Αποστολέας Θέμα: καινουριο μπουζουκι  (Αναγνώστηκε 56370 φορές)

pantelis

• Sr. Member
  • επιτρεπεται να πεσεις επιβαλετε να σηκωθεις
Απ: καινουριο μπουζουκι
« Απάντηση #60 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:31:55 μμ »
Γεια σου Ζαρκ τεραστιε

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #61 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:52:46 μμ »
έχεις δίκιο Βαγγέλη περί σεβασμού στο ξύλο... Χοντροδουλειά μου φάνηκε κι εμένα... Έπιπλα για κατανάλωση ???
Ναι έξυπνο το κόλπο με διπλής όψεως! Ευχαριστώ  :)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #62 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 08:03:59 μμ »
ακριβες μοντελο των καμαριων! Πολύ καλή ιδέα για πρωτυποποίηση!!!  :D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 08:04:42 μμ »

Κώστα όσον αφορά στον καβαλάρη, πάνω στο καπάκι το γυαλοχάρτισμα. Υπερβολικό δεν ξέρω προσωπικά για να μην πληγώσω το καπάκι βάζω πρώτα ένα χαρτονάκι τεντωμένο ώστε να έχει την φόρμα του καπακιού και πάνω σε αυτό με ταινία διπλής όψης, κολλάω το γυαλόχαρτο αφού έχω κάνει πάνω του σταυρό κεντραρίσματος ακριβώς στην περιοχή που θα κάτσει ο καβαλάρης.
[/quote]

κι εγω ετσι το κανω χωρις ομως το προστατευτικο χαρτονι.Και καποια στιγμη........πηρα το βερνικι στο χερι.Δεν θα ξαναγινει
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 10:56:52 μμ »
το καμάρι πως παίρνει την καμπυλότητα που πρέπει? Κάποιοι χρησιμοποιούν Shooting board

Αυτό που αναφέρουν οι Αμερικάνοι ως shooting board είναι μια από τις πιό απλές, πιό έξυπνες και πιό χρήσιμες πατέντες που έχω βρει.

Στην ουσία δεν χρειάζεται ολόκληρη η κατασκευή που δείχνει το βίντεο. Αρκεί ένα κομάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης που έχει στις δυό του άκρες από ένα πηχάκι, το ένα προς τα πάνω και το άλλο προς τα κάτω. Αυτό που είναι προς τα κάτω "αγκυρώνει" πάνω στον πάγκο χωρίς την ανάγκη σφηχτήρων αφού το πλάνισμα γίνεται πάντοτε προς τα εμπρός και έτσι κρατιέται από μόνο του σταθερό πάνω στον πάγκο. Το άλλο πηχάκι χρησιμεύει για να κρατάει τα δύο κομάτια του καπακιού που θέλουμε να πλανίσουμε για να τα κολλήσουμε μεταξύ τους. 

Σας δείχνω αυτό που έφτιαξα εγώ και στις φωτογραφίες το χρησιμοποιώ για την καμπύλωση των καμαριών. Απλώς βάζουμε μερικά καρφάκια στην απόσταση που πρέπει ώστε τα καμάρια να κρατιούνται εύκολα στη θέση τους. Αν θέλουμε την πατέντα να την χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά για τα καμάρια, θα την κάναμε αρκετά μικρότερη και αντί για καρφάκια θα μπορούσαμε να κολλήσουμε κάποιο σταθερό πηχάκι.

Βέβαια πρέπει από πριν να έχουμε φτιάξει ένα πατρόν για να σημαδεύουμε την καμπύλη πάνω στο κάθε καμάρι, ώστε να πλανίσουμε μέχρι την γραμμή αυτή. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι στο πλάνισμα εξασφαλίζουμε τέλεια καθετότητα. Πάνω στην ίδια πατέντα μπορούμε να γυαλοχαρτίσουμε ελαφρά τα καμάρια για να κάνουμε την επιφάνειά τους έτοιμη για να κολληθεί.

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 12:33:12 πμ »
Μπράβο Παναγιώτη! Αυτό ακριβώς κάνω

χρησιμοποιείται επίσης για πλάνισμα και κόλλημα καπακιών, πλάνισμα 45 μοιρών ή όποιας άλλης γωνίας βάλεις ως συμπληρωματικό πρότυπο (sto 6:49)
Bench Hook and Shooting Board
ή (2:51) λίγο πατενταρισμένα για κοπή ξύλου ή και χάραξη! ταστιέρας  :-X

μεγάλη ανακάλυψη, απλή κατασκευή!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #66 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 01:15:51 πμ »
Κώστα φίλε μου τα ξύλα που ένωσες για το καπάκι τα αγόρασες ή τα έκοψες από κάπου; αν τα αγόρασες πες μου από ποιόν τα πήρες και τι διαστάσεις έχουν σε μήκος και πλάτος, όχι τα δύο κομμάτια ενωμένα, το ένα μόνο, θέλω να δω αν φτάνει για μονοκόμματο καπάκι για το τζουρά το ένα φύλο. Ερυθρελάτη είναι; ::)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 08:14:40 πμ »
το καθε κοματι κεδρο φιλε μετραει 36χ16 και τα πηρα απο τον Κωσταντελο.Μπορει ομως να εχει κι αλλες διαστασεις.Αν βρεις μονοκοματο, θα βαλεις τα ψιλα νερα κατω στα καντινια και τα χοντρα στην μπουργκανα.Εκτος αν εισαι αριστεροχειρας.Φυσικα και ειναι ερυθρελατη

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 03:26:06 μμ »
το εργαλειο αυτο το πηρα απο κατι ρωσους πριν απο χρονια χωρις να μου χρειαζεται.Οπως λεει μια παροιμια ομως << δεν υπαρχει εργαλειο αχρειαστο και μ.......ι   αγαμητο>> ετσι σημερα μου χρειαστηκε να σημαδεψω την μπορντουρα της τρυπας

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 03:33:06 μμ »
αφου σημαδεψουμε, στην συνεχεια με το κοπτικο και προσοχη χαραζουμε το εξωτερικο λουκι ( ονομα και πραμα ) ξανα λοιπον με το ιδιο εργαλειο να σημαδεψουμε και εσωτερικα, ξανα κοπτικο και μετα πρεπει να βγαλουμε το αχρηστο εσωτερικο ξυλο απο μεσα.Εδω να πω οτι οποιος εχει φιλο που φτιαχνει βιολια θα μπορεσει να δανιστει το εργαλειο εκεινο που οι κατασκευαστες βαζουν ενα σιριτι περιμετρικα του καπακιου.Αλλιως με ρουτερ και οδηγο, η οπως εγω που τροχησα ενα λεπτο κατσαβιδι, το εκανα σκαρπελο, και με τα χιλια ζορια τα καταφερα

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 03:35:14 μμ »
το σιριτι μπαινει αφου πρωτα το βρεξουμε , το σκουπισουμε, και με οδηγο και πιστολακι το λυγισουμε

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #71 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 03:37:59 μμ »
Η συνεχεια ειναι γνωστη...............titebont  και βαζουμε το σιριτι στην θεση του.Καθαριζουμε οτι κολα ξερασε , και το παιρνουμε σπιτι στην θαλπωρη.Εχει πολυ κρυο στο μαγαζι και δεν του κανει καλο

ΥΓ. Δεν ειναι αναγκη να μπει ολο μεσα να χαντρωσει, αλλα αν μπει και λιγο πανω απο την μεση ειναι καλυτερα
ΥΓ.2 Η τρυπα φαινεται καπως στραβα να πω, αλλα ειναι οφθαλμαπατη.Αλωστε δεν τελειωσαμε

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #72 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 04:42:51 μμ »
Μπραβο φιλε!!! Ο μαστορας φαινεται!!!!

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #73 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 06:08:02 μμ »
Ωραίος ο Ζαρκ ;)

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #74 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 07:16:57 μμ »
Τι να πω ρε Κωστα, η περιγραφη της κατασκευης ειναι απολαυστικη!

Tags: