Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Aπρίλιος 2020  (Αναγνώστηκε 18636 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Aπρίλιος 2020
« Απάντηση #60 στις: Απριλίου 07, 2020, 06:35:39 μμ »
μανο πολυ ωραια η κιθαρα, και η ταστιερα (ζεμπρανο ειναι;) και ολα...  :-*
αντε κ στη κλασικη σιγα-σιγα...
ωραιο κ το πριονι, οταν ξαναβαλει ριχτε συρμα να προλαβω και γω κανενα, απ τα νυχια του μητσαρα  ;D

εγω θα εκανα στο τακουνι -κατω μερος- μεγαλυτερη χαρακια για να κουμπωσει το πλαϊνο. λιγο το βλεπω το 1 χιλ αντε 1.5, και δεν θα παταει καλα εκει , ασε που το φοβαμαι γιατι δεν εχει "περιθωριο λαθους" για περαιτερω σκαψιμο το τακουνι.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #61 στις: Απριλίου 07, 2020, 06:40:39 μμ »
Ε αμα εχεις το ιδιο εργαλειο με τον Μαστορα , νοιωθεις και λιγη αισιοδοξια ! ... ( τρομαρα μου ) ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #62 στις: Απριλίου 08, 2020, 09:21:45 πμ »
μανο πολυ ωραια η κιθαρα, και η ταστιερα (ζεμπρανο ειναι;) και ολα...  :-*

ναι ζεμπράνο, θα μπει και ίδιος καβαλάρης, πολύ τζιβιτζιλίδικη θα βγει αυτή  ;D

αντε κ στη κλασικη σιγα-σιγα...
αμήν, όταν ξεκινήσω ...θα το καταλάβεις  ;D

εγω θα εκανα στο τακουνι -κατω μερος- μεγαλυτερη χαρακια για να κουμπωσει το πλαϊνο. λιγο το βλεπω το 1 χιλ αντε 1.5, και δεν θα παταει καλα εκει , ασε που το φοβαμαι γιατι δεν εχει "περιθωριο λαθους" για περαιτερω σκαψιμο το τακουνι.

στην αρχή κι εγώ φοβόμουν και το άφηνα φαρδύτερο, μετά από αρκετά τακούνια άρχισα να το μειώνω όπως το βλέπεις...

αφενός επειδή η σειρά είναι "ανάποδα" από της κλασικής (βάζεις το μπράτσο / τακούνι στο τέλος και δεν μπορείς να "χτίσεις" πάνω του) και αφετέρου επειδή μπαίνει και η βέργα που πρέπει να έχει "ψωμί" εκατέρωθεν, η κατασκευή αυτή γενικά είναι κάπως "στριμωγμένη" για να σου βγεί μικρό και κομψό το τελείωμα του τακουνιού... γίνεται και φαρδύτερο αλλά είναι άχαρο...

γενικά πάντως, αφού κολληθούν οι σφήνες μου φαίνεται οτι γίνεται πολύ γερή η κατασκευή. Ακόμα και με 1-2 χιλ. επαφή του πλαϊνού, μόλις μπει η σφήνα από κάτω δίνει επιφάνεια περίπου 2 εκ. φάρδους για να κολληθεί το πλαϊνό... στην ουσία αυτά τα (μόλις) 2 χιλιοστά πίσω (μπροστά φυσικά έχει περισσότερο) χρησιμεύουν περισσότερο για "φρένο" μην ξεπηδήσουν τα πλαϊνά μέχρι να μπει η κόλλα και η σφήνα, μετά δεν κουνιέται τίποτα... έτσι σταδιακά σταμάτησα να το φοβάμαι... παρόλα αυτά τώρα που το συζητάμε σκέφτηκα μήπως κάνω τις εγκοπές λοξές με μείωση προς τα πίσω, αλλά θα πρέπει να είναι έτσι η γωνία ώστε να μην εμποδίζει το ένα το άλλο καθώς μπαίνουν... το βράδυ θα έχει μελέτη... αλλά δε βαριέσαι, μήπως έχουμε και δουλειές   :021:

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Απριλίου 08, 2020, 09:22:56 πμ »
Ε αμα εχεις το ιδιο εργαλειο με τον Μαστορα , νοιωθεις και λιγη αισιοδοξια ! ... ( τρομαρα μου ) ...

