Στέργιο, καταρχάς συγχαρητήρια όχι μόνο για τη δουλειά και την μεθοδικότητα αλλά και για την διάθεση να μοιραστείς όλον αυτόν τον όγκο πληροφοριών (με άμεση μάλιστα συνάρτηση θεωρίας / τεκμηρίωσης / εμπειρίας).
Επί του θέματος: για το action, για μένα όπως έγραψα το πραγματικό τεστ γίνεται στον φυσικό χώρο του μπουζουκιού που είναι η ταβέρνα. Οπότε... κανόνισε να πάμε για πραγματικό τεστ
Για τον καβαλάρη: επειδή κι εγώ ψάχνομαι στα δυο τελευταία όργανα με το καπάκι, κατάλαβα ότι αν δεν ακολουθήσεις την πεπατημένη (κι εσύ σίγουρα δεν την ακολουθείς) πιθανότατα ανατρέπονται πάρα πολλά "στάνταρ" στον καβαλάρη. Στο προηγούμενο μπουζούκι έφτιαξα έξι μέχρι να τον πετύχω, σ΄αυτό που φτιάχνω τώρα είμαι στον πέμπτο και συνεχίζω (εσύ βέβαια έκανες ολόκληρη ... ίλη ιππικού). Και στα δύο αυτά μπουζούκια "έπαιξα" με τον θόλο που σχηματίζουν οι καμπύλες (εγκάρσιες και κατά μήκος) του καπακιού, τα ύψη και τις τάσεις πάνω στο καπάκι (break angle) κτλ.
Κατάλαβα ότι ο καβαλάρης είναι πάααααααρα πολύ σημαντικό θέμα και ότι η
συνολική "τάση" ή "κούρδισμα" (ή όπως αλλιώς θέλουμε να το πούμε) του καπακιού που προκύπτει όχι μόνο από τον σχεδιασμό αλλά και από το ίδιο το υλικό, το πάχος, το στερεό (θόλος), γωνίες χορδών κτλ. μπορεί εύκολα να ανατρέψει "δεδομένα" (μήκος, πάχος, σχήμα των "φτερών" και το πως αυτά πατάνε στο καπάκι και για πόσο μήκος κτλ.) που δεν με απασχόλησαν σε άλλα καπάκια με πιο "συμβατικό" σχεδιασμό.
Το ψάξιμο μπορεί να συνεχιστεό τόσο που δεν ξέρω τελικά αν αξίζει τον κόπο - αν κι αυτό που φτιάχνω τώρα είναι πιθανότατα το καλύτερο που έφτιαξα μέχρι στιγμής. Εν πάση περιπτώσει - και χωρίς να θέλω να βάλω μπελάδες στο κεφάλι σου - από αυτήν την μικρή εμπειρία, στη θέση σου θα δοκίμαζα ακόμα (αφού το άρχισες)
- λεπτότερο καβαλάρη (σε ξύλα διαφορετικής πυκνότητας / βάρους)
- διαστάσεις κόκκαλου (μήκος, ύψος)
- μείωση διατομής προς τα πάνω (δεν έχω καταλάβει αν είναι σαν πυραμίδα ή με ίσιες παράλληλες πλευρές)
και δεν μπορώ να μην σχολιάσω αυτό
.... αποτελεί μόνο μια καταγραφή της πραγματικότητάς του και δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο ένα κανόνα γραμμένο πάνω στην πέτρα.
που μου θύμισε ένα μικρό ανέκδοτο:
"τεχνικά, ο πρώτος άνθρωπος που εκανε επιτυχώς
download από το
cloud σε
tablet ήταν ... ο Μωϋσής"