καταρχάς καλημέρα και καλή συνέχεια!
Γράφω πολλά, αλλά περίμενε και άλλες γνώμες γιατί κι εγώ τώρα μόλις άρχισα κατασκευή κιθάρας κι έχω παρόμοιες ερωτήσεις. Γράφω ό,τι έχω καταλάβει μέχρι τώρα (κι ελπίζω να επιβεβαιωθούν από πιο έμπειρους)
Για την ξυλεία: η ηλικία της είναι ο κρίσιμος παράγοντας που μας κάνει (εμένα τουλάχιστον) να απευθυνόμαστε στα "ειδικά" μαγαζιά υλικών οργανοποιϊας όπου υποτίθεται πως τα ξύλα είναι και διαλεγμένα (ισόβενα κτλ.) αλλά και στοκαρισμένα αρκετά χρόνια ώστε το ποσοστό υγρασίας να είναι κάτω από 11-12% (αυτό ξέρω εγώ για άνω όριο).
(Παρένθεση): θεωρητικά θα μπορούσες να πας σε οποιοδήποτε ξυλεμπορικό έχει αυτό που θες (π.χ. μαόνι, σφεντάμι κτλ) και το δίνει σε μικρές ποσότητες και να διαλέξεις μόνος σου με ένα υγρασιόμετρο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φτηνά υγρασιόμετρα (Κίνα) δεν είναι ακριβή - και τα καλά είναι από "αρκετά" έως "πολύ-πολύ" ακριβά (κλείνει η παρένθεση).
Όλα τα ξύλα για όργανο πρέπει να είναι ισόβενα, χωρίς στρεβλώσεις στα νερά και με τέτοιο τρόπο κομμένα ώστε τα νερά να "έρχονται" με τον τρόπο που θες στο σημείο που θες να το βάλεις. Ακούγεται σταυρόλεξο, το ξέρω, αλλά κάνε αν θες τον κόπο και διάβασε τα θέματα περί ξυλείας εδώ (κυρίως τα δύο πρώτα)
http://www.luthier.gr/index.php?board=19.0Για το μανίκι (αν θα βάλεις και κόντρα, με ένωση με τάκο), η "κλασική" τοποθέτηση (όταν έχεις κόντρα) είναι με τα νερά κάθετα στο επίπεδο της ταστιέρας όταν το κοιτάς σε "τομή". Απ' ό,τι ξέρω, δοκιμασμένο ξύλο για μανίκι κιθάρας είναι το μαόνι. Τελευταία εκτιμώ πολύ και το σφεντάμι.
Εδώ και λίγο καιρό με απασχολεί αυτό το θέμα και θα κάνω ένα σχετικό ποστ (ειδικά για κατασκευή κιθάρας αλλά για ένωση με τάκο και χελιδονοουρά) να πάρουμε κι άλλες γνώμες
(*).Εσύ διάβασα ότι θα χρησιμοποιήσεις σολέρα, τί είδους ένωση θα κάνεις ? αν κάνεις "Ισπανικό" τακούνι, δεν ξέρω αν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά σίγουρα θα ξέρουν άλλοι (Στέλιος, Νάσος κτλ.)
Για κόντρα: το βένγκε έχει ευρεία χρήση, αλλά πάλι θέλει προσοχή στα νερά κατά τη γνώμη μου. Είναι πολύ στρυφνό ξύλο και δύσκολο να βρεις αρμονικά νερά, αν τα κομμάτια σου έχουν στρεβλώσεις στα νερά ίσως είναι καλή ιδέα να κάνεις "σάντουιτς" τρεις κόντρες με τα βένγκε εξωτερικά και "αντικρυστά" (όσο πιο συμμετρικά γίνεται) και το μεσαίο κανένα σφεντάμι ή μαόνι ισόβενο.
(*) update: έκανα και το άλλο θέμα, αν σε ενδιαφέρει
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2841.msg49169#msg49169