Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 30870 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #75 στις: Ιουλίου 14, 2020, 03:13:08 μμ »
Θά διευκρινίσω ἀκριβῶς τί σκέφτομαι νά κάνω , χωρίς νά εἶμαι σίγουρος γιά τό ἀποτέλεσμα , ἀφοῦ δέν τό ξανάκανα , ἁπλῶς μέ τή φαντασία μου σκέφτομαι πώς θά γίνη ὅπως τό περιέγραψα στό προηγούμενο μήνυμα : δηλαδή , τό περίγραμμα τῶν πλαϊνῶν ἀπ' τή μεριά πού θά κολληθῆ τό καπάκι θά τριφτῆ ἔτσι πού , ἀπ' τή " μέση " καί πάνω θά ταιριάζη νά " καθίση " ἐπάνω του ἐπίπεδο καπάκι , καί ἀπ' τή μέση καί κάτω ( βαθμηδόν ) θά ταιριάζη νά " καθίση " ἐπάνω του καμπυλωτό καπάκι - μέ τά καμάρια ἀναλόγως ἐπίπεδα ἤ καμπυλωμένα ὅσο χρειάζεται κατά τήν περιοχή στήν ὁποία θά βρίσκονται .
Αὐτό σκέφτομαι νά τό κάνω ὡς ἑξῆς : Ἀφοῦ κατασκευάσω τόν , μισό ἐπίπεδο μισό καμπυλωτό ( ἀκτῖνος 30"= 9 μ. ) τάκο , τόν ἐπενδύσω μέ γυαλόχαρτο καί τόν ἐγκαταστήσω στόν ἄξονα , νά τόν κινῶ μέ περιστροφικές κινήσεις ἀλλά ὄχι σάν ἕνα τιμόνι πού περιστρέφεται μόνο πρός μία κατεύθυνση ( εἴτε δεξιά εἴτε ἀριστερά ) , ἀλλά ἡ ἐπίπεδη πλευρά νά τρίβη μόνο ἀπ' τή " μέση " καί πάνω ( μισό κύκλο ) , ἐνῶ ἡ καμπυλωτή συγχρόνως ἀπ' τή " μέση " καί κάτω . Νομίζω ὅτι ἔτσι θά ἐπιτευχθῆ καί κυλινδρική καμπύλη , ἀλλά καί σφαιρική .
Δέν ξέρω ἄν εἶμαι σαφής , ἀλλά μόνο ἄν τό δοκιμάσω θά εἶμαι σέ θέση νά πῶ γιά τ' ἀποτελέσματα .

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #76 στις: Ιουλίου 14, 2020, 05:27:41 μμ »
... ἕνα ἀκόμη τάκο σάν τόν προηγούμενο , ἀλλά πού ὁ μισός ( ἀπ' τή μιά μεριά τῆς τρύπας ) θά ἔχη καμπύλη ἀκτῖνος 30" ( 9 μ. ) καί τό γυαλόχαρτό του θά " τρώη " ἀπ' τή " μέση " τοῦ σκάφους καί κάτω , καί ἀπ' τήν ἄλλη θά εἶναι ἐπίπεδος , ὥστε τό γυαλόχαρτό του νά  " τρώη " ἀπ' τή " μέση " καί πάνω .

δεν ξέρω τι ακριβώς θα κάνεις, αλλά:
πρώτον : να επισημάνω ότι αυτά που γράφω παραπάνω ανήκουν στο "έτσι το κάνω εγώ" - άλλοι το κάνουν αλλιώς (δες την κατασκευή του Ιωσήφ).
Δεύτερον : αν αυτός ο νέος σύνθετος (ευθεία - καμπύλη) τάκος κινείται περιστροφικά όπως αυτός της πλάτης με άξονα περίπου στο "κέντρο βάρους" του περιγράμματος, για το ίδιο κατέβασμα στον πίσω τάκο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εγκάρσια καμπύλη θα βγει με σωστό βέλος τόξου και όχι μικρότερο απ' ότι αν έτριβες παλινδρομικά σε πιάτο ίδιας ακτίνας (έχω αυτήν την υποψία, αν προλάβω σήμερα θα κάνω σχέδιο να το δω, αλλιώς αύριο).
Εγώ κάνω τις κλίσεις του καπακιού με κυλινδρικό πιάτο κινώντας το με παλινδρομική και όχι περιστροφική κίνηση, απλώς κινούμαι κάτω από την τρύπα. Ο Ιωσήφ που έλεγα προηγουμένως, αν θυμάμαι καλά έδωσε επίσης κυλινδρική καμπύλη με κυλινδρικό πιάτο (αλλά σε όλο το μήκος του καπακιού) πάλι με παλινδρομική κίνηση.
δες τις φωτογραφίες εδώ, είναι από την πλάτη αλλά έχω την αίσθηση ότι και το καπάκι έγινε τμήμα κυλίνδρου
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3795.msg68769#msg68769
Αν διαβάσει ο Ιωσήφ θα επιβεβαιώσει

και νωρίτερα σ' αυτό το νήμα γράφω:
Για dish για θόλο "τμήμα κυλίνδρου", η λογική είναι ίδια αλλά το τρίψιμο γίνεται με παλινδρομική (μπρος πίσω στην διεύθυνση του κατά μήκος άξονα) και όχι περιστροφική κίνηση.

μακάρι να βγαίνει ίδια καμπύλη, αν είναι έτσι θα αντιγράψω την τεχνική (όταν λειώσουν τα πιάτα)  {celebrate014}

Ετσι όπως το έγραψε ο Μάνος έγινε . Η καμπύλη που δόθηκε περιμετρικά στα χείλη του σκάφους είναι τμήμα κυλίνδρου και η διαμόρφωση έγινε με παλινδρομική κίνηση μπρος - πίσω κατά μήκος του άξονα συμμετρίας .

Λάμπρο μη βιαστείς ... Η γνώμη μου είναι πριν προχωρήσεις κόλλα δυο λευκά φύλλα χαρτί Α4 απο τη στενή πλευρά και σχεδίασε μια κατά μήκος τομή για όλη την κιθάρα , μαζί με το πάχος της ταστιέρας , το ύψος του 1ου  και του 12ου τάστου , τον "αέρα" = action ανάμεσα στα τάστα και τις χορδές , για να έχεις μια κάπως καλή προσέγγιση για το ύψος του καβαλάρη σου .  Ξέρω δεν είναι τόσο εύκολο αυτό που λέω , αλλά καλύτερα τώρα λίγη ταλαιπωρία στο χαρτί που θα σου δείξει πώς και πόσο θα χρειαστεί να διαμορφώσεις τα χείλη του σκάφους .  Θα προλάβεις , θα γλυτώσεις από μπελάδες και δυσεπίλυτα προβλήματα μετά.
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #77 στις: Ιουλίου 15, 2020, 02:00:15 μμ »
σοφή η συμβουλή του Ιωσήφ.
συνεχίζω: περί υψών καβαλάρη στην κιθάρα (λαϊκή ακουστική με συρμάτινες 10άρες έως12άρες  - αφού διαβάσεις τα θεωρητικά, από Δευτέρα θα δώσεις κι εξετάσεις, το νου σου  :embarrassed2: )

στην ένωση (12ο τάστο) με καπάκι 2,5 χιλ., ταστιέρα 6 χιλ., τάστο 1 χιλ. και action 2.50 χιλ., προκύπτει σύνολο (2,5+6+1+2,5) =  12,00 χιλιοστά = το θεωρητικό ύψος που απέχει η χορδή από το καπάκι στο κόκκαλο του καβαλάρη πριν συνυπολογιστούν action και εγκάρσια καμπύλη καπακιού. Η διαφορά αυτή θα ήταν περίπου όσο χρειάζεται (καβαλάρης, το ξύλο 8 χιλ. και το κόκκαλο 4 χιλ. = 12 χιλιοστά σύνολο), επαναλαμβάνω ΑΝ το καπάκι δεν είχε εγκάρσια καμπύλη και ΑΝ το action στο 1o τάστο ήταν κι αυτό 2,5. Αλλά το action στο 1ο είναι ~ 0,7 (στη σολ μετράω) το οποίο σημαίνει ότι η χορδή δεν είναι παράλληλη με την ταστιέρα, όσο πας προς τον καβαλάρη το ύψος αυξάνεται.
Για κλίμακα 63 εκ. με action 1o = 0.7 και 12ο = 2,5 χιλιοστά, το συνολικό "θεωρητικό ύψος" στον καβαλάρη είναι περίπου 14-14,5 χιλιοστά στον άξονα συμμετρίας της κιθάρας. Με καπάκι 2,5 χιλιοστά κατεβαίνεις ξανά στο σωστό ύψος καβαλάρη 14,5-2,5 = 12,00 .... ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ μετρηθεί και η εγκάρσια καμπύλη.
Με ακτίνα 9,14 μ. (= 30 ft) και φάρδος μεγάλης καμπάνας 35 εκ., το βέλος τόξου της καμπύλης είναι 1,67 χιλιοστά.
Επομένως πρέπει να κατεβάσεις το χείλος στην περασιά του καβαλάρη αντίστοιχα 1,67 χιλ.

Επειδή όμως οι χορδές τραβάνε "μπροστά και πάνω" τον καβαλάρη (δεν τον πιέζουν όπως στο μπουζούκι), τραβάνε ΚΑΙ το καπάκι "λίγο μπροστά και πάνω".  Πόσο ? αυτό εξαρτάται από τις χορδές, το ξύλο του καπακιού και τον οπλισμό του (καμάρια). Οι 10άρες δεν το τραβάνε σχεδόν καθόλου, οι 12άρες όμως το τραβάνε και το παραμορφώνουν ("φουσκώνουν" την καμπύλη) κοντά στο 1-1+ χιλιοστό (!!!) σε καπάκι κέδρινο, λιγότερο (0,5-1,00) σε ελάτινο με ελαφρύ οπλισμό, με καμάρια τύπου σκάλας (ladder) απλά, χωρίς ενισχύσεις (μιλάω για phosphor bronze που μ' αρέσουν, οι silver plated έχουν μικρότερες τάσεις).
Σ' αυτά ίσως πρέπει να υπολογίσεις και την παραμόρφωση του μπράτσου από το τράβηγμα των χορδών - για 12αρες είναι δεδομένο (72+ kg τάση μόνιμα, μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι). Εδώ μια διευκρίνιση : το τόξο το θέλουμε για relief, αλλά δεν θέλουμε αλλαγή στο ύψος στο 12ο.
(τα παραπάνω από δικές μου μετρήσεις και δεν τα λέω σαν γενικό κανόνα, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τις δικές μου κατασκευές).

για να αντιμετωπίσεις αυτές τις συνθήκες, έχεις δύο λύσεις ή / και συνδυασμό.
1) βαρύτερο οπλισμό
π.χ. δες λίγο τι ενισχύσεις βάζουν στις manouche κιθάρες - τα κοντά καμαράκια κάθετα στα δυο εγκάρσια στην περιοχή του καβαλάρη. Δεν ξέρω αν είναι για αυτόν τον λόγο, πάντως βοηθάνε (το δοκίμασα) και δεν επηρεάζουν τον ήχο αρνητικά σύμφωνα με το αυτί γνωστού αρχιπαίχτουρα (την δοκίμασε).

2) κατεβάζεις τα χείλη περισσότερο απ' ο,τι σου λένε οι αριθμοί, ώστε εάν τραβήξουν οι χορδές να μην έρθεις ψηλότερα από όσο θες. Ούτως ή άλλως, αν ο καβαλάρης βγει ψηλός τον κονταίνεις πιο εύκολα απ' ότι να σου λείπει ύψος, εκεί τι κάνεις?.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : κάνεις τους υπολογισμούς σου (τι action θέλεις, τι παχος ταστιέρας έχεις, πόσο το πάχος του καπακιού) και σημαδεύεις πόσο θα κατέβουν τα πλαϊνά ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ (αυτό είναι το κρίσιμο). Ούτως ή άλλως όλα αλλάζουν λίγο με παχύτερη ταστιέρα ή καπάκι ή με την προβολή του κόκκαλου πάνω από το ξύλο του καβαλάρη..... κτλ. κτλ.

Μπορείς αντί να κατέβεις αυστηρά όσο σου λέει το βέλος (1,67 χιλ.)  να κατέβεις λίγο περισσότερο, ας πούμε ~ 2,5- 3  χιλιοστά στην περασιά του καβαλάρη (στο φαρδύτερο τμήμα της μεγάλης καμπάνας) ώστε να αντιμετωπίσεις πιθανό τράβηγμα του μπράτσου και "φούσκωμα" του καπακιού.

Τα μεγέθη είναι ενδεικτικά και να πω ακόμα μια φορά ότι προκύπτουν από τις δικές μου κατασκευές και θεωρητικά μεγέθη (π.χ. βέλος τόξου για 35 εκ. χορδή με ακτίνα 30 Ft = 9.14 m). Για εφαρμογή συνιστώ επιβεβαίωση.

Επειδή οι διαφορές είναι μικρές, σου έγραψα παραπάνω ότι "δεν θα χαλάσει και ο κόσμος", το πολύ πολύ να βγει χαμηλότερος ο καβαλάρης - π.χ. 6 χιλ. αντί για 8. Γενικά μπορείς να "παίξεις" με τα ύψη του ξύλου και του κόκκαλου για να βγει αρμονικός αισθητικά. Το πιθανό πρόβλημα θα προκύψει μελλοντικά, αν ποτέ χρειαστεί - και πόσο - κατέβασμα για να χαμηλώσει το action, σε περίπτωση που είτε τραβήξει το μανίκι είτε "φουσκώσει" το καπάκι. Αν κάνεις καλή κατασκευή στο μανίκι και καλό οπλισμό στο καπάκι ενδεχομένως να μην συμβεί ποτέ.

δες εδώ πώς μετράει ο μέγιστος Στέργιος (για να μην πω "τρισμέγιστος" και παρεξηγηθώ) αυτό ακριβώς το "κατέβασμα χείλους στην περιοχή του καβαλάρη": η ρίγα έρχεται στην ευθεία από το κάτω μέρος της ταστιέρας, και ενώ απέχει Α χιλιοστά στον τάκο, μετράει Β χιλ. στον καβαλάρη.

διάβασε και το κείμενο, #158
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3866.msg71803#msg71803

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 15, 2020, 02:15:48 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #78 στις: Ιουλίου 15, 2020, 02:28:37 μμ »
για την κατασκευή του τάκου που περιγράφεις

... αν η εγκάρσια καμπύλη θα βγει με σωστό βέλος τόξου και όχι μικρότερο απ' ότι αν έτριβες παλινδρομικά σε πιάτο ίδιας ακτίνας (έχω αυτήν την υποψία, αν προλάβω σήμερα θα κάνω σχέδιο να το δω, αλλιώς αύριο).

το έκανα το σχεδιάκι, οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να το ανεβάσω (δεν διαβάζεται σε εικόνα και αν το μεγενθύνω δεν θα καταλάβεις τι σου δείχνω)...
το συμπέρασμα είναι ότι το βέλος του τόξου (με δεδομένη την σωστή / σε ορθή γωνία τοποθέτηση του άξονα περιστροφής) για να βγαίνει σωστό στον καβαλάρη (οπωσδήποτε χαμηλότερα στην περιοχή του καβαλάρη από εκείνην πάνω από την τρύπα) , ο πίσω τάκος θα κατέβει περισσότερο απ' ότι αν έτριβες σε κύλινδρο με παλινδρομική κίνηση.
Ο λόγος είναι ότι τα τόξα είναι διαφορετικά (ίδια ακτίνα - αλλά άλλες χορδές επειδή αλλάζει το μήκος). Στον καβαλάρη το τόξο είναι μικρότερο απ ό,τι στον τάκο και επομένως έχουν διαφορετικά ύψη (βέλη τόξων). Αυτό του πίσω τάκου είναι μεγαλύτερο και θα σου "φάει" τον τάκο επιπλέον περίπου 2-3 ίσως και 4 χιλιοστά, ανάλογα που θα είναι ο άξονας (εγώ τον έβαλα στη μέση του μήκους, αλλά αν δεν μπει ακριβώς εκεί αλλάζουν ελαφρώς τα πράγματα (*).
Δηλαδή αν υπολόγιζες ύψος στον πίσω τάκο π.χ. 80 χιλιοστά θα σου βγει 77-78 χιλιοστά.  Έ, δεν έγινε και τίποτα.

( *) δυστυχώς ή ευτυχώς στα προγράμματα σχεδιασμού είσαι αναγκασμένος να έχεις ακρίβεια - η οποία πιθανόν δεν χρειάζεται - αλλά δεν μπορείς να σχεδιάσεις στο Cad με άλλον τρόπο, του δίνεις χιλιοστά = παίρνεις χιλιοστά με όλες τις υποδιαιρέσεις τους.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 15, 2020, 02:38:40 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #79 στις: Ιουλίου 15, 2020, 03:24:13 μμ »
.....πώ -  πώ !!! Πῶς νά τά καταλάβω ρέ σύ Μάνο ὅλ' αὐτά τά ἐπιστημονικά ;;;!!!
Τέλος πάντων , θά προσπαθήσω , ἀφοῦ θά δώσω κι ἐξετάσεις.........
...

Λοιπόν , αὐτά πού κατάλαβα εἶναι , σχεδιάζω τήν πιθανή κατά μῆκος τομή γιά ὅλη τήν κιθάρα , ὅπως εἶπε ὁ Ἰωσήφ , καί μέ τόν " σύνθετο τάκο " κατεβάζω τά χείλη τῶν πλαϊνῶν ἀπό τήν ἠχητική ὀπή καί κάτω ὥστε στήν περασιά τοῦ καβαλλάρη νά κατεβοῦν 2,5 - 3 χιλ. γιά χορδές phosphor bronze πού σ' ἀρέσουν . Στόν τάκο , ὅσο κατεβεῖ . Σημειωτέον ὅτι ὁ ἄξονας δέν εἶναι στή μέση τοῦ μήκους τῆς πλάτης , ἀλλά στό μέσον τοῦ εὐθυγράμμου τμήματος πού συνδέει τά ἀπέναντι σημεῖα τῆς  " μέσης " , καί ἔτσι θά φάει περισσότερο ἀπ' ὅτι λές ( 4 χιλ. )
Τώρα , ἡ ἀλήθεια εἶναι , πώς δέν φοβᾶμαι νά φαγωθῆ καί λίγο περισσότερο σόν τάκο , γιατί ἔκοψα τά πλαϊνά σέ φάρδος 10,5 ἑκ. , καί ἀποφάσισα ν' ἀφήσω ὅσο πάχος στό σκάφος μείνη , μιά καί διάβασα κάπου πού ἔγραφες ὅτι , τό λίγο μεγαλύτερο πάχος στό σκάφος , δίνει καί μεγαλύτερο ὄγκο στόν ἦχο .

Βέβαια ἡ ἐφαρμογή ὅλων αὐτῶν θ' ἀργήση λιγάκι , μιά καί μ' ἔχει ἐπισκεφθεῖ ὁ ἀδελφός μου ἀπ' τή Θεσσαλονίκη καί δέν μπορῶ νά δουλέψω τ' ἀπογεύματα .

Πάντως σ' εὐχαριστῶ Μάνο πάρα πολύ γιά μιά ἀκόμη φορά , πού κάθησες καί ἔγραψες τόσα πράγματα γιά μένα......

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #80 στις: Ιουλίου 15, 2020, 08:42:45 μμ »
Ἐπίσης , ἕνα πρᾶγμα ἀκόμη δέν ἔχω καταλάβει : λές σέ προηγούμενο μήνυμα :

στην ένωση (12ο τάστο) με καπάκι 2,5 χιλ., ταστιέρα 6 χιλ., τάστο 1 χιλ. και action 2.50 χιλ., προκύπτει σύνολο (2,5+6+1+2,5) =  12,00 χιλιοστά = το θεωρητικό ύψος που απέχει η χορδή από το καπάκι στο κόκκαλο του καβαλάρη πριν συνυπολογιστούν action και εγκάρσια καμπύλη καπακιού. Η διαφορά αυτή θα ήταν περίπου όσο χρειάζεται (καβαλάρης, το ξύλο 8 χιλ. και το κόκκαλο 4 χιλ. = 12 χιλιοστά σύνολο), επαναλαμβάνω ΑΝ το καπάκι δεν είχε εγκάρσια καμπύλη και ΑΝ το action στο 1o τάστο ήταν κι αυτό 2,5. Αλλά το action στο 1ο είναι ~ 0,7 (στη σολ μετράω) το οποίο σημαίνει ότι η χορδή δεν είναι παράλληλη με την ταστιέρα, όσο πας προς τον καβαλάρη το ύψος αυξάνεται.
Για κλίμακα 63 εκ. με action 1o = 0.7 και 12ο = 2,5 χιλιοστά, το συνολικό "θεωρητικό ύψος" στον καβαλάρη είναι περίπου 14-14,5 χιλιοστά στον άξονα συμμετρίας της κιθάρας. Με καπάκι 2,5 χιλιοστά κατεβαίνεις ξανά στο σωστό ύψος καβαλάρη 14,5-2,5 = 12,00 .... ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ μετρηθεί και η εγκάρσια καμπύλη.

Δηλαδή , τί ρόλο παίζει ἡ ἐγκάρσια καμπύλη , ὅταν δηλαδή καμπυλώνεται τό καπάκι κατά πλάτος ; Αὐξάνεται μήπως τό ὕψος τοῦ καπακιοῦ σέ σημεῖο πού νά θέλει , ἄς ποῦμε , χαμηλότερο καβαλλάρη , ἀπ' ὅτι ἄν τό καπάκι γινόταν τελείως ἐπίπεδο , διατηρουμένων ἰδίων ὅλων τῶν ἄλλων παραγόντων , ὅπως τῆς κλίσης τοῦ μάνικου ;

Ἐπίσης , αὐτό τό 1,67 χιλ. , πῶς προκύπτει ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #81 στις: Ιουλίου 16, 2020, 08:47:56 πμ »
...Δηλαδή , τί ρόλο παίζει ἡ ἐγκάρσια καμπύλη , ὅταν δηλαδή καμπυλώνεται τό καπάκι κατά πλάτος ; Αὐξάνεται μήπως τό ὕψος τοῦ καπακιοῦ σέ σημεῖο πού νά θέλει , ἄς ποῦμε , χαμηλότερο καβαλλάρη , ἀπ' ὅτι ἄν τό καπάκι γινόταν τελείως ἐπίπεδο , διατηρουμένων ἰδίων ὅλων τῶν ἄλλων παραγόντων , ὅπως τῆς κλίσης τοῦ μάνικου ;
.......
Ἐπίσης , αὐτό τό 1,67 χιλ. , πῶς προκύπτει ;

ακριβώς για να μην αυξηθεί το ύψος του καβαλάρη από την καμπύλωση του καπακιού, πρέπει να αφαιρέσεις το ύψος της από το συνολικό...

στο σχεδιασμό θα πας ανάποδα από αυτό που περιγράφεις ... αν θεωρήσουμε σταθερή τη στάθμη του σημείου όπου συναντάται η χορδή (με το επιθυμητό action) με τον καβαλάρη - ας πούμε αυτήν την στάθμη ±0.00 - και αφαιρούμε ύψος καβαλάρη, πάχος καπακιού και το βέλος του τόξου άρα το πλαϊνό (στάθμη στην περασιά του καβαλάρη) θα πρέπει να είναι ±0.00-(8.00-2.50-1.67) = -12.17 --> χαμηλότερα από την χορδή. Επειδή προφανώς όταν διαμορφώσεις τα πλαϊνά δεν υπάρχει ούτε χορδή ούτε τίποτα άλλο να μετρήσεις, αρκεί να αφαιρέσεις το βέλος

δες αυτό το σχεδιάκι, είναι λεπτομέρεια της εγκάρσιας τομής με την καμπύλη και όλα... έχει και το "βέλος τόξου" που προκύπτει σχεδιαστικά από τα δεδομένα (τόξο με χορδή 35 εκ. και ακτίνα 9,14 μ.).
Εδώ online υπολογισμός (ψάχνεις το circular segment height και βάζεις δεδομένα arc lenght = Μήκος τόξου, κανονικά θα έπρεπε να γράφει μήκος χορής αλλά τέλος πάντων, και radius = ακτίνα)
https://planetcalc.com/1421/

αριστερά στο σχέδιο η διακεκομμένη που έρχεται από αριστερά είναι το αρχικό χείλος πριν το τρίψιμο... η στάθμη του είναι 2,5 χιλ. κάτω από την τατιέρα (πάχος καπακιού δηλαδή)
εκεί γράφει μια διάσταση 1,67.. είναι το ύψος που αφαιρείς από το πλαϊνό σ' εκείνο το σημείο για να "παραλάβει" την καμπύλη όπως έρχεται από τον καβαλάρη. Το 4,17 που γράφει μη σε μπερδεύει, (είναι σημειώσεις που έγραφα χτες) είναι η διαφορά ύψους του πλαϊνού από την κάτω πλευρά του καβαλάρη (2,50 πάχος καπακιού + 1,67 ύψος/βέλος τόξου)

κι εδώ είναι Pdf με όλα τα σχέδια - πρόχειρα με σημειώσεις - αλλά δεν προορίζονται για εκτύπωση (είναι πρόχειρα όπως είπα, επίσης τα pdf είναι εκτός κλίμακας, για ανάγνωση σε οθόνη μόνο), αν μπορείς να τα διαβάσεις καλώς, αν όχι πες να τα κάνω μεγαλύτερα

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #82 στις: Ιουλίου 16, 2020, 03:02:23 μμ »
Φίλε Μάνο καλημέρα κι εὐχαριστῶ γιά τήν ἀναλυτική ἀπάντηση !!! Κατάλαβα καί τά σχεδιαγράμματα καί ὅλα .
Μόνο κάτι δέν κατάλαβα , καί συγνώμη πού σέ κουράζω , ἀλλά εἶμαι λίγο....χοντροκέφαλος !!!
Παλιότερα , πού εἶχα ἐπισκευάσει ἕνα σάζι , ἐνῶ εἶχα δώσει κλίση στό μάνικο ὥστε ὁ καβαλλάρης νά ἔχη ὕψος ( δέν θυμᾶμαι ἀκριβῶς ) ἄς ποῦμε 7 χιλ. στά ἐπίπεδα ἀκόμα χείλη τοῦ σκάφους , ὅταν φάγωσα τά χείλη του ὥστε τό καπάκι νά καμπυλώση κατά πλάτος , παρατήρησα μέ ἔκπληξη ὅταν κόλλησα περασιά καπάκι καί ταστιέρα , ὅτι τό ὕψος ἀπ' τό καπάκι μέχρι το κάτω μέρος τῆς ὄρθιας ρίγας πού τοποθέτησα , ἦταν πολύ μικρότερο . Δηλαδή χωροῦσε πολύ κοντύτερος καβαλλάρης - χωρίς νά ὑπολογίσουμε χορδή , action κ.λ.π.
Ἡ ἀπορία μου τώρα εἶναι : Ἄν σέ χείλη πλαϊνῶν πού τά τρίψαμε σέ ἐπίπεδο τάκο μέ τήν προϋπόθεση νά κολλήσουμε ἐπίπεδο καπάκι πάχους 2,5 χιλ. , προσθέσουμε : 6 ταστιέρα + 1 τάστο +2,5  action = 9,5 χιλ. ὕψος καβαλλαρη συμπεριλαμβανομένου καί τοῦ κοκκάλου . Τό σημεῖο ἤ μᾶλλον τό ὀρθογώνιο παραλληλόγραμμο πού πατάει ὁ καβαλλάρης στό καπάκι ἄς τό θεωρήσουμε σημεῖο ( α ) 0 .
Ἄν τό ἴδιο πλαϊνό τό τρίψουμε ὥστε νά κατεβάσουμε στό σημεῖο - περασιά μέ τόν καβαλλάρη 1,67 χιλ. , καί μέ τά χέρια μας ἐφαρμόσουμε τό καπάκι πιέζοντας το νά πάρη τό καμπυλωτό σχῆμα , τό σημεῖο 0 ἀλλά στό μέσον τοῦ καβαλλάρη , δηλαδή ἡ κορυφή τῆς καμπύλης θά βρίσκεται στό ἴδιο ἐπίπεδο μέ πρίν ( ὅταν τό καπάκι ἦταν ἐπίπεδο ) ἤ θά ἔχει ἀνεβεῖ λίγο πιό πάνω λόγω τῆς καμπυλώσεως ;
Καί πάλι ζητῶ συγνώμη πού τό ψειρίζω τόσο.....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #83 στις: Ιουλίου 17, 2020, 09:19:23 πμ »
λοιπόν αυτό το μήνυμα το έγραψα χτες αλλά ενώ ήμουν έτοιμος να το στείλω, χτύπησε το τηλέφωνο κι ένας τύπος με σύγχυσε τόσο πολύ  :021: που κυριολεκτικά κατέβασα επιτόπου τα στόρια κι έφυγα, σήμερα το πρωϊ βρήκα τον υπολογιστή ανοιχτό και τη σελίδα να περιμένει ακόμα "αποστολή" ...

......
 καλά κάνεις και το ψειρίζεις, αυτό ακριβώς είναι η "μαστοριά" που απαιτείται στην κατασκευή. Το καπάκι όντως μπορεί να κάτσει ψηλότερα (ή και χαμηλότερα) απ' όσο θες για διάφορους λόγους.

Πρόχειρα μερικά από αυτά που μου έχουν συμβεί:

- παραμόρφωση λόγω υπερβολικού σφιξίματος με τη σαμπρέλα ("έκατσε" το καπάκι επειδή παραμορφώθηκε το ανοιχτό "κιβώτιο")
- παραμόρφωση λόγω ηχητικής οπής: ο οπλισμός της λαϊκής έχει σαφή μειονεκτήματα από στατικής άποψης (τύπου σκάλας έναντι τύπου X braces), ένα είναι ότι η περιοχή της τρύπας είναι πιο ασθενής  και η ίδια η τρύπα μπορεί να σου αλλάξει ελαφρώς τα ύψη που έχεις υπολογίσει, ακόμα κι αν την ανοίξεις μετά την κόλληση του καπακιού
- παραμόρφωση λόγω έλαφρώς διαφορετικής καμπύλης: το πιάτο που κατασκεύασα είναι 30 ft μόνο ονομαστικά, βάζοντας γυαλόχαρτα κτλ αλλάζει ελαφρώς η ακτίνα, οπότε αν μείνεις στους θεωρητικούς υπολογισμούς τα ύψη πάνε περίπατο. Πρέπει να μετράς, να μετράς και να ξαναμετράς καλού κακού.
- παραμόρφωση λόγω "κουμπώματος" καμαριών στις υποδοχές: από τη μανία μου να τα κάνω "ακριβώς" και να μπαίνουν "σφιχτά". Ήταν όμως πιο σφιχτά απ όσο έπρεπε και βάζοντας το καπάκι τα καμάρια καμπυλώνονταν λίγο, πολύ λίγο - μη έχοντας λίιιγο ακόμα χώρο μέσα στην εσοχή - αλλά αυτό το λίγο ήταν αρκετό για να καμπυλώσει και το καπάκι (*) προς τα πάνω περισσότερο απ΄όσο ήθελα.

Γι αυτό "μάλλιασε ο στόμας μου" να λέω ότι αυτά που γράφω θέλουν έλεγχο, συγγνώμη με τη σειρά μου που γίνομαι κουραστικός - αλλά πρέπει να το γράφω.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η λύση σε όλα αυτά είναι ΜΟΝΟ η εμπειρία. Όλα παίζουν ρόλο και δυνητικά αλλάζουν την συμπεριφορά. Ξύλο καπακιού, καμάρια, ακτίνα καμπύλης κτλ., κτλ.

Ο Αλεξανδρής όταν ξεκινούσα μου είπε "γράφε ώρες", όπως οι πιλότοι δηλαδή που λογαριάζουν την εμπειρία με ώρες πτήσης. Δεν μεταφέρονται όλα με το πληκτρολόγιο. Και πράγματι, μπορεί να τα έχεις υπολογίσει όλα σωστά και μετά την κόλληση να διαπιστώσεις ότι κάπου, κάποιο λάθος έγινε και να σου'ρχεται να το σπάσεις (εγώ έσπασα, ξήλωσα, έβρισα, έφυγα δυο μέρες μέχρι να συνέλθω κτλ.). Μέσα στο παιχνίδι είναι, πρέπει να βρεις το λάθος, να το διορθώσεις - αν διορθώνεται - ή να το αντιμετωπίσεις με άλλο τρόπο (έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του πάντως) και να έχεις το νου σου να το κάνεις αλλιώς στο επόμενο.

Το περίφημο πλέον "dry fit" ή "εν ξηρώ εφαρμογή" είναι καλή πρακτική (στο καπάκι πάντως δύσκολα γίνεται κατά την γνώμη μου).
Επίσης, σημαντικό είναι "ένα βήμα τη φορά". Στο συγεκριμένο θέμα κλίσεων καπακιού, είπαμε ήδη ότι ακόμα κι αν γίνει λάθος πιθανότατα υπάρχουν απλές λύσεις. Π.χ. πάχος ταστιέρας. Οπότε, κόλλα πρώτα το καπάκι, κάνε έλεγχο και μετά φτιάξε την ταστιέρα, αν έχεις φύγει π.χ. 1-2 χιλιοστά ίσως να μπορείς να τα πάρεις από εκεί, είτε με πάχος είτε κάτι άλλο.

Γενικά, "απάνω τους" και θα βγάλεις άκρη. Και τα λάθη στο πρόγραμμα είναι, άκου κι αυτό, σπουδαίο τραγούδι
https://www.youtube.com/watch?v=8FwACWtOl3k

(*) συζητώντας με έναν παλιό υπάλληλο του Δεκαβάλα, μου είπε ότι αυτοί έτσι κάνουν (ή πιο σωστά έκαναν παλιότερα, είχε χρόνια που δεν ήταν πια εκεί) την καμπύλη στο καπάκι (μπουζουκιού). Δεν θα μπορούσα να το ελέγξω, ούτε να μάθουμε λεπτομέρειες πια, αλλά έχει ενδιαφέρον σαν πληροφορία.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 17, 2020, 09:39:39 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #84 στις: Ιουλίου 17, 2020, 12:09:10 μμ »
Φίλε Μάνο καλημέρα κι εὐχαριστῶ γιά τίς πληροφορίες !!! Ὅτι ἀκριβῶς ἤθελα !!!
Ἀλλά μπορῶ νά πῶ ὅτι ἦταν ἕνα πολύ " ἐνθαρρυντικό " μύνημα , " ἐκχύλισμα ἐμπειρίας " , πολύ χρήσιμης γιά ὅλους...........
......τελικά ἐμεῖς οἱ ἄντρες ἔχουμε ἁπλότητα μικροῦ παιδιοῦ , καί αὐτό εἶναι τό μεγαλεῖο μας !!! Ἐξωτερικεύουμε τά αἰσθήματά μας μέ τό τίποτα !!! Μά γι' αὐτό κιόλας διατηροῦμε τόσο καλή σχέση . Ἄν  εἴμασταν γυναῖκες , θά ἔμενε αὐτή ἡ ἰστοσελίδα γιά καμμιά βδομάδα ; Σάν λίγο δύσκολο.........

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #85 στις: Ιουλίου 19, 2020, 05:29:46 πμ »
Παράθεση
Το περίφημο πλέον "dry fit" ή "εν ξηρώ εφαρμογή" είναι καλή πρακτική (στο καπάκι πάντως δύσκολα γίνεται κατά την γνώμη μου).
Καλημέρα στην παρέα,αυτό που σου είπε ο Αλεξανδρής Μάνο,το γράφε ατελείωτα,βοηθάει όσους θέλουν στο μέλλον αν ξεκινήσουν να φτιάχνουν,να κάνουν λιγότερα λάθη,γράφε Μάνο,γράφε, μόνο καλό κάνεις εσύ και όσοι γράφουν.
Ηθελα να αρωτήσω,το <<dry fit>>είναι δηλαδή τα ταιριάσματα πριν κολληθεί το οτιδήποτε;
Λάμπρο καλή συνέχεια.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #86 στις: Ιουλίου 20, 2020, 08:15:28 πμ »
Φίλε Νίκο , εὐχαριστῶ πολύ !!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #87 στις: Ιουλίου 20, 2020, 10:47:51 πμ »
Ηθελα να αρωτήσω,το <<dry fit>>είναι δηλαδή τα ταιριάσματα πριν κολληθεί το οτιδήποτε ?

έ, άμα αρωτάς να σε απαντήσουμε! ναι αυτό είναι.  ;D
........................................

Λάμπρο θα καταχραστώ τη φιλοξενία σου για μια ακόμα φορά, αλλά επειδή τυχαίνει να φτιάχνω τώρα μια κιθάρα και να βρίσκω συνεχώς τα θέματα που συζητάμε ελπίζω να μου επιτρέπεις να ανεβάσω μερικές φωτογραφίες ακόμα.

εδώ τα προβλήματα που έλεγα παραπάνω: παρά τον έλεγχο πριν την κόλληση (όλα ίσια) και παρά τα "μέτρα" που είχα πάρει για να ελέγξω τα ύψη κατά την κόλληση του μπράτσου (τακάκια στο καπάκι, ευθείες, τάκοι, ρίγες, σφιξίματα πλαϊνών και όλα τα συναφή) το καπάκι στράβωσε λιγάκι στην περιοχή της τρύπας. Δες τη σκιά που κάνει η ρίγα (είναι λίγο θολή η φωτό γιατί χρησιμοποιώ ένα χέρι, με το άλλο κρατάω τη ρίγα, αλλά οι σκιές φαίνονται)

το καπάκι "φούσκωσε" λοιπόν λιγάκι στην περιοχή της ροζέτας, ανεβάζοντας την ρίγα ανάμεσα στην ένωση και στην τρύπα κατά 0,25 χιλιοστά. Παρακάτω μετράω με filler αυτήν την απόσταση (το filler αριστερά προς το μανίκι, φαίνεται η άκρη του 0.25 να περνάει κάτω από τη "ρίγα"). Η γραμμή με τα βελάκια είναι σημάδι : από που πρέπει να αρχίσω το τρίψιμο για να σβήσω επίπεδα προς την τρύπα. Εδώ η φωτογραφία είναι βγαλμένη με στερεωμένη τη ρίγα με σφιγκτήρες για να μετρήσω σωστά.

αυτή λοιπόν η ελάχιστη απόσταση - αν δεν την δεις εγκαίρως - σηκώνει και την ταστιέρα

με δύο "παρατράγουδα":

- αυξάνει το ύψος (και άρα το βάρος) του καβαλάρη κατά 1-1,5 χιλιοστό (εδώ μετράω 8 χιλιοστά με ταστιέρα αλλά χωρίς τάστα, με τάστα η ρίγα θα ανέβαινε τουλάχιστον 1-1,5 χιλιοστό)
- η ταστιέρα θα ανέβει (με "ανοδική κλίση") μόνο στην περιοχή του καπακιού και θα προκαλέσει "αναγούλες" με τασταρίσματα χαμηλά και δυσκολίες στο action του 12ου

θα μπορούσε κάποιος να αφήσει το "φούσκωμα" και να γιαλοχαρτάρει την ταστιέρα, μετά την κόλλησή της και πριν περαστούν τα τάστα, ή να βάλει μικρότερου ύψους τάστα (ή ακόμα να την αφήσει κι έτσι, στα κάτω τάστα οι χορδές κάνουν μεγάλη γωνία και πιθανόν να μην ταστάρει καν).
Εγώ γιαλοχαρτάρισα όλην την περιοχή (πρώτα την περιοχή κάτω από την ταστιέρα να έρθει σωστά και μετά "έσβησα" προς τις άκρες).

Είναι μισή ώρα δουλειά παραπάνω - που δεν θα την απέφευγα ούτως ή άλλως, αν δεν έτριβα το καπάκι θα έπρεπε να τρίψω την ταστιέρα ή να παιδεύομαι με τα τάστα - αλλά αξίζει τον κόπο.

Μέτρα συνέχεια. Για να μην σπάνε τα νεύρα σου κυρίως και να μην ξέρεις από που σου ήρθε.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 20, 2020, 11:06:04 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #88 στις: Ιουλίου 20, 2020, 11:32:56 πμ »

Λάμπρο θα καταχραστώ τη φιλοξενία σου για μια ακόμα φορά, αλλά επειδή τυχαίνει να φτιάχνω τώρα μια κιθάρα και να βρίσκω συνεχώς τα θέματα που συζητάμε ελπίζω να μου επιτρέπεις να ανεβάσω μερικές φωτογραφίες ακόμα.

Ἡ " κατάχρηση τῆς φιλοξενίας " ἀπό ἕναν ἄνθρωπο , πού μέ τόση προθυμία καί ἁπλοχεριά προσπαθεῖ νά σέ βοηθήση , καί μάλιστα μέ τήν τόσο πολύτιμη αὐτή πληροφρία , μόνο κατάχρηση δέν εἶναι , εἶναι χαρά καί πανηγύρι !!! 

Ἐλπίζω καί ἐπιθυμῶ καί σ' ἄλλες τέτοιες " καταχρήσεις " !!!

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #89 στις: Ιουλίου 20, 2020, 04:27:44 μμ »
Παράθεση
Παράθεση από: Μάνος Τουρπάλης στις Σήμερα στις 10:47:51 πμ

Ἡ " κατάχρηση τῆς φιλοξενίας " ἀπό ἕναν ἄνθρωπο , πού μέ τόση προθυμία καί ἁπλοχεριά προσπαθεῖ νά σέ βοηθήση , καί μάλιστα μέ τήν τόσο πολύτιμη αὐτή πληροφρία , μόνο κατάχρηση δέν εἶναι , εἶναι χαρά καί πανηγύρι !!!

Ἐλπίζω καί ἐπιθυμῶ καί σ' ἄλλες τέτοιες " καταχρήσεις " !!!

Συγνώμη και από εμένα που πετάχτηκα από το πουθενά και έγραψα,ευχαριστώ τον Μάνο,και συμφωνώ απ'ακριβώς με τα λόγια του Λάμπρου. :)
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.