Αποστολέας Θέμα: Πρώτη προσπάθεια κλασική κιθάρα  (Αναγνώστηκε 9880 φορές)

dimt

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά
Απ: Πρώτη προσπάθεια κλασική κιθάρα
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 26, 2016, 04:30:25 μμ »
Καλησπέρα αυτό που ήθελα να ρωτησω είναι για την σειρά κολλησης του οπλισμού. Κολαμε πρώτα τα οριζόντια ή τα ακτινικά καμάρια? Στα ακτινικά αν δεν υπάρχει ή πολυτέλεια να τα κολλησουμε όλα μαζί ξεκινάμε από την μέση προς τα έξω?

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 26, 2016, 05:30:39 μμ »
Πρώτα τα ακτινικά , μετα τα οριζόντια.
Κολλάς πρώτα τα ακτινικά , περιμένεις όσο χρειάζεται να σφίξουν καλά οι κόλλες , προχωράς στην διαμόρφωση αυτών των καμαριών με μικρές πλάνες, σκαρπέλα κλπ και αφού τελειώσεις μ αυτά κολλάς και τα οριζόντια . Αν το κάνεις ανάποδα δεν θα έχεις χώρο για το πλάνισμα των ακτίνων-καμαριών.
το κόλλημα απο τη μέση προς τα έξω είναι σίγουρα καλύτερο

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 28, 2016, 08:07:28 πμ »
Αν μου επιτρέπεται και εμένα μια γνώμη Η κιθάρα αυτή βασίζεται στο σχέδιο των Hernandez Y Aquado και οι διαστάσεις και η εσωτερική κατασκευή της είναι όπως αυτή που ανέβασα στο φόρουμ( σχετικά μεγάλη κιθάρα  με 37 εκ lower bout και 10 εκ πλάτος των πλαϊνών στον τάκο )
Το πάχος όμως του καπακιού των Hernandez είναι 2 χιλ σε όλα τα σημεία του  και έπρεπε τόσο να το είχα φτιάξει και όχι 2,5 με αυξομειώσεις όπως του Ρομανιλλος ) Έχει αρκετό οπλισμό και δεν πιστεύω να παραμορφωθεί ( cave in ) αν το φτιάξεις 2 χιλ ακόμη και για μέτριας ποιότητος καπάκι . Οι κιθάρες πολλών κατασκευαστών έχουν καπάκια κοντά στα 2 χιλ ή και λιγότερο ¨Έτσι ήταν και η διάσημη κιθάρα Ramirez Manuel ( Sandoz Hernandez) του 1912 που μερικοί θεωρούν καλύτερη ( πιο μπάσα ) από του H. Hauser του 1937.
Πάντως μπράβο στους Στέλιο και τον Nicola  που διακρίνουν διαφορά πάχους 0,2 χιλ σε φωτογραφίες !!

dimt

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 29, 2016, 04:37:26 μμ »
Και ερχόμαστε τώρα στα του μπράτσου. Το μαόνι που βρήκα έχει τα νερά του κάπως έτσι ///////// σκέφτηκα λοιπόν καλυτερα να το κόψω στην μέση και να κολλήσω τα κομάτια   ετσι //////|\\\\\\\ χωρίς κόντρα θα γίνει δουλειά ή να του βάλω και μία κόντρα βεγγε ανάμεσα? Επισης σε ποια μεριά ειναι καλύτερα να κολλήσω την ταστιέρα πάνω , κάτω ή δεν έχει σημασία?
Όσο για το παχος του καπακιού να σου πω την αλήθεια φοβάμαι να το πάω στα 2 χιλ πρώτη κατασκευή οποτε έκανα έκπτωση στην ποιότητα των υλικών.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 29, 2016, 06:05:33 μμ »
αν δεν ειναι περισσοτερο πλαγια απο ετσι (/////////////), εγω στην θεση σου θα το αφηνα ως εχει (χωρις κοψιματα-κοντρες κουλουπου-κουλουπου...)
...και θα μειωνα το παχος του καπακιου με καμια ξυστρα (περιμετρικα θελει αρκετα...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

