Αποστολέας Θέμα: τριχορδοποίηση  (Αναγνώστηκε 26435 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
τριχορδοποίηση
« στις: Απριλίου 28, 2014, 09:39:29 πμ »
ο φίλος και γείτονας (έναν και μοναδικό έχω, γείτονα - όχι φίλο) μου έφερε αυτό - που το βρήκε ούτε κι ό ίδιος θυμάται - για να προσπαθήσουμε να το συνεφέρουμε. Ο ίδιος δεν παίζει, απλώς θέλει να του βρίσκεται μπουζούκι μάχιμο. Αφού είδε τα δικά μου από κοντά (τρίχορδα όλα) κάτι του γύρισε και αποφάσισε να το κάνουμε και αυτό τρίχορδο.

[ Invalid Attachment ]

Η αλλαγή καπακιού νομίζω επιβάλλεται λόγω ρωγμών και γενικά κακής ποιότητας - όχι μόνο του καπακιού αλλά και όλης της κατασκευής, ειδικά στον τάκο όπως φαίνεται παρακάτω.
Και ό,τι άλλο προκύψει στη συνέχεια.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
Απ: τριχορδοποίηση
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 28, 2014, 09:49:09 πμ »
σε πρώτη ανάγνωση λοιπόν προέκυψαν αυτά:
μπράτσο - ταστιέρα ένα κομμάτι μασίφ (οξιά είναι ?) με ωραία χελιδονοουρά στον καράολα και .... $&*&&^9  δέσιμο στον τάκο

[ Invalid Attachment ]

Οπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία, η "ταστιέρα" είναι 10 χλστ. ενω όλο το μπράτσο 27 στην ένωση, πράγμα το οποίο με αποτρέπει καταρχάς από το να σκεφτώ νέα "κανονική" ταστιέρα, φοβούμενος το πάχος του μπράτσου που θα μείνει, ειδικά αν όντως είναι οξιά. Το δε καπάκι είναι κομμένο σε σχήμα ανάποδου "Π" και έχει μπεί συρταρωτά κάτω από την "ταστιέρα" μετά την τοποθέτηση του μπράτσου (φαίνεται η σχισμή όπου τελειώνει το "Π", καθώς και τα τελειώματα του καπακιού εκατέρωθεν της "ταστιέρας").

Αυτό δε που φαίνεται στην τρύπα προς τον τάκο ΔΕΝ είναι καμάρι, αλλά τμήμα του ενιαίου (τερατώδους) τάκου που φτάνει μέχρι την τρύπα διαμορφωμένος σε σχήμα "Γ", όπου το οριζόντιο σκέλος παίζει το καμάρι. Και νομίζω ότι το καπάκι εκεί έχει κολληθεί με ... μαρμαρόκολλα ή κάποια τέτοια "οικοδομική" κόλλα.

Κατά τα άλλα, προφανώς το μανίκι είναι όλο βαμμένο, ακόμα και οι τσαμπουκάδες (με περλέ μπογιά παρακαλώ, να γυαλίζουν και λιγάκι) και οι φιγούρες (καπάκι-καράολας) από πλαστικό αυτοκόλλητο (?). Η αλήθεια είναι ότι μόλις το πιάσεις στα χέρια σου σούρχεται ... να τ αφήσεις.

Με τις υγείες μας, καλή συνέχεια.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 28, 2014, 10:01:44 πμ από mato »

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 28, 2014, 11:09:55 πμ »
Κουραγιο.... 8)
Πρεπει να ειναι "μαρκας" ενκορντα ή καπως ετσι.
Εχω παιξει με ενα σωρο τετοια στη σχολη του δασκαλου μου. Τα ειχε για τα μικρα παιδια που τα κοπαναγαν δεξια αριστερα.
Προφανως και δε μπορουσες να παιξεις.
Σκεβρωμενα ολα. Οι χορδες στο θεο το μανικο τοσο χοντρο που τα παιδακια δεν εφταναν να βαλουν τα δαχτυλα στην ταστιερα
Αντε... να το κανεις μπουζουκι
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 28, 2014, 08:46:24 μμ »
ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΚΑΝΤΙΛΙΑ.....................................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 28, 2014, 09:22:03 μμ »
Φτιάξε ένα καινούργιο καλύτερα στον φίλο σου...ξέρω ξεεερω το βλέπεις και λες εγώ θα του πω δεν θα μου πει αυτο...θα το φτιάξω και θα γ%^&*#...αλλά πραγματικά νομίζω (χωρίς να έχω και πολύ μεγάλη εμπειρία) ότι θέλει πιο πολύ δουλειά απ' ότι να φτιάξεις ένα καινούργιο...
Βέβαια είναι και η χαρά της επισκευής...όλοι έχουμε ρίξει χρόνο ή/και χρήμα σε τέτοια πράγματα...

Πάντως πάντα απορώ με μανίκια οξιά...ωραίο ξύλο αλλά κατα καιρούς το έχω συναντήσει να έχει μεγάλη κινητικότητα...το συζήταγα χθες στην έκθεση με τον Πλακιώνη και αυτός είχε δει τα αντίστοιχα...και οκ δεν είναι ακριβό αλλά δεν είναι και το πιο φθηνό για να το ρίξω στο οικονομικό...

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 28, 2014, 09:23:01 μμ »
...κράτα το ηχείο , και πέτα όλα τ΄άλλα........ :-[ :-[ :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 28, 2014, 10:42:45 μμ »
Τίποτε δὲν προσφέρει μεγαλύτερη ἰκανοποίηση ἀπὸ μιὰ πετυχημένη ἐπισκευή. Καὶ αὐτὸ γιατὶ ξέρεις τὶ ἦταν καὶ τὶ ἔγινε.
Γι' αὐτὸ λοιπὸν φίλε mato βουρρρρρ στὸν πατσά καὶ θὰ βρεῖς ἄκρη.

Υ.Γ. Ἡ ὀξυὰ τὸ μόνο κακὸ ποὺ ἔχει γιὰ τὴν οργανοποιία εἶναι ἡ σχετικῶς μεγάλη ὑγροσκοπικότητά της. Αὐτὸ ὅμως διορθώνεται μὲ ἕνα καλὸ βάψιμο ἤ λουστράρισμα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 28, 2014, 10:52:00 μμ »
Τίποτε δὲν προσφέρει μεγαλύτερη ἰκανοποίηση ἀπὸ μιὰ πετυχημένη ἐπισκευή. Καὶ αὐτὸ γιατὶ ξέρεις τὶ ἦταν καὶ τὶ ἔγινε.
Γι' αὐτὸ λοιπὸν φίλε mato βουρρρρρ στὸν πατσά καὶ θὰ βρεῖς ἄκρη.

ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ......

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 28, 2014, 11:54:57 μμ »
Βλεπωντας το μου θυμησε το πρωτο μου μπουζουκι - ειναι ακριβως το ιδιο με μονη διαφορα την τρυπα στο καπακι.
Δεν νομιζω οτι ειναι ενκορντα αλλα μαλλον κατασκευη Καββαδια στην Θεσσαλονικη.

Κοιταξε εδω http://www.kavvadias.com.gr/mpouzoukia.html το μοντελο Μ1.

Καποια στιγμη σκεφτομαι να μετατατρεψω και το δικο μου σε τριχορδο αλλα οπως ειπε ο BOULIS13 το μονο που μπορεις να κρατησεις ειναι το σκαφος.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 29, 2014, 11:59:42 πμ »
Μπράβο georgei, βρήκες τον ποιητή και επιβεβαίωσες τις υποψίες μου...
ένας βασικός λόγος που δεν έκοψα εξαρχής το μπράτσο είναι αυτός...

είναι μια φωτό από επισκευή τζουρά από τον tasarosrock, την οποία θυμήθηκα μόλις είδα το μπουζούκι, δεν ξέρω γιατί, ίσως λόγω βάρους (1250 γρ, περίπου 230 γρ. βαρύτερο από τα δικά μου), ίσως λόγω “διακόσμησης”...

Έψαξα και βρήκα ξανά το θέμα του Τάσου: δείτε και τις υπόλοιπες φωτο, η ομοιότητες είναι προφανείς
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1594.0

και λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή του ποιητή για την τεχνική του εδώ
http://www.kavvadias.com.gr/mpouzoukia.html?sobi2Task=sobi2Details&catid=9&sobi2Id=15

... “Τα όργανα «ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ» είναι κατασκευασμένα με διαφορετική τεχνική.
Το μάνικο είναι κατασκευασμένο με υπολογισμένη προένταση (αντίθετη κλήση) και αντί ξεσκευρωτήρα χρησιμοποιείται ειδικά σχεδιασμένη μεταλλική λάμα, πρεσαρισμένη στο μάνικο. Έτσι το μάνικο έρχεται σε ευθυγραμμία όταν κουρδιστεί το όργανο, χωρίς να παρουσιάζει το πρόβλημα του τασταρίσματος όταν ξεκουρδιστεί”....

πιστεύω ότι κι αυτό θα έχει “ειδικά σχεδιασμένη μεταλλική λάμα”....

κι όχι μόνο αυτό, υπάρχει κι άλλος λόγος : το τρίχορδο σημαίνει στενότερο μανίκι, κι αν το κόψεις στον τάκο όπως είναι τώρα (φαρδύ και ρηχό) θα σου μείνει "φτωχό" σόκορο για μόρσο, χώρια την κακοτεχνία που θα έχεις ούτως ή άλλως στο στένεμα.... επομένως θα πρέπει να διαμορφώσεις νέο σωστό σόκορο με προσθήκη ... "παρ΄ τ' αυγό και κούρευτο" ... όντως...
τουλάχιστον ας μείνω στην (αναγκαστική) κακοτεχνία, χωρίς πολύ - πολύ παίδεμα

και το σκάφος ρε παιδιά είναι με διαφορά το πιο ατσούμπαλο που έχω δει....
ύψος 375 πλάτος 305 (!) με "ευθείες" στο στένεμα....
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 29, 2014, 12:18:22 μμ από mato »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 29, 2014, 12:13:17 μμ »
.... και τα πρωτα καντήλια πέσανε χτες .. τα ντααααααααα.....

έβγαλα τα τάστα, έβγαλα το αυτοκόλλητο πλαστικό από τον καράολα, έτριψα ένα χέρι το μανίκι απλώς να βλέπω τι κάνω, και
η χελιδονοοουρά που μ΄άρεσε, θυμάστε .... το καράολο ...γλύστρισε κι έπεσε γλυκά - γλυκά στον πάγκο καθώς έβγαζα το πάνω πλαστικάκι (αντί κοκκαλάκι)... σε αντίθεση με την ατλακόλ που φαντάζομαι θα είναι τίγκα το σκάφος, εδώ δεν περίσσεψε να βάλει ούτε στάλα, με τη μπογιά και τον στόκο κρατιότανε... (ξέχασα την μηχανή σπίτι, φωτο αύριο)

κατά τα άλλα η κλίμακα είναι κάπου ανάμεσα σε 657 και 660, με λαθάκια ενδιάμεσα σε οποιαδήποτε επιλογή ανά χιλιοστό - εκτός κι αν με την "προένταση" έρθουν στη θέση τους και τα τάστα, τι να πω.... μετά έφυγα... αύριο (σήμερα) πάλι... 8)
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 29, 2014, 12:23:24 μμ από mato »

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 29, 2014, 12:29:58 μμ »
Ηρωας

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 29, 2014, 02:47:23 μμ »
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΜΑΘΑΜΕ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΤΖΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ......................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 02, 2014, 09:11:09 πμ »
αφαιρέθηκε το καπάκι, το οποίο έχει πάχος 1,5 - 1,8 χλστ. ....
άλλα σχόλια δεν έχω, "μια εικόνα χίλιες λέξεις"...

το πρώτο καμάρι είναι τελικά καμάρι κι όχι μέρος του τάκου - σαν υλικό. Είναι βέβαια κολλημένο στον τάκο και όχι στα πλαϊνά, άρα είναι προέκταση του τάκου - σαν λειτουργία.  Στην εικόνα φαίνεται καθαρά η απόσταση. Για να κολλήσει στον τάκο είναι διαμορφωμένο με μια κλίση μόνο, προς την τρύπα.

το ότι ο καράολας έφυγε ίσως βγει και σε καλό....
μέτρησα τα κέντρα σκάφους - μάνικου και είναι λίγο "φευγάτα", κι αφού θα αφαιρέσω υλικό από το μάνικο μπορεί να το πάρω έκκεντρα

επιβεβαιώθηκε και η ύπαρξη λάμας στο μπράτσο...
η άσπρη κουκκίδα σε σχήμα μισοφέγγαρου στο πίσω μέρος του μπράτσου (στο ύψος του 3ου-4ου τάστου) είναι στόκος στην ένωση του κομματιού που καλύπτει το αυλάκι της βέργας με το μάνικο, στο οποίο αφέθηκε στρογγυλή η απόληξη του κοντυλιού  (φαίνεται και μια μικρή διαφορά στο χρώμα προς την ένωση με το σκάφος).
Επίσης όπως φαίνεται από το γυαλοχαρτάρισμα σε ίσια επιφάνεια, το μάνικο - ταστιέρα έχει μια μικρή κλίση προς τα πίσω στις άκρες (εκεί που έμεινε χρώμα). Αυτή θα είναι η "προένταση" -  αποτέλεσμα της εφαρμογής της λάμας, υποθέτω. Λέω να μην κατεβάσω περισσότερο την "ταστιέρα" και να δούμε τι θα γίνει με τα νέα τάστα.

και το σκάφος καθαρισμένο... άρχισα να το συμπαθώ....

[ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 02, 2014, 09:49:27 πμ από mato »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 02, 2014, 04:15:54 μμ »
ΚΑΜΑΡΙΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΙΣΜΕΝΑ.......
ΜΑΝΩΛΗ ΚΙ ΕΜΕΝΑ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΑΝ ΦΑΣ ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΕΚΕΝΤΡΑ ΜΗΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΡΑΟΛΟ ΜΕΤΑ

Tags: