Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 32011 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #285 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 11:19:33 πμ »
χρησιμοποιώ όρους στα Αγγλικά επειδή είναι πιο σύντομοι, στα Ελληνικά πρέπει να το πεις περιφραστικά (τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω μια μοναδική λέξη)

offset : είναι η "παράλληλη ανάπτυξη απο δεδομένη γραμμή, ευθεία ή καμπύλη σε κάθε σημείο της", σ' αυτήν την περίπτωση η σταθερή απόσταση μεταξύ της ευθείας της χορδής και της ευθείας του άκρου της ταστιέρας, σε όλο το μήκος της

"bridgeplate": η πλάκα ενίσχυσης που μπαίνει κάτω από τον καβαλάρη, μέσα στο καπάκι

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #286 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 11:30:10 πμ »
6) περί οπών (ii)

Αφού έχει κολληθεί ο καβαλάρης, καταρχάς ανοίγονται οι τρύπες πέρα ως πέρα μέχρι μέσα στο καπάκι.
Η τελική διαμόρφωση εξαρτάται από το είδος των σφηνών:
Στο εμπόριο υπάρχουν και κυλινδρικές (έχει ο Μαυρομουστάκης, τύπου Ibanez τις ζητάς) οπότε ένα τρυπάνι αρκεί, αλλά οι περισσότερες είναι κωνικές.
Στην φωτο παρακάτω η κυλινδρική αριστερά και διάφορες κωνικές δεξιά

Για την "αρνητική" κωνική διαμόρφωση των οπών βολεύει πάαααααρα πολύ το αλεζουάρ. Και με λίμα γίνεται, αλλά μια δουλειά μισής ώρας (με το αλεζουάρ) θα την κάνεις σε τρεις (με λίμα) και δεν θα είναι και τόσο καλή. Οπότε κατά τη γνώμη μου καλύτερα να βρεις αλεζουάρ, αλλά να το ελέγξεις να έχει την ίδια γωνία με τις σφήνες (εγώ πήρα τρία μέχρι να πετύχω το σωστό).
Θα δουλέψει και με άλλη γωνία, οι διαφορές είναι μικρές, αλλά αν έχεις μια φορά την εμπειρία να εκσφενδονιστεί η σφήνα με το κούρδισμα (λόγω ελλιπούς πρόσφυσης μέσα στην οπή) μετά προσέχεις για να μην ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα (την σφήνα μέσα στα ροκανίδια)  :character0029:

Στην φωτογραφία παραπάνω έχω βάλει χαρτοταινία στο αλεζουάρ - μετά απο δοκιμή - για να βλέπω μέχρι που πρέπει να φτάσει μέσα στην τρύπα ώστε να ταιριάζει η σφήνα.
Πήγαινέ το σιγά σιγά και έλεγχε κάθε τρύπα με σφήνα κάθε τόσο καθώς προχωράς στο άνοιγμα, για να εξασφαλίσεις ότι μπαίνει αρκετά σφιχτά και έχει πρόσφυση. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο σφιχτή που να θέλει χτύπημα για να μπει, αλλά να μην γλυστράει κι έξω με το παραμικρό. Άμα σου ξεφύγει καμιά τρύπα και γλυστράει έξω η σφήνα, ανάλογα κολλάς μια φλούδα καπλαμά μέσα στην τρύπα κατά μήκος ή βάζεις λίγη (ελάχιστη) χαρτοταινία στην σφήνα.

Αφού ανοίξουν οι τρύπες έτσι ώστε να σφηνώνουν οι σφήνες  :banghead: πρέπει να κάνεις μικρά καναλάκια (εσοχές στο σώμα του καβαλάρη) στο χείλος κάθε τρύπας, στο σημείο που βγαίνει η χορδή από το ξύλο του καβαλάρη. Πρέπει να δημιουργήσεις λίγο χώρο δηλαδή στη χορδή (ειδικά στις μπάσες) ώστε βγαίνοντας από το ξύλο να οδεύει χωρίς απότομες γωνίες προς το κόκκαλο.

αυτά τα ολίγα, είσαι έτοιμος να αρματώσεις  {celebrate018}

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #287 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2022, 09:48:38 μμ »
Φίλε Μάνο , σἐ ξαναευχαριστῶ πολύ γιά τίς πληροφορίες !!!
Σήμερα ἤδη κατασκεύασα τόν ἕνα καβαλλάρη καί χάραξα καί τήν αὐλακιά . Αὔριο ἐλπίζω νά προχωρήσω περισσότερο....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #288 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2022, 04:33:49 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Συνέχισα σήμερα μέ τούς καβαλλάρηδες . Σύμφωνα με την υπόδειξη του Μάνου , ο ένας έχει πάχος 10 χιλ. και ο άλλος 12 χιλ. Μήπως είναι πολύ παχείς , άρα και βαρείς; Μήπως νά τούς λεπτύνω ( ας πούμε 8 χιλ. ; ) , και να σηκώσω το κόκκαλο ; Μήπως νά λεπτύνω το τμήμα τών οπών ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #289 στις: Οκτωβρίου 01, 2022, 06:38:16 μμ »
το μέτρο είναι η ρίγα, τα ύψη που έγραψα παραπάνω είναι παντού "π.χ." (παραδείγματα), μην παίρνεις τα νούμερα "τοις μετρητοίς", η μέτρηση με τη ρίγα είναι η πυξίδα σου.
Το να περνά ίσα- ίσα πάνω από το ξύλο, σημαίνει ότι στη συνέχεια το κόκκαλο θα σου βγεί ~ 3-4 χιλ. σε ύψος πάνω από το ξύλο, που είναι αυτό που θέλεις.

σελ. 218   ;D
Κόκκαλο <2,5-3 χιλ. σημαίνει ότι δεν έχεις περιθώριο να το κατεβάσεις αν χρειαστεί (π.χ. για να κατεβάσεις το action στο σετάρισμα ή σε μελλοντική επέμβαση - αν ποτέ χρειαστεί) και επίσης έχεις πολύ χαμηλή γωνία κάμψης των χορδών, καθώς κατεβαίνουν για να χωθούν στον καβαλάρη (Break angle).
Κόκκαλο > 4-4,5 χιλ. η γωνία γίνεται πολύ απότομη, η ροπή μεγαλώνει (οι χορδές τείνουν να στρέψουν όλο το σύστημα) και ο ήχος πιο "σκληρός". Αυτό αντιμετωπίζεται αυξάνοντας την απόσταση οπών - κόκκαλου, αλλά αφενός θα σήμαινε φαρδύτερο καβαλάρη, αφετέρου συνήθως οι τρύπες έχουν ήδη γίνει.

Το βάρος στις λαϊκές (και ακουστικές) μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις κλασικές. Αν παρόλα αυτά σου φαίνεται βαρύς, μείωσε από αλλού (όχι από το ύψος) αν με τη ρίγα είσαι ΟΚ.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #290 στις: Οκτωβρίου 01, 2022, 10:40:17 μμ »
Μάνο καλησπέρα ,
Τό πάχος 10 χιλ. και 12 χιλ. προέκυψε από την μέτρηση σύμφωνα με τις οδηγίες ( ρίγα και απόσταση από το καπάκι στή θέση του καβαλάρη ) . Μάλλον είχα κατεβάσει πολύ τά πλαϊνά.
Τώρα δεν γίνεται τίποτα άλλο , παρά μόνο νά ελαττώσω το πάχος στήν πίσω περιοχή του κυρίως καβαλλάρη (χωρίς τά φτερά ) , κάτι σαν σκαλοπάτι , για να ελαφρύνει . Έτσι όμως οι χορδές θα κατευθυνθούν πιό απότομα προς τίς τρύπες τους , που δεν τό θέλουμε.
Αλήθεια , ποιο βάρος είναι επιτρεπτό σέ τέτοιους καβαλλάρηδες ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #291 στις: Οκτωβρίου 02, 2022, 11:39:56 πμ »
ο Somogyi λέει 30-35 γρ. για έβενο (οι κλασικοί - Στέλιο διόρθωνε -) λένε γύρω ή κάτω από 20 γρ. Μεγάλη διαφορά.
Μπορείς
- να λεπτύνεις τα φτερά
- να αφαιρέσεις υλικό όπως λες από την πίσω πλευρά, αλλά από την διάκεντρο των τρυπών και πίσω (εγώ αυτό κάνω επειδή βολεύει και για τον εξωλκέα - μανιβέλα αλλαγής των χορδών)  για να μην αλλάξεις τη γωνία
- να μειώσεις το συνολικό φάρδος όσο γίνεται

