Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2019  (Αναγνώστηκε 28296 φορές)

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2019
« Απάντηση #165 στις: Μαρτίου 28, 2019, 11:53:14 πμ »
Τι άκρη να βγάλεις ρε ζαρκαδα. Σου μπήκε μια "μύγα" . Σε ενόχλησε το "μπουζουξήδες" προσωπικά ενώ δεν είχε ούτε απαξιωτικό ούτε ειρωνικό ύφος.  Το γύρισες στο απόλυτο και γενικό ότι οι όλοι απαξιουν τα jig επειδή έτσι εσύ βολευεσαι . Ενώ χρησιμοποιείς jig . Και μηχάνημα να φτιάξω που κάνει την δουλειά από πείσμα θα το βγάλεις αχρηστο με ύφος 10 καρδιναλίων. Εσύ είσαι αυτός που το συνεχίζει και πετάς ειρωνίες . Αν αρχίσω και εγώ δεν θα σου αρέσει γιατί άλλο να νομίζεις ότι ειρωνευτικα και άλλο να το κάνω και θα το καταλάβεις πολύ καλά όταν το κάνω . Γιατί μπορεί να είμαι νέος στο φόρουμ και στο χόμπυ αλλά το μάτι μου κόβει και έχω διαβάσει σχεδόν όλο το φόρουμ.
Αγαπητέ SONGLESS καλύτερα άσε την δουλειά του καθενός να μιλήσει .Στην έκθεση θα έρθεις?

'' Όλα κρινονται εκ του αποτελέσματος'' μου έλεγε ο δάσκαλός μου ο Βαγγέλης ο Τρίγκας.....
Και με νυχοκόπτη να φτιάξει κάποιος όργανο, αν τα λέει.....ΤΕΛΟΣ!!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #166 στις: Μαρτίου 28, 2019, 12:13:15 μμ »
Δεν αλλαζει το βαρος με το στεγνωμα. Θα κοπει και ενα μερος του μανικου, καμμια δεκαρια εκατοστα... αρα μας μενουν 85 γραμ. περιπου. Αν , αντι για τη ρητινη με τα υαλονηματα ειχε ξυλο , θα ζυγιζε περιπου 30 γραμμαρια (φλαμουρι). Αρα βαραινει το ολο θεμα κατα 55 γραμμαρια. Δεν μου φαινεται κακο τελικα...
Γιατι τα λες πολλα, αν η βεργα ειναι 170;;

δεν μου φαίνονται πολλά σε σχέση με τη βέργα αλλά σε σχέση με ό,τι φαντάζομαι για το ίδιο το υλικό. Μια φορά μόνο έπιασα υαλονήματα και μου φάνηκε ελαφρύ πράμα, άρα υπέθεσα ότι το βάρος θα προέρχεται από την κόλλα, γι αυτό ρωτησα "αφού στεγνώσει ? " .. αλλά βέβαια όπως είπα μια φορά μόνο πήρα στο χέρι μου υαλονήματα (αυτό το πλέγμα που μου είχες πει, δεν θυμάμαι πως το λένε, τελικά δεν το έβαλα).

Και μιας και πιάσαμε τα γραμμάρια, χτες ζύγισα τα διαθέσιμα ξύλα για τις ταστιέρες - ακριβώς για να διαλέξω την ελαφρύτερη επειδή έχει την βέργα (*). Δυο ίδια κομμάτια 50*550 (0.0275 m²) * 7 χιλ. πάχος το καθένα.
Ο έβενος μέτρησε 180 γρ. και το βένγκε 140. Κατ' αναλογία, μια κόντρα βένγκε 20*450 χιλ. (0,009 m²) με το ίδιο πάχος 7 χιλ. θα ζύγιζε το ένα τρίτο, περίπου 45 γρ.

(*) δυστυχώς έχω πάχος στο καράολο 12 χιλ. και δεν παίρνει να κάνω σχισμές, υπάρχουν κλειδιά για κιθάρα (35 μμ) με κούφια αξονάκια που ζυγίζουν 20 γρ. λιγότερο από τα μασίφ. Στο κυνήγι του βάρους θα μετρούσαν.

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #167 στις: Μαρτίου 28, 2019, 01:47:00 μμ »
Τι άκρη να βγάλεις ρε ζαρκαδα. Σου μπήκε μια "μύγα" . Σε ενόχλησε το "μπουζουξήδες" προσωπικά ενώ δεν είχε ούτε απαξιωτικό ούτε ειρωνικό ύφος.  Το γύρισες στο απόλυτο και γενικό ότι οι όλοι απαξιουν τα jig επειδή έτσι εσύ βολευεσαι . Ενώ χρησιμοποιείς jig . Και μηχάνημα να φτιάξω που κάνει την δουλειά από πείσμα θα το βγάλεις αχρηστο με ύφος 10 καρδιναλίων. Εσύ είσαι αυτός που το συνεχίζει και πετάς ειρωνίες . Αν αρχίσω και εγώ δεν θα σου αρέσει γιατί άλλο να νομίζεις ότι ειρωνευτικα και άλλο να το κάνω και θα το καταλάβεις πολύ καλά όταν το κάνω . Γιατί μπορεί να είμαι νέος στο φόρουμ και στο χόμπυ αλλά το μάτι μου κόβει και έχω διαβάσει σχεδόν όλο το φόρουμ.
Αγαπητέ SONGLESS καλύτερα άσε την δουλειά του καθενός να μιλήσει .Στην έκθεση θα έρθεις?

'' Όλα κρινονται εκ του αποτελέσματος'' μου έλεγε ο δάσκαλός μου ο Βαγγέλης ο Τρίγκας.....
Και με νυχοκόπτη να φτιάξει κάποιος όργανο, αν τα λέει.....ΤΕΛΟΣ!!!
"Μην κάνεις τα πράγματα δυσκολα" . Αυτό που μου είπε ο παλαιοδημοπουλος που του το είπε επίσης ο Matthias Dammann.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #168 στις: Μαρτίου 28, 2019, 02:34:17 μμ »
Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα.. Μου είπε ο Σταύρος ο υδραυλικός όταν δούλευα βοηθός του πριν 15 Χρόνια!!!  {celebrate005}

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #169 στις: Μαρτίου 28, 2019, 03:30:18 μμ »
Τελείωσα και το δεύτερο σκάφος εγω.... (Χωρίς βοήθεια....😂😂😂😂). 

Θυμήθηκα τα λόγια του ζαρκαδα...

( Μη μασάς αφού καταφερες και έκλεισες το πρώτο έτσι όπως είναι, το δεύτερο θα είναι πιο εύκολο, και το τρίτο αέρας.....)

Όντως ετσιειναι το δεύτερο καλύτερο, και το τρίτο ακόμα καλύτερο (έκανα και πειράματα....  Χάραξα δουγιες διπλάσιες σε πάχος, δεν είναι πολύ ευθεία  τα φιλέτα αλλά το επόμενο πιστεύω να είναι καλύτερο.)

ειδες ο θαλασολυκος ο Γερο Ζαρκαδας? Πηγη εμπνευσης.....................χα χα χα χα εισαι ωραιος ρε Γιωργο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #170 στις: Μαρτίου 29, 2019, 09:20:29 πμ »
Υπάρχει κάποια λύση για αυτούς τους ροζους η Δεν είναι τόσο αντιαισθητικοι??Ποια η γνώμη σας?

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #171 στις: Μαρτίου 29, 2019, 09:27:06 πμ »
καθολου αντιαισθητικοι κατα τη γνωμη μου. Ισα ισα  και περισσοτερους να ειχε...
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #172 στις: Μαρτίου 29, 2019, 09:45:42 πμ »
Υπάρχει κάποια λύση για αυτούς τους ροζους η Δεν είναι τόσο αντιαισθητικοι??Ποια η γνώμη σας?

Κανένα πρόβλημα .  Το μάτι αρχικά "διαβάζει" τη γενική συνολική εικόνα η οποία εδώ είναι όμορφη , συμμετρική, ισορροπημένη
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #173 στις: Μαρτίου 29, 2019, 09:57:02 πμ »
Σας ευχαριστώ και τους δύο..!Άρα την κρατάμε στο συρτάρι μας για το μέλλον!

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #174 στις: Μαρτίου 29, 2019, 11:40:56 πμ »
Καλημέρα στην παρέα,
Παλιότερα είχα αποκτήσει ένα ξύλινο κουτί αντίκα, καναν αιώνα παλιό, ίσως και περισσότερο. Μ' άρεσε το ξύλο του αλλά είχε αρκετή δουλειά για να το συνεφέρω…

Βλέποντάς το πλέον με άλλο μάτι, αποφάσισα τελικά να το σκυλέψω για το ξύλο του (μασίφ 8 χιλιοστά πάχος και 46-47 εκατοστά μήκος, δηλαδή καλό για ντούγιες).
Όταν άρχισα να δουλεύω το ξύλο διαπίστωσα ότι είναι ΠΟΛΥ σκληρό στην κατεργασία και δύστροπο στο λύγισμα παρά το σχετικά χαμηλό του βάρος 0,8 gr/cm3.
Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας αν σας αρέσει τόσο ώστε να επιχειρήσω να το αντιμετωπίσω!
Ξέρει κανείς τι ξύλο είναι?

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #175 στις: Μαρτίου 29, 2019, 06:18:28 μμ »
Παιδιά σκευτομαι να κάνω το επόμενο σκάφος και αντί για φλαμούρι στον τάκο να βάλω κόντρα πλακέ θαλάσσης. Έχω διαβάσει ότι χρησιμοποιείτε αλλά δεν έχω βρει πουθενά εντυπώσεις.  Αξίζει να το επιχειρήσω - και αν ναι πρέπει να προσέξω κάτι;;;  Ευχαριστώ

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #176 στις: Μαρτίου 29, 2019, 07:16:32 μμ »
Να το βάλεις.. έχει πιο σταθερά αποτελέσματα από το φλαμουρι..οι περισσότεροι το έχουν καταργήσει το φλαμουρι και χρησιμοποιούν κόντρα πλακέ..

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #177 στις: Μαρτίου 29, 2019, 07:38:13 μμ »
Να το βάλεις.. έχει πιο σταθερά αποτελέσματα από το φλαμουρι..οι περισσότεροι το έχουν καταργήσει το φλαμουρι και χρησιμοποιούν κόντρα πλακέ..

Στο ίδιο πνεύμα η εμπειρία και η άποψη του εκλεκτού μέλους και φίλου Nikolas Fereos  ( δεν κατάφερα να βρω το λινκ , βάζω το κείμενό του )

Η προσωπική μου άποψη έιναι η εξής:

Στον τάκο θέλουμε ενα ξύλο μεγάλης αντοχής, μεγάλης πυκνότητας και ει δυνατόν ελαφρύ.
Η χρήση κατα παράδοση φλαμουριάς στο σημείο του τάκου γίνεται επειδή η φλαμουριά χωρίς να είναι ''άριστη'' σε κανένα απο τους παραπάνω τομείς έιναι πολύ καλη σε όλα . 

Θεωρώ εξαιρετική τη λύση του σαντουιτς δηλ το κόλλημα πολλών λεπτών ξύλων για τη διαμόρφωση τάκου .
Μερικά ξύλα που έχω χρησιμοποιήσει εκτος απο τα πολύ συνηθισμένα ( φλαμούρι-σφενδάμι ) είναι:

Κέδρος Ονδούρας .Εξαιρετική λύση αλλα ακριβή .Πολύ καλή πυκνότητα και σκληρότητα ,εύκολη κατεργασία και πάρα πολύ ελαφρύ

Μαόνι Γκαμπόν : Σχεδον ίδιες ιδιότητες με το προηγούμενο ,ίσως  όχι τοσο σκληρό.

Οξυά : Ενα παρεξηγημένο ξύλο απο τους οργανοκατασκευαστές , που 
πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατι το θεωρούν β κατηγορίας . Ισως γιατι ειναι ελάχιστα πιο βαρυ απο τα άλλα, ή λογω εμφάνισης, για το συγκεκριμένο σημείο όμως ειναι καλή λύση.

Ενας τακος φτιαγμένος απο πλάκες, με κάποια  απο τα παραπάνω ξύλα θεωρώ οτι θα ήταν ιδανική λύση αρκει οι πλάκες να κολληθούν με πολύ καλή κόλλα ,ισχυρή πίεση και να μην έχουν κενα μεταξύ τους δηλ να εφάπτονται απόλυτα.

Αριστη λύση θεωρώ και το έχω εφαρμόσει, κολλημένες πλάκες απο κοντρα πλακε θαλάσσης ,εξαιρετική αντοχή και απίστευτα ελαφρύ!!!
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #178 στις: Μαρτίου 29, 2019, 08:14:13 μμ »
Προχωρισα και εγω λιγο σημερα.Γιαννη καραβασιλη ευχαριστω για της συμβουλες σου μου ελυσαν τα χερια!!!!!!

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #179 στις: Μαρτίου 29, 2019, 08:16:54 μμ »
Μερικες φωτο!!!

Tags: