Αποστολέας Θέμα: Τζουράς ... με δώρο το καπάκι !  (Αναγνώστηκε 27093 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Τζουράς ... με δώρο το καπάκι !
« Απάντηση #165 στις: Απριλίου 25, 2018, 06:56:17 πμ »

( Τα έχω βάλει με τον εαυτό μου για να βρω το χρόνο μου ...  αλλά που θα πάει ... )

Καλημέρα ! Γεροί και δυνατοί όλοι ! 

[ Invalid Attachment ]

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #166 στις: Απριλίου 25, 2018, 07:33:55 πμ »
για να βρω το χρόνο μου

τοτε πρεπει οπωσδηποτε να διαβασεις την Μομο του Μιχαελ Εντε...
μετα το τελος του βιβλιου, σου υποσχομαι οτι θα σου μενει ΠΑΑΑΑΡΑ πολυ χρονος... {celebrate006}

Καλημερα  :)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #167 στις: Απριλίου 25, 2018, 07:23:49 μμ »
Ενα δομικό λάθος στην κόλληση του σκάφους με το μανίκι ...  Ελπίζω να μην είναι αδιόρθωτο και να μην αποβεί ολέθριο ...

Πιο συγκεκριμένα η επιφάνεια του μάνικου όπου θα κολληθεί η ταστιέρα ,

δεν είναι " παράλληλη "  με τη νοητή " επιφάνεια "  που ορίζεται από τα χείλη του σκάφους  ( και το καπάκι που έχει πάρει την καμπυλότητα από τα καμάρια )

Υπόψη ότι η διαφορά (δεξιά - αριστερά ) που θέλει διόρθωση είναι  2,86 χιλιοστά  ( πιάνοντας το οργανάκι σαν ντουφέκι και κοιτάζοντας κάνει μπαμ )

Πιθανές  διορθώσεις :

Α .  "  Τρώω "  το μανίκι σε όλο το μήκος του ( πορτοκαλί βελάκια ) ...  προκαλώντας όμως άλλα προβλήματα μετά στη διαμόρφωση του μανικιού ...

Β.   "  Τρώω "  τα χείλη του σκάφους  ( κίτρινα βελάκια ) ...  προκαλώντας προβλήματα στη γεωμετρία και  στη συναρμογή του σκάφους με το ήδη καμπυλωμένο καπάκι 

Γ.       Συνδυασμός των Α  και  Β  από λίγο ...

Δ.       Ξηλώνω την ένωση του σκάφους με το μανίκι ( ! ) και πάμε για άλλα ....  Αλήθεια πόσο αναίμακτα μπορεί να γίνει αυτό ;

Ε.       .....  ?

και βέβαια να πούμε ότι το ρήμα "τρώω" ξύλο , ( εκτός από αυτό που έφαγα μικρός )

για μένα τουλάχιστον με τα ελάχιστα που γνωρίζω μέχρι τώρα σημαίνει μόνο γυαλόχαρτο, υπομονή και αμφισβητούμενο αποτέλεσμα

Διαφορετικά Σήφη μου κάτσε πρώτα να μάθεις να δουλεύεις σωστά το ροκάνι ... και μετά έλα πιάσε να φτιάξεις το οργανάκι

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #168 στις: Απριλίου 26, 2018, 08:03:53 πμ »
Καταρχάς πόσο "περισσεύει" το μάνικο πάνω από τον τάκο σε κάθε πλευρά του ? είναι ίδιο - ή περίπου ίδιο - το ύψος ?

Πιο εύκολο μου φαίνεται να "φας" το μπράτσο... τι προβλήματα εκτιμάς ότι θα σου δημιουργήσει ?
Αυτό που μπορώ να φανταστώ είναι ότι αφού διαμορφώσεις το πίσω μέρος του μάνικου, οι κόντρες δεν θα ταυτίζονται 100% με τον άξονα...
Αν συμβεί αυτό και είναι τόσο έντονο που να ενοχλεί το μάτι, μπορείς να ντύσεις το μάνικο με καπλαμά (ευκαιρία να το μάθεις κι αυτό  ;D)
Επίσης ο συνδυασμός (Γ) μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα αρκετά ώστε να "περνάει"...
Αυτό το τελευταίο (να "περνάει" στο μάτι) είναι καλή συμβουλή, που μου έδωσαν κάποτε κι εμένα σε παρόμοια προβλήματα που είχα στην αρχή. Και γενικά πρέπει να εμπιστεύεσαι "το μάτι", ακόμα κι αν το παχύμετρο λέει άλλα.
πιστεύω ότι με το (Γ) θα το φέρεις εκεί που θες. Το πρόβλημα με το (Β), δηλαδή να "φας" τα χείλη του σκάφους - που πρέπει πάντως να προσέξεις και στο (Γ) - νομίζω ότι θα είναι στην περιοχή του τάκου. Στην υπόλοιπη περίμετρο δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα, το καπάκι θα προσαρμοστεί. Απλώς θα βαθύνεις λίγο αντίστοιχα τις "φωλιές" των καμαριών και θα κάτσει. Στον τάκο θα είναι ίσως λίγο πιο δύσκολο να κατεβάσεις την επιφάνεια όμορφα και συμμετρικά. Εγώ εκεί θα το έκανα αρχικά με φαρδύ σκαρπέλο και μετά με γυαλόχαρτο σε τάκο (αν φαντάζομαι σωστά τι συμβαίνει). Αλλά πρώτα πες αν θες την διαφορά ύψους (αριστερά - δεξιά) του μπράτσου με τον τάκο.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #169 στις: Απριλίου 26, 2018, 08:57:36 πμ »
Μάνο σ ευχαριστώ πολύ !

( Σήμερα βρίσκομαι μακρυά από το οργανάκι για να μετρήσω και να γράψω
 τη διαφορά ύψους (αριστερά - δεξιά) του μπράτσου από τον τάκο. )

Αισθάνομαι πάντως ότι "τρώγοντας" τα χείλη του σκάφους, περίπτωση  ( Β ) μπορώ να το πάω πιο ελεγχόμενα , πιο προσεκτικά ...

Αυτό με το να "περνάει" στο μάτι πολύ μου άρεσε !

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #170 στις: Απριλίου 26, 2018, 09:46:00 πμ »
Φίλε Ἰωσήφ καλημέρα ,
Ἡ δική μου γνώμη εἶναι , γιά τόσο λίγο ( οὔτε 3 χιλ. ) , ν' ἀκολουθήσης τήν μέθοδο "Β" . Τό μάνικο νά μήν τό πειράξης , γιατί μέτά δέν θά μπορέσης νά τό ξαναφέρης ἐπίπεδο καί ἴσιο . Ἡ διαφορά τῶν 3 χιλ. εἶναι πολύ μικρή σχετικά μέ τό ὅλο μέγεθος τοῦ σκάφους καί δέν θά φαίνεται ἄν τό τρίψης μονόπατα , ἐνῶ θά φαίνεται ἄσχημα καί ἀσύμετρα ἄν χαμηλώσης ( πάλι μονόπατα ἀλλ' ἀντίθετα ) τό μάνικο 1,5 χιλ.

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
« Απάντηση #171 στις: Απριλίου 26, 2018, 09:54:05 πμ »
Προσωπικα θα εκοβα το κακο στη μεση παιρνοντας λιγακι και απο τα δυο.
Νομιζω ομως οτι υπαρχει και μια ακομα επιλογη η οποια αξιζει λιγης σκεψης και αυτη ειναι η δυνατοτητα να κοψεις το κακο στα...τεσσερα, προσθετοντας ενα φυλλαρακι καπλαμα αντιστοιχου χρωματος τοσο στο μισο μανικο, οσο και στο μισο χειλος του σκαφους στις αντιθετες πλευρες απο αυτες που εχεις τα βελακια. Ετσι το φαγωμα που θα εχεις να κανεις θα ειναι ακομα μικροτερο.
Καραολο εχεις κολλησει; ελπιζω οχι, γιατι αν ναι ειναι ενα προσθετο προβλημα...
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 26, 2018, 10:13:24 πμ από Νικηφορος »
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #172 στις: Απριλίου 26, 2018, 10:17:13 πμ »
Ευχαριστώ που συμμερίζεστε το πρόβλημά μου

Λάμπρο , μάλλον προς τη κατεύθυνση που γράφεις θα κινηθώ ...

Νικηφόρε έξυπνα το σκέφτηκες , αλλά έχω κολλήσει το καράολο ...

Θα περιορίσω όσο μπορώ αυτή τη διαφορά στάθμης , έτσι ώστε μετά να μην μεταφέρω το πρόβλημα στον καβαλάρη 

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
« Απάντηση #173 στις: Απριλίου 26, 2018, 10:44:24 πμ »
Αφου εχεις κολλησει καραολο...τοτε το να μην πειραξεις το μανικο ειναι μονοδρομος νομιζω. Γιατι αλλιως θα ειναι ολα ισια και το καραολο θα κοιταει... ανατολικα.
Δε βαριεσαι...να σκεφτεσαι οτι το να διορθωνεις αναιμακτα τα μικροπροβληματακια εκτος απο καλο σχολειο, ειναι και χαρακτηριστικο του καλου μαστορα.
Καλη υπομονη!!
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #174 στις: Απριλίου 26, 2018, 10:44:51 πμ »
Τό μάνικο νά μήν τό πειράξης , γιατί μέτά δέν θά μπορέσης νά τό ξαναφέρης ἐπίπεδο καί ἴσιο .

σχόλιο - όχι για την συγκεκριμένη εφαρμογή, γενικό:

εγώ το μάνικο σε όλα τα όργανα το "ισιώνω" τρεις φορές τουλάχιστον : μια στην αρχή (εννοείται, ειδικά αν έχει κόντρες), μια μετά την κόλληση του καράολα (είτε πριν είτε μετά την κόλληση στο σκάφος, δεν έχει σημασία) και μια πριν την κόλληση της ταστιέρας (εννοείται ισιώνω και την ταστιέρα μετά την κόλλησή της και πριν την τοποθέτηση των τάστων). Εάν μάλιστα φυτέψω και ανθρακονήματα ή βέργα (σε κανάλια που αναγκαστικά γίνονται μετά την κόλληση του καράολα σε επιφάνεια που πρέπει να είναι ήδη επίπεδη), πρέπει να γυαλοχαρταριστούν και τα ξυλαράκια που καλύπτουν αυτά τα ένθετα (τα βάζω για να πιάσει η κόλλα της ταστιέρας).
Κάθε φορά - μα κάθε φορά - βρίσκω μικροατέλειες, παρά τον έλεγχο με "ρίγα" (της οποίας την ευθεία ελέγχω τακτικά). Πολύ τρίψιμο, αλλά είναι απαραίτητο για καλή εφαρμογή τάστων και καλό σετάρισμα, ειδικά στις κιθάρες με βέργα. Με όλο αυτό το τρίψιμο / ξύστρα / ξυράφι λοιπόν που έχω   ρίξει "προς πάσα κατεύθυνση" (κατά μήκος και εγκάρσια) σε όλα αυτά τα μπράτσα, δεν βρίσκω πρόβλημα - αλλά μπορεί και να παιδεύομαι ασκόπως και να μη χρειάζεται τόσος ψυχαναγκασμός  ;D.
Τα λέω αυτά γιατί ακριβώς χτες το βράδυ έτριβα το μπράτσο ενός μαντολίνου (ίσιωμα και αλλαγή ταστιέρας) που είχε γίνει S και προς τις δύο κατευθύνσεις. Άρχισα να βγάζω τάστα στις 10:00 και στις 11:00 η επιφάνεια του μπράτσου ήταν έτοιμη.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #175 στις: Απριλίου 26, 2018, 11:25:35 πμ »
Τό μάνικο νά μήν τό πειράξης , γιατί μέτά δέν θά μπορέσης νά τό ξαναφέρης ἐπίπεδο καί ἴσιο .

σχόλιο - όχι για την συγκεκριμένη εφαρμογή, γενικό:

εγώ το μάνικο σε όλα τα όργανα το "ισιώνω" τρεις φορές τουλάχιστον : μια στην αρχή (εννοείται, ειδικά αν έχει κόντρες), μια μετά την κόλληση του καράολα (είτε πριν είτε μετά την κόλληση στο σκάφος, δεν έχει σημασία) και μια πριν την κόλληση της ταστιέρας (εννοείται ισιώνω και την ταστιέρα μετά την κόλλησή της και πριν την τοποθέτηση των τάστων). Εάν μάλιστα φυτέψω και ανθρακονήματα ή βέργα (σε κανάλια που αναγκαστικά γίνονται μετά την κόλληση του καράολα σε επιφάνεια που πρέπει να είναι ήδη επίπεδη), πρέπει να γυαλοχαρταριστούν και τα ξυλαράκια που καλύπτουν αυτά τα ένθετα (τα βάζω για να πιάσει η κόλλα της ταστιέρας).
Κάθε φορά - μα κάθε φορά - βρίσκω μικροατέλειες, παρά τον έλεγχο με "ρίγα" (της οποίας την ευθεία ελέγχω τακτικά). Πολύ τρίψιμο, αλλά είναι απαραίτητο για καλή εφαρμογή τάστων και καλό σετάρισμα, ειδικά στις κιθάρες με βέργα. Με όλο αυτό το τρίψιμο / ξύστρα / ξυράφι λοιπόν που έχω   ρίξει "προς πάσα κατεύθυνση" (κατά μήκος και εγκάρσια) σε όλα αυτά τα μπράτσα, δεν βρίσκω πρόβλημα - αλλά μπορεί και να παιδεύομαι ασκόπως και να μη χρειάζεται τόσος ψυχαναγκασμός  ;D.
Τα λέω αυτά γιατί ακριβώς χτες το βράδυ έτριβα το μπράτσο ενός μαντολίνου (ίσιωμα και αλλαγή ταστιέρας) που είχε γίνει S και προς τις δύο κατευθύνσεις. Άρχισα να βγάζω τάστα στις 10:00 και στις 11:00 η επιφάνεια του μπράτσου ήταν έτοιμη.

Ωραία , πολύ ωραία , απαιτητικά και δύσκολα όλα αυτά φίλε μου !
Θα ήταν μεγάλο σχολείο αν μπορούσαμε και να τα δούμε σε βίντεο με τίτλο " Ισιώματα στο μάνικο "

( Οσο για μένα, με βλέπω μαθητούδι , κολλημένο εκεί, στην πρώτη μικρή )

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #176 στις: Απριλίου 26, 2018, 01:12:25 μμ »
Αὐτό πού εἶπε ὁ Νικηφόρος , περί κολλήματος καπλαμᾶ ἐκεῖ πού εἶναι λειψό τό σκάφος , μοῦ φαίνεται ἡ πιό καλή ἰδέα!!!
Ἐφ' ὅσον τό χεῖλος τοῦ σκάφους εἶναι ἀρκετά παχύ μετά τό κόλλημα τοῦ παραπετιοῦ , μπορεῖς νά κόψης ἠμικυκλικούς καπλαμάδες στό σχῆμα πού θά κολληθοῦν καί σέ ἴδιο ξύλο ( νομίζω καστανιά ; ) νά τούς κολλήσης μέ σφίξιμο χαρτοταινία , καί ἀφοῦ στεγνώση ἡ κόλλα νά τρίψης μέ τάκο-γυαλόχαρτο γιά νά πάρης τά παραπανίσια καί νά ἔρθη καί ἡ πλευρά αὐτή στό ἴδιο ἐπίπεδο μέ τήν ἄλλη.
Θέλεις 5 φύλλα καπλαμᾶ 0,6 χιλ. ὁ καθένας ( = 3 χιλ. ) .

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #177 στις: Απριλίου 26, 2018, 01:39:52 μμ »
βρε παιδιά οι καπλαμάδες θα φαίνονται στα πλευρά...
και άντε στην ταστιέρα πες ότι βάζεις πλαϊνά και τους κρύβεις (και σ' αυτήν την περίπτωση όμως αν κολλήσεις τους καπλαμάδες στο μπράτσο, τα πλαϊνά πρέπει να μπουν μετά την κόλληση της ταστιέρας - αν τους κολλήσεις στην ταστιέρα μπορείς να κολλήσεις τα πλαϊνά της και πριν την κόλλησή της στο μπράτσο)...
και πάλι όμως θα έχεις πλαϊνά διαφορετικού ύψους (ταστιέρα + 0 από την μία, ταστιέρα + την διαφορά ύψους από την άλλη) - εκτός αν κάτι καταλαβαίνω λάθος...

... και στο σκάφος πως θα καλύψεις 3 χιλ. διαφορετικό υλικό ? το κορδόνι που βάζω εγώ έχει λιγότερο ύψος (2 χιλ), ίσα ίσα κρύβει το σόκορο του καπακιού ... θα πρέπει να βάλει κορδόνια μισά - μισά (να πιάνουν και στο καπάκι και στο σκάφος) και μεγάλου ύψους (2,5 το καπάκι και 3,5 να κρύψεις τους καπλαμάδες = 6 χιλ - όσο το binding στις κιθάρες) - και πάλι εκτός αν κάτι καταλαβαίνω λάθος...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #178 στις: Απριλίου 26, 2018, 02:35:45 μμ »
Φίλε Μάνο , σωστή ἡ παρατήρησή σου , θά φαίνονται ἀπό τό πλάϊ οἰ καπλαμάδες . Ὅταν τό ἔγραφα αὐτό εἶχα στό μυαλό μου ὅτι θά κολληθοῦν πολύ σφιχτά καί ἕνας - ἕνας , ὥστε μέ τό τρίψιμο νά μήν διακρίνονται . Σέ καμμιά περίπτωση δέν σκεφτόμουν νά καλυφθοῦν .
Ἀλλά τώρα πού τό ξανασκέφτομαι , ἴσως , ἀντί γιά καπλαμάδες , μπορεῖ νά κολληθῆ μιά λωρίδα ἀπό δούγα, γυρισμένη κατά τό σχῆμα τοῦ χείλους τοῦ σκάφους πάχους 3 χιλ. ( πού θά μπῆ σάν ὕψος γιά νά καλύψη τήν διαφορά ) καί μήκους ὅσο ἡ ἠμιπερίμετρος τοῦ σκάφους ( ἀπό τάκο σέ τάκο δηλαδή - θά τριφτῆ μέ τάκο μετά καί θά μείνη μιά λωρίδα ἀτρακτοειδοῦς σχήματος ) .
Ἀκόμη καλύτερα νά γυρίσουν 2 λωρίδες πάχους δούγας , νά κολληθοῦν πρῶτα μεταξύ τους , καί μετά πάνω στό χεῖλος πατῶντας , ἡ μιά ( ἡ μέσα ) λωρίδα στἠν τελευταία δούγα τοῦ σκαφους καί ἡ ἄλλη ( ἡ ἔξω ) στό παραπέτι .
Ὅλ' αὐτά βέβαια , ἄν δέν σέ πειράζει Ἰωσήφ πού θά φαίνεται μιά γραμμή λίγο κάτω ἀπό τό καπάκι στήν μιά μεριά τοῦ σκάφους , καί ὅτι τό παραπέτι θά εἶναι λίγο πιό φαρδύ .

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #179 στις: Απριλίου 26, 2018, 03:50:34 μμ »
Απ´ την στιγμή που έχει κολληθεί το καράολο ......
Προσωπικά θα έκανα το Δ!!! :)

Tags: τζουρας