Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2018  (Αναγνώστηκε 13272 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2018
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 02, 2018, 12:40:52 μμ »
τα θυμάμαι αυτά περί αναζήτησης νάφθας, αλλά θυμάμαι επίσης ότι είχες δοκιμάσει και νέφτι. Είπα μήπως είδες κάποιες αρνητικές επιπτώσεις (ας πούμε να μην είναι συμβατό με το επερχόμενο βερνίκι). Εντάξει, κι εγώ white spirit χρησιμοποιώ, το βρίσκεις και παντού (σε αντίθεση με το φυσικό νέφτι που πρέπει να κατέβω στην πόλη).

Άσχετο, αλλά το θυμήθηκα τώρα: ο ξυλουργός που μου έκανε τις πέργκολες (καστανιά) είχε φέρει κάτι τεράστια "μπάνια" (από στραντζαριστές λαμαρίνες) και έκανε εμποτισμό βουτώντας στύλους και δοκάρια ολόκληρα σε μείγμα 50/50 από πετρέλαιο και (επέμεινε για) φυσικό νέφτι. Εντάξει, σαράκι δεν πιάσανε (ακόμα  ;D) αλλά μια μυρωδιά την είχανε, ευτυχώς βέβαια ήταν έξω.

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 02, 2018, 12:59:20 μμ »
Την συζήτηση περί ναφθας  κ υγρό για αναπτήρες την έχω διαβάσει και εγώ εδώ στο φόρουμ.    Στα προηγούμενα όργανα έκανα εμποτισμο και καθαρισμό με ένα τις Βιβεχρώμ αλλά σκουρενε πολύ το ξύλο και μου χαλούσε το φυσικό χρώμα,.  Γι'αυτό ήθελα να το καθαρίσω με κάτι που να μην χαλάσει το χρώμα, και να είναι συμβατό με το βερνίκι τις glou 500.   (Το οποίο να πω ότι νομίζω δεν βγαίνει άλλο....  2φορες παρήγγειλα από ιντερνέτ το συγκεκριμένο και μου έρχοταν ένα τις glou αλλά το κουτί είχε αυτοκόλλητο το οποίο  φαίνοταν ότι  κολληθηκε μετά,, το οποίο  έλεγε ότι ειναι βερνίκι μπάλας 500, αλλά η συσκευασία κάτω από το αυτοκόλλητο έγραφε  κωδικό 1111.  Δεν ξέρω τι γίνεται,. Αλλά αφου χρησιμοποιείται waite spirit,  θα βάλω και εγώ και μετά λούστρο το gloυ που πήρα μπάλας αλλά δεν ξέρω αν είναι μπάλας..
Πάντος το χρησιμοποίησα σε όργανο και δεν είχα πρόβλημα.  😂😂😂😂😂.  ( Ελπίζω να ξέρει κάποιος και να με διαφωτίσει). Ευχαριστώ Πάντος.....

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 02, 2018, 02:49:09 μμ »
Κύριοι (δεν ξέρω αν εκπροσωπείται και το γυναικείο φύλο σ' αυτό το φόρουμ αλλά μάλλον μου μυρίζει μαντρί εδω περα),

Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας!
Εχω δει πολλά εντυπωσιακά στο φόρουμ σας (μας). Έχω πολλά να μάθω απ' ό,τι φαίνεται. Και ίσως να έχω κάτι να πω και γω πότε-πότε. Θα τα λέμε λοιπόν...

Στεργιος

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 02, 2018, 03:36:28 μμ »
τα θυμάμαι αυτά περί αναζήτησης νάφθας, αλλά θυμάμαι επίσης ότι είχες δοκιμάσει και νέφτι. Είπα μήπως είδες κάποιες αρνητικές επιπτώσεις (ας πούμε να μην είναι συμβατό με το επερχόμενο βερνίκι). Εντάξει, κι εγώ white spirit χρησιμοποιώ, το βρίσκεις και παντού (σε αντίθεση με το φυσικό νέφτι που πρέπει να κατέβω στην πόλη).

Άσχετο, αλλά το θυμήθηκα τώρα: ο ξυλουργός που μου έκανε τις πέργκολες (καστανιά) είχε φέρει κάτι τεράστια "μπάνια" (από στραντζαριστές λαμαρίνες) και έκανε εμποτισμό βουτώντας στύλους και δοκάρια ολόκληρα σε μείγμα 50/50 από πετρέλαιο και (επέμεινε για) φυσικό νέφτι. Εντάξει, σαράκι δεν πιάσανε (ακόμα  ;D) αλλά μια μυρωδιά την είχανε, ευτυχώς βέβαια ήταν έξω.

αμα πιασει σαρακι η καστανια θαχεις το ρεκορ εσυ.Παντως οτι κι αν τα εμποτισεις τα ξυλα ( εκτος το αρσενικο σε τουνελ vacum) να ξερεις ειναι για 4-5 χρονια.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 02, 2018, 03:40:35 μμ »
Κύριοι (δεν ξέρω αν εκπροσωπείται και το γυναικείο φύλο σ' αυτό το φόρουμ αλλά μάλλον μου μυρίζει μαντρί εδω περα),

Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας!
Εχω δει πολλά εντυπωσιακά στο φόρουμ σας (μας). Έχω πολλά να μάθω απ' ό,τι φαίνεται. Και ίσως να έχω κάτι να πω και γω πότε-πότε. Θα τα λέμε λοιπόν...

Στεργιος

ναι Κυριε Στεργιο μας εδω μεσα ειμαστε ΚΨΜ κανονικο.Κατα καιρους ειχαμε και κανα κοριτσακι οπως τη Μαρια που ηταν σε καθε μηνυμα πρωτη να απαντησει, αλλα μαλλον βρηκε αντρα και μας ξεχασε.Εσυ παντρεμενος φανταζομαι μαι παιδια, κατασταλαγμενος κλπ.Ευχομαι να εισαι πολυ καιρο μαζι μας.Καλως μας ηρθες λοιπον

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 02, 2018, 11:57:29 μμ »
Καλως ηρθες κ. Στεργιο.....!

Βασιλάκης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγες και ανεβαίνουμε!
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 03, 2018, 10:15:08 μμ »
Ζαρκάδα υπέροχος, μπράβο. Ωραία τριάδα. Το κυριότερο βέβαια είναι ο ήχος που όπως λες σε καλύπτει. Νομίζω ότι για τον έλατο που γράφεις έχεις δίκιο γιαυτό και έχει καθιερωθεί από τους περισσότερους κατασκευαστές, αν και ο Στάμκος στη Θεσσαλονίκη έχει διαφορετική άποψη για τον κέδρο. Δύο όργανα που έχω κατασκευάσει από κέδρο δεν με ενθουσίασαν.
Δέκα μέτρα μία κόβε και πρόσεχε μη σου κοπεί κοντό...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:13:43 πμ »
Ζαρκάδα υπέροχος, μπράβο. Ωραία τριάδα. Το κυριότερο βέβαια είναι ο ήχος που όπως λες σε καλύπτει. Νομίζω ότι για τον έλατο που γράφεις έχεις δίκιο γιαυτό και έχει καθιερωθεί από τους περισσότερους κατασκευαστές, αν και ο Στάμκος στη Θεσσαλονίκη έχει διαφορετική άποψη για τον κέδρο. Δύο όργανα που έχω κατασκευάσει από κέδρο δεν με ενθουσίασαν.

νασαι καλα Βασιλαρα μου .Κοιτα να δεις..........πιανεις ενα απο τα κεδρινα και παιζεις και λες μμμμμμμ ενδιαφερον ηχος και ενταση, και διαρκεια.Και μετα πιανεις τον ελατο.........................και σε αφηνει μαλακα βγαζοντας κατι ( δεν ξερω τι) κατι παραπανω σε ολα

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 05, 2018, 01:20:09 πμ »

Την πρώτη και τελευταία φορά που έφτιαξα μπουζούκι με κέδρινο καπάκι νόμιζα ότι το άφησα χονδρό και δεν ακουγόταν, το ξήλωσα και έβαλα άλλο πιο λεπτό και πάλι τα ίδια, είχε ένα ήχο χωρίς βάθος που δεν μπορώ να προσδιορίσω. ίσως στο δικό μου αυτί δεν κάθισε καλά. Προσωπικά ο έλατος δεν συγκρίνεται με κανένα ξύλο για καπάκι στην οικογένεια των νυκτών. Το χειρότερο έλατο να βάλεις για καπάκι έχει καλύτερο ήχο από κέδρο. Και την πατάτα πιστεύω την έχουμε φάει πολλοί εδώ μέσα με τις δοκιμές με καπάκι κέδρινο. Ο Στάμκος τώρα τι να πώ, ή είναι μάγος ή έχει πολύ κέδρο στοκ και το διαφημίζει.

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 05, 2018, 08:32:42 πμ »
Έχω φτιάξει όλο κι όλο 1οργανο με κέδρο (τετράχορδο). Η διάφορες που βρίσκω σε σχέση με το έλατο είναι.

1) Το έλατο έχει πιο πολλά πρίμα.

2) Το έλατο έχει πιο πολύ (γρεζι - αυτό το περίεργο συρμάτινο ηχω)

3) Το έλατο έχει ηχω που καρφώνει.... (Δηλαδή  εάν καθεσε απέναντι από αυτόν που παίζει ακούς πολύ καλά κ όλες τις συχνότητες ενώ αν πας από πίσω του κάποιες συχνότητες χάνονται,. )Σε αντίθεση με το κέδρο που ο ήχος νομίζω απλώνει μέσα στο δωμάτιο σαν σαραουντ.

4) Το έλατο έχει πιο σκληρό παίξιμο (πιο δύσκολο σαν παίχτης, ενός το κεδρινο πιο μαλακό παίξιμο, (δεν κουράζεται τόσο εύκολα.)
 (Τώρα θα μου πεις είναι και θέμα οργάνου αυτό αλλά μιλάω για τα δικά μου όργανα που έγιναν λίγο πολύ με τα ίδια στάνταρ.)

5) σε παίξιμο με ηχεία το κεδρινο έχεις πολύ πιο ζεστό και ρυθμίζεται πολύ πιο εύκολα ο ήχος επάνω στο πατάρι. (Δηλαδή.  Αν υποθετικά συνδέσεις το όργανο σε κονσόλα σε 1λεπτο πχ θα κάνεις τον ήχο σου, ενώ με το έλατο θες κάνα 5λεπτο.... (Μιλάω πάντα για μηχανήματα τα οποία να μην τα ξέρεις και να παίζεις πρώτη φορά).

Να συμπληρώσω ότι το όργανο που έκανα με κέδρο  έβαλα ίδιες διαστάσεις καμάρια κτλ, απλά για καμάρια και πατούρα σκάφους έβαλα πάλι από κέδρο,  και καπάκι 3,5 χιλιοστά και μου βγήκε μπάσο όργανο. Αν έβαζα καμάρια έλατο πιστεύω  θα γινόταν πιο Πρίμο.

Αυτά.......

Πριν λίγες μέρες έπιασα ένα μπαγλαμαδάκι με κεδρινο καπάκι το οποίο είχε ωραίο Πρίμο ζεστό ηχω και δεν σου γαργαλουσε το αφτί τα πρίμα του.

Μήπως ο Κέδρος κάνει πιο πολύ για πιο μικρά όργανα;; Πχ  μπαγλαμά -τζουρα???

Όλα αυτά που είπα είναι προσωπική γνώμη την οποία σχημάτισα από οργανακια που έκανα μόνος μου, (όχι από επαγγελματίες οργανοπιους) 

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 05, 2018, 01:44:35 μμ »
τη πιο σωστη κουβεντα την ειπε χθες φιλος οργανοποιος.ο κεδρος μαλακα λεει σε ξεγελαει.Κι ετσι ειναι.Τα δυο δικα μου κουρτιστηκαν σεταριστηκαν κι επαιξαν και γεμισε ηχο ομορφο ολο το ωδειο.Μολις ομως μετα τον κεδρο πιασαμε το ελατο ....χασαμε την μπαλα.Βιντεο αυριο με τον ελατο..............

ΥΓ.Να διευκρινησω εδω οτι τα κεδρινα ειναι κεδρινα μονο ως προς το καπακι τους.Σε μια ετσι προσωπικη αναζητηση για ηχο και πειραματισμους , εβαλα καμαρια απο ελατο.
Σε παλιοτερο οργανο που εχει και καμαρια απο κεδρο, και σε χερι επαγγελματια..................... ακουγετε ετσι !!!!!!!!https://youtu.be/yKn0wwNgyCs

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 06, 2018, 10:45:52 μμ »
Τέλος.... και ήχο - https://youtu.be/oSAVyvohNB8

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 06, 2018, 10:51:10 μμ »
Μπραβο γιαννη!! Και απο ηχο και απο εμφανιση τελειο!!

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 07, 2018, 10:45:53 μμ »
Τυφλα να'χουν οι γκομενες σε πασαρελα !... Just wonderfull ...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 08, 2018, 08:33:11 πμ »
......Just wonderfull ...

.........χρησιμοποιοῦμε καί Ἀγγλικά τώρα ;.......παληόπαιδο.............

Tags: