Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδάκι, Η πρώτη μου κατασκευή  (Αναγνώστηκε 28069 φορές)

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Απ: Μπαγλαμαδάκι, Η πρώτη μου κατασκευή
« Απάντηση #60 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 02:41:59 μμ »
Επειδή μπερδεύτικα λίγο, σενάριο 1

ή σενάριο 2?
 [ Invalid Attachment ]

Θάνκς!!!
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #61 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 03:07:37 μμ »
αν αυτο ειναι καπακι... σεναριο 1.  οπως το κοιτας ομως απο πανω τα νερα να πηγαινουν προς τα κατω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #62 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 03:52:01 μμ »
Στο σεναριο 1, τα νερα ''πρεπει'' να ειναι οπως το α, κ οχι οπως το β...
(παντως εχω φτιαξει κιθαρα κ με το β, ευτυχως χωρις προβληματα μεχρι τωρα! παντως τα βιβλια λενε το Α!)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 04:15:36 μμ »

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #64 στις: Οκτωβρίου 30, 2013, 10:04:21 πμ »
Έτοιμα τα καμάρια, πιστεύω να τα έκανα σωστά τελικά..  :)

Όσον αφορά την ένωση μπράτσου με σκάφος, έχω δει να βαράνε το μανίκι με σφυρί και να μπαίνει σφυνωτά. Πόση απόσταση όμως να έχει πριν το χτύπημα με το σφυρί? Χωρίς να γίνει καμια ρωγμή στο σκάφος δηλαδή..

Την εγκοπή και το αρσενικό μορσο τα έκανα χωρίς ρουτερ.. να δούμε τι θα βγει στο τέλος..
 [ Invalid Attachment ]

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Οκτωβρίου 30, 2013, 01:59:09 μμ »
Θέλει φάγωμα ακόμα, θα σου ανοίξει το σκάφος.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #66 στις: Οκτωβρίου 30, 2013, 05:46:33 μμ »
Τα καμαρια καλο θα ειναι να τα κολλας πρωτα και μετα να τα διαμορφωνεις....ο λογος ειναι να μπορεις να τα πιανεις με σφιγκτηρες. Τωρα που στις ακρες κατηφοριζουν,νομιζω θα σε δυσκολεψουν λιγο....

Οσον αφορα την χελιδονοουρα,πρεπει να μπει σφηνωτα....αλλα θα σφηνωνει οταν θα φτανει στο τελος τις διαδρομης....εκει που σφηνωνει τωρα στην φωτο....ειναι πιθανο να ανοιξει τον τακο....!!!

Αυτη ειναι η αποψη μου και μονο.....ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !!!!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #67 στις: Οκτωβρίου 30, 2013, 06:48:18 μμ »
μην το χτυπήσεις άλλο μέσα θα σ ανοίξει, το μόρσο θα το κάνεις ίδιο πάχος σε όλο το μήκος του, όχι οπως το έχεις τώρα μυτερο μπροστα και χοντρό πίσω, θα πρέπει να μπεί σφηνοτά και όσο μπορεις χωρις κενά, καλό θα είναι να έχεις καλή επαφή με τις 3 πλευρές της φωλιάς, δηλαδή κάτω και αριστερά δεξιά, αμα δεις και έχει κανα κενο μικρό βάλε κανα καπλαμαδάκι και φέρτο στα ίσα, πριν κολλήσεις κάνε αρκετές δοκιμές για να δεις αν κάθετε καλά μην έχεις άλλα μετα, για τα καμάρια ειπαν τα παιδιά πιο πάνω, μη βιάζεσαι κάνε ότι χρειαστεί και θα βγει ωραίο, καλή συνέχεια.

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #68 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 10:34:51 πμ »
Ευχαριστώ για τις συμβουλές παιδιά! Το έφαγα λίγο και μπαίνει μέχρι πιο μέσα, σφηνώνει προς το τέλος μόνο.. Αλλά σίγουρα δεν το έχω φτιάξει σωστά. Το μπράτσο παίρνει κλίση προς τα πίσω και παίζει κιόλας λίγο. Δε νομίζω οτι φταίει κάτι συγκεκριμένα, μάλλον είναι συνδιασμός. Δεν έφτιαξα καλά ουτε το θυληκό ούτε το αρσενικό μορσο. Μεγάλο λάθος..  :o
Αφού έκανα τις συγκεκριμένες εγκοπές με το χέρι έπρεπε τουλάχιστον να είχα χρησιμοποιήσει πριόνι πλάτης. Αλλά το πιο δύσκολο ήτανε, πώς να έχεις απόλυτα ευθεία επιφάνεια στη βάση στο θηλυκο μορσο? Στο μέλλον η ένωση σκάφους με μάνικο μόνο με ρουτερ..
Θα προσπαθήσω να το κολλήσω ως έχει (ίσω βάλω και κανα καπλαμα όπως λέει ο Κέδρος) ελπίζοντας οτι θα έρθει ίσια το μπράτσο μόλις μπει εντελώς στη θέση του (αφού σφηνώνει προς το τέλος). Άμα δεν κάτσει καλά θα το βγάλω κατευθείαν (πριν κολλήσει) και θα το ετοιμάσω από την άλλη πλευρά. Ευτυχώς το μπράτσο το έκανα πολύ μακρύ!
Καθώς βλέπω όμως οτι υπερεκτίμησα τις δυνάμεις μου, θα το αφήσω λίγο στην άκρη για τώρα και θα το ξαναπροσπαθήσω μετά από λίγες μέρες, με καθαρό μυαλό.. Δόξα το Θεό έχουμε πράγματα να κάνουμε στο μεταξύ, π.χ. να ετοιμάσω το ξύλο που θα μπει στο καραολο και να φάω λίγο ακόμα το εσωτερικό του σκάφους όπως με συμβουλέψατε! Ο στόχος είναι να φτάσει περίπου τα 5χιλιοστά (τώρα είναι γύρω στα 8 ).

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 11:54:39 πμ »
αν παίζει και δεν διαφωνούν οι υπολοιποι φίλοι μπορείς να βάλεις κάθετα μια μικρή ξυλόβιδα να πιάνει και τακο

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #70 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 12:00:01 μμ »
Καλή ιδέα, το έχω δει και αυτό κάπου.
Υπάρχει και άλλη μια λύση, πιο χρονοβόρα βέβαια, να μεγαλώσω τη τρύπα στο σκάφος με ρουτερ (θα ρωτήσω γνωστούς μήπως έχουν) οπότε να είναι γεωμετρικά σωστή και να φτιάξω καινούργιο μπράτσο για να μπει (πιο παχύ γιατί αυτό δεν θα κάνει μετά).  ::)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #71 στις: Οκτωβρίου 31, 2013, 12:54:07 μμ »
....Το μπράτσο παίρνει κλίση προς τα πίσω και παίζει κιόλας λίγο.

το ότι έχει κλίση προς τα πίσω δεν είναι απαραίτητα κακό – αφού θα την κάνεις ούτως ή άλλως, εξαρτάται πόσο μεγάλη είναι. Δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου αυτήν την κουβέντα
http://www.luthier.gr/index.php?topic=630.0

Παράθεση από: diskopotiro
Αφού έκανα τις συγκεκριμένες εγκοπές με το χέρι έπρεπε τουλάχιστον να είχα χρησιμοποιήσει πριόνι πλάτης. Αλλά το πιο δύσκολο ήτανε, πώς να έχεις απόλυτα ευθεία επιφάνεια στη βάση στο θηλυκο μορσο?

δεν κατάλαβα αν ήδη έχεις, άν όχι φτιάξε έναν τέτοιο τάκο για οδηγό του πριονιού στις πλευρές. Η βάση αναγκαστικά με το σκαρπέλο αν δεν υπάρχει ρούτερ.

[ Invalid Attachment ]

.... (ίσως βάλω και κανα καπλαμα όπως λέει ο Κέδρος) ελπίζοντας οτι θα έρθει ίσια το μπράτσο μόλις μπει εντελώς στη θέση του (αφού σφηνώνει προς το τέλος). Άμα δεν κάτσει καλά θα το βγάλω κατευθείαν (πριν κολλήσει) και θα το ετοιμάσω από την άλλη πλευρά. Ευτυχώς το μπράτσο το έκανα πολύ μακρύ!

διάβασε κι αυτά που λέει εδώ ο getit (στο παραπάνω link, #8)

Παράθεση από: getit
….. έχοντας τοποθετήσει μια σχετικά μεγάλη και γερή σφήνα κάτω από το μανίκι στη χελιδόνα, μπορείς να κάνεις όποιες τροποποιήσεις χρειαστούν. Ακόμα και μακροπρόθεσμα σε σκέβρωμα, απλά χτυπώντας λίγο τη σφήνα

….... τέλος, όταν είσαι απόλυτα ικανοποιημένος και δε θέλεις άλλο αυτή την ελαστικότητα στη χελιδόνα (χαζό αλλά πιάνει), βάλε στην ένωση εποξική και δεν πρόκειται να ξανακουνήσει

... να φάω λίγο ακόμα το εσωτερικό του σκάφους όπως με συμβουλέψατε! Ο στόχος είναι να φτάσει περίπου τα 5χιλιοστά (τώρα είναι γύρω στα 8 ).

εγώ θα προσπαθούσα για 3 χλστ. και 5-7 χλστ. “νεύρο” στον διαμήκη άξονα

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #72 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:59:02 πμ »
Με το μανίκι, τα είδα όλα! Τελικά το κόλλησα σχεδόν με μισή καρδιά.. Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει σωστά έτσι όπως διαμόρφωσα την εγκοπή στο σκάφος, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα..
Πέρασα πολλές ώρες πάνω από το μανίκι προσπαθώντας να το διαμορφώσω έτσι ώστε να μπαίνει στο σκάφος χωρίς να γυρνάει, να παίζει κλπ. Το πρώτο δόντι βγήκε πολύ λάθος, το έκοψα, το ξαναδιαμόρφωσα.. τα ίδια πάλι... Γύρω στις 3 φορές έβαλα κόλλα και άρχισα να το χτυπάω με σφυρί ελπίζοντας ότι με το χτύπημα θα κάτσει σωστά αλλά άδικος κόπος. Και τις 3 φορές το έβγαλα κατευθείαν, καθάρισα κόλλες και ξανά ελαφρά διαμόρφωση με ράσπα, γυαλόχαρτο, λίμα, σκαρπέλο κλπ. Το κράταγα μπροστά από λάμπα για να βλέπω τα κενά..
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται εδώ

Τουλάχιστον μπήκε ελφρώς σφηνωτά αλλά όπως βλέπετε υπάρχουνε κάποια κενά, τα οποία σκοπεύω να κλείσω με κάποια κόλλα, μάλλον εποξική. Ίσως τελικά να του βάλω και μια βίδα για σιγουριά, τι λέτε..?

Όσον αφορά το καπάκι τώρα, άλλη μια απογοήτευση..
Έκανα ένα σχέδιο με το ντρεμελ με σκοπό να γεμίσω το ΄΄αυλάκι΄΄ με σκόνη από έβενο. Έτσι φύλαξα σκόνη από το κόψιμο της ταστιέρας, την έβαλα στο καπάκι και μετά έβαλα από πάνω κυανοακρυλική κόλλα. Εκεί η δουλειά στράβωσε! Προφανώς η κόλλα αυτή στεγνώνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ!! (Προσοχή στη χρήση της!!) Για κάποιο λόγο ΄΄μάζευε΄΄ κιόλας η κόλλα και μου δημιούργησε κενά παντού. Την πάτησα από πάνω και το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί μια μαύρη μάζα πάνω από το καπάκι η οποία ήταν πολύ σκληρή. Για να τη βγάλω χρησιμοποίησα την πλάνη.. Αφού έφυγαν τα πολλά, έβαζα μικρή ποσότητα της κόλλας στη σπάτουλα, έριχνα σκόνη, ανακάτευα και κατευθείαν γέμιζα κάποιο κενό (φορώντας διπλό γάντι γιατί αμα κολλήσεις με αυτήν δεν ξεκολλάς!), μέσα σε 2 δευτερόλεπτα. Μετά είχε γίνει πέτρα! Αφού τελείωσα με την κόλλα, έπιασα πάλι πλάνη και γυαλόχαρτο για να καθαρίσει το τοπίο γιατί είχε γίνει όλη η επιφάνεια μαύρη από τον έβενο. Το αποτέλεσμα είναι αυτό
 [ Invalid Attachment ]
Το θέμα είναι ότι είχα κάνει τις καμπύλες πολύ ομαλές αλλά πλανίζοντας και αφαιρόντας συνεπώς κάποια layers του ξύλου αποκαλύφθηκε αυτό που βλέπετε. Είναι κάπως οδοντωτό το σχέδιο δλδ λόγω των νερών του ξύλου. Επίσης, όπως φαίνεται, έχει ακόμα πολλά κενά τα οποία μάλλον θα αφήσω έτσι ελπίζοντας οτι δεν θα φαίνεται τόσο άσχημα μετά το βερνίκωμα..
Όπως καταλαβαίνετε έχω γίνει πια φίλος με την ιδέα οτι δεν θα είναι τέλεια αυτή η πρώτη κατασκευή, αλλά είμαι αποφασισμένος να την ολοκληρώσω. Έστω για να παίξει μια νότα μόνο..

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #73 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 08:16:02 πμ »
μια χαρα diskopotiro.... Το πρωτο είναι ... σιγα....
Δε φαίνεται ασχημο το καπακι τουλαχιστον στη φωτογραφία

Νομιζω οτι το αρσενικο στην ενωση θα επρεπε να είναι στο ιδιο παχος στην αρχη και στο τελος και οχι σαν σφηνα. Οπως και το θυλικο στο σκαφος. Μαλλον γι' αυτο δε σου πετυχε απολυτα.   \

edit
Μολις διαβασα οτι υπαρχει και αυτη η μεθοδος οποτε ισως να λεω χαζομαρες....
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 07, 2013, 08:34:25 πμ από georgalasg »
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #74 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:34:16 μμ »
Μάλλον δεν φαίνεται καλά στη φωτογραφία, το θυληκό μορσο έχει και αυτό σφηνοειδές σχήμα, έτσι παρουσιάζεται στο βιβλίο ΄΄το σκαφτό μπαγλαμαδάκι΄΄. Το λάθος μου ήταν που πίστεψα οτι μπορούσα να το φτιάξω χωρίς ρουτερ.. Τέλος πάντων, έγινε όπως έγινε, και μετά δεν ήθελα να το πειράξω άλλο μήπως το χάλαγα εντελώς. Πάντως τώρα έχει στερεωθεί γερά, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι άσχημο. Έχει κανένας καμια συνταγή για στόκο για τα κενά? Μήπως βάλω λίγο γύψο??  :)  ;D Τι λέτε?