έλα ρε μάστορα, θα μας βάλεις όλους τα γυαλιά σιγά σιγά, και μάλιστα με αγνή παραδοσιακή προσέγγιση

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Απριλίου 08, 2020, 09:26:06 πμ »
φιλέτα Εβενινα και είναι τέλειο το μωρό!!!

γρηγορη εχουν φτασει σε ενα σημειο ολα, [εδω ειναι ολα στη σειρα (εκτος απο το "κιθαρουδ' ")], οπου περιμενοντας απο το δημητρη, ταστιερα και 17 χαρτοταινιες, να τελειωσουν ολα ;D

στη συγκεκριμενη εχουν μπει φιλετα μαονενια, οπως ειναι και οι κοντρες πισω στο μανικι και το χεντπλεϊτ.
σιγουρα αν ηταν ολα εβενινα (κοντρες, φιλετα, χεντπλεϊτ, αλλα και ισως κατι στη ροζετα...) θα ηταν το αποτελεσμα θα ηταν πιο δραματικο κ βλεμματοτραβοφορο)  :)
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Απριλίου 08, 2020, 09:39:16 πμ »
μανο ενα θα σου πω...
δεν καταλαβα τζεσους, εχω μπερδεψει τη βουρτσα με τη μπατανοβουρτσα, κ τα αριστερα-δεξια  πανω - κατω...   {celebrate015}

τελος παντων αυτο εννοούσα , με λοξη κοπη το πανω θα ειναι το ιδιο, και τα πλαινα να εχουν τετοιου σχηματος αποληξη... οι λεξεις στην εικονα, αντικαθιστουν τις  παραπανω  ;D
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Απριλίου 08, 2020, 10:38:16 πμ »
καλά ο ..προσανατολισμός είναι φο-βε-ρός! (ουρανός - θάλασσα κτλ.)
κάτσε να κάνω κι εγώ ένα σχεδιάκι να καταλάβεις:

είναι τομή ακριβώς στην εγκοπή, ανάμεσα στο 12ο και το 13ο τάστο, φαντάσου ότι κόβεις και κοιτάς μέσα από την κιθάρα.
Έβαλα και μια τομή του μπράτσου παραπάνω για να προσανατολιζόμαστε.
Με πυκνή διαγράμμιση φαίνεται το τμήμα του μπράτσου που "διαπερνά" την ένωση και με αραιή οι επιφάνειες της κόλλησης των σφηνών.

Αριστερά είναι η κατάσταση όπως είναι τώρα, υπάρχει η δέσμευση της βέργας και δεν μειώνεται από εκεί - άσε που δεν μπορείς να μειώσεις κι άλλο, νομίζω, η βεργα ήδη αδυνατίζει το σώμα του ξύλου.
Δεξιά είναι αυτό που έλεγα για λοξή εγκοπή - και "εισαγωγή" των σφηνών ανάλογα.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 08, 2020, 11:14:07 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #67 στις: Απριλίου 08, 2020, 11:10:32 πμ »
Μάνο ωραίος :)
Προσοχή το πριονάκι αυτό κόβει σα διάολος και επειδή η λεπίδα του ειναι ψιλή λυγίζει εύκολα και μπορεί και να βρεθεί εκτός στόχου...
ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΑΚΡΥΑ!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Απριλίου 08, 2020, 11:39:01 πμ »
update:

Στέλιο, τόση ώρα μάλλον στον αέρα μιλάω, γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι η τοποθέτηση του μπράτσου (με την εγκοπή έτοιμη) "μέσα" στα πλαϊνά, τα οποία προφανώς πρέπει να έχουν ένα κενό μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πλευρές των πλαϊνών πρέπει να είναι ή παράλληλες ή με γωνία που να ανοίγει προς τα πάνω, αλλιώς πολύ απλά ΔΕΝ μπαίνει το μπράτσο (αυτό ουσιαστικά εννοούσα όταν έλεγα "ανάποδη σειρά" και ...το ξέχασα, μ΄έπιασε το μεράκι να κάνω το σχέδιο αλλά ...δεν). Η απόσταση λοιπόν των πλαϊνών ή θα είναι ίδια (όπως στο αριστερό μέρος του σχεδίου) ή θα είναι μεγαλύτερη από την πλευρά του τακουνιού.

το Α πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το Β, άρα άκυρα τα σχεδιάκια κτλ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Απριλίου 08, 2020, 06:29:48 μμ »
Μου τελειώνει η χαρτοταινία και άνοιξα το 1ο απόθεμα ασφαλείας σε χαρτοταινιες  3αρες. Τώρα μένει μονο ακόμα ένα κουτί γεμάτο και αγχωνομαι
Τις λιγουρευεσαι Στέλιο μου;
:)

Στάλθηκε από το RNE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #70 στις: Απριλίου 08, 2020, 11:44:05 μμ »
Ζήλεψα κι εγώ από τα όμορφα που βλέπω εδώ μέσα και είπα να ξεκινήσω ένα τριχορδάκι. Το ξύλο είναι δαμασκηνιά από τον Καύκασο. Όμορφο ξύλο στα δικά μου τα μάτια κι εύκολο στη κατεργασία του....λύγισμα πλάνισμα κλπ.

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
« Απάντηση #71 στις: Απριλίου 09, 2020, 12:10:23 πμ »
Συνέχεια.....
Σχεδιάστηκε και κόπηκε η κολάντζα...Μπήκε τετραπλό φιλετάκι γύρω γύρω....Με δυσκόλεψε λίγο άλλα με τόσο χρόνο που έχουμε αυτές τις μέρες ... το κατάφερα. Το σκάφος τρίφτηκε μέχρι 320 αυτή τη στιγμή κι όσο το τρίβεις τόσο ομορφαίνει η όψη του και τα χρώματα της δαμασκηνιάς.

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #72 στις: Απριλίου 09, 2020, 12:10:55 πμ »
Ζήλεψα κι εγώ από τα όμορφα που βλέπω εδώ μέσα και είπα να ξεκινήσω ένα τριχορδάκι. Το ξύλο είναι δαμασκηνιά από τον Καύκασο. Όμορφο ξύλο στα δικά μου τα μάτια κι εύκολο στη κατεργασία του....λύγισμα πλάνισμα κλπ.

Νάτος τώρα ήρθε να ανάψει φωτιές, που στο καλό βρήκες δαμάσκηνο (και είναι και πολύ ωραίο).  :undecided2:
Ψάχνω πολύ καιρό για να κάνω κανένα κεμεντζέ, είναι το καθιερωμένο ξύλο κατασκευής του κεμεντζέ.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 09, 2020, 12:32:04 πμ από oscar »

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Απριλίου 09, 2020, 12:21:06 πμ »

Νάτος τώρα ήρθε να ανάψει φωτιές, που στο καλό βρήκες δαμάσκηνο (και είναι και πολύ ωραίο).
Ψάχνω πολύ καιρό για να κάνω κανένα κεμεντζέ, είναι το καθιερωμένο ξύλο κατασκευής του κεμεντζέ.

Θα σου βρω φίλε....Από άνθρωπο που φτιάχνει κεμετζεδες το είδα κι εγώ και το ζήλεψα.Μολις τελειώσει όλο αυτό που ζούμε θα πάρω κι εγώ κι εσυ κι άλλο ένα καλό φιλαράκι .... :13:

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #74 στις: Απριλίου 09, 2020, 12:31:27 πμ »
Το σκαφάκι σου πάντως έγινε κούκλα, και έχω ακούσει πως η δαμασκηνιά δίνει καλό αποτέλεσμα και σε μπουζούκι.
Καλή συνέχεια!!!

Tags: