Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιανουάριος 2018  (Αναγνώστηκε 14586 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιανουάριος 2018
« Απάντηση #60 στις: Ιανουαρίου 19, 2018, 12:04:48 μμ »
...
με χαμηλό τακούνι αυτή, είναι σεμνή
....

Σεμνή με περικοκλάδες.  ;D

τι ;;;; είναι καμιά πρόστυχια, ξετσίπωτη ;;;;;; "θα την σφάξω στο κατώφλι"!!!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #61 στις: Ιανουαρίου 19, 2018, 12:14:06 μμ »
εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις

Ωραία και φιλοσοφημένη κουβέντα , από την τελειωμένη προς την ημιτελή κούκλα  !!!

Αντε με το καλό να τις ακούσουμε να παίζουνε ντουέτο !!!

( πολύ χαίρομαι - από όσο μπορώ να καταλάβω - την αφομοιωμένη γνώση στο ισπανικό τακούνι   {celebrate014}  )
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #62 στις: Ιανουαρίου 19, 2018, 12:32:27 μμ »
( πολύ χαίρομαι - από όσο μπορώ να καταλάβω - την αφομοιωμένη γνώση στο ισπανικό τακούνι   {celebrate014}  )

να χτυπούν τα τακουνάκια (επιφώνημα : ιιιέλα!!)

! No longer available

Rebetikos

• Newbie
  • *
« Απάντηση #63 στις: Ιανουαρίου 19, 2018, 07:14:33 μμ »
Καλησπέρα και από εμένα! Έχω ξεκινήσει σαν πρώτη κατασκευή έναν μπαγλαμά από καρύδα, στην αρχή το πήγαινα για πιο εύκολο μιας και λέω ντάξει δεν θα παιδευτώ με το σκάφος οπότε θα γίνει μπαμ μπαμ  {music000} {music000} μετά... κατάλαβα ότι με έναν εξ ολοκλήρου σκαφτό τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Εδώ είναι μερικές φωτογραφίες και ένα πρόχειρο σχέδιο που έκανα(αγνοήστε το μανίκι).

[ Invalid Attachment ]

Θα ήθελα να κάνω μερικές(=? πολλές ερωτήσεις).

1ον: Οι αποστάσεις στο σκάφος είναι σωστές?

2ον: Τι μήκος/πλάτος/ύψος πρέπει να έχει ο τάκος που συνδέει το μανίκι με το σκάφος?

3ον: Τι κλίση πρέπει να έχει ο αρσενικός μόρσος του μανικιού καθώς και τι κλίση η ένωση μανικιού με το ξύλο που μπαίνουν τα κλειδιά των χορδών?

4ον: Αυτά στις άκρες του σκάφους που πατάει το καπάκι πως λέγονται και πως φτιάχνονται? Είναι απαραίτητα και τι πάχος πρέπει να έχουν?

Πολλές ερωτήσεις. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλοπροαίρετη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #64 στις: Ιανουαρίου 19, 2018, 10:47:25 μμ »
εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις
με χαμηλό τακούνι αυτή, είναι σεμνη
ΜΑΝΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΓΚΟΜΕΝΕΣ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #65 στις: Ιανουαρίου 20, 2018, 08:31:59 πμ »
4ον: Αυτά στις άκρες του σκάφους που πατάει το καπάκι πως λέγονται και πως φτιάχνονται? Είναι απαραίτητα και τι πάχος πρέπει να έχουν?
αυτο μπορω να στο απαντησω: ;D
λεγονται κερφινγκ και μπαινουν για καλυτερη στηριξη (κολληση) του καπακιου στα πλαϊνα, βλ. σε σενα καρυδα...
φτιαχνονται απο σκληρο συνηθως ξυλο (π.χ. μαονι,κεδρος,φλαμουρι), κομματακι-κομματακι, η ολο το μηκος χαραζοντας το πυκνα ωστε να λυγιζει.
για τα αλλα, δεν...  {music017}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Ιανουαρίου 20, 2018, 11:47:29 πμ »

Θα ήθελα να κάνω μερικές(=? πολλές ερωτήσεις).

1ον: Οι αποστάσεις στο σκάφος είναι σωστές?

2ον: Τι μήκος/πλάτος/ύψος πρέπει να έχει ο τάκος που συνδέει το μανίκι με το σκάφος?

3ον: Τι κλίση πρέπει να έχει ο αρσενικός μόρσος του μανικιού καθώς και τι κλίση η ένωση μανικιού με το ξύλο που μπαίνουν τα κλειδιά των χορδών?

καλημέρα!
πρώτον πριν από το 1ον: δεν βλέπω το σχέδιο που λες, ούτε αποστάσεις.

2ον: υπάρχει ένας χοντρικός κανόνας που λέει ότι χωρίζοντας το μήκος του σκάφους στα τρία, βρίσκεις τις θέσεις της τρύπας (κέντρο) και του καβαλάρη. Π.χ. αν το σκάφος σου είναι 15 εκ., το κέντρο της τρύπας θα είναι 5 εκ. και ο καβαλάρης 5+5=10 από την ένωση. Αφού λοιπόν βρεις το κέντρο της τρύπας, αφαιρείς την ακτίνα προς την ένωση, αφήνεις και κάποια χιλιοστά κενό (όσο σου επιτρέπει η κατάσταση) και βρίσκεις το μήκος του τάκου. Π.χ. με τις προηγούμενες διαστάσεις, αν αφαιρέσεις R=12.5 χιλιοστά (για τρύπα Φ25) από τα 5 εκ. θα σου μείνουν (50.0-12.5) = 37.5 χιλιοστά => τάκος ~ 35 χιλιοστά.

3ον: στο πρώτο όργανο μην παιδεύεσαι με κλίσεις στο μόρσο, είναι λίγο μπελάς. Κάνε ίσιο το μόρσο και μετά αφαιρείς υλικό από την περίμετρο του σκάφους από την περιοχή της τρύπας και πίσω προς τον χορδοκράτη. Έτσι θα δώσεις κλίση στο καπάκι πολύ πιο εύκολα (*). Το πόσο υλικό θα αφαιρέσεις (και επομένως τι κλίση θα δώσεις) εξαρτάται από το επιθυμητό ύψος του καβαλάρη, το πάχος του καπακιού, το πάχος της ταστιέρας, το πόσο κοντά στον χορδοκράτη σου βγαίνει ο καβαλάρης κλπ. Δεν απαντιέται εύκολα έτσι "στον αέρα", ψάξε λίγο τις δημοσιεύσεις, υπάρχουν σίγουρα συζητήσεις γι αυτό το θέμα αλλά δεν θυμάμαι τώρα που (αν θυμηθώ θα τις βάλω).

4ον: κατά την γνώμη μου, η περίμετρος του σκάφους καλό είναι να έχει πάχος ~ 4χιλ,\. για να μην έχεις κανένα ατύχημα (π.χ. ξετρύπημα καπακιού καθώς βάζεις τα περιμετρικά κορδόνια). Δεν είναι απαραίτητα τα εσωτερικά (kerfing) αλλά βοηθάνε και σε άλλα πράγματα - όπως να "χαντρώσεις" (να κάνεις εγκοπές και να χώσεις μέσα στο σκάφος τις άκρες από) τα καμάρια

(*) μην ξεχάσεις τις εγκάρσιες κλίσεις - καμπύλες από το κέντρο στις άκρες του καπακιού.  Το σκάφος πρέπει να "φαγωθεί" λίγο περισσότερο στα πλαϊνά (από την περιοχή της τρύπας προς τα πίσω) απ' ότι στην νοητή ευθεία (ταστιέρα - χορδοκράτης). Τα καμάρια πρέπει να έχουν προφανώς την ίδια καμπύλη, από κει θα δεις πόσο περισσότερο πρέπει να κατέβεις: π.χ. αν το καμάρι σου είναι 1 χιλ. ψηλότερο στη μέση από τα άκρα, τα χείλη του σκάφους αριστερά - δεξιά θα πρέπει να κατέβουν ανάλογα. Κάνεις πρώτα την "ίσια" κλίση (ταστιέρα - χορδοκράτης) και μετά κατεβάζεις περισσότερο τα πλαϊνα έτσι ώστε να ¨φιλάει" το καπάκι στο σκάφος αρμονικά.

5ον: ουφ, κουράστηκα  {celebrate012}

Rebetikos

• Newbie
  • *
« Απάντηση #67 στις: Ιανουαρίου 20, 2018, 02:57:51 μμ »
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την λεπτομερή πληροφόρηση κύριε Μάνο.

Αυτά με το 1/3 του σκάφους κτλπ λίγο πολύ τα ήξερα. Βέβαια δεν ήξερα πως υπολογίζονται οι διαστάσεις του τάκου αλλά τώρα νομίζω πως κατάλαβα.

Να ξέρετε  έχω σαν "αστρολάβο" την δική σας κατασκευή και προσπαθώ χωρίς να αντιγράφω με την κακή έννοια να κινούμε έτσι. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσων

Αν αυτά που έχετε βάλει εσείς στον αριθμό 2 θεωρείται kerfing? Αντι να κόβω μεμονομένα κομματάκια θα μπορούσα να αγόραζα ένα φιλέτο ξύλου και να το έβαζα μιας και λυγίζει πιο εύκολα?

Στον αριθμό 1, η προέκταση του μπράτσου στον μόρσο έχει πλανιστεί για να κάτσει πάνω το καπάκι?

Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγνώμη για την πλημμύρα ερωτήσεων.

Παραθέτω και το σχεδιάκι που είχα κάνει, αγνοήστε το μανίκι.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Ιανουαρίου 20, 2018, 06:37:30 μμ »
αυτο μπορω να στο απαντησω: ;D
λεγονται κερφινγκ και μπαινουν για καλυτερη στηριξη (κολληση) του καπακιου στα πλαϊνα, βλ. σε σενα καρυδα...
φτιαχνονται απο σκληρο συνηθως ξυλο (π.χ. μαονι,κεδρος,φλαμουρι), κομματακι-κομματακι, η ολο το μηκος χαραζοντας το πυκνα ωστε να λυγιζει.
για τα αλλα, δεν...  {music017}

εδω θα σε διορθωσω Στελαρα..................ουτε το φλαμουρι ειναι σκληρο ουτε ο κεδρος...............αλλα και το μαονι δεν το λες σκληρο.Με αγαπη και σεβασμο απεναντι σου ....παντα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Ιανουαρίου 20, 2018, 10:35:30 μμ »
οχι ο γνωστος κεδρος καπακιων κωστη (thuja plicata) τον αλλον λεω αυτον που μπαινει στα μπρατσα (cedrela odorata)
εκτος ισως απο δυο...

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #70 στις: Ιανουαρίου 20, 2018, 11:59:09 μμ »
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.
ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΜΟΥΖΟΥΚΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΥ:ΜΕ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΔΟΥΓΑ ΞΕΚΟΛΗΜΑ ΠΑΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΚΑΙ ΡΑΓΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΤΖΑ.
Η ΠΑΣΤΑ ΕΦΥΓΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑ ΚΕΝΤΡΑΡΙΣΜΕΝΕΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΤΗ ΒΑΨΩ ΜΑΥΡΗ. ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.

ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΝΤΡΑΜ ΣΑΝΤΕΡ, ΜΟΝΟ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #71 στις: Ιανουαρίου 21, 2018, 01:57:23 πμ »
Μπραβο φιλε παυλο!θα το βαψεις με αυτοκινητου που μου λεγες η λακα?ειμαι στα τελιωματα και εγω τριψημο ταστα σεταρισμα και αν πανε καλα ολα λουστραρισμα.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #72 στις: Ιανουαρίου 21, 2018, 07:40:19 πμ »
Γειά σου Παύλο (DRIVER) . Σε βλέπω ότι βρίσκεις χρόνο , είσαι ζωηρός, δραστήριος και πολύ χαίρομαι !

Γειά σου Ksiros με τα ωραία σου ! Ομορφο και αισθητικά πολύ ισορροπημένο αυτό το μπουζούκι .  Να΄ναι καλόηχο και καλόπαιχτο !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Ιανουαρίου 21, 2018, 08:26:35 πμ »
πω-πω-πω...
μπουζοκοεπελαση....  ;D

μπραβο οδηγαρα-κσιρε!
εκτος ισως απο δυο...