...ήθελα να σε ρωτήσω αν θα κατεβάσεις κι άλλο την ταστιέρα η αν δεν την έχεις κολλήσει ακόμη .
Γιάννη, την ταστιέρα δεν την έχω κολλήσει ακόμα. Θα την κολλήσω αργότερα χωρίς να μεταβάλλω άλλο τις διαστάσεις της.
...πως υπολογιζεται οτι ο καβαλαρης θα βγει 12-12.5..
Γιώργο, αυτό που μπορώ να πω είναι το πώς υπολογίζω εγώ τον καβαλάρη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να γίνει η δουλειά.
Ξεκινάω λοιπόν αφού κολληθεί το μάνικο στο σκάφος -που εγώ το κολλάω ευθεία, δηλαδή χωρίς γωνία.
Βάζω μια ρίγα πάνω στο μάνικο -χωρίς την ταστιέρα- και μετράω με τη βοήθεια ενός νήματος τι απόσταση έχει από το γυμνό σκάφος στην περιοχή του καβαλάρη. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, η απόσταση αυτή είναι 8 χιλιοστά και είναι πιά η επιθυμητή.
Από την ευθεία του γυμνού μάνικου όπως είναι τώρα, για να φτάσουμε στην τελική απόσταση των χορδών από τα χείλη του γυμνού σκάφους, υπολογίζουμε αθροίζοντας ως εξής:
8 χιλιοστά η υπάρχουσα απόσταση
+7 χιλιοστά η ταστιέρα
+1 χιλιοστό τα τάστα
+2 χιλιοστά το ύψος των χορδών
Σύνολο (8+7+1+2=) 18 χιλιοστά.
Αλλά το γυμνό σκάφος επίσης θ’ ανεβεί: Όσο το πάχος του καπακιού (δηλαδή 2,5 χιλιοστά) συν το ύψος που θα «κερδίσει» το καπάκι λόγω της καμπύλωσής του (στο συγκεκριμένο όργανο 3 χιλιοστά).
Σύνολο (2,5+3=) 5,5 χιλιοστά.
Η διαφορά των δύο μας δίνει το προβλεπόμενο ύψος του καβαλάρη: 18-5,5=12,5 χιλιοστά.
Τα ίδια μεγέθη εμπλέκονται και στην προηγούμενη φωτογραφία. Αυτή τη φορά όμως είναι τοποθετημένα (όχι κολλημένα) το καπάκι και η ταστιέρα. Η απόσταση των 9,5 χιλιοστών που δείχνει ο χάρακας εκεί, θα αυξηθεί κατα 1 χιλιοστό με τα τάστα + 2 χιλιοστα για το ύψος των χορδών. Δηλαδή και πάλι σύνολο (9,5+1+2=) 12,5 χιλιοστά.
Αυτό το ύψος των 12,5 χιλιοστών θεωρείται ένα καλό επιθυμητό μέσο ύψος για καβαλάρη μπουζουκιού χωρίς όμως να αποκλείονται (μιλάω εκ πείρας) και μικρές παρεκκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά περίπτωση.
Στο συγκεκριμένο όργανο χρειάστηκε να κατεβάσω τα χείλη του σκάφους κατά 3 χιλιοστά στην περιοχή του καβαλάρη (και ακόμη περισσότερο προς τον τάκο ώστε να ικανοποιήσω την έμπνευση από το Ναπολιτάνικο μαντολίνο για εντονότερη πτώση του καπακιού) τρίβοντας στο radius dish.
Ελπίζω να είναι κατανοητό. Αν όχι, εδώ είμαστε για διευκρινίσεις.
Και δεν πρέπει να ξεχάσω ν’ αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο για να κατανοήσω τα παραπάνω έχει παίξει ο Μάνος (αλλά και άλλοι) με όσα έχουν γράψει σ’ αυτό το φόρουμ, όπως επίσης και οι πολυπληθέστατοι δάσκαλοί μου του διαδικτύου που γενναιόδωρα διαδίδουν όσα ξέρουν και στους οποίους χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Αισθάνομαι λοπόν και γω την ηθική υποχρέωση να ανταποδώσω όσα (θέλω να πιστεύω ότι) έχω καταλάβει, γι αυτό και σας ζαλίζω με απεραντολογίες.