dimt

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 30, 2016, 03:56:57 πμ »
Ναι θα το κατεβασω περιμετρικά όσο λέει το σχέδιο ίσως και λίγο παραπάνω. Με γυαλοχαρτο όμως γιατί ξυστρα ωχ δεν εχω ελιζω να γίνει σωστή δουλειά.Για τα νερά του μπράτσου ανεβαζω  μία φωτογραφία .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 30, 2016, 06:36:40 πμ »
μια χαρα ειναι ετσι, και αν το εχεις καιρο στην αποθηκη (ειναι δηλαδη ξερο) επιβαλλεται να μην βαλεις (προσθετεις ανουσιο βαρος, σε ενα οργανο που ΔΕΝ εχει μεγαλες τασεις...)
εγω εχω παψει να βαζω κοντρες
ειχαμε κανει και κουβεντα προ διμηνου-τριμηνου, σε σχεση με τα νερα κ αν θελει κοντρες κλπ κλπ, αν ψαξεις στο φορουμ καπου θα την βρεις.*
φυσικα υπαρχουν πολλα παιδια που βαζουν, εγω αιτιολογησα πως εχει επικρατησει η κοντρα στα ακριβα οργανα

οσο για την ξυστρα ειναι απο τα πιο χρησιμα εργαλεια που εχω (μετα το πριονι) και το κοστος της δεν ειναι απαγορευτικο (6-7 ευρο)
την βρισκεις δε σε οποιοδηποτε μεγαλο χρωματοπωλειο η και μαγαζια με εργαλεια (π.χ. στην αθηνας...)
επισης αρκετοι εχουν φτιαξει ξυστρες (διαβαζοντας μεσα εδω απο τους φορουμιτες) απο κομματια γυαλιου και ειναι ικανοποιημενοι...

*παρακαλειται ο μπριτανικας 2004 αν εχει χρονο να βρει την κουβεντα!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 30, 2016, 10:45:55 πμ »
το ειδα το πρωι αλλα ειχαμε και τελευταια μερα για ρυθμισεις, και ετρεξα να τα ακουμπησω!

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2841.0

dimt

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #23 στις: Ιουλίου 01, 2016, 10:27:43 πμ »
Το έχω διαβάσει το θέμα όπως και άλλα εδώ αλλά και εκτός φορουμ αλλά και πάλι έχω αμφιβολίες για τι πρέπει να ακολούθησω μιας και εχω την ανασφάλεια του αρχαριου, οπότε ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά αν γίνομαι κουραστικός ή ρωτώ πράγματα που έχουν απαντηθεί αλλου. Στο μπράτσο κόλλησα το ξύλο όπως είναι μιας και βρισκόταν στην αποθήκη του φίλου τουλάχιστον μία δεκαετία. Τώρα για τις εγκοπές των πλαϊνων το σχέδιο δείχνει 2 χιλ κόψιμο αν ξεφύγει και γινει φαρδυτερο θα έχω πρόβλημα οποτε σκέφτομαι να ακολούθησω την μέθοδο που φαίνεται στην φωτο μιας και χωράει το σκαρπελο για την διαμόρφωση του αυλακιού και επιδη στάνταρ θα κάνω λάθος να έχω την ευκαιρία  να το διόρθωσω. Εσεις με την εμπειρία σας τι προτείνεται να ακολούθησω,να πω μόνο ότι δεν έχω ηλεκτρικά  εργαλεία όπως κορδέλες πλανες κτλ περιορίζομαι μόνο στα εργαλεία χειρός.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 01, 2016, 10:46:25 πμ από dimt »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 01, 2016, 11:21:40 πμ »
η μέθοδος στη φωτό περιλαμβάνει σφήνες ?
ο BOULIS πριν από αρκετό καιρό έχει ανεβάσει σε pdf (εδώ στο φόρουμ αλλά δεν θυμάμαι που, ψάξε αν θες) το βιβλίο του Jim Williams "A guitar maker's manual"
εκεί περιγράφεται αυτή η μέθοδος (εικόνα 18) με πολύ απλά εργαλεία:

[ Invalid Attachment ]

όπου κόβει με ό,τι πριόνι έχει και μετά κολλάει την ξύστρα για να φαρδύνει την σχισμή, όσες φορές χρειαστεί για να "πιάσει" το φάρδος που θέλει.
Δεν το έχω εφαρμόσει σε κιθάρα, αλλά σε δοκιμές που έκανα "δουλεύει" η ιδέα αυτή, θέλει βέβαια κάποιες δοκιμές να εξοικειωθείς.

dimt

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #25 στις: Ιουλίου 01, 2016, 06:01:44 μμ »
Ναι είναι με σφήνες. Απλώς στο μυαλό μου μου φαίνεται ευκολότερο ,μάλλον καλύτερα, ποιο ασφαλές μία φαρδιά εγκοπή (στο κάτω σημείο 6 χιλ και στο πανω 8-9 ) και να έχω την πολυτέλεια να φτιαξω όσες σφήνες χρειαστεί για να κλείσω κενο όσο καλύτερα γίνεται απο το να επεμβω στην εγκοπή για οποία διόρθωση χρειαστεί. Όλα αυτά στην θεωρία βέβαια γιατί στην πράξη δεν ξέρω τι θα γίνει.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 01, 2016, 10:19:04 μμ »
Έχω αυτό το βιβλίο οπότε έχω εφαρμόσει αυτή τη τεχνική και ειναι μια χαρά, αν τύχει και γίνει λίγο φαρδύτερο σε κάποιο σημείο βάλε καπλαμά από τη μέσα μεριά και ειναι ΟΚ μη το κανείς πολύ φαρδύ με σκαρπέλο δε χρειάζεται ;D

dimt

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Ιουλίου 10, 2016, 04:52:53 μμ »
Και επιτέλους έφτασα στο σημείο που βλέπετε στις φωτογραφίες προσπαθώ να αποφάσισω τι bindings θα βάλω ,στο καπάκι βλέπετε καπλαμαδακια και στην πλατη ξύλινο φιλετακι καρυδιά. Κατα την γνώμη σας μπορώ να αφήσω τα καπλαμαδακια ή πρέπει να βάλω ξύλο?Έχουν γίνει κάποια λάθη κατασκευαστικά όπως για παράδειγμα στο headstock που άνοιξα στραβά τις οπές ,στο τακούνι που έκανα το λάθος να το σκαψω με το μάτι και εκεί ξεφυγα ελαφρώς και διάφορα αλλα,στη επόμενη κατασκευή θα προσεξω πολλά πράγματα που τώρα τα έκανα λίγο βιαστικά . Επόμενο βημα χάραξη και κόλλημα ταστιέρας.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Ιουλίου 10, 2016, 05:49:29 μμ »
Ναι θα το κατεβασω περιμετρικά όσο λέει το σχέδιο ίσως και λίγο παραπάνω. Με γυαλοχαρτο όμως γιατί ξυστρα ωχ δεν εχω ελιζω να γίνει σωστή δουλειά.Για τα νερά του μπράτσου ανεβαζω  μία φωτογραφία .

ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΤΟ ΠΟΣΤ. ΕΓΩ ΣΑΝ ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΝΑ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΚΑΛΙΟ ΓΑΙΔΟΥΡΟΔΕΝΕ. ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΟΠΟΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΩ........................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

dimt

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #29 στις: Ιουλίου 13, 2016, 11:46:18 μμ »

ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΤΟ ΠΟΣΤ. ΕΓΩ ΣΑΝ ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΝΑ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΚΑΛΙΟ ΓΑΙΔΟΥΡΟΔΕΝΕ. ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΟΠΟΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΩ........................

Θα δείξει στο μέλλον τι θα γίνει......
Μία ερώτηση ακόμα πως μπορώ να σφιξω την γέφυρα στην θέση κολλησης γιατί οι σφιγκτήρες που έχω δεν φτάνουν και δεν παίζει φραγκο να αγοράσω ειδικούς για αυτήν την δουλειά,υπαρχει άλλος τρόπος?