συνεχίζω με άλλη σειρά, δεν πάω ακόμα στην κόλληση, τώρα αφού έχεις κόψει το αρχικό κομμάτι ακολουθεί η διαμόρφωση, για την οποία έχει σημασία ο τρόπος που θα κάνεις το κανάλι για το κόκκαλο:
2) η αυλακιά-κανάλι για το κόκκαλο μπορεί να είναι είτε πέρα - πέρα είτε μικρότερη από το φάρδος του καβαλάρη, δεν έχει σημασία για τον ήχο.
Αυτός είναι ένας Απαρτιάν
κι αυτός σύγχρονος, στο ίδιο σχέδιο, με μικρότερο κανάλι
αυτός (ο κάτω) είναι ο πρώτος που είχα κάνει, τύπου κλασικής (πάνω)
την βάζω αυτήν την φωτογραφία για να πω τα εξής: το άνοιγμα του καναλιού σ' αυτόν το έκανα με το πριόνι, τώρα το κάνω με ρούτερ (το μεγάλο) με κοπτικό 1/8" = 3,175 χιλ., οπότε αν το κάνεις με ρούτερ πρέπει να έχεις κόκκαλο περίπου 3,2 χιλ. και να το φέρεις στο πάχος που θέλεις.
Αν ΔΕΝ χρησιμοποιήσεις ρούτερ, ανοίγεις με πριόνι αλλά τότε το κανάλι θα είναι "διαμπερές" - δεν μπορείς αλλιώς με το πριόνι - οπότε κάνεις ό,τι πάχος θες το κόκκαλο (περίπου 2-2,5 χιλ. είναι λογικό πάχος για να μπορείς να το ανοίξεις) αλλά πρέπει να έχεις ήδη διαμορφώσει τα "φτερά" χαμηλότερα - αλλιώς θα σου τα "φάει" το πριόνι.
Επίσης πρέπει να φτιάξεις ένα μικρό σκαρπέλο σε κατάλληλο φάρδος (ιδιοκατασκευή από κατσαβίδι έκανα εγώ, που το "έφαγα" με λίμα μέχρι να κάνει κόψη) για να ισιώσεις τον πάτο του καναλιού. Πρέπει να είναι ίσιος για να κάτσει το κόκκαλο καλά μέσα και να μην παίζει. Το πριόνι δεν μπορείς να το φέρεις με απόλυτη ακρίβεια στο ίδιο βάθος (σε διαδοχικά παράλληλα κοψίματα) οπότε πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τα φέρεις όλα ίσια.
Η τεχνική με το πριόνι είναι η εξής: κάνεις το πρώτο κόψιμο, μετά βάζεις μέσα μια μεταλλική λάμα και στο δεύτερο κόψιμο ακουμπάς την λάμα του πριονιού πάνω στην πρώτη που την έχεις σαν οδηγό. Πρέπει να βρεις μια λάμα ίδιου πάχους με το πριόνι. Εγώ βολεύτηκα με δυο ξύστρες που έχουν ακριβώς το ίδιο πάχος με το πριόνι μου (0,75 χιλ.). Αν χρειάζεσαι τρίτο κόψιμο, πρέπει να βάλεις δυο λάμες ή μια παχύτερη. Π.χ. το πρωτο κόψιμο έχει 0,75, βάζεις μέσα την λάμα και κόβεις δίπλα και φτάνεις στο 1,5 (καλά λίγο παραπάνω) οπότε για να κάνεις το ίδιο κόλπο πρέπει να βάλεις μέσα στη σχισμή κάτι που θα έχει πάχος 1,5 και συνεχίζεις.
Αν χρησιμοποιήσεις ρούτερ, πρέπει να φτιάξεις έναν οδηγό, αντιγράφω και πάλι από ΚαΠα
κάπου έχω κι εγώ με τον δικό μου οδηγό για το μεγάλο ρούτερ, αλλά δεν το βρίσκω τώρα.
Με ρούτερ μπορείς να διαμορφώσεις τα φτερά μετά το άνοιγμα του καναλιού - αφού δεν σε προβληματίζει η χρήση πριονιού.