Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2020  (Αναγνώστηκε 14938 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2020
« Απάντηση #60 στις: Ιουλίου 18, 2020, 07:27:29 μμ »
μπραβο δημητρη, εχει πολλα θετικα σημεια!
κανε ομως καμια καλη ηχογραφηση με ωφονο, να κουσουμε καλυτερα...
(1 χιλ κατω, ειναι πολυ...) δηλ αντι 1.16, το εκανες π.χ. 1.06;

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #61 στις: Ιουλίου 18, 2020, 09:08:09 μμ »
μπραβο δημητρη, εχει πολλα θετικα σημεια!
κανε ομως καμια καλη ηχογραφηση με ωφονο, να κουσουμε καλυτερα...
(1 χιλ κατω, ειναι πολυ...) δηλ αντι 1.16, το εκανες π.χ. 1.06;
Έλα Στέλιο . Την Βουγιούκα πέτυχα , δεν σου φτάνει ;

Κάθησα και μέτρησα τις άλλες μου κιθάρες . Από 1 σε 6 τρύπα είναι όλες 6cm άρα τρύπα τρύπα 1.2cm .
Η δικιά μου είναι 5.75cm  άρα 1.15cm .

Δεν περίμενα να κάνει τόση αίσθηση αυτή η μικρή διαφορά . Πάντως επειδή έχω κοντά δάκτυλα αυτό το 6cm σε κάποιες συγχορδίες  που μπορεί ο δείκτης με τον μέσο να παίζουν πχ 4 και 2 χορδή , με δυσκολεύει .

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #62 στις: Ιουλίου 18, 2020, 11:07:26 μμ »
Μπράβο Δημήτρη.
Το δείγμα παιξίματος και ήχου μιλάει από μόνο του (παρά την ακομψη διακοπή του στο τέλος)

Zero fret και τα μυαλά στα κάγκελα !
Το zero fret στη θεωρία του μου φαίνεται και μένα ότι έχει μόνο πλεονεκτήματα -εκτός ίσως από την τακτική φθορά του. Αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν έχει καθιερωθεί...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Ιουλίου 18, 2020, 11:56:54 μμ »
Ναι βιαζόταν ο διευθυντής να πάει για φαι είχαν εξετάσεις από τις 10 και κόντευε 2 . Μόνο το πρόγραμμα του διπλώματος κράτησε 1.30 ώρα .

Δεν μπορώ να βρω μειονέκτημα και εγώ στο zero fret . Μπορείς να αλλάξεις μέσα σε λίγα λεπτά το action στον πρώτο ταστο μέχρι να βρεις αυτό που σε βολεύει και να μην τασταρει η κιθάρα αλλάζοντας ταστο με άλλο υψος. Αν φθαρεί αλλάζει σε όσο χρόνο χρειάζεται να χαλαρώσεις τις χορδές να μην πατάνε . Ήδη ετοιμάζω τρία τέσσερα να υπάρχουν από την ίδια βέργα . Επίσης έχει μεγαλύτερη πυκνότητα σαν υλικό από το κόκκαλο οπότε ίσως είναι θετικό και προς την μετάδοση της ενέργειας της χορδής . Αν δεν τους το έλεγα πάντως δεν θα το πρόσεχαν . Οπότε δεν επιρρεασε αρνητικά τον ήχο .

Στο κόκκαλο αν πάει η χαρακιά πιο κάτω ή φτιάχνεις άλλο κόκκαλο ή κανείς "στοκαρισμα" με σόδα και κυανοακριλικη. Και όταν φθαρεί το κόκκαλο , γιατί και αυτό δεν είναι αθάνατο από τα κουρδίσματα στις μπασες χορδές , θέλει πάλι δουλεια. Αυτό με το intonation είναι ο μόνος λόγος που θα χρησιμοποιούσα κόκκαλο αλλά αυτό δεν ξέρω αν έχει νόημα γιατί από την στιγμή που πατάς ταστο όλα εχουν να κάνουν από το ταστο μέχρι το κόκκαλο στην γέφυρα . Οπότε το zero fret λειτουργεί σαν ένα capo ή μόνιμο μπαρε .

Μια εκδοχή είναι ότι είχε γεμίσει η Αμερική την δεκαετία του 50 με φτηνές ιαπωνικές κιθάρες με zero fret και επικράτησε η άποψη ότι είναι συνυφασμένο με φτηνοκατασκευή. Αν όμως δεις κάποιες κιθάρες τύπου brahms που παίζονται σαν τσέλο , έχουν zero fret και fanfret ταστιέρα . Μάλιστα βλέπω ότι στην Αμερική σιγά σιγά αρχίζουν κάποιοι να αντικαθιστούν τα κόκκαλα με εμπορικά zero fret όπως αυτά του stewmac.

Πάντως έχω δει και προσπάθειες για intonation με τάστα.. περιττή δουλειά το βλέπω .
Παράθεση ένα ταστο και ένα κόκκαλο με intonation.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Ιουλίου 19, 2020, 07:23:13 πμ »
το μειονεκτημα ενος ζερο φρετ ειναι στα πιτσικατο μπαρτοκ οπου δεν εχει σημειακη εδραση η χορδη, και αυτη εξαρτατε απο το ποσο πισω ειναι το "κοκκαλο" με τις χαρακιες.
ειδαλως ειναι πολυ καλυτερα.
επισης το ηχοχρωμα για αυτους που εχουν συναισθησια εχει μεγαλη διαφορα μεταξυ ανοιχτης κ κλειστης χορδης (για εμενα απειροελαχιστη μεν , υπαρκτη δε) .
η ιδια λογικη λεει να κανουμε ταστα με κοκκαλο (υπαρχουν, οχι πολλοι βεβαια, κατασκευαστες που το εφαρμοζουν)

η δικια μου εκδοχη επικρατησης ειναι οτι φτιαχνεις που φτιαχνεις ενα συστημα με χαρακιες, μην κανεις διπλο κοπο.
ουτως η αλλως το πας στο ιδιο υψος οπου ειναι το 0ταστο.
η αλλη μερια λεει πως δεν χρειαζεται να εισαι ακριβης στις χαρακιες πισω.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Ιουλίου 19, 2020, 11:19:40 πμ »
επισης χαριζεται αυτη η λιμα για ταστα
παιδια για οσους στελνουν π.μ.,  η λιμα ταξιδευει σε μελος του φορουμ, οποτε ηλθατε...δευτεροτριτοι  ;D
σας θελω γληγοροτερους στο πληκτρολογιο  {celebrate010}
24/24ωρο μεσα στο φορουμ....
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Ιουλίου 19, 2020, 11:48:54 πμ »
Στέλιο με τις χαρακιές πίσω δεν χρειάστηκα να είμαι ακριβής ούτε στο άνοιγμα τους ούτε στο βάθος . Το μόνο που κοίταξα είναι να φοράει η χορδή και να δώσω όσο δυνατόν γίνεται μεγαλύτερη γωνία προς τα πίσω ώστε να αυξήσω την πίεση στο ταστο . Και ως δια μαγείας μέσα σε 5 λεπτά είχα 6 χαρακιές που λειτουργούσαν σωστά .  Έχω χαλάσει  κόκκαλα γιατί πήγα λίγο πιο κάτω σε χαρακιες είτε γιατί άνοιξα παραπάνω την εγκοπή είτε γιατί έφαγα λίγο από την άκρη και έβγαζε μπαζαρισμα η ανοικτή χορδή στο κόκκαλο .
Έστω ότι έκανα τον ίδιο χρόνο να φτιάξω το "κόκκαλο" επειδή έκανα την δύσκολη χαρακιά να κάτσει ταστο χωρίς να πειράξω την ταστιέρα , ώστε να δέχεται και κανονικό κοκκαλο αν θελήσω , κέρδισα όλα τα υπόλοιπα που θέλουν ακρίβεια . Επίσης γλυτώνεις και από το κόστος του κοκκαλου . 5€ έχει ένα κόκκαλο ενώ με ένα κομμάτι έβενο ή παλισανδρο που πουλάνε για γέφυρα στα 7€ βγάζεις 20-24 κομμάτια . Δεν θα μπω καν στην διαδικασία να βράσω κόκκαλο για να βγάλω "τζάμπα" αυτά τα κόκκαλα .... Και δεν σε απασχολεί όπως είπα η πυκνότητα για όλη την δουλειά την κάνει το σκληρότερο ταστο . Το οποίο λειτουργεί όπως όλα τα υπόλοιπα τάστα που είναι καρφωμένα στην ξύλινη ταστιέρα ... Επίσης μπορώ να "παίξω" με το action αλλάζοντας απλά ταστο και οχι φτιάχνοντας άλλο κόκκαλο. Εγώ προσωπικά θα το καθιερωσω .

Επίσης δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο . Μπορείς να βάλεις και μεταλλο ή κόκκαλο λεπτό όσο ένα ταστο πχ 2mm και να πατάει μέχρι κάτω και απλά από πίσω να σφινωσεις ένα ξύλο με χαρακιές .
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 19, 2020, 12:03:25 μμ από songless_bird »

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #67 στις: Ιουλίου 19, 2020, 08:56:34 μμ »
Γεια σας παιδια.....ευχομαι καλες κατασκευες και καλα μπανια....οποιος μπορει δλδ με ολα αυτα που γινονται !!!

Λοιπον δειτε εδω το τελευταιο μπουζουκι που μετραει 4 ημερες κουρδισμενο !!!

https://www.youtube.com/watch?v=m_6mzBn_2Hg

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Ιουλίου 19, 2020, 09:06:52 μμ »
Αργείς να μπεις στο φόρουμ Γιώργο αλλά όποτε μπάινεις κάτι καλό ανεβάζεις.
Ωραιό το όργανο. Τώρα για τον παίχτη τι να (ξανά)πούμε;
Ωραίος!!
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Ιουλίου 19, 2020, 10:07:03 μμ »
Γεια σας παιδια.....ευχομαι καλες κατασκευες και καλα μπανια....οποιος μπορει δλδ με ολα αυτα που γινονται !!!

Λοιπον δειτε εδω το τελευταιο μπουζουκι που μετραει 4 ημερες κουρδισμενο !!!

https://www.youtube.com/watch?v=m_6mzBn_2Hg
Το πέτυχα σε μια σελίδα στο Facebook. Αν και δεν είμαι του μπουζουκιού το χαζευα αρκετή ώρα . Επαγγελματική δουλειά και πανέμορφο .

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Ιουλίου 20, 2020, 06:56:53 πμ »
μπραβο γιωργο!
σπασιαλε!  {celebrate007}
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #71 στις: Ιουλίου 20, 2020, 10:23:01 πμ »
πολύ καλό το ζερο φρετ, κι εγώ συμφωνώ ότι αν μπορείς (μάλλον αν θέλεις) να το εφαρμόσεις γλιτώνει από πολλά, το είχα γράψει και παλιότερα σε μια επισκευή. Ειδικά (όχι σε κλασική) αν το μανίκι είναι βιδωτό, κάνεις όλο το fret crowning στη μόρσα και μετά το φοράς και σου μένει μόνο το σετάρισμα στο action.
..........................
Γιώργο (Κατσίγιαννη) συγχαρητηρια για ακόμα μια φορά, τέλεια όργανα, μπράβο!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #72 στις: Ιουλίου 20, 2020, 10:28:44 πμ »
εγώ εκτός από την νέα λαϊκή ασχολήθηκα λίγο με την f holes που την είχα αφήσει "να ψηθεί". Προς μεγάλη μου ανακούφιση και ευχαρίστηση - και αφού την έδωσα σε δυο τρεις κιθαρίστες για εντυπώσεις - το πρόβλημα με το relief δεν υπάρχει πια ή αμβλύνθηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτό. Οπότε την διέλυσα και συνέχισα το βάψιμο περνώντας και το περιμετρικό κορδόνι του καπακιού. Βρήκα κι έναν χορδοκράτη με κατάλληλη απόσταση στις τρύπες και θα καταργήσω τον αυτοσχέδιο που είχε προβλήματα, λεπτομέρειες όμως θα γράψω προσεχώς στο θέμα της.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #73 στις: Ιουλίου 20, 2020, 10:55:51 πμ »
.....δηλαδή δουλεύεις κλεισμένος στήν ὑπόγα , μέ δυό παραθυράκια νά βλέπης λίγο φῶς καί λίγο πράσινο στήν ἀπ' ἔξω....*
.....ἡ δουλειά , μιά φορά , δέν εἶναι γιά καταδίκους.....πολύ ὡραία ζωγραφική !!! Μ' ἀρέσει πού τά σχέδια στά πλαϊνά άκολουθοῦν αὐτά τῆς πλάτης !!! Ἀλήθεια , μέ τό πινέλο τά ζωγαφίζεις , σάν ζωγράφος νά ποῦμε ;

* καί γώ στό ὑπόγειο δουλεύω......τό ὑπόγειο εἶναι τό βασίλειό μας........!!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #74 στις: Ιουλίου 20, 2020, 11:20:01 πμ »
.....δηλαδή δουλεύεις κλεισμένος στήν ὑπόγα , μέ δυό παραθυράκια νά βλέπης λίγο φῶς καί λίγο πράσινο στήν ἀπ' ἔξω....

.... ναι, και ακούω συνεχώς το συγκρότημα "Υπόγεια ρεύματα" και το "από πίσω απ' την στρατώνα (βαρέσαν μάγκες στην υπόγα)"  ;D

Μ' ἀρέσει πού τά σχέδια στά πλαϊνά άκολουθοῦν αὐτά τῆς πλάτης !!! Ἀλήθεια , μέ τό πινέλο τά ζωγαφίζεις , σάν ζωγράφος νά ποῦμε ;

ναι με μολύβι + πινέλο. Τα "είδα όλα" στα πλαϊνά, στην πλάτη καλά ήτανε που είχε επιφάνεια και στηριζόταν το χέρι, στα πλαϊνά που είναι όλα καμπύλα έκανα ταρζανιές: ή με τάκο έξω από το περίγραμμα (να πατήσει το χέρι να βγει ίσια η γραμμή) ή κρατούσα την κιθάρα ολόκληρη να κρέμεται έξω από τον πάγκο περασιά με την οριζόντια επιφάνεια ώστε να πατάει το χέρι στον πάγκο. Αναγκαστικά βέβαια, δεν θα μπορούσα να τα είχα κάνει πριν το λύγισμα όσο ήταν ίσια, με τα τριψίματα κτλ. θα εξαφανίζονταν όλα τα σχέδια. Μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά θα το 'χω υπόψη για την επόμενη (μου άρεσε η ζωγραφική, θα το ξανακάνω) και κάτι θα βρω αφού το ξέρω τώρα. Οι Αγιογράφοι (αυτοί ακόμα χειρότερα, μέχρι που ζωγραφίζουν τις οροφές ξαπλωμένοι ανάσκελα πάνω σε σκαλωσιά, απορώ πως δεν τους έρχονται οι μπογιές στα μούτρα) έχουν ένα ραβδί που το στηρίζουν στην επιφάνεια κι εκεί πάνω (στο ραβδί) στηρίζουν το χέρι.

Tags: