Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 32002 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #270 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2022, 03:41:38 μμ »
λαμπρο θα το περασεις με πιστολι;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #271 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2022, 04:05:42 μμ »
Ναί .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #272 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2022, 06:08:52 μμ »
λαμπρο το καθε βερνικι εχει τα υπερ κ τα κατα του...
στη θεση σου θα εκανα για καλυτερα 2 συστατικων πολυουρεθανης, η γυαλαδα ειναι θεμα γουστου (οσο πιο γυαλιστο, τοσο φαινονται λεπτομερειες στο φινιρισμα) το νιτρου ειναι ενος συστατικου κ αργει να στεγωσει (εις βαθος, στην αφη ειναι οκ), και θα την πηγαινα σε φαναρτζη να μου την αλοιφαρει (ειναι υποθεση ενος λεπτου- το εκανα στο παρελθον αλλα σε γνωστο μου φανοποιο με αποτελεσμα καταπληκτικο-κιθαρα ντουλαπε-τον εφαγα τον γεωργαλα,  ;D , την ειχα φερει παλιοτερα στη εκθεση στο δε μποξ δε ξερω αν τη θυμασαι...)

απο μαρκες ειναι... γολγοθας
εχω χρησιμοποιησει στο παρελθον με αψογα αποτελεσματα ερλακ κ ακολουθως βιβεχρωμ.
περισσοτερη προσοχη θα ελεγα θελουν τα τριψιματα-επιλογη μπεκ-πιεση αερα-χωρος χωρις να αιωρουνται σωματιδια πολλα, παρα η επιλογη μαρκας.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #273 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2022, 11:12:56 μμ »
Ἀγαπητέ φίλε Στέλιο καλησπέρα , κι εὐχαριστῶ γιά τίς πληροφορίες !!!
Στό βερνίκι πολυουρεθάνης δύο συστατικῶν ἔχω καταλήξει κι ἐγώ , sealer καί τελικό , ἀλλά δέν ξέρω ἄν θά μπορέσω νά πάρω βερνλικι sayerlack , πού τό δοκίμασα παλιότερα καί εἶναι πολύ καλύτερο ἀπ' τά συνηθισμένα - er-lack , vernilacl κ.λ.π. - μέ διαφορά . Τό ἔχουν μόνο δύο μαγαζιά - ἕνα στήν Ἀθήνα κι ἕνα στή Θεσσαλονίκη .
Μέ τό ἀλοιφάρισμα τό σκέφτομαι , μ' ἄρεσε ἡ ἰδέα , τή θυμᾶμαι τήν κιθάρα σου στό the box , μέ εἶχε ἐντυπωσιάσει !!!
Θά τίς δωσω τίς κιθάρες σ' ἕνα γείτονά μου λουστραδῶρο , πού δουλεύει σέ " φοῦρνο " , εἶναι ἐπαγγελματίας , καί δέν θά ὑπάρχουν σωματίδια - ἄχνα . 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #274 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2022, 09:37:24 πμ »
λαμπρο αμα του τις δωσεις, ασε αυτος να διαλεξει κ τη μαρκα σιγουρα εχει κανει πολυ παραπανω και απο τους δυο μας και εχει καταληξει σε συμπερασματα!
μονο να του πεις μην τη "φορτωσει"

μέ εἶχε ἐντυπωσιάσει
στο λουστρο, γιατι ηχητικα ηταν μουγγαφων ρεκορντς  ;D
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #275 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2022, 07:27:39 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,

Σήμερα ὁλοκλήρωσα τό τρίψιμο τῆς σφενδαμένιας κιθάρας , ἀλλ' ἀποφάσισα νά τήν περάσω μέ διαφανές βερνίκι νεροῦ τῆς sayerlack - linea blu , πού εἶχα μιά ἀρκετή ποσότητα . Ἔτσι τήν πέρασα μ' αὐτό τό βερνίκι ἐκτός τοῦ καπακιοῦ , πού τό πέρασα γομαλάκα . Ἀπ' τό βερνίκι νεροῦ εἶμαι πολύ εὐχαριστημένος , δέν ἄλλαξε χρῶμα , ἁπλῶς τονίστηκαν τά κορδόνια , ὄχι ὅμως ἀπ' τή γομαλάκα , αὐτήν δέν μπορῶ νά τήν καταφέρω . Πέρασα βέβαια μόνο δύο χέρια , κι ἐλπίζω νά γίνη καλύτερο τό καπάκι στά ἑπόμενα ( φροῦδες ἐλπίδες...)

Ἔγινε βέβαια καί ἡ ἀστοχία.....
Τρίβοντας τό καπάκι μέ ἔκκεντρο τριβεῖο ( ὅπως καί ὅλη τήν ὑπόλοιπη κιθάρα ) στήν περιοχή τῆς ἄνω ἀριστερά καμπάνας , καθώς ὑπῆρχε μιά γρατσουνιά στό καπάκι δίπλα τήν ταστιέρα καί θέλοντας νά τήν ἐξαφανίσω , φάγωσα πολύ τό καπάκι μαζί μ' ἕνα μέρος τῆς ροζέττας !!!!! Εὐτυχῶς τήν ροζέττα τήν διόρθωσα , ἀλλά τώρα μέ τό βερνίκι φαίνεται μιά ὡραιότατη καί βαθουλή στρογγυλάδα Φ 115 !!!

Ἴσως τό καπάκι τῆς καρυδένιας κιθάρας , τό βάψω κι αὐτό μέ βερνίκι νεροῦ . Εἶναι πολύ ἐλαφρύ , καί δέν ἀλλάζει τό χρῶμα τοῦ καπακιοῦ ὅπως ἡ κίτρινη γομαλάκα , πού στήν σφενδαμένια , τά χρώματα εἶναι ἀντίθετα ἀπό ὅπως τά συνηθίσαμε , δηλαδή ἀνοιχτόχρωμο καπάκι καί σκοῦρο σῶμα . Σ' αὐτήν ἔχουμε σκοῦρο καπάκι - λευκό σῶμα καί μανίκι .

Μερικές φωτογραφίες ἀκόμη :

Συνεχίζεται ( ἄντε κοντεύουμε.....)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #276 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2022, 09:07:34 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Προχωρῶντας μέ τά βερνίκια , ἦρθε ἡ ὥρα νά κατασκευάσω τούς καβαλλάρηδες , σὐμφωνα μέ τό ἕτοιμο πατρόν πού ὑπάρχει στό σχέδιο λαϊκῆς κιθάρας τοῦ Γρηγόρη Ἀπαρτιάν .
Ἐδῶ θά χρειαστῶ λίγη βοήθεια , γιατί δέν ἔχω ξανακάνει τέτοιους καβαλλάρηδες .
Κατ' ἀρχήν τό πάχος τους , ἀπ' ὅτι θυμᾶμαι , πρέπει νά εἶναι 8 χιλ. μέ ταστιέρα πάχους 7 χιλ. , σωστά ; Μετά , ὅτι πρέπει νά τριφτοῦν ὁ καθένας ἐπάνω στό καπάκι μέ γυαλόχαρτο ἀνάμεσα , γιά νά πάρη ἡ ἐπιφάνεια ἐπαφῆς τοῦ καβαλλάρη τό σχῆμα τῆς κούρμπας τοῦ καπακιοῦ , σωστά ; Μετά , ἀπ' ὅτι θυμᾶμαι , ὁ Στέλιος εἶχε δείξει τόν τρόπο κολλήματος στό καπάκι , ἀλλά δέν μπορῶ νά τό βρῶ.
Ἐπίσης , δέν ξέρω πῶς νά χαράξω τήν λοξή αὐλακιά πού θά μπῆ τό κόκκαλο τοῦ καβαλλάρη . Αὐτή , θά πρέπει νά ἔχη τό μῆκος τοῦ κοκκάλου , ἤ θά τραβηχτῆ πέρα - πέρα ;
Ὅταν ἡ κλίμακα τοῦ ὀργάνου εἶναι 63 ἑκ. , αὐτό τό 63 εἶναι ἡ ἀπόσταση ἀπό τόν πάνω καβαλλάρη μέχρι τό ξῦλο τοῦ κάτω καβαλλάρη , ἐνῶ τό κοκκαλάκι εἶναι πιό πίσω φυτεμένο , ὥστε ἡ ἀπόσταση ἄνω καβαλλάρη καί κοκκαλακίου , στό μέν καντίνι νά εἶναι π.χ. 63,2 ἑκ. , στό δέ μπάσσο π.χ. 63,5 ἑκ. ; Ἄν εἶναι ἔτσι , τότε ποιές εἶναι οἱ πραγματικές ἀποστάσεις ;
Οἱ τρῦπες , πού τρυποῦμε στόν καβαλλάρη γιά τήν εἰσχώρηση τῶν καβιλιῶν πού συγκρατοῦν τίς χορδές , πρέπει νά εἶναι κωνικές , ὅπως οἱ καβίλιες , ἤ κυλινδρικές , καί πόση διάμετρο νά ἔχουν ;
Σᾶς εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων !!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #277 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 08:24:33 πμ »
καλημέρα Λάμπρο!
δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου, υπάρχει ένα καλό βιβλίο που τα λέει όλα με λεπτομέρειες  :13: (πλάκα κάνω)

λοιπόν αρχίζω

1) για το πάχος, το πιο ασφαλές είναι να μετρήσεις τοποθετώντας την "ρίγα" πάνω στην ταστιέρα (και στα τάστα εννοείται) και να δεις πόσο κενό αφήνει στην περιοχή του καβαλάρη. Δηλαδή την καθαρή απόσταση από το κάτω μέρος της ρίγας μέχρι το καπάκι. Τόσο πάχος πρέπει να έχει ο καβαλάρης στο μέσον του. Εδώ ο Παναγιώτης δείχνει ακριβώς αυτό.

αλλά αν έχεις εγκάρσια καμπύλη, πρέπει να φτιάξεις το αρχικό κομμάτι λίγο παχύτερο, επειδή λόγω καμπύλης τα φτερά θα "κατεβαίνουν" προς την περιφέρεια. Αν δηλαδή έχεις μετρήσει π.χ. 9 χιλ. στον άξονα, το αρχικό κομμάτι (πριν το τρίψιμο στο καπάκι, που γίνεται ακριβώς όπως το περιγράφεις) πρέπει να είναι ~ 11 χιλ. (ανάλογα με το τόξο/βέλος της καμπύλης) ώστε ΑΦΟΥ τριφτεί να μείνουν 9 χιλ. στη μέση. Στις άκρες μετά το τρίψιμο μπορεί να είναι παχύτερο (π.χ. 10 χιλ.), δεν σε πειράζει αυτό, στη συνέχεια μπορείς να διαμορφώσεις τα "φτερά" όπως θέλεις (εγώ τα κάνω ~ 4 χιλ. στις άκρες)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #278 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 09:00:11 πμ »
συνεχίζω με άλλη σειρά, δεν πάω ακόμα στην κόλληση, τώρα αφού έχεις κόψει το αρχικό κομμάτι ακολουθεί η διαμόρφωση, για την οποία έχει σημασία ο τρόπος που θα κάνεις το κανάλι για το κόκκαλο:

2) η αυλακιά-κανάλι για το κόκκαλο μπορεί να είναι είτε πέρα - πέρα είτε μικρότερη από το φάρδος του καβαλάρη, δεν έχει σημασία για τον ήχο.

Αυτός είναι ένας Απαρτιάν

κι αυτός σύγχρονος, στο ίδιο σχέδιο,  με μικρότερο κανάλι

αυτός (ο κάτω) είναι ο πρώτος που είχα κάνει, τύπου κλασικής (πάνω)

την βάζω αυτήν την φωτογραφία για να πω τα εξής: το άνοιγμα του καναλιού σ' αυτόν το έκανα με το πριόνι, τώρα το κάνω με ρούτερ (το μεγάλο) με κοπτικό 1/8" = 3,175 χιλ., οπότε αν το κάνεις με ρούτερ πρέπει να έχεις κόκκαλο περίπου 3,2 χιλ. και να το φέρεις στο πάχος που θέλεις.

Αν ΔΕΝ χρησιμοποιήσεις ρούτερ, ανοίγεις με πριόνι αλλά τότε το κανάλι θα είναι "διαμπερές"  - δεν μπορείς αλλιώς με το πριόνι -  οπότε κάνεις ό,τι πάχος θες το κόκκαλο (περίπου 2-2,5 χιλ. είναι λογικό πάχος για να μπορείς να το ανοίξεις) αλλά πρέπει να έχεις ήδη διαμορφώσει τα "φτερά" χαμηλότερα - αλλιώς θα σου τα "φάει" το πριόνι.
Επίσης πρέπει να φτιάξεις ένα μικρό σκαρπέλο σε κατάλληλο φάρδος (ιδιοκατασκευή από κατσαβίδι έκανα εγώ, που το "έφαγα" με λίμα μέχρι να κάνει κόψη)  για να ισιώσεις τον πάτο του καναλιού. Πρέπει να είναι ίσιος για να κάτσει το κόκκαλο καλά μέσα και να μην παίζει. Το πριόνι δεν μπορείς να το φέρεις με απόλυτη ακρίβεια στο ίδιο βάθος (σε διαδοχικά παράλληλα κοψίματα) οπότε πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τα φέρεις όλα ίσια.
Η τεχνική με το πριόνι είναι η εξής: κάνεις το πρώτο κόψιμο, μετά βάζεις μέσα μια μεταλλική λάμα και στο δεύτερο κόψιμο ακουμπάς την λάμα του πριονιού πάνω στην πρώτη που την έχεις σαν οδηγό. Πρέπει να βρεις μια λάμα ίδιου πάχους με το πριόνι. Εγώ βολεύτηκα με δυο ξύστρες που έχουν ακριβώς το ίδιο πάχος με το πριόνι μου (0,75 χιλ.). Αν χρειάζεσαι τρίτο κόψιμο, πρέπει να βάλεις δυο λάμες ή μια παχύτερη. Π.χ. το πρωτο κόψιμο έχει 0,75, βάζεις μέσα την λάμα και κόβεις δίπλα και φτάνεις στο 1,5 (καλά λίγο παραπάνω) οπότε για να κάνεις το ίδιο κόλπο πρέπει να βάλεις μέσα στη σχισμή κάτι που θα έχει πάχος 1,5 και συνεχίζεις.

Αν χρησιμοποιήσεις ρούτερ, πρέπει να φτιάξεις έναν οδηγό, αντιγράφω και πάλι από ΚαΠα

κάπου έχω κι εγώ με τον δικό μου οδηγό για το μεγάλο ρούτερ, αλλά δεν το βρίσκω τώρα.
Με ρούτερ μπορείς να διαμορφώσεις τα φτερά μετά το άνοιγμα του καναλιού - αφού δεν σε προβληματίζει η χρήση πριονιού.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #279 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 09:28:58 πμ »
συνέχεια για το κανάλι: όπως είδες στον καβαλάρη του Απαρτιάν είναι παράλληλο και όχι λοξό, και με τάστο αντί για κόκκαλο - δεν χρησιμοποιείται τάστο πλέον.
Η χαρακιά μπορεί να γίνει παράλληλη με τον μακρύ άξονα του καβαλάρη, αλλά για να έχεις σωστό τόνο θα πρέπει να τοποθετηθεί όλος ο καβαλάρης λοξά, που φαίνεται πολύ λάθος σε σχέση με την λοξή χαρακιά - κατά τη γνώμη μου.

Οπότε κάνουμε λοξή χαρακιά, με περίπου 3 χιλ. διαφορά μεταξύ των ακραίων χορδών

Αυτό προκύπτει από την "διόρθωση επιτονισμού" (Intonation - compensation) για την οποία εγώ χρησιμοποιώ αυτό το μηχανάκι υπολογισμού:

https://www.stewmac.com/fret-calculator/

Ο Καπα το έχει ψάξει πολύ και ξέρει κι άλλα κόλπα (δεν συμφωνούν όλοι οι οργανοποιοί με όλους τους τρόπους υπολογισμού) αλλά εγώ είμαι τεμπέλης και με βόλεψε μια χαρά το μηχανάκι.
Αν βάλεις τα νούμερα που ανέφερες (κλίμακα 630) όντως βγαίνει 632 στο καντίνι και 635 στο μπάσο, δηλαδή 3 χιλ. διαφορά. Αν αλλάξει η κλίμακα θα αλλάξει και η διόρθωση, αλλά θα είναι τόσο μικρή η διαφορά που δεν θα φαίνεται με το μάτι μετά την τοποθέτηση.

Για το "ποιά είναι η πραγματική απόσταση" που ρωτάς, είναι ακριβώς αυτό που γράφεις: η κλίμακα (π.χ. 630) είναι η "θεωρητική" απόσταση ενώ η πραγματικές είναι 632 και 635. Η θεωρητική 630 ισχύει για την ταστιέρα (12ο στα 315) αλλά όχι για τον καβαλάρη, επειδή παίζοντας (και πατώντας την χορδή) αλλάζει η γωνία και το μήκος της χορδής σε κάθε τάστο, γι αυτό και απαιτείται διόρθωση = "πραγματική" αντί "θεωρητικής".

Οπότε, αφού έχεις χαράξει το κανάλι, για να βρεις την θέση του καβαλάρη πάνω στην κιθάρα πρέπει να μετρήσεις (καθαρές αποστάσεις μεταξύ πάνω και κάτω κόκκαλου) 632 στο καντίνι και 635 στην μπάσα.
Εγώ το κάω απλώνοντας δυο κλωστές - ράμματα από την κάθε ακραία χαρακιά του ζυγού (πάνω κόκκαλο) μέχρι πίσω στην κιθάρα όπου τις κολλάω με χαρτοταινία, προσέχοντας να απέχει η κάθε κλωστή ~ 4 χιλ. από τα άκρα της ταστιέρας. Περνάω τον καβαλάρη κάτω από τις κλωστές και τον φέρνω εκεί που πρέπει να είναι το κόκκαλο (632/635) προσέχοντας πάντα να μην μετακινηθούν οι κλωστές (4 χιλ. offset από την ταστιέρα). Αφού βρω τη θέση, τον στερεώνω κάπως και ανοίγω δυο τρύπες με τρυπανάκι 1 χιλ. μέσα στο κανάλι, πέρα πέρα (να τρυπήσει το καπάκι), όπως σημαδεύεις για να βάλεις την ταστιέρα. Μετά δεν χρειάζεται να ξαναμετρήσεις, βάζεις τα τρυπανάκια (καρφάκια, ό,τι θέλεις) μέσα στις τρύπες του καβαλάρη και "κεντράρεις" στις αντίστοιχες τρύπες του καπακιού.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #280 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 10:00:44 πμ »

δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου, υπάρχει ένα καλό βιβλίο που τα λέει όλα με λεπτομέρειες  :13: (πλάκα κάνω)

Καλημέρα Μάνο καί ὑπόλοιποι φίλοι ,

Καλλλλά , πόσο χαζός εἶμαι ; Ἀφοῦ τὄχω τό βιβλίο , δέν μ' ἔκοψε νά τό ἀνοίξω !!!!

Πάντως , τά " ρούφηξα " ὅσα ἔγραψες !!! Εὐχαριστῶ πολύ !!! Τά κατάλαβα ὅλα !!!!

Δέν ξέρω ἄν θά ὑπάρξη συνέχεια , μιά φορά , καί μόνο μ' αὐτά , νομίζω ὅτι μπορῶ νά προχωρήσω . Ἴσως κάποιες λεπτομέρειες νά ὑπολείπονται , πούτ ἀργότερα θά σκεφτῶ καί θά ρωτήσω . Θά συμβουλευτῶ καί τό βιβλίο .

Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι , πρίν διαβάσω ὅσα ἔγραψες , ἡ κατασκευή καί ἡ τοποθέτηση τῶν καβαλλάρηδων , μοῦ φαινόταν βουνό . Τώρα ἀναθάρρησα !!! Πόσο ρόλο παίζει ἡ ψυχολογία !!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #281 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 10:38:58 πμ »
οκ, για να έχει νόημα η ανάρτηση συνεχίζω (πιο περιληπτικά) αλλά με την εξής σημείωση: η τελευταία παράγραφος στο προηγούμενο ποστ για την εύρεση θέσης του καβαλάρη ήταν "παρένθεση" (μιας και αναφερόμουν στο λοξό κανάλι και τις αποστάσεις). Για να είναι ασφαλής και να μπορείς να ελέγξεις το offset, πρέπει να προηγηθούν τα παρακάτω:

3) Περί οπών (i):  μετά το άνοιγμα του καναλιού ανοίγεις τις τρύπες, έχοντας βρει τις ενδιάμεσες αποστάσεις με οδηγό το φάρδος της ταστιέρας (συνήθως 11 μέχρι max 11,5 χιλ.). Μπορείς να μετρήσεις και με τις κλωστές (τις ακραίες και να διαιρέσεις διά πέντε).

Aνοίγονται καταρχάς στο σώμα του καβαλάρη με τρυπάνι, κολλάς τον καβαλάρη και μετά την κόλληση ξανανοίγεις με το ίδιο τρυπάνι (καπάκι και bridgeplate) και μετά χρησιμοποιείς οτ αλεζουάρ για την κωνική διαμόρφωση.
Εγώ χρησιμοποιώ τρυπάνι ξύλου 4 χιλ. Οι σφήνες είναι περίπου 5 χιλ. στη βάση τους (περίπου 4 στο άκρο) οπότε πρέπει η οπή να γίνει κωνική - αν χρησιμοποιήσεις κωνικές σφήνες.

θα επανέλθω μετά την κόλληση στο (ii)

4) αφού ανοίξουν κι οι τρύπες, εγώ διαμορφώνω καταρχάς τα φτερά στο τελικό σχήμα (για να μην τρίβω επιπλέον υλικό που θα αφαιρεθεί) και χρησιμοποιώ γυαλόχαρτο στερεωμένο ανάποδα στο καπάκι, όπως ακριβώς περιγράφεις κι εσύ, για να διαμορφωθεί η κάτω επιφάνεια του καβαλάρη ως "αρνητικό" της καμπύλης του καπακιού

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 10:50:14 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #282 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 10:56:33 πμ »
Τί θά πεί " offset " ;

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #283 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 10:58:37 πμ »
.....καί " bridgeplate " ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #284 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 11:15:10 πμ »
5) κόλληση καβαλάρη (η εύρεση θέσης περιγράφηκε παραπάνω)

Χρειάζεσαι "βαθείς" σφιγκτήρες (με μακριές σιαγώνες) τύπου C.
Υπάρχουν πάαααααρα πολλές παραλλαγές (ψάξε "bridge c clamps" στο διαδίκτυο), εγώ χρησιμοποιώ μια ιδιοκατασκευή δική μου, βασισμένη σε προϊόν εμπορίου. Η δεύτερη βίδα ενδιάμεσα έχει σκοπό να τον σταθεροποιεί (να μην "παίζει" ελεύθερα) και γενικά επιτρέπει τη χρήση ενός μόνο σφιγκτήρα, αλλιώς πρέπει να βάλεις δυο ή τρεις και υπάρχει θέμα με τον χώρο.

Εδώ η Original έκδοση μεταλλικών σφιγκτήρων

https://www.wilsonburnhamguitars.net/2012/02/how-to-glue-on-classical-guitar-bridge.html

και παρακάτω το ίδιο αλλά με "μυστικά" για τη χρήση του: πρέπει από κάτω, μέσα στο καπάκι να βάλεις κάποιον αποστάτη για να μη βρίσκεις στα καμάρια. Στην λαϊκή με τα παράλληλα καμάρια, ένα κομμάτι μονωτικού (τυπου dow, εξηλασμένη πολυστερίνη που βάζουμε στις μονώσεις, είναι πιο ανθεκτικό από φελιζόλ) αρκεί.

https://www.stewmac.com/luthier-tools-and-supplies/types-of-tools/clamps/soundhole-clamps/

σε καβαλάρη με τρύπες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτό που είναι πολύ πιο απλό και στην κατασκευή και στη χρήση

https://genone-luthier-supply.com/products/belly-bridge-clamp-aluminum

αλλά σε περιορίζει σε συγκεκριμένες αποστάσεις οπών, καθώς οι βίδες σύσφιξης περνάνε μέσα από τις τρύπες των σφηνών.

Τα απλά C-clamps δεν εμπλέκονται με τις τρύπες και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε καβαλάρη οποιουδήποτε σχεδίου (και κλασικής ας πούμε)