λοιπόν για να ξεκινήσω: η κατασκευή αφορά σε
ένωση με τάκο και μόρσο τύπου χελιδονοουράς (dovetail) με κόλληση (όχι βίδες στερέωσης ή ρύθμισης).
Ψάχνοντας στο ιντερνετ και συζητώντας με δυο τρεις οργανοποιούς αλλά και φίλους από εδώ με μεγαλύτερη εμπειρία, κατέληξα σε
δυο κυρίως λύσεις που απεικονίζονται στα σκιτσάκια παρακάτω.
Ο τάκος και στις δύο περιπτώσεις παρακάτω είναι με τα νερά παράλληλα στις μακριές του πλευρές και όσο γίνεται πιο κάθετα στην πλάτη και το καπάκι, κοιτώντας τον από το πλάϊ (φαίνονται στο πρώτο σκίτσο στην κάθετη πλευρά του θηλυκού μόρσου).
(*) Υπάρχουν κι άλλες απόψεις, γράψτε τις αν θέλετε, η συγκεκριμένη τοποθέτηση απ 'ο,τι κατάλαβα γίνεται κυρίως για την καλή επεξεργασία του τάκου με το ροκάνι μετά την κόλλησή του στα πλαϊνά, θεωρώντας ότι η στατικότητά του δεν επηρεάζεται από το άνοιγμα του θηλυκού μόρσου. Εγώ δεν είμαι σίγουρος και δεν μου πολυαρέσει αυτή η τοποθέτηση (πάντως έτσι τον έβαλα σε αυτήν που φτιάχνω τώρα) - αλλά δεν βρήκα και κάτι πιο σαφές.
Το τακούνι γίνεται με επάλληλες στρώσεις από το ίδιο ξύλο, με νερά στην ίδια περίπου κατεύθυνση με αυτά του μάνικου. Η κόντρα δεν είναι απαραίτητο να εισέχει στο τακούνι σε όλο του το "βάθος", αλλά τα νερά του προσπαθούμε να είναι αρμονικά τόσο με τον "εαυτό του" (τα δυο - τρία κομμάτια μεταξύ τους) όσο και με αυτά του μάνικου.
1) μανίκι με κόντρα (ες): τα κομμάτια του μάνικου με νερά όσο γίνεται κάθετα στο επίπεδο της ταστιέρας. Αν τα κομμάτια μας έχουν "διαγώνια" νερά τοποθετούνται βέβαια συμμετρικά ως προς την κόντρα, με προτιμώμενη κατεύθυνση περίπου αυτήν (η ταστιέρα νοείται "πάνω") ----> //// Ι \\\
Τα νερά της κόντρας προτιμότερο να είναι κάθετα στα νερά των κομματιών του μάνικου, χωρίς να "απαγορεύεται" να είναι παράλληλα.
2) μανίκι χωρίς κόντρα (και σε συρμάτινες χορδές). Διαλεγμένο με τα νερά έτσι ώστε η ταστιέρα να είναι "εφαπτόμενη" στους δακτύλιους. Οι δακτύλιοι πρέπει να είναι εμφανείς όπως περίπου στο σκίτσο - δηλαδή δεν αρκεί να είναι εφαπτομενική η κοπή αλλά σε μεγάλη ακτίνα - όπου στο πλάτος του μάνικου θα "εξαφανίζεται" η κύρτωση. Τάκος, τακούνι όπως παραπάνω.
[ Invalid Attachment ]