιπτε μ' αὐτόν τόν ἄξονα , εἶχε 3 - 4 χιλιοστά διαφορά :

ὁπότε ἔνωσα 2 κομμάτια σφενδάμι μουαρέ μέ ἕνα κομμάτι κορδονιοῦ στή μέση καί , ἀφοῦ ἔτριψα - ἐπιπέδωσα τήν μπροστινή ἐπιφάνεια τοῦ καραβόλου , κόλλησα τό νέο κομμάτι ἐπάνω της :

Ἐπάνω στήν νέα ἐπιφάνεια , σχεδίασα καί τό σχῆμα τοῦ καραβόλου . Αὐριο , πρῶτα ὁ Θεός , θά διαμορφώσω καράβολο καί μάνικο .

Καληνύχτα....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #251 στις: Αυγούστου 08, 2022, 08:10:31 πμ »
καλημέρα και καλή βδομάδα!
Όχι οτι θα πω καμιά σοφία, αλλά επειδή την έχω πατήσει αρκετές φορές με την ευθυγράμμιση, ελέγχω περί τις 100 φορές σε διάφορες φάσεις με μια κλωστή τον άξονα συμμετρίας, περνώντας την κλωστή σε όλο το μήκος (από κορυφή του καράολα μέχρι πίσω και μετρώντας εκατέρωθεν αποστάσεις σε διάφορα σημεία). Είναι εύκολο να την πάθεις, ειδικά αν είναι ο καράολας τελειωμένος. Και έχω παρατηρήσει ότι το λάθος συνήθως συμβαίνει από το υπερβολικό σφίξιμο των σφιγκτήρων (άλλο "κόλλημα", σφίγγω μέχρι να τσούξουν οι παλάμες, χωρίς λόγο μάλλον αλλά έτσι μου έχει κολλήσει)- που αν είναι με βίδα, καθώς σφίγγεις μπορεί να συστραφεί κάποιο κομμάτι και πάει περίπατο η συμμετρία. Τέλος πάντων, έτσι για να γίνεται κουβέντα το γραψα.

Είδα όμως στην τελευταία φωτό (δεν το είχα προσέξει) το βάθος του σκάφους, ωραίο, μεγάλο μου φάνηκε σχετικά. Τι φάρδος έχουν τα πλαϊνά?

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #252 στις: Αυγούστου 08, 2022, 01:02:47 μμ »
Καλημέρα σέ ὅλους ,

Ἐπειδή τό κόλλημα τῶν πλαϊνῶν μέ τό μάνικο ἔγινε στό καλούπι , ἀπ' τό ὁποῖο εἶχε ἀφαιρεθεῖ τό κομμάτι πού ἐμποδίζει τήν τοποθέτηση τοῦ μάνικου , καί ἐπειδή κάτω ἀπ' τό καλούπι εἶχα προσαρμόσει σταθερά μιά πλάκα νοβοπάν στήν ὁποία σχεδίασα τόν κατά μῆκος ἄξονα πού συνέπιπτε μ' αὐτόν τοῦ καουπιοῦ , ἡ εὐθυγράμμιση ἔγινε , μπορῶ νά πῶ , καλή . Τό κορδόνι ἤταν αὐτό πού δέν μπῆκε ἀκριβῶς στή μέση τοῦ μάνικου , γι' αὐτό ἔδειξε ἔτσι . Καὐ εὐτυχῶς πού δέν πῆρα σάν ἕνα ἀπ' τά ἀκριανά σημεῖα τήν ἀπόληξη τοῦ κορδονιοῦ , γιατί θά κολλιόταν στραβά ἡ ταστιέρα , ἀλλά τό μέσον τοῦ φάρδους τοῦ μάνικου , ἐκεῖ πού ἀρχίζει τό καράβολο . Τώρα πού ἐπικαλύφθηκε τό λάθος , ὅλα ἐντάξει . Στό πίσω μέρος τοῦ καράβολου θά εῖναι μόνο λίγο στραβό τό κορδόνι , ἀλλά ἐκεῖ θά μποῦνε καί τά κλέιδιά , καί ἴσως λίγο θά χάνεται .

Τό πάχος τώρα τοῦ σκάφους , ἐπειδή μ' ἀρέσουν τά ὀγκώδη καί μεγάλα γενικῶς , καί ἐπειδή κάπου εἶχες πεῖ Μάνο ὅτι , ὅταν ἔχει παραπάνω ὄγκο τό σκάφος , ἔχει περισσότερο ἀέρα καί καλύτερο ἦχο , εἶπα νά νό κάνω χοντρούτσικο . Βοήθησε καί τό φάρδος τοῦ χοντροῦ καπλαμᾶ  ( σφενδάμι μουαρέ 14 ἑκ. ) , κι ἔτσι τό ἔκανα , μαζί μέ τό καπάκι καί τήν πλάτη : Στήν περιοχή τοῦ τακουνιοῦ 11,1 ἑκ. , στή μέση 11,8 ἑκ. , καί πίσω - πίσω 11 ἑκ.

Σήμερα ἔδωσα χονδροειδῶς καί τό σχῆμα στό μάνικο καί στό καράβολο :

στό πίσω μέρος τοῦ καράβολου , φαίνεται πώς τό κορδόνι δέν εἶναι ἀκριβῶς στό κέντρο :

Δέν μέ πειράζει ὅμως καί τόσο , δέν μέ χαλλλλλλάει.......

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #253 στις: Αυγούστου 08, 2022, 01:30:43 μμ »
Λάμπρο μην πτοείσαι. Προσωπικά δεν καίγομαι καθόλου για απόλυτες συμμετρίες. Εδώ η ίδια η φύση δεν μπορεί να φτιάξει απόλυτη συμμετρία δες διαφορές η δεξιά με την αρίστερη πλευρά των ανθρώπων, εμείς γιατί να το καταφέρουμε;
Και ένα άσχετο με οργανοποία, σχετικό για την συμμετρία:
https://www.tilestwra.com/pos-tha-itan-i-anthropi-me-apolita-simmetrika-prosopa/

https://www.lifo.gr/culture/eikastika/ti-tha-synebaine-prosopo-soy-itan-apolyta-symmetriko
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #254 στις: Αυγούστου 08, 2022, 02:17:52 μμ »
ἐπειδή κάπου εἶχες πεῖ Μάνο ὅτι , ὅταν ἔχει παραπάνω ὄγκο τό σκάφος , ἔχει περισσότερο ἀέρα καί καλύτερο ἦχο

αποκλείεται να είπα (έγραψα) αυτό ακριβώς. Ο μεγαλύτερος όγκος βοηθάει (θεωρητικά) στα μπάσα, αλλά μέχρι εκεί.
επι λέξει

"Αναφορικά με τον όγκο:.... Είναι έτσι γνωστό από την Φυσική, θεωρητικά και εργαστηριακά , αλλά και από την εμπειρική γνώση ότι υπάρχει «ευθεία αναλογία μεταξύ μεγαλύτερου όγκου και χαμηλότερων συχνοτήτων», ακόμα κι αν οι διαφορές δεν είναι άμεσα αντιληπτές στην κατασκευή".

το "καλύτερος ήχος" δε, είναι πολύυυυυυυυ μεγάλη κουβέντα. Ο Αλεξανδρής, μετά από δεκάδες κιθάρες, έχει αποφανθεί ότι κατά τη γνώμη του δεν παίζει ρόλο το βάθος του σκάφους. Από την άλλη, τα ακουστικά μπάσα είναι σαφώς βαθύτερα από τις κιθάρες (13-15 εκ. φάρδος πλαϊνών). Εγώ πολύ θα ήθελα κάποτε να κάνω μια κιθάρα με βαθύ σκάφος, έτσι απλώς για την εμπειρία, αλλά ποτέ δεν έχει τύχει να βρω αρκετά φαρδειά πλαϊνά, ακόμα και στην 9άχορδη που έκανα με κόντρα πλακέ (και ήθελα να την κάνω 12-13 εκ.), είχα ένα ατύχημα στο ένα πλαϊνό και αναγκάστηκα να τα κάνω στενότερα τελικά και τα δύο.