Έχω φτιάξει όλο κι όλο 1οργανο με κέδρο (τετράχορδο). Η διάφορες που βρίσκω σε σχέση με το έλατο είναι.
1) Το έλατο έχει πιο πολλά πρίμα.
2) Το έλατο έχει πιο πολύ (γρεζι - αυτό το περίεργο συρμάτινο ηχω)
3) Το έλατο έχει ηχω που καρφώνει.... (Δηλαδή εάν καθεσε απέναντι από αυτόν που παίζει ακούς πολύ καλά κ όλες τις συχνότητες ενώ αν πας από πίσω του κάποιες συχνότητες χάνονται,. )Σε αντίθεση με το κέδρο που ο ήχος νομίζω απλώνει μέσα στο δωμάτιο σαν σαραουντ.
4) Το έλατο έχει πιο σκληρό παίξιμο (πιο δύσκολο σαν παίχτης, ενός το κεδρινο πιο μαλακό παίξιμο, (δεν κουράζεται τόσο εύκολα.)
(Τώρα θα μου πεις είναι και θέμα οργάνου αυτό αλλά μιλάω για τα δικά μου όργανα που έγιναν λίγο πολύ με τα ίδια στάνταρ.)
5) σε παίξιμο με ηχεία το κεδρινο έχεις πολύ πιο ζεστό και ρυθμίζεται πολύ πιο εύκολα ο ήχος επάνω στο πατάρι. (Δηλαδή. Αν υποθετικά συνδέσεις το όργανο σε κονσόλα σε 1λεπτο πχ θα κάνεις τον ήχο σου, ενώ με το έλατο θες κάνα 5λεπτο.... (Μιλάω πάντα για μηχανήματα τα οποία να μην τα ξέρεις και να παίζεις πρώτη φορά).
Να συμπληρώσω ότι το όργανο που έκανα με κέδρο έβαλα ίδιες διαστάσεις καμάρια κτλ, απλά για καμάρια και πατούρα σκάφους έβαλα πάλι από κέδρο, και καπάκι 3,5 χιλιοστά και μου βγήκε μπάσο όργανο. Αν έβαζα καμάρια έλατο πιστεύω θα γινόταν πιο Πρίμο.
Αυτά.......
Πριν λίγες μέρες έπιασα ένα μπαγλαμαδάκι με κεδρινο καπάκι το οποίο είχε ωραίο Πρίμο ζεστό ηχω και δεν σου γαργαλουσε το αφτί τα πρίμα του.
Μήπως ο Κέδρος κάνει πιο πολύ για πιο μικρά όργανα;; Πχ μπαγλαμά -τζουρα???
Όλα αυτά που είπα είναι προσωπική γνώμη την οποία σχημάτισα από οργανακια που έκανα μόνος μου, (όχι από επαγγελματίες οργανοπιους)