Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 30886 φορές)

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #150 στις: Οκτωβρίου 15, 2021, 08:42:25 μμ »
Καλώς ήρθες και πάλι Λάμπρο.  {celebrate012}

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #151 στις: Οκτωβρίου 15, 2021, 08:52:04 μμ »
Καλῶς σᾶς βρῆκα φίλε Γιάννη.....πάντα μέ τόν καλό σου λόγο.....

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #152 στις: Οκτωβρίου 15, 2021, 09:48:14 μμ »
Καλώς ήρθες και πάλι Λάμπρο.  {celebrate012}

Γερός και δυνατός και ορεξάτος για κατασκευές !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #153 στις: Οκτωβρίου 15, 2021, 10:11:31 μμ »
Εὐχαριστῶ Ἰωσήφ , καλῶς σᾶς βρῆκα !!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #154 στις: Νοεμβρίου 02, 2021, 09:44:20 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Βλέποντας διάφορα βίντεο μέ κατασκευή κιθάρας , παρατήρησα ὅτι , ὅταν λυγίζουν τά πλαϊνά στό βοήθημα - καλούπι πού μοιάζει μέ μισό ὀκτώ , πάνω ἀπό τό πλαϊνό καί κάποιοι καί ἀπό κάτω ἀπ' αὐτό , βάζουν κάτι λωρίδες ιδίων διαστάσεων μέ τό πλαϊνό αὐτό , πού μοῦ μοιάζει μέ λαμαρίνα .
Κάποιων κατασκευαστῶν αὐτή ἡ λαμαρίνα , μοῦ μοιάζει πολύ λεπτή καί ἀτσάλινη , σάν τά σιδερένια τσέρκια πού δένουν πολλά πράγματα μαζί , καί πού λυγίζει εὔκολα , ἀλλά δέν τσακίζει καί ἐπανέρχεται στήν ἀρχική της μορφή , ὅταν βγῆ ἀπ' τό καλούπι . Κάποιοι βάζουν ἁπλῆ , πολύ λεπτή , λαμαρίνα .
Τί ἀκριβῶς συμβαίνει , καί γιατί τήν χρησιμοποιοῦν ; 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #155 στις: Νοεμβρίου 02, 2021, 10:09:01 μμ »
λαμπρο την βαζουν για να μη κανει εσωτερικη κοιλια το ξυλο αναμεσα στα 2 περιγραμματα, αλλα και να διοχετευεται η ζεστη παντου ομοιομορφα.

επισης υπαρχουν τετοια μεταλικα θερμαινομενα  (θερμαινομενες "κουβερτες", παχους συνηθως 0.4 χιλ) που κανουν σαντουιτς με το ξυλο,

αντι για αυτο μπορει καποιος στο καλουπι να βαλει συχνα-πυκνα καθετα ξυλακια , η σωληνες-ντιζες μεταλικους (για την κοιλια)
αν δεν καταλαβες απο τη περιγραφη να βαλω κανα 2 φωτο , που με το που θα τα δεις θα το καταλαβεις αμεσως απο οσα λογια κ να γραψω...

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #156 στις: Νοεμβρίου 03, 2021, 07:00:12 μμ »
λαμπρο την βαζουν για να μη κανει εσωτερικη κοιλια το ξυλο αναμεσα στα 2 περιγραμματα, αλλα και να διοχετευεται η ζεστη παντου ομοιομορφα.

...ὅταν λές περιγράμματα , φαντάζομαι ὅτι ἐννοεῖς τά δύο φῦλλα τῆς λαμαρίνας , ἤ κατάλαβα λάθος ;
Καί ἀφοῦ λές : " ἀλλά καί νά διοχετεύεται ἡ ζέστη παντοῦ ὁμοιόμορφα " , μᾶλλον εἶχες στό μυαλό σου αὐτό πού γράφεις παρακάτω γιά τίς θερμαινόμενες κουβέρτες , ὅτι δηλαδή οἱ δύο λαμαρίνες εἶναι ὁποσδήποτε θερμαινόμενες . Αὐτό τό εἶδα σ' ἕνα βιντεάκι , ἀλλά στά περισσότερα εἶχαν μία ἁπλῆ λαμαρίνα , ἤ ἀκόμη καί δύο , χωρίς θέρμανση . Μήπως ἡ θέρμανση ὑπῆρχε μέσα στό καλούπι καί ἁπλῶς δέν τήν ἀνέφεραν ;  Μάλιστα , τύλιγαν τό ξῦλο τοῦ ἀτμισμένου ἤ βρεγμένου πλαϊνοῦ μέ ἀλουμινόχαρτο , δέν κατάλαβα γιατί , καί μετά κάποιες ὥρες παραμονῆς τοῦ πλαϊνοῦ σφιγμένου στό καλούπι , τό ἔβγαζαν καμπυλωμένο καί στεγνό . Αὐτή ὅλη ἡ ὑγρασία τοῦ ξύλου , εἴτε μέ θερμαινόμενες ἤ ὄχι λαμαρίνες , πῶς φεύγει μέσα ἀπ' τό κλεισμένο ἀλουμινόχαρτο ;
Ἐπίσης μιά ἀπορία μου εἶναι ἡ ἑξῆς : Ἄν δεῖτε πιό πάνω ὅταν λύγιζα στήν κουκουνάρα τά πλαϊνά τῆς κιθάρας πού ἤταν ἀπό ξῦλο μουαρέ , αὐτό ἄνοιγε σέ ὁρισμένα σημεῖα , κάτι σάν φαρδειές ἀγκίδες πού τίς κόλλησα ἀργότερα . Ἇραγε , αὐτά τά δύο φῦλλα λαμαρίνας , πού ἀνάμεσά τους βάζουμε τό μουαρέ ξῦλο τοῦ πλαϊνοῦ γιά νά τό λυγίσουμε , μήπως ἐμποδίζουν τό ἄνοιγμα τοῦ ξύλου ;   

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #157 στις: Νοεμβρίου 03, 2021, 07:57:25 μμ »
Από προσωπική εμπειρία.. Όταν τα πλαϊνά τα λυγιζα χωρίς αλουμινόχαρτο στην πατέντα με το φύλλο λαμαρίνας και λάμπες στο εσωτερικό, το πλαϊνό στεγνωνε πριν ολοκληρωθεί η κάμψη και έκανε κάποια επαναφορά όταν το έβγαζα.. κι του έκανε και καψίματα.. Ενώ όταν έβαλα αλουμονοχαρτο βαστάγε την υγρασία.. έβραζε στην ουσία το πλαϊνό.. Και πιο κάψιμο.. σαν το κοτσι ένα πράγμα.. σιγοεβραζε..Μόλις τελείωνα την κάμψη χωρίς να το ελευθέρωσω έβγαζα το αλουμινόχαρτο.το έβλεπα το ξύλο να στεγνώνει πολύ γρήγορα.. εξατμίζονται τα υγρά.. έκλεινα το ρεύμα και το άφηνα να κρυώσει υπό πίεση.
Όταν το αφαιρουσα από το jig??κόκκαλο το πλαϊνό.
Και κθλ καψιμο...βγαίνει τέλειο!!Αυτά όσο αφορά το αλουμινοχαρτο

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #158 στις: Νοεμβρίου 03, 2021, 08:56:47 μμ »
ὅταν λές περιγράμματα , φαντάζομαι ὅτι ἐννοεῖς τά δύο φῦλλα τῆς λαμαρίνας , ἤ κατάλαβα λάθος ;
>μαλλον λαθος καταλαβες, εννοω τα 2 περιγραμματα στο καλουπι που αραζει το ξυλο, και ειναι ξυλινα στο περιγραμμα της κιθαρας,  και ενδιαμεσα ειναι οι λαμπες.

τωρα:
ή το αφηνεις σκετο το περιγραμμα και βαζεις που κ που καθετα ξυλακια οι ντιζες, και βαζεις το ξυλο κατ ευθειαν απανω για λυγισμα, ή βαζεις μια λαμαρινα κατω (και αυτη διοχετευει τη ζεστη ακομα κ κατω απο το περιγραμμα του 1,5 ποντου που ειναι το ξυλινο περιγραμμα περιπου) και απο πανω το ξυλο που θες να λυγισεις, ή βαζεις το ξυλο αναμεσα σε δυο φυλλα λαμαρινας θερμενομενα.

προσωπικα αλουμινοχαρτο εχω βαλει σε ενα δυσκολο λυγισμα με σαντουιτς τριων ξυλων σε πλαϊνο, αφου πρωτα εβαλα καθετες χαρτοταινιες, μετα απο προτροπη του Βασιλειαδη, και ειναι παρα πολυ καλο. στα αλλα επειδη κανω το λυγισμα σε δυο δοσεις (πρωτα σε θερμενομενη σωληνα και μετα στο καλουπι) το αλουμινοχαρτο μου ειναι αχρηστο.

εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #159 στις: Νοεμβρίου 03, 2021, 08:59:25 μμ »
μολις ειδα οτι την ειχα φτιαξει το '15...
...πως περασανε τα χρονια...
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #160 στις: Νοεμβρίου 06, 2021, 09:56:44 μμ »
.....κατάλαβα , εὐχαριστῶ !!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #161 στις: Νοεμβρίου 11, 2021, 08:12:47 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Εἶπα προχτές νά ξαναβάλω μπροστά τή μισοτελειωμένη κιθάρα.....
Σειρά εἶχε τό κόλλημα τῆς πλάτης .
Πρίν ἀπ' αὐτό κόλλησα στά χείλη τοῦ πίσω μέρους τῶν πλαϊνῶν χρωματιστούς καπλαμάδες μέ ψαρόκολλα καί ζεστό σίδερο σιδερώματος , ὥστε ὅταν κολλήση ἡ πλάτη καί τριφτοῦν , νά δείξουν χρωματιστές γραμμές .

Ἀφοῦ ἀφαίρεσα μέ ράσπα καί χοντρό γυαλόχαρτο τούς περισσευούμενους καπλαμάδες μέσα - ἔξω , κόλλησα τήν πλάτη . Ντρέπομαι νά δείξω πῶς ἀλλά......θά τό δείξω......

.....χάλια.....κόντεψε νά σπάση ἡ κιθάρα ἀπ' τό βάρος......τέλος πάντων , βγῆκε γερή !!!

Καί ὦ τῆς στραβομάρας τό ἀνάγνωσμα !!!!!!!
Αὐτήν τήν κιθάρα δέν πρέπει νά τήν ὀνομάσουμε  " λαϊκή " ἀλλά " στραβή " !!!!!...........

..........ἡ ἠχητική ὀπή εἶναι ἀρκετά χιλιοστά δεξιότερα , καί ἡ διακοσμητική γραμμή στήν πλάτη ἐπίσης !!!!

Ἀπ' ὅλη αὐτή τήν κατάσταση , βλέπω τά λάθη μου : τό κυριώτερο ἀπ' αὐτά εἶναι ὅτι κόλλησα καί τό καπάκι καί τήν πλάτη ἔξω ἀπ' τό καλούπι . Στήν ἑπομένη ( πού ἔχω προγραμματίσει ) δέν θά τό ξανακάνω . Καί μάλιστα σκέφθηκα καί τρόπο νά γίνη καί ἔνωση μέ ἱσπανικό τακούνι ὄντας τά πλαϊνά μέσα στό καλούπι .

Δύο ἀκόμη φωτογραφίες :

Ἡ τελευταία δείχνει τίς χρωματιστές γραμμές πού λέω παραπάνω .

Παρ' ὅλα τά λάθη καί τίς στραβομάρες , λέω νά τήν τελειώσω . Ἴσως , τί ἴσως , σίγουρα θά κάνω καί ἄλλα λάθη , πού θά ἀποφύγω στήν ἑπομένη.......

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #162 στις: Νοεμβρίου 11, 2021, 09:58:25 μμ »
Εφόσον κολλατε με ψαροκολλα.. Γτ δεν την ζεσταίνετε και να διορθώσετε τα κέντρα?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #163 στις: Νοεμβρίου 12, 2021, 06:26:30 πμ »
λαμπρο καλημερα!
ειδα στην Απάντηση #91 , εχεις το καλουπι σου και ολα μια χαρα, να ρωτησω γιατι κολλησες πλατη-καπακι μετα στον αερα, μπορουσες να κολλησεις τουλαχιστον πλατη η να φτιαξεις μια προχειρη σολερα.

αν σε παρηγορει και εμενα οι πρωτες 2 κιθαρες που εκανα στον αερα ηταν περιπου ετσι στο σχημα, δε με πειραξε καθολου διοτι μολις εβαλα χορδες δεν το κοιταζε κανενας... ουτε εγω, το συνηθισα...
εκει στο ανοιγμα (φλυδες) του πλαϊνου να "στοκαρεις" με κυανοακρυλικη κ τριψιμο, μην ανοιξει παραμεσα, εμενα αυτο με ανυσηχει.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #164 στις: Νοεμβρίου 12, 2021, 09:23:42 πμ »
Φίλοι Γρηγόρη καί Στέλιο καλημέρα ,
Δυστυχῶς Γρηγόρη , δέν μπορῶ νά μετακινήσω τά κέντρα , ἐπειδή άφαίρεσα τό παραπανίσιο ξῦλο ἀπ' τό καπάκι κι ἀπ' τήν πλάτη γύρω - γύρω .
Στέλιο , ἐπειδή ἐφἠρμοσα τό ἱσπανικό τακούνι , κόλλησα πρῶτα τό καπάκι . Ἀλλά ἐπειδή τό καλούπι ἦταν κλειστό καί δέν μποροῦσα νά κολλήσω τά πλαϊνά στό ἱσπανικό τακούνι , ἀναγκάστηκα καί ἔβγαλα τά πλαϊνά ἀπ' τό καλούπι . Δέν μ' ἔκοψε νά κόψω τό καλούπι στό ἐπάνω μέρος , νά ξαναβάλω τό πλαϊνό καί νά τό κολλήσω σφιγμένο στό μπράτσο . Καί μετά νά κολλήσω , πάλι μέσα στό καλούπι , τό καπάκι !!!
Βγαλμένο ὅμως τό πλαϊνό ἀπ' τό καλούπι , παρ' ὅλο πού εἶχα κολλήσει τά τακάκια ( tantalones ) , τό σχῆμα του ἀλλοιώθηκε , καί νά τό ἀποτέλεσμα !!!
Εἴπαμε , πρός γνώση καί συμμόρφωση !!!
Γιά τήν πρόχειρη σολέρα , δέν γνωρίζω τίποτε .
Αὐτό μέ τό στοκάρισμα τῶν φλυδῶν θά τό κάνω...
....καί πραγματικά μέ παρηγορεῖ τό ὅτι δέν θά πολυφαίνεται ἡ στραβή ἠχητική ὀπή.....
Ἐπίσης , ἄλλο ἕνα κουσούρι πού ὑπάρχει , εἶναι ὅτι παραμορφώθηκε λίγο ὁ θόλος τῆς πλάτης , λόγω τοῦ σφιξίματος μέ τούς σφικτῆρες , ἄλλο λάθος γιά διόρθωμα.......τήν ἄλλη φορά θά ἐφαρμόσω τίς βίδες μέ τά τακάκια περιμέτρικά , αὐτές πού τίς σφίγγετε μέ πεταλούδα......
Αὐτό πού μέ ἀνησυχεῖ περισσότερο , εἶναι ὅτι ὑπάρχει , μᾶλλον , ξεκολλημένη ἡ δεξιά ἀκρη τοῦ τελευταίου καμαριοῦ , μετά τήν θέση τοῦ καβαλλάρη , γιατί ὅταν χτυπῶ μέ τό δάχτυλο τό καπάκι σ' ἐκεῖνο τό σημεῖο , μαζί μέ τό " ντούκ - ντούκ " , ἀκούγεται καί " τζ - τζ " . Αὐτό πῶς διορθώνεται ; Σημειωτέον ὅτι χωρεῖ τί χέρι μου μέσα στό ἠχεῖο καί ὅτι φθάνει στό σημεῖο τό ξεκολλημενο , τό πιάνω τό καμάρι .