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #292 στις: Οκτωβρίου 02, 2022, 11:43:37 πμ »
Ο somogyi λέει 30 γραμ για γεφυρα ακουστικής κιθάρας.. αποκλείεται για κλασική.. Όσο αφορά τις κλασικές Ναι γύρω από το 20 είναι ένα αποδεκτό βάρος.. Έχει και κάτι 13 γραμ αλλά παίζει ρόλο και η υπόλοιπη κατασκευή..

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #293 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 07:49:12 πμ »
Ο somogyi λέει 30 γραμ για γεφυρα ακουστικής κιθάρας.. αποκλείεται για κλασική.. Όσο αφορά τις κλασικές Ναι γύρω από το 20 είναι ένα αποδεκτό βάρος.. Έχει και κάτι 13 γραμ αλλά παίζει ρόλο και η υπόλοιπη κατασκευή..

ε ναι για ακουστική εννοούσα

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #294 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 07:59:01 πμ »
Φίλοι καλημέρα ,
Ζύγισα τούς καβαλλάρηδες αφού είχα λεπτύνει αρκετά τά φτερά , και βρήκα τόν ένα 46 γραμμάρια και τόν άλλον 54 !!!
Θα τούς φαγώσω όσο μπορώ από πίσω ( αλήθεια Μάνο , τί εννοείς διάκεντρο , από τούς μισούς κύκλους των οπών και πίσω νά γίνει τό σκαλοπάτι ; ) . Αλλά σκέφτομαι επίσης , είναι επιτρεπτό ν' αφαιρέσω απ'το πάχος ( επίπεδο επαφής μέ τό καπάκι ) άς πούμε 3 χιλ. , και να προσθέσω ισόπαχο ξύλο ελάτου , όπως τό καπάκι , μέ τά νερά τού προσθέτου να έχουν την ίδια κατεύθυνση με τα νερά του καπακιού, ώστε και να ελαφρύνει , και να μην χάσει πάχος ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #295 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 08:27:10 πμ »
καλημέρα Λάμπρο!

Φίλοι καλημέρα ,
Ζύγισα τούς καβαλλάρηδες αφού είχα λεπτύνει αρκετά τά φτερά , και βρήκα τόν ένα 46 γραμμάρια και τόν άλλον 54 !!!

ε σ' αυτήν την περίπτωση θα ανεχτείς το ψηλό κόκκαλο, πρέπει να ελαφρύνουν κάπως, κι ας είναι κι από πάνω.
έχεις καμιά φωτογραφία με τους καβαλάρηδες μήπως μας έρθει καμιά ιδέα ?

Θα τούς φαγώσω όσο μπορώ από πίσω ( αλήθεια Μάνο , τί εννοείς διάκεντρο , από τούς μισούς κύκλους των οπών και πίσω νά γίνει τό σκαλοπάτι ; )

ναι ακριβώς αυτό.

Αλλά σκέφτομαι επίσης , είναι επιτρεπτό ν' αφαιρέσω απ'το πάχος ( επίπεδο επαφής μέ τό καπάκι ) άς πούμε 3 χιλ. , και να προσθέσω ισόπαχο ξύλο ελάτου , όπως τό καπάκι , μέ τά νερά τού προσθέτου να έχουν την ίδια κατεύθυνση με τα νερά του καπακιού, ώστε και να ελαφρύνει , και να μην χάσει πάχος ;

αυτό δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, αλλά το κρατάμε σαν σκέψη προς συζήτηση. Δες τον καβαλάρη του songless στο "φωτογραφίες και βίντεο", αυτή είναι πολύ έξυπνη λύση, αφαιρεί μάζα αλλά εξασφαλίζει την αντοχή με ένα είδος σκελετού - δικτυώματος (για να σας γειώσω με τα καλλιτεχνικά: είναι σαν να είσαι ξαπλωμένος ανάσκελα σε γιαπί και να βλέπεις την πλάκα του ταβανιού με τα δοκάρια της)

Και κάτι που ήθελα να πω αλλά δίσταζα, ξέρω πόσο σπαστικό είναι. Αν δεν βρεθεί άλλη λύση, η τελευταία γραμμή άμυνας είναι να κάνεις την ταστιέρα σφηνοειδή (λεπτότερη προς την τρύπα) ώστε να αλλάξει η γωνία των χορδών και να κατέβουν. Αυτό βέβαια σημαίνει ράβε- ξήλωνε (τάστα) και ξέρω ότι είναι πολύ εκνευριστικό, αλλά πάντα υπάρχει σαν επιλογή.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #296 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 08:50:42 πμ »
Επειδή δεν είμαι στο σπίτι τώρα , θ' ανεβάσω φωτογραφίες μόλις φθάσω.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #297 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 09:29:45 πμ »
Θα τούς φαγώσω όσο μπορώ από πίσω ( αλήθεια Μάνο , τί εννοείς διάκεντρο , από τούς μισούς κύκλους των οπών και πίσω νά γίνει τό σκαλοπάτι ;

μπορείς και περισσότερο (όλη την περιοχή των οπών), βρήκα κι αυτήν την φωτογραφία: το φάγωμα από την άσπρη γραμμή και πίσω, πάντα με προσοχή να μην το κατεβάσεις υπερβολικά

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #298 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 01:09:09 μμ »
Φωτογραφίες ἀπό τούς καβαλλάρηδες :

1. Αὐτός πού ἔχει πάχος 12 χιλ. :

2. Αὐτός πού ἔχει πάχος 10 χιλ. :

Οἰ δύο μαζί :

Νομίζω Μάνο , ἡ τελευταία φωτογραφία πού ἀνέβασες μέ τήν ἄσπρη γραμμή στόν καβαλλάρη , δείχνει ὅτι , τό τμῆμα τῶν 6 ὀπῶν , εἶναι ἤδη ψηλά καί θέλει οὕτως ἤ ἄλλως κατέβασμα , ὥστε νά φθάση στό ἐπίπεδο τῆς ἐγκοπῆς τοῦ κοκκάλου , ἀλλιῶς θά χρειαστῆ πάρα πολύ ὑψηλό κόκκαλο .

Τώρα ἐγώ , θά κατεβάσω τό πίσω μέρος τους , ἀπ' τό διάκεντρο καί πίσω , ὥστε τό ἔμπρός μέρος τῶν κύκλων τῶν ὀπῶν νά εἶναι στό ἐπίπεδο τοῦ τμήματος τῶν ἐγκοπῶν , καί νά μή γίνη ἀπότομη ἡ φορά τῶν χορδῶν πρός τίς καβίλιες , θά λεπρύνω καί λίγο περισσότερο τά φτερά , καί ὅσο ἐλαφρύνουν . Ἴσως τόν παχύτερο καβαλλάρη , ἄν δῶ ὅτι δέν ἐλαφραίνει ἀρκετά , τόν τρίψω λίγο περισσότερο ἀπό ἐπάνω , καί βάλω λίίίίίγο ὑψηλότερο κοκκαλάκι .
Πρός γνώση καί συμμόιρφωση στίς ἑπόμενες.....
Εὐχαριστῶ γιά ὅλα....

Συνεχίζεται.....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #299 στις: Οκτωβρίου 03, 2022, 07:56:32 μμ »
Λάμπρο τι πλάτος έχουν οι καβαλάρηδες ? νομίζω ότι η απόσταση από το κόκκαλο μέχρι τις οπές είναι αρκετά μεγάλη.
Σ' αυτόν που έβαλα στη φωτογραφία (και σε όλους που κάνω δηλαδή) το κέντρο της τρύπας της μπάσας χορδής απέχει ~12 χιλ. από το κόκκαλο.
Αν μετρήσεις ότι "σε παίρνει" και έχεις το κουράγιο να ξανακάνεις το κανάλι πιο κοντά στις τρύπες και να μειώσεις το συνολικό φάρδος, θα αλαφρύνουν αισθητά.