κατά τη γνώμη μου, στο 1ο τάστο θέλουν όλες χαμήλωμα, όπως λέει κι ο Στέργιος (και σωστά λέει μετά από τουλάχιστον μια βδομάδα από τότε που μπήκαν οι χορδές να το ξαναδείς).
Για το πρώτο τάστο όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά (ξεκούραστα) αλλά βέβαια να μην ταστάρει. Δύσκολο.
Ο ΚαΠα νομίζω μου είχε πει το εξής (αν θυμάμαι καλά): πατάς τη χορδή στο τρίτο διάστημα και βλέπεις να κατεβαίνει τόσο ώστε ίσα να μην ακουμπάει στο πρώτο τάστο (ή ελέγχεις με φίλερ - ή ακόμα, σε ξένα φόρουμ έχω διαβάσει "με μια κόλλα Α4", το πάχος εννοούν, αυτά προς έλεγχο απ΄όσους διαβάζουν)
Για το 12ο τάστο υπάρχουν διάφορες απόψεις. Το εργαλειάκι που έχω για να μετράω τα ύψη (ένα από τα δύο, είναι σαν πιστωτική κάρτα με σημειωμένα διάφορα ύψη ανά 0,05) από πίσω γράφει τα ¨τυπικά¨ action για κάθε τύπο κιθάρας. Για την ακουστική γράφει για την μεν Μπάσα ΜΙ ~ 3.00-3.50 ενώ για την ΜΙ καντίνι : low action 2.00-2.50, high action 2.50-3,00 (και τα δυο αποδεκτά, ανάλογα με τις προτιμήσεις). Επειδή προέρχομαι από μπουζουκοειδή, ακόμα και το 2.00 μου φαίνεται ψηλό.
Αλλά, με την δική μου εμπειρία μέχρι στιγμής, αν την κιθάρα την παίξει "λαϊκός" θέλει ψηλό action, αυτοί βαράνε αλύπητα. Εγώ παίζω μόνο τρεις συγχορδίες στην κιθάρα και αντανακλαστικά (ως μπουζουξής) κάνω το action κάτω απο 2.00 στο καντίνι. Αλλά όλοι - μα όλοι - οι λαϊκοί μόλις παίξουν λίγο μου ζητάνε να το ανεβάσω τουλάχιστον στο 2.50, κι ας μην ταστάρει. Έχω φτιάξει κόκκαλα και κόκκαλα (τώρα βάζω πρόχειρα με ξύλο μέχρι να οριστεί το επιθυμητό action και μετά φτιάχνω το τελικό - κόκκαλο). Δεν αισθάνονται άνετα βρε παιδί μου, πρέπει να την γονατίζουν την κιθάρα. Μόνο σε μια κοπέλα άρεσε το χαμηλό (ρεμπέτικα παίζει, αλλά παίζει και ηλεκτρική που είναι χαμηλή και προφανώς έχει μάθει να μην βαράει). Άλλοι φίλοι που παίζουν π.χ. μπαλάντες κτλ, επίσης δεν έχουν θέμα και με το χαμηλότερο action. Νομίζω ότι 2,00 χιλ. (στο καντίνι) με έλεγχο βάρβαρου παιξίματος (για την περίπτωση των λαϊκών) είναι καλός μπούσουλας.