Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Δεκέμβριος 2020  (Αναγνώστηκε 14048 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Δεκέμβριος 2020
« Απάντηση #90 στις: Δεκεμβρίου 21, 2020, 02:31:37 μμ »
Μάνο είσαι απίστευτος !

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #91 στις: Δεκεμβρίου 22, 2020, 10:28:53 μμ »
Προχώρησα λίγο. Έχω κολλήσει τα μανίκια και τα καράολα και ξεκίνησα και τα καπάκια:

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #92 στις: Δεκεμβρίου 22, 2020, 10:33:19 μμ »
Παράλληλα ξεκίνησα και μια φιγούρα για την πεναριά:

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #93 στις: Δεκεμβρίου 22, 2020, 10:34:20 μμ »
Όταν τελειώσει θα είναι κάπως έτσι:

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #94 στις: Δεκεμβρίου 22, 2020, 10:41:22 μμ »
Ρεμπέτη πολύ ωραία τα όργανα 
Πολύ συγχαρητήρια

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #95 στις: Δεκεμβρίου 22, 2020, 11:19:51 μμ »

Προχώρησα λίγο. Έχω κολλήσει τα μανίκια και τα καράολα και ξεκίνησα και τα καπάκια:

Ας προχωρούσα κι εγώ έτσι "λίγο" ... σαν και σένα !

Φαίνονται υπέροχα ! Πολύ ωραίο και το σχέδιο στη πεναριά !

Μπράβο Γιώργο !

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #96 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 02:38:59 πμ »
Τα λουστρα στο κιθαρονι τελειωσανε και τα αφησα να τραβηξουν καλα πριν προχωρησω παρακατω.
Μιας και μου την ειπανε οτι αλλαξοπιστησα με τις κιθαρες ειπα να πιασω και κατι σε μπουζουκοειδες. Καιρο τωρα ειχα σχεδιασει ενα νεο καλουπι μπουζουκιου. Το καλουπι που εχω και δουλευω ειναι [size=78%]δικο μου σχεδιο και παρολο που ειναι δυσκολο στην κατασκευη και με παιδευει  πολυ με τις ντουγες, εχει ωραιο αποτελεσμα.[/size]
Το νεο καλουπι ειναι λιγο πιο στενο απο το πρωτο και εχει τσακιση στο καπακι. Αυτη η τσακιση ειναι κατι που ηθελα απο την αρχη που καταπιαστηκα με την καταακευη. Το ωραιο ειναι πως σχεδιαστηκε εξ αρχης να εχει πανω στο  καλουπι το σχημα της τσακισης ουτως ωστε και να χρησιμοποιειται σαν οδηγος για το καπακι αλλα και το σκαφος.
Το ξυλο που χρησιμοποιηθηκε ειναι πευκο απο παλια κουφωματα που μαζεψα απο τον δρομο. Εκοψα τα κομματια και τα κολλησα με ατλακολ. Μολις κολλησουνε καλα θα του δωσω το τελικο σχημα.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #97 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 05:18:11 πμ »
μπραβο γιωργο! υπερπαραγωγικος!  :victory:

δημητρη ολα τα εχεις μαζεψει απο το δρομο, περναω μετα απο σενα και δεν βρισκω τιποτε για μενα...  ;D
μπουζουκι εξαχορδο με φαρδια ταστιερα να υποθεσω ε; ;D
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #98 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 11:25:48 πμ »
μπραβο γιωργο! υπερπαραγωγικος!  :victory: δημητρη ολα τα εχεις μαζεψει απο το δρομο, περναω μετα απο σενα και δεν βρισκω τιποτε για μενα...  ;D μπουζουκι εξαχορδο με φαρδια ταστιερα να υποθεσω ε; ;D

Στέλιο μπουζούκι εξάχορδο ναι. το καλούπι έχει περιθώριο τόσο για φαρδιά όσο και στενή ταστιέρα.

Τι να κάνουμε ρε Στέλιο. άμα το χεις το χουι όπου γυρίζεις κοιτάς.
Την Κυριακή είχα πάει για περπάτημα και βλέπω ένα κάδο με μπάζα από ανακαίνιση. Ειχαν ξηλώσει και πετάξει διάφορα κυριώς συνθετικά (νοβοπαν μελαμίνες κ.α.) αλλά είχε και μασίφ ξύλα. Πήρα ένα ωραίο μαδεράκι καστανιάς μέρος δοκαριού απο κάποια κατασκευή παλιά. Όμορφο ξύλο, τελείως ισόβενο με ίσιες και στενές βενες. Κανα μέτρο ύψος 15χ5. Φαόινεται πολύ παλιό και πιστέυω πως βγάζει ωραία μπουζουκάκια.[size=78%]Το πεύκο που έφτιαξα το καλούπι το είχα βρει και αυτό στο δρόμο από ανακαίνιση επίσης. Ξηλώνουν τα κουφώματα από παλιές πόρτες και τα πετάνε. Έχει πολλά τέτοια. Για αυτό και αν δεις στη φωτογραφία είναι βαμένο άσπρο από την μία πλευρά. Είναι καλές τέτοιες περιπτώσεις γιατί είναι ξύλα παλιά και πλανισμένα ήδη. Μπορείς εύκολα να τα χρησιμοποιήσεις σε βοηθητικές κατασκευές όπως καλούπια, πάγκοι, τάκους κ.α. Έχω χρησιμοποιήσει πολλά τέτοια. Αν είσαι τυχερός μπορείς να βρεις και κάτι πιο αξιόλογο. Έχω κρατήσει από κουφώματα ένα κομμάτι πεύκο ισόβενο που μπορεί να κοπεί ακτινικά και να βγάλει καπάκι. Είναι παλιό και νομίζω πως θα είναι καλό. Απλά βγαίνει μικρό φάρδος και βγάζει μόνο τζουρά. Κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσω.[/size]ote]
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #99 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 02:12:44 μμ »
Έχω κρατήσει από κουφώματα ένα κομμάτι πεύκο ισόβενο που μπορεί να κοπεί ακτινικά και να βγάλει καπάκι. Είναι παλιό και νομίζω πως θα είναι καλό. Απλά βγαίνει μικρό φάρδος και βγάζει μόνο τζουρά. Κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσω.

παρομοίως, έχω τέσσερεις ταμπλάδες πεύκο από πόρτες, από νεοκλασσικό κτίριο (~1920-25). Βγάζουν δυο μπουζούκια αν θυμάμαι καλά - τους είχα ξεχάσει, καλά που μου το θύμισες να πάω να τους βρω  {celebrate011}

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #100 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 02:17:20 μμ »
 εν τω μεταξύ κάνω προπόνηση να κόψω το τσιγάρο

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #101 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 03:38:02 μμ »
Πεύκο που ρε παιδιά για καπάκι σε μπουζουκια.;;

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #102 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 05:29:57 μμ »

Γιώργο την ίδια απορία είχα και γω μα άρχισα να ψάχνομαι περισσότερο μετά την κουβέντα εδω:http://www.luthier.gr/index.php?topic=3286.msg57210#msg57210

Από τότε λοιπόν άρχισα να καλοβλέπω την λογική να  χρησιμοποιήσω και πεύκο ή γιατί όχι και  κάποιο άλλο ξύλο μεγάλης παλαιότητας για καπάκι.
Με την τελευταία και ελάχιστη εμπειρία μου με την επισκευή της κιθάρας που είναι 80-90 χρόνων, άρχισα να εκτιμώ ιδιαιτέρως της ιδιότητες ενός πολύ παλιού ξύλου. Νομίζω πως τελικά μάλλον κάνει μεγάλη διαφορά.

https://www.guitarsalon.com/blog/more-ancient-wood-in-yet-another-blochinger-guitar/
Δημήτρης Σ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 07:26:34 μμ »
το πευκο κανει για καπακι με το μονο αρνητικο του οτι εχει πολυ ρετσινι.Αν βρεις ακτινικα κομμενο ειναι πολυ καλο ειδικα αν ειναι απο παλιο κουφομα και δεν εχει ροζους.Συνηθως ομως τα πευκα η τα ελατα που προοριζονται για οικοδομικη ξυλεια ειναι κομμενα εντελως αναποδα απο οτι χρειαζομαστε εμεις για τα καπακια
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #104 στις: Δεκεμβρίου 23, 2020, 09:52:52 μμ »
Δε θα μείνει κούφωμα για κούφωμα....ήταν να μην το μάθουμε..... ;) {celebrate014}

Tags: