μη φοβασαι δεν μαλωνει ο στεργιος για το ανω-κατω θρεντ
για τις κιθαρες:
ισως επειδη εχει μεγαλυτερο αξιον και μπορεις να τ κανεις εκ των προτερων.
ισως επειδη παιρνει το μπρατσο ολο και οχι οπως (πιθανα...) το μπουζουκι απο την μεση του αποτι καταλαβα
εχω κανει και εγω (τις μισες μου) ετσι...
κι εγώ για κιθάρες μιλάω βασικά (με συρμάτινες, εκεί είναι που "παίζει" στάνταρτ βέργα - κι όχι από μένα, παγκοσμίως), απλώς αυτό το "εκ των προτέρων χαμήλωμα μετά την ένωση"
*** μ' αρεσε αυτό με τα νούμερα, οπότε ***
1) αφενός δεν το έχω δει / διαβάσει / εντοπίσει πουθενά (πάντα σε ακουστικές, σε κλασικές δεν ξέρω τι γίνεται) - όχι ότι δεν υπάρχει, επαναλαμβάνω εγώ δεν το ξέρω
2) αφετέρου, αναμφίβολα έχει αντιστοιχίες - όχι ακριβώς ίδια συμπεριφορά - με το μπουζούκι, τουλάχιστον ως προς το ότι όσο πλησιάζουμε στον καβαλάρη, ναι μεν μειώνονται οι αποστάσεις μεταξύ των τάστων, αλλά ταυτόχρονα
α) αυξάνεται η γωνία χορδής / ταστιέρας και
β) μικραίνει το εύρος ταλάντωσης (η "άτρακτος" της χορδής) και θεωρώ απίθανο να ακουμπάνε στα τάστα οι πρίμες. Στις μπάσες πάλι, αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε το κόκκαλο ψηλότερο (για να ανέβει το action και να μην βρίσκουν οι παχύτερες / πιο μεγάλου εύρους ταλάντωσης wound χορδές)
3) τέλος, όλοι οι έχοντες εμπειρία σε ρύθμιση βέργας (για ακουστική) που έχω διαβάσει επαναλαμβάνουν ότι η βέργα δεν αλλάζει ουσιαστικά (λίγο επιδρά οπωσδήποτε αλλά όχι καταλυτικά) την γωνία της ένωσης αλλά χρησιμεύει για το relief, που εμφανίζεται στην "μεσαία" περιοχή (με "κορυφή" περίπου στο 7ο - 8ο -9ο ανάλογα με την κλίμακα, το τάστο της ένωσης και το είδος της κιθάρας)
οταν περναγα ευθεια, χαμηλωνα εκ των προτερων ταστιερα κατω απο το 12 κυριως στα μπασα
το ιδιο αποτέλεσμα δεν προκύπτει με την "ρύθμιση" στο κόκκαλο (ψηλό μπάσες, χαμηλό πρίμες) ? σημειωτέον αυτό το κάνω και σε μπουζούκια αν χρειαστεί
πιανου κιθαρα ειδες μανο (εστω σε πουμου)
δεν θυμάμαι κατασκευαστή, Ισπανικά στην ετικέτα, παλαιά (25 + ετίας), μέτρια κατασκευή γενικά αλλά με καλό καπάκι (που δυστυχώς έκατσε λόγω παρατεταμένης χρήσης συρμάτινων)