Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 30895 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #180 στις: Νοεμβρίου 26, 2021, 05:48:38 πμ »
μπραβο λαμπρο!
πολυ ωραια δειχνει!
πλουμιστη την εκανες την κυρα, με τα δαχτυλιδια της τα σκουλαρικια της και τα κολιε της τα σενια!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #181 στις: Νοεμβρίου 26, 2021, 06:52:52 πμ »
Φίλοι Patsis καί Στέλιο καλημέρα , κι εὐχαριστῶ γιά τά καλά σας λόγια..........
........Στελιο πρωϊνός - πρωϊνός........

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #182 στις: Νοεμβρίου 26, 2021, 09:53:39 πμ »
και ενδιαμεσα ειναι οι λαμπες.

τωρα:
ή το αφηνεις σκετο το περιγραμμα και βαζεις που κ που καθετα ξυλακια οι ντιζες, και βαζεις το ξυλο κατ ευθειαν απανω για λυγισμα, ή βαζεις μια λαμαρινα κατω (και αυτη διοχετευει τη ζεστη ακομα κ κατω απο το περιγραμμα του 1,5 ποντου που ειναι το ξυλινο περιγραμμα περιπου) και απο πανω το ξυλο που θες να λυγισεις, ή βαζεις το ξυλο αναμεσα σε δυο φυλλα λαμαρινας θερμενομενα.

Φίλε Στέλιο ,
Καταλαβαίνω πώς μέσα στό καλούπι - συσκευή λυγίσματος , ἔχεις λάμπες πυρακτώσεως . Αὐτές , δέν σοῦ καῖνε τό ἐσωτερικό ( ξύλινο ) μέρος τῆς συσκευῆς , ὅταν μείνουν ἀναμμένες πολλή ὥρα ; Δέν ὑπάρχει κίνδυνος πυρκαϊᾶς ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #183 στις: Νοεμβρίου 26, 2021, 02:59:51 μμ »
Φίλε Στέλιο ,
Καταλαβαίνω πώς μέσα στό καλούπι - συσκευή λυγίσματος , ἔχεις λάμπες πυρακτώσεως . Αὐτές , δέν σοῦ καῖνε τό ἐσωτερικό ( ξύλινο ) μέρος τῆς συσκευῆς , ὅταν μείνουν ἀναμμένες πολλή ὥρα ; Δέν ὑπάρχει κίνδυνος πυρκαϊᾶς ;

Εγώ έχω τρία καλούπια, όλα φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο: πλαϊνά από κόντρα πλακέ και πάνω επιφάνεια από λαμαρίνα ανοξείδωτη - γυαλιστερή. Για τον λόγο που αναφέρεις, στα δύο έχω περάσει τα εσωτερικά των πλαϊνών με πυράντοχη βαφή - και στο τρίτο έχω βάλει λαμαρίνα ανοξείδωτη γυαλιστερή, ακριβώς όπως της πάνω επιφάνειας.
Αυτό το τρίτο καλούπι δουλεύει αισθητά καλύτερα (η επάνω επιφάνεια ζεσταίνεται πιο γρήγορα). 'Εχω την αίσθηση - χωρίς να μπορώ να το μετρήσω - ότι η βαφή ναι μεν δεν καίγεται, αλλά απορροφά περισσότερη θερμότητα από την λαμαρίνα - θερμότητα που ουσιαστικά χάνεται και δεν πηγαίνει εκεί που θέλουμε (στο πάνω μέρος).

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #184 στις: Νοεμβρίου 26, 2021, 08:13:31 μμ »
Φίλε Μάνο καλησπέρα , κι εὐχαριστῶ γιά τή συμβουλή !!!
Κατάλαβα ἀκριβῶς πῶς πρέπει νά κάνω τή συσκευή .

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #185 στις: Δεκεμβρίου 02, 2021, 09:51:45 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Ἔχω μιά ἀπορία : εἶδα κάτι μηχανικά κλειδιά γιά κιθάρες , πού ἔχουν χερουλάκια ἐβένινα . Αὐτά τά χερουλάκια , πῶς εἶναι στερεωμένα στόν ( κυλινδρικό νομίζω ) ἄξονα , ὥστε νά γυρίζουν μαζί ; Γιατί , καλά στά πλαστικά χερουλάκια , μπορεῖ νά χύνουν τό νωπό - λειωμένο πλαστικό στόν ἄξονα , καί νά γίνονται ἄξονας καί χερουλάικι ἕνα σῶμα , ἀλλά τά ἐβένονα χερουλάκια , πῶς ; 
Μήπως ἔχει κανείς καμμιά πληροφόρηση ; 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #186 στις: Δεκεμβρίου 03, 2021, 05:58:39 πμ »
ο αξονας ο μεταλικος ειναι οχι στρογγυλος αλλα δικτυωτος (δεν μου ερχεται τωρα αλλη λεξη) και η οπη των ξυλινων κλειδιων ενα τσικ μικροτερη και μπαινουν σφηνωτα.
και να θελεις να τα βγαλεις δεν... πιο ευκολα σπανε τα πλαστικα μεσα στον αξονα παρα αυτα.
 ειχα βαλει να χαρισω κατι εβενινα μπουτον παλαιοτερα απο τετοια κλειδια αλλα ενδιαφερον μηδεν, ετσι τα πεταξα
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #187 στις: Δεκεμβρίου 03, 2021, 07:43:53 πμ »
Συνηθως τα αξονακια εχουν ...καρε (αυτο που ο Στελιος ονομαζει δικτυωτο) και ετσι δεν γυρνανε ατερμονα .Εχω δει και τετραγωνο κυλινδρακι .Τωρα θα μου πεις πως φτιαχνεις τετραγωνη την τρυπα στο ξυλο.Αυτο ειναι μια αλλη ιστορια
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #188 στις: Δεκεμβρίου 03, 2021, 02:02:29 μμ »
Λάμπρο, επειδή και γω βάζω εβένινα κουμπιά, σου στέλνω μια φωτογραφία που δείχνει τις λεπτομέρειες

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #189 στις: Δεκεμβρίου 03, 2021, 04:35:30 μμ »

ειχα βαλει να χαρισω κατι εβενινα μπουτον παλαιοτερα απο τετοια κλειδια αλλα ενδιαφερον μηδεν, ετσι τα πεταξα

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #190 στις: Δεκεμβρίου 03, 2021, 05:06:20 μμ »
... και μαλιστα τη περασμενη βδομαδα, που κανα μια καποια "εκκαθαριση" ολων των χρειαζοαχρειαστων...

http://www.luthier.gr/index.php?topic=4233.msg80846#msg80846
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #191 στις: Δεκεμβρίου 03, 2021, 05:13:46 μμ »

Τά πέταξες ;;;!!!!!!!! Κρίμα , καί τά ἤθελα !!!!!!
Νά σοῦ πῶ τήν ἀλήθεια , τά εἶδα πρίν 15 ἡμέρες - πολύ ἀργά , ἀλλά εἶπα , θά τά ἔδωσε.......Θά προσπαθοῦσα νά τά ἐπισκεύαζα , ἀλλά κυρίως νά δῶ πῶς λειτουργοῦν , πῶς μπαίνει τό ἐβένινο χερουλάκι.....
Τέλος πάντων......
...
Κώστα , ὅταν λές καρέ , τί ἐννοεῖς ; Μήπως αὐτό πού λές παρακάτω , "τετράγωνο κυλινδράκι" ; δηλαδή ὁ ἄξονας ἔχει τετράγωνη διατομή ἄντί κυκλικῆς ;
...........................................................................................

Ἀκόμη καί στά πλαστικά κλειδιά ὁ ἄξονας εἶναι δικτυωτός , αὐτό πού λέει ὁ Κώστας παρακάτω " καρέ " ; Ἡ δική μου σκέψη εἶναι , ὅτι καί κυλινδρικός , ἤ καί κωνικός νά εἶναι εἶναι ὁ ἄξονας , μέ λίγη κυανοακρυλική στή τρύπα πού θά ἀνοίξουμε στό ἐβένινο χερούλι , ἴσως γίνουν τά δύο ἕνα σῶμα . Πολύ εὐκολώτερο δέ ὅταν ὁ ἄξονας εἶναι " καρέ " .
Μιά ἄλλη σκέψη μου εἶναι , ἄν ὁ "καρέ " ἄξονας ἔχει καμμιά τρυπίτσα ( ἤ μποροῦμε ν' ἀνοίξουμε ἐμεῖς ) , μποροῦμε , ὅταν φορέσουμε στόν ἄξονα τό ξύλινο χερούλι , τό τρυπήσουμε μέ λεπτό τρυπανάκι στό σημεῖο πού εἶναι ἡ τρύπα τοῦ ἄξονα μετά ἀπό ὅσο τό δυνατό ἀκριβῆ ὑπολογισμό , καί περάσουμε μιά καβίλια μέ κόλλα , μαὐρη - ἐβένινη γιά νά μήν φαίνεται , ἤ λευκή - κοκκάλινη γιά νά κάνη ἀντίθεση .
.......................................................................................

Στέργιε , μπορεῖς σέ παρακαλῶ νά γίνης πιό σαφής ; Γιατί μέ τή φωτογραφία αὐτή , δέν καταλαβαίνω πῶς συνδέονται αὐτά τά ἐξαρτήματα .
Αὐτά τά ἐξαρτήματα τ' ἀγοράζεις ( καί ἀπό ποῦ καί πῶς τά ζητᾶς ) καί τά συναρμολογεῖς μόνος σου , ἤ βγάζεις τό πλαστικό χερούλι ἀπό ἕτοιμα κλειδιά πού ἀγοράζεις ( καί ἀπό ποῦ καί πῶς τά ζητᾶς ) , καί ἀντικαθιστᾶς τό πλαστικό χερούλι μέ ξύλινο πού κατασκευάζεις ;   

Πάντως , σᾶς εὐχαριστῶ ὅλους γιά τίς ἀπαντήσεις σας....

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #192 στις: Δεκεμβρίου 03, 2021, 10:10:08 μμ »
Αὐτά τά ἐξαρτήματα τ' ἀγοράζεις ( καί ἀπό ποῦ καί πῶς τά ζητᾶς ) καί τά συναρμολογεῖς μόνος σου, ἤ βγάζεις τό πλαστικό χερούλι ἀπό ἕτοιμα κλειδιά πού ἀγοράζεις ( καί ἀπό ποῦ καί πῶς τά ζητᾶς ) , καί ἀντικαθιστᾶς τό πλαστικό χερούλι μέ ξύλινο πού κατασκευάζεις ;   
Αγοράζεις από όπου νομίζεις ένα καλό σετ κλειδιά απ' αυτά που τα κουμπιά είναι βιδωτά και όχι πακτωμένα (άρα μπορούνε να αλλάξουν), αγοράζεις μετά άλλα κουμπιά από έβενο (εγώ τα πήρα από δω https://www.aliexpress.com/item/4000317886805.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.15344c4dSWZll1) και απλώς τα αντικαθιστάς.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #193 στις: Δεκεμβρίου 04, 2021, 05:58:30 πμ »
(βεβαια, η λυση των κλειδιων στου στεργιου ειναι απειρως καλλιτερη απο τα χωνευτα)
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #194 στις: Δεκεμβρίου 04, 2021, 07:18:18 πμ »
Φίλοι Στέργιε καί Στέλιο καλημέρα , κι εὐχαριστῶ γιά τίς ἀπαντήσεις !!!
Ἧταν ἀκριβῶς αὐτό πού ζητοῦσα !!!!
Καί πολύ φτηνά τά ἐβένινα κουμπιά !!!!

Σκεφθεῖτε : Κιθάρα μέ ἐβένινο καβαλλάρη , ταστιέρα , κλειδιά : πόση συμμετρία καί αἰσθητική ἀρμονία στήν ὄψη !!!!!!!!!!!