Αποστολέας Θέμα: Μικρή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 31094 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Μικρή κιθάρα
« Απάντηση #330 στις: Μαΐου 02, 2020, 01:21:08 μμ »
Οι χορδές είχαν αγοραστεί από τον Νάκα , πολύ καιρό πριν το νέο ιό .

Για ενέσεις , στη γυναίκα μου , έχει ελαφρύ χέρι .  Για όλα τ΄άλλα ... σε μένα  {celebrate012} 
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #331 στις: Μαΐου 02, 2020, 01:26:41 μμ »
χαχαχαχα!

η χορδη πως την καταφερες
σε ρωταω μηπως εχει κανα γρεζη στο κοκαλακι και εσπασε απο εκει, να το κοιταξεις, η στο ρολερ, η στο κατω κοκκαλο, γιατι κ να ξαναβαλεις, το πιθανο να σου σπασει παλι αν δεν το διορθωσεις
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #332 στις: Μαΐου 02, 2020, 01:42:39 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Στέλιο θα το ψάξω .
Αν βγαίνει συμπέρασμα η χορδή έσπασε σε ένα σημείο ανάμεσα στο nut και στο αξονάκι του κλειδιού .

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
« Απάντηση #333 στις: Μαΐου 02, 2020, 02:03:51 μμ »
Μπράβο Ιωσήφ πολύ όμορφη κιθάρα....η επιμονή σου στην λεπτομέρεια έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα...καλά παιξίματα και αν ευκαιρήσεις χάρισε και σε εμάς λίγες νότες...και πάλι Μπράβο!!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #334 στις: Μαΐου 02, 2020, 02:18:27 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Patsis !  Να τελειώσει , να είμαστε καλά , κι όλα θα γίνουν !

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #335 στις: Μαΐου 02, 2020, 02:34:44 μμ »
Ιωσήφ συγχαρητήρια!
Τα βερνίκια σου δείχνουν πολύ καλά στις φωτογραφίες και η δουλειά σου φαίνεται εξαιρετικά νοικοκυρεμένη.
Η στιγμή που μπαίνουν οι χορδές είναι ένα ορόσημο για το όργανο. Πώς σου φάνηκε ο πρώτος ήχος;
Παίζεται σχετικά εύκολα το όργανο ή δείχνει να θέλει ακόμη πολλή δουλειά;
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι το 0,65 στο πρώτο τάστο επιδέχεται κατέβασμα...Κάπου στο 0,5 και ίσως ακόμη λίγο περισσότερο. Αλλά ΠΟΛΥ προσεκτικά και μάλιστα αργότερα, τουλάχιστον μετά από 7-10 μέρες, να βρεί το όργανο τις πρώτες ισορροπίες του.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #336 στις: Μαΐου 02, 2020, 03:00:56 μμ »
Σ΄ευχαριστώ πολύ φίλε μου Στέργιε ! Κιθαρίστα !  :)

Για τα παρακάτω , όσο αντικειμενική μπορεί να είναι , η προσωπική μου πρώτη εντύπωση...

Ο ήχος νομίζω πως έχει αρκετή διάρκεια (θυμίζω ότι μπήκαν ολόσωμες μασίφ πατούρες)
Το οργανάκι θέλει λίγη δουλειά ακόμη για να γίνει πιο ευκολόπαιχτο .
Οι επόμενες μέρες - ελπίζω - να έχουν να μας δείξουν καλύτερα ...

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #337 στις: Μαΐου 02, 2020, 03:04:26 μμ »
Μπράβο Ιωσήφ, πολύ ωραία.
Όσο για την χορδή, μη στεναχωριέσαι.....
από Δευτέρα ανοίγουν τα μαγαζιά, και θα πλημμυρίσουν τα εργαστήρια με χορδές και χαρτοταινίες  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 02, 2020, 03:14:29 μμ από oscar »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #338 στις: Μαΐου 04, 2020, 08:52:26 πμ »
χορδές και χαρτοταινίες  ;D
φιξτ... :13:
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #339 στις: Μαΐου 04, 2020, 09:27:32 πμ »
Καλημέρες ! 

Καλή λευτεριά !  ... έστω με δόσεις ! ...

Διαμορφώθηκαν τα κοκκαλάκια ,  επιλέχθηκαν οι χορδές  Elixir  11-52  Phosphor  bronze ,  έσπασα όμως τη χορδή ΜΙ τη ψιλή ...

Χρειάζονται ορισμένες διορθώσεις βέβαια . Τοποθετήθηκαν οι 5 χορδές και κουρντίστηκαν.

Σήμερα το action στη χορδή ΜΙ μπάσα είναι 0,65 mm στο 1ο τάστο  και κάτι λιγότερο από 3,0 mm στο 12ο τάστο

Θα περιμένω δυο τρεις μέρες να δω πόσο θα ανέβει το μανίκι ... και ανάλογα θα προχωρήσω

Παρατηρήσεις , υποδείξεις , κλπ , αναγκαίες και ευπρόσδεκτες

καλημέρα, καλό μήνα κτλ.
έχεις χορδές ΡΕ από μπουζούκι? αν ναι, είναι 11άρες, αν δεν έχεις πετάξει την χορδή της κιθάρας, βγάζεις την μπίλια στο κάτω μέρος (στην περιέλιξη), την βάζεις στην περιέλιξη της χορδής του μπουζουκιού και την περνάς με την μπίλια στην κιθάρα, ταμάμ.

στην φωτογραφία - μπορεί να κάνω λάθος - αλλά μου φαίνεται ότι η μεν σολ είναι πολύ ψηλά στο κόκκαλο, οι δε υπόλοιπες (οι μπάσες) πολύ βαθειά. Δεν ξέρω, λέω.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #340 στις: Μαΐου 04, 2020, 09:56:04 πμ »
Καλημέρα Μάνο !

Ετσι ακριβώς όπως τα είδες , είναι .

Η χθεσινή εικόνα είναι αυτή

Το παρήγορο είναι οτι δεν ταστάρει η μικρή . Θα γίνουν τα δέοντα .  Σ ευχαριστώ πολύ !!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #341 στις: Μαΐου 04, 2020, 11:38:35 πμ »
κατά τη γνώμη μου, στο 1ο τάστο θέλουν όλες χαμήλωμα, όπως λέει κι ο Στέργιος (και σωστά λέει μετά από τουλάχιστον μια βδομάδα από τότε που μπήκαν οι χορδές να το ξαναδείς).
Για το πρώτο τάστο όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά (ξεκούραστα) αλλά βέβαια να μην ταστάρει. Δύσκολο.

Ο ΚαΠα νομίζω μου είχε πει το εξής (αν θυμάμαι καλά): πατάς τη χορδή στο τρίτο διάστημα και βλέπεις να κατεβαίνει τόσο ώστε ίσα να μην ακουμπάει στο πρώτο τάστο (ή ελέγχεις με φίλερ - ή ακόμα, σε ξένα φόρουμ έχω διαβάσει "με μια κόλλα Α4", το πάχος εννοούν, αυτά προς έλεγχο απ΄όσους διαβάζουν)

Για το 12ο τάστο υπάρχουν διάφορες απόψεις. Το εργαλειάκι που έχω για να μετράω τα ύψη (ένα από τα δύο, είναι σαν πιστωτική κάρτα με σημειωμένα διάφορα ύψη ανά 0,05) από πίσω γράφει τα ¨τυπικά¨ action για κάθε τύπο κιθάρας. Για την ακουστική γράφει για την μεν Μπάσα ΜΙ ~ 3.00-3.50 ενώ για την ΜΙ καντίνι : low action 2.00-2.50, high action 2.50-3,00 (και τα δυο αποδεκτά, ανάλογα με τις προτιμήσεις). Επειδή προέρχομαι από μπουζουκοειδή, ακόμα και το 2.00 μου φαίνεται ψηλό.
Αλλά, με την δική μου εμπειρία μέχρι στιγμής, αν την κιθάρα την παίξει "λαϊκός" θέλει ψηλό action, αυτοί βαράνε αλύπητα. Εγώ παίζω μόνο τρεις συγχορδίες στην κιθάρα και αντανακλαστικά (ως μπουζουξής) κάνω το action κάτω απο 2.00 στο καντίνι. Αλλά όλοι - μα όλοι - οι λαϊκοί μόλις παίξουν λίγο μου ζητάνε να το ανεβάσω τουλάχιστον στο 2.50, κι ας μην ταστάρει. Έχω φτιάξει κόκκαλα και κόκκαλα (τώρα βάζω πρόχειρα με ξύλο μέχρι να οριστεί το επιθυμητό action και μετά φτιάχνω το τελικό - κόκκαλο). Δεν αισθάνονται άνετα βρε παιδί μου, πρέπει να την γονατίζουν την κιθάρα. Μόνο σε μια κοπέλα άρεσε το χαμηλό (ρεμπέτικα παίζει, αλλά παίζει και ηλεκτρική που είναι χαμηλή και προφανώς έχει μάθει να μην βαράει). Άλλοι φίλοι που παίζουν π.χ. μπαλάντες κτλ, επίσης δεν έχουν θέμα και με το χαμηλότερο action. Νομίζω ότι 2,00 χιλ. (στο καντίνι) με έλεγχο βάρβαρου παιξίματος (για την περίπτωση των λαϊκών) είναι καλός μπούσουλας.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #342 στις: Μαΐου 04, 2020, 11:56:44 πμ »
οι χορδες μπορει να μη τασταρουν, αλλα στα μπασσα (οταν τις παιζεις ανοιχτες) μπορει να βουιζουν οταν ειναι βαθια η χαρακια (μοορει κ οχι, αναλογα τη χαρακια, αν εχει και απειροελαχιστο κενο δεξια-αριστερα τοτε υπαρχει αυτο που περιεγραψα)
θελει ελεγχο - καλη υσηχια - προσεχτικο ακουσμα οταν τις παιζεις ανοιχτες.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #343 στις: Μαΐου 04, 2020, 12:13:32 μμ »
οι χορδες μπορει να μη τασταρουν, αλλα στα μπασσα (οταν τις παιζεις ανοιχτες) μπορει να βουιζουν οταν ειναι βαθια η χαρακια (μοορει κ οχι, αναλογα τη χαρακια, αν εχει και απειροελαχιστο κενο δεξια-αριστερα τοτε υπαρχει αυτο που περιεγραψα)
θελει ελεγχο - καλη υσηχια - προσεχτικο ακουσμα οταν τις παιζεις ανοιχτες.

αναφέρεσαι στην περίπτωση που η χαρακιά είναι βαθειά αλλά η χορδή στο σωστό ύψος (και δεν ταστάρει) ?

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #344 στις: Μαΐου 04, 2020, 02:32:06 μμ »
Ευχαριστώ πολύ !  Τώρα εδώ στο φαρμακείο μου είναι αδύνατο να διαβάσω και να καταλάβω . Το απογευμα - βραδάκι  με ησυχία

Tags: