edit: μαζί με τον Γιώργο γράφαμε, τα ξαναείπα κι εγώ... το εργαλείο που έβαλε ο Γιώργος για το πλαϊνό της ταστιέρας (η λίμα υπό γωνία μέσα στο ξύλο) εγώ το χρησιμοποιώ στην αρχή πριν απ΄όλα τα παρακάτω)
..........
Λάμπρο επιχειρώ να απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ, τυχαίνει να έχω μια σειρά φωτογραφιών που έστειλα σε μια φίλη στη Γερμανία προσπαθώντας να της εξηγήσω το τρίψιμο των τάστων:
αυτά είναι τα "εργαλεία". Το τραπεζοειδές κομμάτι είναι του εμπορίου γι αυτή τη δουλειά. Το μήκος των πλευρών είναι διαφορετικό ώστε να χρησιμοποιείς άλλη πλευρά ανάλογα με την περιοχή που διαμορφώνεις. Τα μεγαλύτερα μήκη είναι για το πάνω μέρος της ταστιέρας (προς τα κλειδιά) και αλλάζεις πλευρά όσο προχωράς προς το σκάφος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κάρτα, κομμένη έτσι ώστε κάθε πλευρά να αρκεί για τρία κάθε φορά (και μόνο τρία) τάστα ανάλογα με το που βρίσκεσαι στην ταστιέρα.
Η χρήση του εργαλείου (ή της κάρτας) γίνεται ως εξής: το βάζεις κάθετα ώστε να πατάει σε τρία τάστα κάθε φορά (1-2-3, μετά 2-3-4, μετά 3-4-5 κ.ο.κ.) και προσπαθείς να κάνεις ¨τραμπάλα". Αν όντως "τραμπαλίζει", σημαίνει ότι το μεσαίο τάστο είναι ψηλότερα από κάποιο από τα ακριανά. Λιμάρεις την περιοχή που εντοπίζεις το πρόβλημα και προχωράς παρακάτω.
ΠΡΟΣΟΧΗ: το τεστ της "τραμπάλας" το κάνεις σε όλο το φάρδος της ταστιέρας, ιδανικά εκεί που πατάνε οι χορδές. Δεν αρκείσαι σε μια περιοχή, γιατί μπορεί το ίδιο τάστο να είναι ΟΚ στο καντίνι, αλλά ψηλότερο στην μεσιανή. Περνάς δηλαδή το εργαλείο τουλάχιστον σε τρία (κατά το φάρδος) σημεία στην ίδια τριάδα που βρίσκεσαι.
πριν από αυτήν την διαδικασία (πληροφοριακά το λέω) μπορείς να βάλεις μια ρίγα για να δεις στο φως τι γίνεται γενικά. Και εδώ ισχύει η "τραμπάλα" - δεν μπορείς να λιμάρεις λεπτομέρειες, αλλά παίρνεις μια ιδέα τι θα αντιμετωπίσεις. Ούτως ή άλλως καλό είναι να τα τρίβεις όλα μαζί με μια μακρυά ίσια λίμα πριν αρχίσεις τις "τριάδες", και καλό είναι να έχεις περάσει όλες τις κορυφές με έναν μαρκαδόρο πριν το γενικό τρίψιμο: έτσι βλέπεις αμέσως ποιά τάστα είναι χαμηλά επειδή μένει ο μαρκαδόρος, ενώ στα ψηλά που "περισσεύουν" τρίβεται η κορυφή και φεύγει.
εδώ η χρήση του τραπεζίου
κι εδώ η κάρτα (δεν φαίνεται λόγω σκιάς, αλλά χρησιμοποιώ την κάρτα για την ίδια χρήση)
εκεί που εντοπίζεις ψηλό τάστο, τρίβεις με τη λίμα όσο χρειάζεται - δηλαδή δοκιμάζεις συνέχεια με το εργαλείο στην τριάδα, δεν πρέπει να κατέβεις περισσότερο από τα πλαϊνά εκατέρωθεν.
Επίσης βλέπεις στην φωτογραφία καθαρά ότι δεν τρίβω όλο το τάστο, αλλά μόνο την περιοχή που έχω βρει ότι είναι ψηλότερα
στο τέλος, κι αφού όλα είναι εντάξει, λειαίνεις τα πλαϊνά του κάθε τάστου να ξαναγίνει καμπύλη η απόληξη (με το τρίψιμο της στέψης την έχεις κάνει τραπεζοειδή).
Εδώ χρησιμοποιώ ειδική λίμα και προστατευτικό λαμάκι, αλλά μπορείς την μεν προστασία της τατιέρας να την κάνεις με χαρτοταινία, στο δε τρίψιμο να χρησιμοποιώσεις μικρή τριγωνικής διατομής λίμα ώστε να λιμάρεις μόνο τις "γωνίες" της τραπεζοειδούς πλέον διατομής των τάστων.
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τέλειωσες. ΞΑΝΑΠΕΡΝΑΣ το εργαλείο από όλην την ταστιέρα με τον ίδιο στόχο, να εντοπίσεις σημεία που σου ξέφυγαν ή δεν ήρθαν εντελώς ή το τρίψιμο σε κάποιο τάστο δημιούργησε πρόβλημα στο διπλανό του.
Αυτό το τελευταίο είναι όντως κάτι σαν "ντόμινο", μπορεί τρίβοντας κάποιο τάστο να χαλάσεις την ισορροπία που μόλις πριν είχες διαπιστώσει ο ίδιος. Απλά τρίβοντας για να διορθώσεις ένα πρόβλημα ενδεχομένως αποκαλύψεις ένα "νέο" (εκεί ήταν αλλά δεν είχε φανεί).
Κάθε φορά που τρίβεις ένα τάστο ελέγχεις και τις εκατέρωθεν "τριάδες" ΞΑΝΑ.
Δυστυχώς είναι σπαστική διαδικασία αλλά αν δεν την κάνεις .. δεν παίζει.